“We helpen elke keer ongeveer 100 gezinnen in Afghanistan”

In augustus 2021 is de taliban na 20 jaar weer aan de macht gekomen in Afghanistan. Sindsdien is de situatie in Afghanistan bergafwaarts gegaan. Ik spreek met Sodaba Abibzay. Zij is de co-founder van Stichting Abadi. Zij vertelt aan ons hoe de stichting een steentje bijdraagt aan zowel de vluchtelingen als de mensen in Afghanistan.

Waar staat stichting Abadi voor?

“Abadi betekent in het Afghaans ‘opbouwen’. We willen door middel van deze stichting helpen bij de wederopbouw van een nieuw leven voor de vluchtelingen in Nederland. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van allerlei activiteiten voor kinderen. Maar we helpen ook ouders. Zo organiseren we onderwijs gerelateerde activiteiten voor hen. We doen ook samenwerkingen met het binnenland en buitenland. We voorzien bijvoorbeeld voedsel voor mensen in Afghanistan. We willen voornamelijk iets betekenen voor de maatschappij.”

Helpen jullie ook vluchtelingen uit andere landen?

“We zijn in een kamp begonnen waar er voornamelijk alleen maar Afghanen zijn. Dat is onze thuisbasis en daar zijn we hartstikke actief. Maar we staan wel open om onze werkzaamheden uit te breiden naar een andere kamp. Dat zullen niet alleen maar voor de Afghanen zijn, maar voor alle nationaliteiten.”

Waar bestaat jullie team uit en wat voor taak heeft ieder van jullie?

“We hebben een voorzitter dat is Elaha. Zij is een van de oprichters van Stichting Abadi. Zij is hiermee begonnen samen met een paar andere dames. De werkzaamheden van de voorzitter is om overzicht te houden wat er gebeurt in een stichting. Ze leidt vergaderingen, maar ze houdt ook contact met onze externe partners. Amina doet het evenement. Ali is de secretaris. Hij is verantwoordelijk voor de administratieve zaken, de YouTube-kanaal, de Instagram-kanaal en de meetings. Verder hebben we een commissie PR, dat doet Elham. Amina is verantwoordelijk voor de acquisities en de evenementen. Zij heeft ook een commissie evenementen waar drie andere leden onder vallen. Zij houden zich bezig met het faciliteren en opzetten van activiteiten binnen en buiten de stichting. En ikzelf ben de head of finance. Ik zorg voor de geldzaken van de stichting.”

Werken jullie ook samen met andere stichtingen?

“Ja zeker. Eén van onze grootste sponsoren en vaste samenwerkingspartner vanaf dag één is het kledingmerk Solh Wear. We hebben een activiteit georganiseerd met stichting STOLA, Unicef en Rotaryclubs. Rotaryclubs zijn organisaties met allemaal oude mensen die hun geld ergens willen insteken en een samenwerking aan willen gaan omdat ze ons als goed doel zien. We werken ook samen met tandartspraktijken die zelf met initiatieven en ideeën komen. Verder hebben we veel sportactiviteiten georganiseerd in samenwerking met basketbal- en voetbalclubs. We werken samen met Balance Buddy, dat is een organisatie die zich richt op de gezondheid en voeding van kinderen. We hebben een groep kappers waarmee we een kappersdag hebben georganiseerd. We hebben allerlei organisaties en stichtingen die een berichtje sturen en die een samenwerking aan willen gaan. We staan er altijd open voor.”

Hoeveel vluchtelingen en mensen in Afghanistan hebben jullie het afgelopen jaar geholpen?

“We hebben volgens mij drie of vier uitgiftes gehad in Afghanistan. Eentje met stichting IHHNL, eentje met Fundraiser Afghanistan en eentje met Friends For Charity. Ik weet niet hoeveel mensen we in totaal hebben geholpen. Ik kan wel stellen dat we elke keer ongeveer 100 gezinnen in Afghanistan helpen. In Nederland hebben we in een oktober 2021 een kleding inzameling gedaan. We hadden toen minstens 250 gezinnen geholpen aan warme kleding. In september 2021 hebben we 400 gezinnen in Zeist geholpen. Inmiddels zijn zij allemaal verhuisd en hebben zij een nieuw huis gekregen. Nu wonen er ongeveer 300 nieuwe mensen. Die helpen we nu ook. Ik denk dus dat we 600 à 700 mensen in Zeist hebben geholpen.”

Wat voor toekomstvisie hebben jullie?

“Over het algemeen willen we meer uitbreiding. We willen zowel de jongeren als de ouderen helpen met de Nederlandse taal. Ik wil hen ondersteunen in de arbeidsmarkt. We willen trauma aankaarten en verwerken. We willen mentale en fysieke gezondheid bevorderen en tevens erover te informeren. Ook willen we graag meer geldinzamelingen doen voor de mensen in Afghanistan.”

Vinden jullie dat er te weinig aandacht is voor de situatie in Afghanistan?

“Ik kan stellen dat er nooit genoeg aandacht is voor de huidige situatie in Afghanistan. Er is wel aandacht, maar nooit genoeg. Het wordt heel snel vergeten. We weten allemaal hoe de media in elkaar zitten. Als er iets gebeurt, dan is het hot en happening. En dan is er drie dagen later iets anders nieuws. Dus het is heel begrijpelijk dat het eigenlijk zo is. Want in augustus 2021 was er dus wel heel veel aandacht voor Afghanistan, omdat de taliban toen aan de macht kwam. Het is eigenlijk wel begrijpelijk, want alle landen die zich in Afghanistan bevonden zijn eruit.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *