Neuscorrectie: dit is wat je erover moet weten

Maak je serieuze overwegingen om een neuscorrectie te laten doen? Dan staat je heel wat te wachten. Veel mensen denken dat je maar even onder het mes gaat en en voilà: even later heb je het gewenste resultaat. Helaas is dat niet zo. Sara (22) heeft in totaal twee neuscorrecties gehad, één in Nederland en één in Turkije. Zij vertelt aan ons hoe dat verliep.

Hoofdstuk 1. Wat is er mogelijk?


Allereerst plan je een consult in met de arts en bespreek je jouw wensen. Hij of zij legt de verschillende ingrepen uit. Misschien wil je een simpele ingreep voor een kleinere neustip of wil je je neus compleet veranderen. Je arts legt uit wat er allemaal mogelijk is. In de meeste gevallen bewerkt hij of zij een foto van je neus. Aan de hand van die foto bepaal je voor jezelf of de bewerkte neus jouw gewenste resultaat is. Sarah vertelt: “Ik had een bobbel op mijn neusbrug. Ik wilde een rechtere neusbrug en een kleinere neus.”

De correctie kan niet worden teruggedraaid. Het is een permanente operatie en je kunt je oude neus nooit meer terugkrijgen. Het is wel mogelijk om in de toekomst meerdere neuscorrecties te ondergaan. Hierom is het belangrijk om een goede keuze te maken bij wie je geopereerd wil worden. Elke arts opereert op zijn eigen manier. 

Neuscorrecties brengen risico’s met zich mee, zoals bloedingen, infecties en ontstekingen. Minder voorkomende risico’s zijn bloeduitstortingen, problemen met ademhalen en een asymmetrische vorm van je neus.

Je moet minimaal 18 jaar zijn voor een neuscorrectie. De prijs in Nederland voor een complete neuscorrectie ligt tussen de €5.800 en €7.000. In het buitenland verschilt dit. Zo kun je in Turkije met €1500 een chirurg voor je neuscorrectie vinden. “Het is niet slim om een keuze te maken op basis van het geld. Je wil liever een prijzigere arts die jouw neus naar je wensen corrigeert, dan een goedkope arts die jouw neus lelijker maakt.” En dat blijkt ook uit Sara’s ervaring. Haar eerste operatie heeft zij ondergaan bij een KNO-arts in Nederland. Hij veranderde vrij weinig aan haar neus. “Hij had de foto van mijn neus bewerkt en hij beloofde me dat mijn nieuwe neus daarop ging lijken, dit bleek helaas anders. De tip van mijn neus hing en ook was het te groot. Ik vond de vorm van mijn neus afschuwelijk.” Eén jaar later reisde ze naar Turkije voor een revisie neuscorrectie. De Turkse chirurg bleek beter in het vak te zijn. “Hij had mijn foto bewerkt en mijn neus lijkt daar precies op. Ik ben erg blij met het resultaat.”

Heb je andere vragen over een neuscorrectie? Bekijk dit artikel waar u antwoorden vindt op veel gestelde vragen van patiënten die een neuscorrectie hebben gehad of gaan krijgen.


Hoofdstuk 2. Het verschil tussen een open en gesloten neuscorrectie

Er zijn twee hoofdbenaderingen van de neuscorrectie: een open en een gesloten neuscorrectie. Volgens Cosmediate – een online platform voor cosmetische behandelingen – is het belangrijkste verschil dat de chirurg bij een open neuscorrectie een kleine insnijding maakt aan de onderzijde van je neus. Dat heb je misschien wel bij bepaalde celebs gezien, zoals bij Priyanka Chopra of Kendall Jenner. Bij een gesloten neuscorrectie wordt er aan de binnenkant van je neus ingesneden. De insnijdingen zijn niet zichtbaar aan de buitenkant. Toch heeft de soort operatie niks met het uiterlijk van je neus te maken. “Mijn tweede operatie was een open neuscorrectie. Toch zijn de littekens na acht maanden vervaagd.” 

Deze video laat een 3D animatie zien van een open neuscorrectie.

Deze video laat een 3D animatie zien van een gesloten neuscorrectie.

Hoofdstuk 3. Het verschil tussen een dunne huid en dikke huid

De huiddikte bij een neuscorrectie is belangrijk. Het bepaalt hoeveel van je neus zichtbaar blijft en hoeveel verwijderd wordt. Mensen met een dikke huid zien mogelijk niet genoeg van het verschil. Daarentegen zien mensen met een dunne huid soms meer verschil dan ze hadden gehoopt. “Ik heb altijd een wipneus gewild, maar mijn dikke huid staat in de weg. Nu ben ik wel tevreden met mijn natuurlijk uitziende neus.”

Tip: een van de makkelijkste manieren om te weten of je een dikke of dunne huid op je neus hebt is door in de spiegel te kijken of de randen van het kraakbeen van je neuspunt door de huid heen zichtbaar zijn. Je hebt een dunne huid als je de randen kunt zien. Je hebt een dikke huid als je de randen niet kunt zien. De meerderheid van de mensen die een neuscorrectie ondergaat en die de juiste verwachtingen over hun gewenste resultaat hebben, is blij met het resultaat. Dat blijkt uit een onderzoek van de cosmetische- en plastische chirurgie adviseur website RealSelf.

Deze fotoreportage laat mensen met zowel een dunne als een dikke huid zien na een neuscorrectie.


Hoofdstuk 4. De operatie

Alright, je kent nu het verschil tussen een open en gesloten operatie en je weet of je een dunne of dikke huid hebt. Je bent klaar voor de volgende stap: de operatie. In bijna alle gevallen wordt de patiënt onder narcose gebracht.

Tijdens de operatie lig je als een roosje te slapen onder narcose. De chirurg geeft je medicijnen die je helpen met het ontspannen van je spieren. Hij of zij kan dan makkelijker een beademingsslang in je keel plaatsen, die je helpt met ademen. Dit heb je gelukkig niet door. Na de operatie verwijdert de chirurg de beademingsslang. Maar je kunt helaas wel wakker worden met keelpijn en spierpijn. Je neus en keel zijn natuurlijk verbonden en om die reden kun je na een neuscorrectie dagenlang bloed uitspugen. “Ik bleef één week lang bloed spugen. Ik kan niet tegen bloed en ik werd er zelf naar van.” Geen pretje, maar it gets better.

Lees dit artikel om meer te weten over verschillende soorten neusoperaties.

Hoofdstuk 5. Na de operatie

Na de operatie reageert iedereen anders op narcose. Sommigen kunnen ertegen, anderen worden misselijk. De Turkse operatieassistente vertelde aan Sara dat ze er niet vanuit moet gaan dat ze misselijk wordt. Toch bleek ze het mis te hebben: Sara was twee dagen lang kotsmisselijk. “Ik was helemaal zwak. Ik heb twee dagen lang overgegeven en ik kon niks eten.” Mocht je net als Sara écht slecht reageren op narcose, dan blijf je meestal één tot twee dagen ziek. Misselijkheid na narcose kan te maken hebben met de medicatie, beweging en het type operatie.

Ook kun je last hebben van verwarring. Je kunt dagenlang de weg kwijt zijn en problemen hebben met herinneren en concentreren. Je moet nou eenmaal je bewustzijn terugkrijgen. Hierom is het belangrijk dat je voor en na de operatie iemand aan je zij hebt met wie je close bent en op wie je kunt rekenen. Steun van je omgeving kan je heel erg helpen na de operatie!

Bovendien kun je wakker worden met rillingen en jeuk. Rillingen komt voor bij maximaal de helft van de mensen na de operatie. Jeuk is een vaak voorkomende bijwerking van verdovende middelen die de chirurg je bij de narcose geeft. 

Mensen die een neuscorrectie ondergaan krijgen vaak na de operatie een verstopte neus. Dit komt door de zwelling in je neus. Je verstopte neus verzwakt je reuk- en smaakvermogen. Dit kan een paar weken aanhouden. 

Na de operatie plaatst de chirurg grote pleisters op je neus en tampons in je neus. Bij een operatie waar ze het bot van je neus breken krijg je na de operatie last van een blauwe en opgezwollen huid. Door de grote tampons in je neus kun je niet door je neus ademen en kun je waarschijnlijk niet lekker slapen. “Tijdens het slapen moest ik door mijn mond ademen. Dat was geen eitje. Mijn mond werd continu droog. Ik schoot om de paar uren wakker. Dan dronk ik een glaasje water om af te komen van dat akelige, droge gevoel in mijn mond.”

Na een week ga je terug naar de arts: hij haalt de grote pleisters van je neus af en plakt nog een mini-pleister op die je nog een week moet dragen. Ook haalt hij de tampons uit je neus. De blauwe plekken en zwellingen verdwijnen na twee weken. Mind you: je moest dus wel na je operatie twee weken vrij nemen van school of werk of andere verantwoordelijkheden. Blijf dus lekker thuis rusten!

Het echte resultaat van je nieuwe neus zie je niet direct. Het duurt 1 tot 1.5 jaar totdat alle zwellingen weg zijn. Ga er van uit dat je neus niet op je gewenste resultaat wanneer de chirurg de pleisters van je neus afhaalt. Veel artsen (vooral in Turkije) maken een before en after foto. Die after foto is dus je échte resultaat en die krijg je ook wanneer alle zwellingen na 1 tot 1,5 jaar verdwenen zijn.

Gouden tip: maak om de maand een foto om het verschil qua zwelling te kunnen zien!

Deze vlog laat zien hoe het dagelijks herstel na een neuscorrectie is.


Hoofdstuk 6. Bijwerkingen na de neuscorrectie

Even een opsomming waar je last van kunt krijgen na een nose job

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Bloedneus
 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Verdwenen reuk- en smaakvermogen
 • Muf geurtje
 • Verwarring
 • Rillingen
 • Jeuk

Of je überhaupt deze klachten krijgt, welke klacht(en) je krijgt en hoe lang het aanhoudt, verschilt per persoon. Zo verdwijnt hoofdpijn meestal na paar dagen, maar een muf geurtje kun je langer blijft ruiken. “Na tien maanden rook ik nog steeds af en toe een apart geurtje. Dit kwam af en toe, maar het verdween ook weer.”

Volgens het Flevoziekenhuis krijg je na je operatie de volgende recepten van je chirurg mee:

 • Een neusspray (Xylometazoline 0,1%) om de zwelling in de neus tegen te gaan. Elke dag spuit je 3 maal één pufje neusspray in beide neusgaten.
 • Zout water om je neus schoon te maken. Elke dag spoel je hier 3-4 keren je neus mee.
 • Neuszalf om de hechtingen op te lossen. Breng het 2-3 keer per dag in beide neusgaten aan.
 • Mocht je voor de operatie een neusspray gebruiken, kun je het beste met je chirurg bespreken of je het mag gebruiken indien dat nodig is.

In deze video vertelt een chirurg wat de bijwerkingen zijn na een neuscorrectie.


Hoofdstuk 7. Meer weten over rhinoplastiek? 

Wil je je verdiepen in de wereld van rhinoplastiek? Meer informatie vind je hier.

 • Twijfel je om een neuscorrectie te nemen? Lees dan dit artikel.
 • ‘4 tips voor het kiezen van een arts voor je neuscorrectie’ door Velthuis Kliniek.
 • In deze video vertellen artsen hoe een scheve neus met een neuscorrectie recht kan worden gezet.
 • Een documentaire over de cultuur van Iran waarin menigvuldige vrouwen hun neus laten corrigeren.
 • Artikel over het aantal stijgende neuscorrecties door Linda.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *