Mindful of Mind Full

Leef in het moment, accepteer je gedachten en gevoelens, onderga je lichaamssensaties en dit allemaal zonder hier een oordeel over te hebben Mindfulness. Waar de moderne vegetariër en de oude zweefteef samenkomen. Tegenwoordig vliegen de mindful termen je om de oren, maar is dit nu een manier om beter in het leven te staan? Of leggen wij nog onszelf nog meer ‘’moetjes’’ op?

Wat is mindfulness eigenlijk?

Het woord ‘mindful’ betekent dat je je bewust bent van alles wat er gebeurt, zonder dit te bekritiseren. Het is een manier om je te concentreren op het huidige moment en zo minder stress te ervaren. Het is een trendy term geworden voor het verbeteren van je mentale gezondheid.

De wortels van deze meditatietraditie liggen echter in de eeuwenoude religieuze stroming van het boeddhisme. Rond 500 voor Christus werd deze meditatie-traditie al door de Boeddha beoefend. De Boeddha gebruikte meditatie om zijn geest te kalmeren, zich te concentreren en zijn lijden te verminderen. Het klinkt als iets dat iedereen tegenwoordig goed kan gebruiken.

Deze methode is dan ook in de jaren zeventig naar het Westen overgewaaid als een middel om stress te verminderen en het welzijn te bevorderen. Mindfulness werd gezien als een spiritueel hulpmiddel, maar toen westerse wetenschappers, waaronder moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn, gingen onderzoeken wat er in je brein gebeurt tijdens meditatie, veranderde dit. Uit deze onderzoeken bleek dat mindfulness een positieve uitwerking heeft op je mentale en fysieke gezondheid.

Er zijn veel verschillende manieren om mindfulness in de praktijk te brengen. Denk aan meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, wandelen, maar ook lezen en jezelf creatief uiten staan in het rijtje van activiteiten.

Boedhisme vs. wetenschap

Zoals hierboven al benoemd werd, is deze techniek al vóór het jaar nul in praktijk gebracht, en niet zomaar. Mindfulness is onderdeel van het Boeddhistische Edele Achtvoudige pad, dat leidt naar verlichting. Mindfulness wordt gezien als het fundament van deze theorie omdat het zorgt voor een betere concentratie, regulatie van emoties en het trainen van de geest. Volgens het boeddhisme kun je je brein leren beheersen en jezelf bevrijden van negatieve gedachten. Hoewel de methode al langere tijd bekend is in de moderne wereld, zijn de religieuze invloeden nooit helemaal verdwenen. Binnen de techniek wordt er nog vaak verwezen naar spirituele gedachtegangen, zoals onder andere het beoefenen van liefde en vriendelijkheid en het belang van compassie en mededogen. Vaak wordt mindfulness dus nog steeds als zweverig gezien. Maar is dit wel echt zo?

Toen het boeddhisme in het westen zijn opmars maakte, was er veel argwaan. Dit was reden voor wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness. Uit dit onderzoek bleek dat mindfulness de structuur en functie van de hersenen kan veranderen. Er is ontdekt dat meditatie kan leiden tot toename van de grijze stof in de prefrontale cortex, het hersengebied dat verantwoordelijk is voor aandacht, planning en besluitvorming. Andere studies tonen aan dat mensen die regelmatig mediteren minder last hebben van angst en depressie en meer positieve emoties ervaren. Volgens een studie, gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Research, hebben mensen die mindfulness beoefenen, naast minder psychologische symptomen, ook minder fysieke symptomen van stress. Mindfulness kan dus wel degelijk de kwaliteit van leven verbeteren. En als kers op de taart wordt je creativiteit gestimuleerd, wat ons helpt efficiënter en effectiever te werken.

Kortom, er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat mindfulness ons kan helpen om zowel mentaal als fysiek gezonder te zijn. Ben je benieuwd geworden en wil je wat meer verdieping? Luister dan deze aflevering van de Podcast Psycholoog over Minfulness:

Waar komt de hype vandaan?

De populariteit van mindfulness begon in de jaren zeventig en tachtig, maar lijkt nu een comeback te maken. Deze opleving komt voort uit een groeiende interesse in een gezonder leven en de toegang tot het internet met een onuitputtelijke bron van informatie, mede door de constante digitale aanwezigheid.

Uit een onderzoek van het CBS uit 2020 blijkt dat 61% van de Nederlandse bevolking zich zorgen maakt over hun gezondheid, en maar liefst 41% vindt gezondheid de belangrijkste factor in het leven. Naast deze bewustwording over de gezondheid spelen sociale en culturele factoren een grote rol. Een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat zien dat meer dan 54% van de millennials aangeeft zich geïnspireerd te voelen om hun leven te verbeteren naar aanleiding van hun sociale mediaconsumptie. Deze rage uit zich in groeiende kennis over de negatieve gezondheidseffecten van een slechte levensstijl. Maar hoe kom je dan van deze slechte gewoonten af?

Deze vraag, naar informatie en advies over gezonde voeding, fitness en mentale gezondheid, is natuurlijk een gat in de markt. Influencers kunnen zich gemakkelijk richten op deze nichemarkt en gezondheids- en welzijnsproducten promoten. Op verschillende platforms worden mindfulness-oefeningen, -cursussen en -boeken aangeprezen. Door de groeiende hoeveelheid mensen die mindfulness beoefenen, zie je dat dit onderwerp niet langer wordt afgeschilderd als iets zweverigs, het is hot and happing!

Wil je ook wat nieuwe inspiratie voor een vredig leven, check deze 3 Instagram accounts voor de beste mindful tips en trics:

@meditation_and_mindfulness: De basis van mindfulness voor iedereen

@mistermindset: Een van de bekendste Nederlandse experts op het gebied van meditatie en mindset.

@the.holistic.psychologist, een mindful-georienteerde psychologe met wijze levenslessen.

Zijn we mindful of raakt je mind full?

Bij de populaire bezigheid zijn over het algemeen niet veel negatieve effecten te bespeuren. Voor sommigen is het dé oplossing voor een vrediger leven en voor ander lijkt het niet veel uitkomst te bieden. Het is daarentegen toch weer een extra to-do op de oneindige stroom aan verplichtingen. En daarbij is het beoefenen van mindfullnes niet een, twee, drie onder de knie. Het kan soms eerst meer verwarring en frustratie opleveren dan je zou willen.

Het beoefenen van mindfulness kan je uiteindelijk helpen om jezelf op een dieper niveau te begrijpen. Maar soms zitten er bepaalde emoties, gevoelens en gedachten achter deurtjes die je liever dicht had gehouden. Het kan voorkomen dat je met bepaalde oefeningen in confrontatie komt met jezelf, waar je eigenlijk niet op zitten te wachten. Want je zou je toch lichter en fijner moeten voelen? Toch is dit een stap die soms vooraf moet gaan aan een leeg en gezond hoofd. Door je negatieve gevoelens te erkennen leer je ze begrijpen en verwerken, als je dit niet doet leidt dit meestal tot meer stress en angst, wat we nu juist wilde voorkomen.

Het is dus erg belangrijk om in je achterhoofd te houden dat mindfulness niet voor iedereen de juiste aanpak is bij het verbeteren van je mentale gesteldheid. Het is belangrijk te kijken wat voor jou het beste werkt en welke methoden en activiteiten in jouw leven passen. Ben je benieuwd hoe het met jouw stresslevel is? Doe hier de test

Is je score hoog? Misschien moet je dan toch de Instagram accounts eens uitchecken hierboven!

Mindfulness to the fullest

Om een echte mindfulnesmeester te worden zal je zelf aan de slag moeten gaan om te zien welke methoden en activiteiten bij je passen. Om je een duwtje in de goede richting te geven kan je beginnen met deze zeven stappen:

Stap 1: Lees en leer

Leer meer over mindfulness en wat het kan doen voor jouw mentale gesteldheid. Duik de boeken in om de basisprincipes te leren. Volg, als je daar tijd en ruimte voor hebt, een cursus en krijg begeleiding van een expert.

Stap 2: Geef je over

Dit klinkt als een zin uit een actie film, maar misschien is het wel het begin van jouw leven als een sprookje. Beslis om jezelf te verbinden met mindfulness en wees bereid om tijd en energie te investeren. Mindfulness vergt wat oefening en geduld, dus neem de tijd om de positieve effecten te ervaren.

Stap 3: Begin met eenvoudige meditaties

Meditatie is een van de beste manieren om mindfulness te beoefenen. Zoek een comfortabele en rustige plek en begin met korte sessies van ongeveer vijf tot tien minuten per dag. Bouw dit langzaam uit en kijk hierbij wat het beste bij jou past.

Stap 4: Focus je op het huidige moment

Breng meer aandacht naar het nu door je te concentreren op je zintuigen; wat hoor, zie, ruik, proef en voel je op dit moment? Probeer dit een paar keer per dag te doen om minder afgeleid te zijn door zorgen en gedachten.

Stap 5: Dagelijkse bezigheden

Schoonmaken, wandelen, eten, werken; ook dit kan een mindfulness moment zijn. Terwijl je deze routinematige activiteiten uitvoert kan je je aandacht richten op je lichaam en je ademhaling. Hiermee ben je helemaal in het moment aanwezig en kan je alle negatieve factoren even vergeten.

Stap 6: Blijf lief voor jezelf

Het kan soms lastig zijn om je geest helemaal tot rust te brengen en in het huidige moment te leven maar onthoudt; Elk ‘’zen’’ moment is er een. Je moet geduldig en begripvol zijn om de rust te kunnen vinden en hierbij de oordelen en verwachtingen los te laten.

Stap 7: Gewoontes, gewoontes, gewoontes

Probeer de mindfulnesstaat dagelijks te betreden, zelfs al is het maar een paar minuten. Het duurt gemiddeld 66 dagen om een gewoonte aan te leren, dus ga er niet vanuit dat je meteen de rust zelve bent. Zorg voor routine en zo kan minfulness zomaar onderdeel worden van jouw vredige toekomst.

Lezen en wezen

Of je nu een newbie of een doorgewinterde zenmeester bent, een boek kan je altijd helpen om je skills nog beter te beheersen. Als je jezelf wil onderdompelen in de wereld van zelfontwikkeling en mindfulness, dan zijn de volgende boeken een must-read voor je.

Mindfulness for Dummies, Shamash Alidina
Iedereen moet ergens beginnen. Al ben je na het lezen van deze longread natuurlijk al goed op weg, is het altijd fijn de basis nogmaals op een rijtje te hebben. Mindfulness voor Dummies is dé ultieme gids vol praktische tips, meditaties en oefeningen die je helpen om mindfulness te integreren in je dagelijkse routine. Of je nu wilt leren omgaan met stress, beter wilt communiceren of een positieve mindset wilt ontwikkelen – dit boek is voor jou!

The power of now, Eckhart Tolle
Dit boek, ook de kracht van het nu genoemd, is een absolute klassieker op het gebied van mindfulness literatuur. Tolle legt aan de hand van zijn leven en het ego uit hoe je in het moment kan leven, je gedachten kan observeren en hierbij geen oordeel te vellen. ‘’Het lijden is verbonden met het verleden en de toekomst, waar je beide geen invloed op hebt’’.

Waar je ook gaat, daar ben je, John Kabat-Zinn
Zoals eerder benoemd is John de grondlegger van mindfulness in de westerse gezondheidszorg. In dit boek probeert hij de nadruk te leggen op het feit dat mindfulness geen religie of filosofie is maar een praktische manier om meer aandacht en aanwezigheid te kunnen brengen in ons dagelijkse leven. Een toegankelijke gids om meer innerlijke rust, vrede en tevredenheid te vinden.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Haemin Sunim
Misschien niet het meest voor de hand liggende boek als het over mindfulness gaat, echter is dit een mooie manier om het leven te bekijken vanuit een vredig en liefhebbend oogpunt. De schrijver van het boek is een boeddhistische monnik en leermeester, één van de meest invloedrijkste op dit moment. In het boek biedt hij adviezen en inzichten om te genieten van de kleine dingen in het leven en hiermee stress te verminderen.

Je eerste meditatie

Lezen is misschien makkelijker te integreren in je dagelijkse takenpakket, toch moet eens de eerste keer zijn. Nu kan je beginnen met korte meditaties maar om meteen een vliegende start te maken kan je dit natuurlijk het beste onder begeleiding van dé enige echte Mister Mindset. Luister deze meditatie om je nieuwe gewoonte een kickstart te geven en kijk wat het mindfull leven voor jou in petto heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *