Gokken is slecht; wedden?

on

ZET JIJ WELEENS GELD IN OP EEN VOETBALWEDSTRIJD? OF VIND JIJ HET LEUK OM OP EEN CIJFER TE GOKKEN MET ROULETTE? DAN BEN JE NIET ALLEEN. SINDS DE REGULERING IN NEDERLAND WORDT ER VEEL GELD INGEZET EN VERLOREN. WIJ NEMEN JE MEE OM JE EIGEN GOKGEDRAG EENS SERIEUS ONDER DE LOEP TE NEMEN. IS HET NOG ONSCHULDIG? OF BEN JE INMIDDELS AL EEN BEETJE DE CONTROLE KWIJT? WIJ GAAN JE HELPEN.

HOOFDSTUK 1

EEN ONLINE GOKJE WAGEN

Voetbal, darts, tennis, basketbal, golf of een Formule 1-race. Op bijna alle sporten kun je tegenwoordig geld zetten. Vroeger ging dit nog bij een wedkantoor, maar tegenwoordig kun je online al in een paar klikken een weddenschap plaatsen. Sinds oktober 2021 werd dit zelfs helemaal legaal vanaf 18 jaar. En daar is flink gebruik van gemaakt. Er zijn inmiddels 563.000 actieve accounts in Nederland. Dit zijn niet allemaal volwassenen die het geld kunnen missen. Van alle gebruikers is 20% tussen de 18 en 23 jaar.

En dit gokken gaat niet altijd goed. Sterker nog, gebruikers maken vaak meer verlies dan winst. Gemiddeld verliest een gebruiker €153 per maand. De ene persoon geeft een tientje uit per maand, maar de ander spendeert duizenden euro’s op de websites. Wanneer je helemaal opgaat in het gokken, kan je in een roes raken. Hierdoor vergeet je je problemen. De opwinding die je krijgt door het gokken, verandert de hersenactiviteit. Wanneer het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld wordt, kan een sterke hunkering naar het spelletje ontstaan.

Wanneer jij je gokgedrag niet meer in de hand hebt, spreken we van een gokverslaving. Dit kan grote gevolgen hebben voor jezelf en je omgeving. Het gevaarlijke aan online gokken is dat er geen sociale controle is. Je kan grote bedragen verspelen zonder dat iemand het doorheeft en er wat van kan zeggen. Maar hoe kan je nou van jezelf herkennen dat jij gokverslaafd bent? Doe de test in het volgende hoofdstuk en kom erachter.

HOOFDSTUK 2

TEST JEZELF

HEB JIJ EEN GOKSTOORNIS?

Het handboek waarin alle psychiatrische aandoeningen beschreven staan is de DSM-5. De afkorting staat voor ‘Diagnostic and Statistical Manual of Metal Disorders, Fifth Edition’. Deze handleiding spreekt niet van een gokverslaving, maar van een gokstoornis. Zij hebben een test ontwikkeld waarbij je kan kijken of daar sprake van is. Doe de test hieronder.

Wanneer je in het afgelopen jaar hebt voldaan aan vier van de onderstaande criteria, is er sprake van een gokstoornis.

Speel jij met steeds grotere hoeveelheden om de gewenste opwinding te bereiken?

 • Ja
 • Nee

Ben je geïrriteerd of onrustig bij het minderen of stoppen met gokken?

 • Ja
 • Nee

Is het meerdere keren mislukt om te stoppen of controle te krijgen over het gokken?

 • Ja
 • Nee

Ben je geobsedeerd door gokken (veel denken aan gokervaringen)?

 • Ja
 • Nee

Gok je vaak bij onlustgevoelens (angst of depressieve gevoelens)?

 • Ja
 • Nee

Ga je weleens opnieuw gokken om verloren geld terug te winnen?

 • Ja
 • Nee

Lieg je weleens over het aantal uren dat je gokt of de hoeveelheid geld dat je met gokken hebt verspeeld?

 • Ja
 • Nee

Zet je je relaties, werk of je loopbaan op het spel door te gokken?

 • Ja
 • Nee

Leen je geld van anderen om te gokken of om anderen gokschulden af te lossen?

 • Ja
 • Nee

HOOFDSTUK 3

JE HEBT EEN PROBLEEM

Zijn vier vragen op jou van toepassing? Dan heb je mogelijk een gokstoornis. Dat is niet erg, zolang je maar actie onderneemt. In de volgende hoofdstukken laten wij zien op welke manieren jij van je probleem af kan komen. Wij laten manieren zien hoe je zelf de eerste stappen kan zetten, maar ook hoe jouw omgeving je kan helpen. Als dit allemaal niet helpt dan is er altijd nog professionele hulp.

Na alle vragen is het misschien fijn om even de kenmerken van een gokstoornis op een rijtje te hebben. Want hoe uit zich dat nou? De kenmerken van een gokstoornis zijn:

 1. Vaak denken aan gokken.
 2. Niet eerlijk zijn over speelgedrag of verloren geld.
 3. Het niet meer in de hand hebben: afspraken met jezelf niet nakomen.
 4. Wel proberen om te stoppen, maar zonder succes.
 5. Het verwaarlozen van de sociale omgeving.
 6. Laks worden op studie en werk.

HOOFDSTUK 4

BEPAAL JE LIMIETEN

De eerste stap die je kan nemen om je online gokgedrag weer onder controle te krijgen, is door je limieten te bepalen. Op bijna alle gokwebsites is het mogelijk om een stortlimiet in te stellen. Hierdoor kan je in een bepaalde tijd maar een bepaald bedrag storten. Om ervoor te zorgen dat je niet al je winst verspeeld, kan je kiezen voor een saldolimiet. Hierdoor wordt het gewonnen bedrag automatisch naar je rekening gestort als het bedrag boven je saldolimiet komt.

Als je vindt dat je te veel bezig bent op de websites, dan kan je een sessielimiet instellen. Hierdoor mag je maar een beperkte hoeveelheid tijd op de website ingelogd zijn. Hierdoor zorg je ervoor dat je bewust wordt van de tijd die je spendeert op de website.

En wat nou als je helemaal wil stoppen? Dan kan je je account blokkeren op de gokwebsite. Dit kan voor een bepaalde periode of voor altijd. Hierdoor ontneem je de verleiding om te blijven gokken. Het gevaar is wel dat je weer een nieuwe account kan aanmaken bij een andere aanbieder. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

HOOFDSTUK 5

JE EIGEN OMGEVING

In een interview met Dennis (echte naam is bekend bij de redactie) kwam naar voren dat de sociale omgeving heel bepalend is bij een gokverslaving. Deze omgeving is namelijk nodig om te kunnen stoppen. Daarnaast is diezelfde omgeving volgens Dennis soms ook juist gevaarlijk. In zijn vriendenkring wordt bijvoorbeeld veel gegokt. Wanneer hij samen met vrienden voetbal gaat kijken, wordt er altijd wel geld ingezet. Als zijn vrienden dan praten over weddenschappen die ze hebben gezet, dan kan hij zich niet inhouden om er ook een te plaatsen. Ook in de online sociale omgeving zit er gevaar. Zo zit Dennis in groepen op WhatsApp waar al zijn vrienden hun geplaatste weddenschappen in delen. Daardoor word je toch steeds weer geconfronteerd met gokken. Dennis zegt dat hij daardoor ook meer speelt. Wanneer hij zelf al een weddenschap heeft staan, zet hij vaak ook mee met die van zijn vrienden. Dit doet hij omdat hij bang is dat wanneer hij het niet doet, zij wel winnen en hij niet.

Gokken is heel gevaarlijk door het gebrek aan sociale controle. Je kan veel geld inzetten zonder dat je omgeving het doorheeft. Het is daarom van belang om je omgeving op de hoogte te brengen van je gokactiviteit en om het bespreekbaar te maken. Door je directe omgeving op de hoogte te brengen, kunnen zij jou steunen. Hierdoor krijg je meer motivatie om die stoppen.

HOOFDSTUK 6

PROFESSIONELE HULP

Wanneer je ondanks bovenstaande hulpmiddelen nog steeds niet de controle terug hebt, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Dit kan in de vorm van individuele behandeling, groepsbehandeling, onlinehulp of door opgenomen te worden in een kliniek. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze vorm van psychotherapie leert je om anders naar problematische situaties te kijken en om deze situaties op een andere manier aan te pakken. Bij deze vorm van therapie gaat men uit van het feit dat problemen beïnvloed worden door de gedachten en handelingen van die persoon. Bij cognitieve gedragstherapie werk je nauw samen met je behandelaar om het probleem te verhelpen. Dit is voor de cliënt een actieve behandeling, waarbij er wordt gewerkt met vragenlijsten en oefeningen. Ook worden er vaak huiswerkopdrachten meegegeven om zo thuis verder te werken aan het probleem. Er is veel onderzoek gedaan naar cognitieve gedragstherapie. Hieruit is gebleken dat het een hele effectieve manier is van behandelen. CGT wordt vaak toegepast bij het behandelen van ADHD, angststoornissen, dwangproblemen, milde depressies, eetstoornissen en impuls-/psychosomatische problemen.

Er zijn veel verschillende instanties waar je terecht kan voor professionele hulp bij een gokverslaving. Hieronder staan er een aantal beschreven:

Jellinek

Jellinek is een van de bekendste namen in de verslavingszorg. Deze instantie is expert op het gebied van verslaving. Er wordt gewerkt met verschillende behandelmethoden, waaronder de cognitieve gedragstherapie. Jellinek is zeer goed in behandeling én preventie. Ze hebben als missie om bestaande vooroordelen over verslaving weg te nemen. Daarnaast doen ze zelf ook wetenschappelijk onderzoek naar verslaving, en werken zij nauw samen met hoogleraren en onderzoekers van hoog aangeschreven onderzoeksinstituten. Jellinek betrekt ook de directe omgeving van de cliënt. De cliënt speelt een actieve rol in de behandeling. De cliënt doet mee, maar mag ook meedenken en meebeslissen. Via Jellinek Digitaal kan je snel online hulp krijgen: https://jellinekdigitaal.nl

GGZ Interventie

GGZ Interventie is een professionele verslavingszorginstelling. Naast het direct behandelen van de verslaving, legt deze instelling de focus op de sociale omgeving van de cliënt. Zo wordt de familie van de cliënt met zorg begeleid in het proces. Hierbij zijn er bijvoorbeeld wekelijkse groeps- of familiemeetings als onderdeel van het nazorgtraject. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaken van de verslaving. Het uiteindelijke doel is om de cliënt weer volledig te laten functioneren in de maatschappij. Via de volgende link kan je een intakegesprek aanvragen: https://ggzinterventie.nl/intakeformulier/

Loket Kansspel

En dan is er ook nog Loket Kansspel. Via deze online tool kan je gelijk hulp inschakelen als je wil stoppen met gokken. Ook kan je daar hulp krijgen als iemand in je omgeving gokverslaafd is. Via de chatfunctie of WhatsApp kan je direct in contact komen met een hulpverlener. Ook zijn ze dag en nacht telefonisch bereikbaar. De website heeft een forum waar je met andere gokverslaafden in contact kan komen. Via de volgende link kom je op de website: https://www.loketkansspel.nl/ik-wil-nu-stoppen.html

HOOFDSTUK 7

MEER WETEN?

In de onderstaande video van het kanaal ‘Universiteit van Nederland’ laat neurowetenschapper Kim Fairley zien hoe gokverslaving werkt aan de hand van ons brein. Hierbij gaat zij ook verder in op het feit dat de één moeilijker kan stoppen dan de ander.

Ben jij benieuwd naar verhalen van anderen over hun verslaving? In deze video van NPO 3 gaat Sosha langs bij ex-gokverslaafde Robert. 

In de podcast UITGESPEELD?! vertellen mensen hun ervaringen over gokproblemen. Zij vertellen hier ook bij hoe het weer goed kwam. Deze ervaringen kunnen jou misschien wel goed op weg helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *