Word je ook zo onzeker van die ‘perfecte plaatjes’? Je bent niet de enige! 

Laat je niet gek maken door die apps

De millennials zijn geboren in een tijdperk waarin internet en digitale communicatiemiddelen een enorme vlucht maakten. De ouderwetse telefoon met draaischijf heeft plaats gemaakt voor een wereld waarin de smartphone – met bijbehorende social media – niet meer weg te denken is. Steeds meer jongeren leiden hierdoor een leven voor een online publiek. Het verzamelen van de meeste likes, volgers en comments kan voldoening geven en bijdragen bij het gevoel dat ze erbij horen. De vraag is alleen of deze eindeloze zoektocht naar erkenning een negatief zelfbeeld kan veroorzaken. Koningin Maxima besprak op een bijeenkomst met de mentale welzijnsorganisatie https://mindus.nl in 2022, dat maar liefst 1 op de 10 jongeren negatieve effecten van social media ervaart. “Slapeloosheid, stress, meer scrollen dan studeren en onzekerheid zijn enkele gevolgen van social media gebruik,” vertelde MIND Us directeur Frederieke Vriends. Wat is het ideaalbeeld en wanneer stopt het opboksen hiertegen? Maar misschien belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je geen negatief zelfbeeld creëert door social media?

Hoofdstuk 1: Mijn haat-liefdeverhouding met social media

11 december 23:00 uur

Mijn vriend en ik zitten samen onder een dekentje op de bank uit te brakken van de dag ervoor. Ik wil mijn vriend iets laten zien op Instagram, maar mijn telefoon is helaas uitgevallen. Ik vraag daarom aan mijn vriend of ik zijn telefoon even mag lenen. Enthousiast open ik zijn For You Page. Ik scrol door zijn feed en word overvallen door een donkere wolk van onzekerheid. Een leger van mooie, sexy vrouwen kijken ondeugend in de camera. Ze stralen één voor één rijkdom en levenslust uit. De één is nog mooier dan de ander. Perfect afgetrainde modellen, Kylie Jenner-achtige lippen, volle ronde borsten, een prachtige huid zonder oneffenheden en booties zo groot als die van Kim K. Geïrriteerd geef ik mijn vriend zijn telefoon terug en loop een tikkeltje geprikkeld naar de gang. Ik observeer mezelf in de spiegel. De pukkels op mijn voorhoofd staan op springen, mijn huid is zo bleek als een melkfles en het zwembandje rondom mijn middel komt net onder mijn shirt vandaan. Mijn ogen vullen zich met tranen van frustratie. Ongeveer tien minuten kijk ik met zelfmedelijden in de spiegel. Was mijn huid maar wat egaler, was mijn cup-maat maar wat groter en had ik maar net zulke witte tanden als Dave Roelvink. Ik dwaal steeds verder weg in mijn eigen gedachtes en hoor ineens: “Schat, kom je nog?”

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik voel me dus regelmatig best k*t nadat ik een uurtje op social media heb rond geswiped. En dit is maar een voorbeeld van één van de velen irritaties uit mijn dagelijkse leven. Ik kan me namelijk ook erg aan irriteren aan die ene vriendin die selfies op Instagram plaatst die met haar kont op het strand in Curaçao zit. Of die andere vriendin die in haar instagramstory zet dat ze heerlijk oesters aan het eten is bij de Harbourclub. En ik? Ik zit met mijn pukkelhoofd te prikken in de natte, slappe slablaadjes op mijn bord. Ik kan alleen maar dromen van een vakantie naar Curaçao of een etentje met een eindrekening van 300 euro. En kun je nagaan, dit zijn alleen nog maar mensen die ik ken. Als ik naar het profiel van Monica Geuze ga, die zich druk maakt of zij voor de rode of groene limited edition Chaneltas moet gaan, word ik al helemaal geïrriteerd. 

Een situatie als dit herken je vast wel. Instagramperfectie: foto’s van afgetrainde lichamen, perfecte relaties en spannende levens. Als we hier een realistische blik op werpen, weten we allemaal dat deze perfecte stellen ook weleens ruzie hebben. Of dat er voor de luxe uitstapjes ook gewerkt moet worden. Én dat apps als Facetune en Photoshop tegenwoordig niet meer weg te denken zijn. Toch raken we de realiteit soms even kwijt en verliezen we onszelf in de onlinewereld van perfectie. In een rap tempo is er een maatschappij gecreëerd waarin uitblinken en perfectie de heersende norm zijn. 

Wat kan ik soms verlangen naar de tijd waarin social media nog helemaal geen rol in mijn leven speelde. In mijn jeugd was ik bezig met het bouwen van hutten en het bespioneren van de postbode. Jaloers op gefacetunede foto’s op Instagram? Zeker niet. Het enige waar ik destijds misschien jaloers op was, waren de origineel bedachte MSN-namen van mijn klasgenoten. Je weet wel van die namen met bijzondere tekentjes, die ik nergens op mijn toetsenbord kon vinden. 

Onze ouders vergeleken zichzelf nog met vrienden, kennissen of buren. Wij daarentegen vergelijken onszelf met het onbereikbare, een schijnwereld. Daardoor lijkt het alsof mensen het altijd beter hebben dan jij. Op je tijdlijn is er altijd wel iemand die knapper, succesvoller, gelukkiger of slimmer. Helaas is het een mensenkwaaltje om altijd te denken dat het gras groener is aan de overkant. Bij een negatief zelfbeeld onderwaardeer je jezelf en heb je wel vaak een positief beeld van anderen. Tijd dus om wat aan dat negatieve zelfbeeld te veranderen!  

Hoofdstuk 2: Misschien moet ik mijn social media maar verwijderen

Ik kan het allemaal wel mooier maken dan dat het is maar het komt er gewoon op neer dat ik regelmatig onzeker word door de mensen op mijn Instagram. Ik blijf mezelf constant vergelijken met anderen en kom dan vaak tot de conclusie dat ik mezelf lelijk, oninteressant, saai en onsuccesvol vind. Maar toch weerhoudt het me er niet van om te blijven scrollen op het Instagramaccount van een Monica Geuze. Vooral Instagram is namelijk hét platform waarop je jezelf lekker met anderen kunt vergelijken. En dat doen we allemaal. Vergelijken is een manier om jezelf hogerop te krijgen, zegt psycholoog Saskia Geraerts (49) in een interview met LINDA. “Mensen hebben – anders dan dieren – het vermogen om oorzaak en gevolg aan elkaar te koppelen.” Handig zou je denken, maar het kan ook misleidend zijn. “Zien we iemand die slank is en een leuke baan heeft, zijn we geneigd de koppeling tussen het uiterlijk en de baan te leggen. Terwijl die relatie er niet per definitie is.”

We zijn hierbij geneigd om daarbij voornamelijk te kijken naar de mensen in onze (directe) omgeving. Het doet meer met je als een vriendin succes ervaart, dan bijvoorbeeld Rihanna die verder van je afstaat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het je niks doet als Nienke Plas ineens een eigen comedyshow geeft, terwijl jij daar al jarenlang voor knokt. Maar toch: het is logisch als je nóg jaloerser wordt als het je beste vriendin is. 

“Mensen willen graag iets goed doen. Als ze ergens heel intensief mee bezig zijn en in worden gehaald door iemand uit hun directe omgeving, dan kunnen ze dat als vervelend ervaren,” zegt Geraerts. De een is hier gevoelig voor dan de ander. Ik kan jullie vertellen dat ik mezelf in het hokje: extreem-onzeker-door-social media kan plaatsen. En ook ik ben beïnvloed door al die mooie meiden op mijn For You Page. Ook ik heb mijn lippen laten opspuiten. Waarom? Ik vond de lippen van Kylie Jenner zo mooi vol. Ook ik heb hairextentionsgenomen. Waarom? Ik wilde net zo dik haar als Yolante Cabeau. 

En als kers op de taart: we klagen vaak wel over de veel te mooie, uitdagende foto’s van bijvoorbeeld Gaby Blaaser. Maar zelf houden we ook onze buik in op een foto en gooien we er een mooi filtertje overheen. 

Hoofdstuk 3: Het geheime recept van de perfecte selfie 

Vraag je je ook weleens af waarom alle modebloggers en influencers op fotomodellen lijken op hun Instagram? Als zij een foto maken, lijken ze wel een celebrity en als ik een foto maak is het vaak een doodnormaal vakantie kiekje. Leuk voor in het fotoboek van mijn oma, maar voor Instagram? Uhh, nee niet echt. 

Maar ook zij hebben waarschijnlijk honderd foto’s gemaakt waarvan er negenennegentig zijn weggegooid, omdat de hoek niet goed genoeg was, de achtergrond lelijk of het licht niet mooi was. Zij hebben waarschijnlijk met veel bloed, zweet en tranen gestreden voor die perfecte foto. Hoe ze dat hebben gedaan? Er zijn talloze trucjes die worden gebruikt om de foto er nét even wat beter uit de laten zien. De influencers weten precies welke poses ze moeten aannemen voor een sterke foto. Watch and learn, of betergezegd: ontdek dat je je helemaal niet onzeker hoeft te voelen over jezelf, want vaak zit er dus veel werk achter een foto van een influencer. 

Regel één van social media en dan met name Instagram: neem alles met een korreltje zout. Dat we tegenwoordig helemaal in de ban zijn van Photoshop en Faceapp, wisten we al. En dat de perfecte foto’s waarmee je wordt overspoeld op Instagram soms een vertekend beeld geven van de werkelijkheid, ook. 

De belichting 

Goed licht kan wonderen doen. Het juiste licht kan een speciaal en uniek effect op de foto geven. Ringlampen en softboxen zorgen voor een goede kwaliteit. Het zorgt ervoor dat er geen schaduw op de structuren van je gezicht valt. Als er geen schaduw op je huid valt en er dus ook geen contrast is, zullen jouw oneffenheden ook minder opgevallen. De bekende fotograaf Brandon Woelfel, Instagramaccount: @brandonwoelfel, deelt op zijn account zijn geheimen op het gebied van lichteffecten. Neem een kijkje op zijn profiel. Zo zie je dat hij van elke foto een kunstwerk maakt. 

Poses

Instagrammers gebruiken nog een andere manier om de foto’s er zo perfect mogelijk uit te laten zien. Bepaalde poses zorgen er namelijk voor dat je langer lijkt en je lichaam in verhouding smaller wordt gemaakt. Wanneer je de benen bijvoorbeeld voorlangs kruist, in plaats van naast elkaar zet, creëer je een illusie van een langer en slanker figuur. Andere poses zorgen er juist weer voor dat je curves beter opvallen. Ook zie je waarschijnlijk regelmatig Kim K booties voorbijkomen op Instagram. Als je de ene been iets meer naar voren zet dan de andere zul je zien dat je booty veel groter lijkt. Een combinatie van de juiste hoek en pose kan veel met de foto doen. 

Achtergrond

Jij moet natuurlijk het middelpunt van de foto zijn, maar een spectaculaire achtergrond doet ook veel goeds voor de foto. Een achtergrond van een mooie lucht – die je een klein beetje kan oppimpen met Photoshop – ziet er vaak prachtig uit. Je kunt de gratis Abode Photoshop Lightroom-app downloaden op je telefoon. Als je de foto daar uploadt, kan je via het knopje ‘kleur’ de kleuren er nóg duidelijker uit laten springen. Zorg er alleen wel voor dat de foto er niet té nep uit gaan zien. Het moet natuurlijk wel nog een realistisch beeld geven. 

Faceapp

Veel vrouwen vinden make-up belangrijk. Soms kan het frustrerend zijn als Instagram-modellen moeiteloos een prachtige make-uplook creëren terwijl jij niet verder komt dan een uitgeschoten eyelinerstreep. Het geheim van de perfecte make-up heeft vaak niet eens te maken met make-up, maar met de app: Facetune. Met deze app kunnen vrouwen een simpele selfie omtoveren tot een prachtig plaatje. Op deze foto zie je een voorbeeld:

Photoshop

Foto’s liegen niet, zeiden ze vroeger vaak. Maar eigenlijk heeft die tijd niet heel lang geduurd. In 1988 was de Photoshop bedoelt om foto’s vooral wat op te leuken, maar tegenwoordig wordt de app veelal gebruikt om her en der een vetrolletje of rimpeltje weg te werken. Soms met succes, maar soms kan dit ook erg misgaan. Als je een foto een beetje bewerkt voor het licht, contrast of kleur, kan het niet zoveel kwaad. Maar pas op met grote veranderingen. Monica Geuze liet met de voor- en achterkant van haar boek unreleased zien hoe heftig Photoshop kan zijn. Bekijk hieronder het verschil tussen de onge-edite foto en de gephotoshopte foto.

Iedereen wil er op zijn best uitzien op social media en zeker degene van wie het zijn werk is: influencers. Voel je daarom vooral niet slecht door de perfecte plaatjes die worden weergegeven. Minder fotogenieke dagen hebben we allemaal, ZELFS de influencers met altijd die perfecte foto’s. 

Hoofdstuk 4: Instagram VS reality 

Op Instagram proberen we allemaal op een bepaalde manier te poseren zodat die dubbele onderkin even weggaat. Daarna ploffen we gewoon weer in onze trainingsbroek, onderuitgezakt op de bank met een zak chips. Gelukkig zijn er steeds meer influencers die wél echte foto’s delen en daarom ook hun minder glamoureuze kant showen. Ze staan voor body positivity. Onder andere deze drie accounts laten de realiteit achter Instagram zien. Tijd voor een beetje positiviteit op je tijdlijn! 

Bree Lenehan

Het Australische fitnessmodel Bree Lenehan is razend populair met haar 730 duizend volgers op Instagram. Ze heeft het afgelopen jaar haar afslank- en zelfacceptatiereis op social media gedeeld en inspireert anderen nu met ongelofelijke voor- en na foto’s. Ook deelt ze tips and tricks om op gewicht te blijven. Bree had namelijk overgewicht, maar zette de wereld in vuur en vlam toen zij in 2020 haar nieuwe figuur showde.

Bree herinnert haar volgers eraan dat haar eigen gemaakte ‘perfecte’ Instagramfoto’s slechts illusies zijn. Ze post regelmatig foto’s van ‘het perfecte plaatje’ en daarnaast foto’s die niet zo perfect zijn. De realiteit versus de fake shots van Instagram. Hiermee wil Bree laten zien dat je op Instagram als totaal iemand anders kan overkomen. De foto vanuit een bepaalde hoek nemen, of op een andere manier poseren zorgt voor een heel andere foto. Ze exposed zichzelf op haar eigen Instagramaccount. 

Bree gelooft sterk in zelfliefde en straalt één en al body positivity uit. Ze is open over haar eigen worsteling met eetbuien, zelfhaat en onzekerheden en geeft haar volgers tips om dit te overwinnen en weer van zichzelf te leren houden. 

“Waarom moeten we cellulitis, buikvet, striemen en soortgelijke zaken altijd proberen te verbloemen? Gezond zijn ziet er voor iedereen anders uit. En ja, daar horen voor de meeste mensen ook wat ‘onvolmaaktheden’ bij,” zegt ze op haar Instagram. Voor haar volgers is zij in ieder geval een grote inspiratiebron. 

Ben jij ook toe aan een reality check? Bekijk dan de foto’s van deze heerlijk beauty

Georgina Cox

De Britse personal trainer Georgina Cox laat op haar Instagrampagina daarentegen heel wat andere beelden zien dan ‘het perfecte plaatje’. Ze laat namelijk supermakkelijke trucjes zien om haar volgers te misleiden. Haar account staat vol met foto’s en video’s van haar lijf, met de bijbehorende cellulitis, eetbuien en vetrollen. Cox wil met haar beelden mensen waarschuwen voor de valse en onrealistische fitnessbeelden en transformaties die regelmatig voorbijkomen op de For You Page. Ze was klaar met het misleiden en vond dat de waarheid op tafel moest. 

Toen Cox begon met fitnesslessen volgde zij veel fitnessaccounts vanwege hun verbijsterende fitnessresultaten. Zij wilde ook zo’n lichaam. “Ik geloofde ieder woord van wat ze zeiden, want ik dacht dat foto’s niet konden liegen,” schrijft ze op haar Instagram. 

“Deze accounts moesten me motiveren, maar lieten me alleen maar twijfelen aan mezelf en mijn harde werk,” gaat ze verder. Ze bleef zichzelf constant vergelijken met anderen,   waardoor ze erg onzeker werd en er zelfs aan dacht om dieetpillen te slikken. 

Maar volgens haar is niets wat het lijkt. De beelden die je op social media ziet, hebben allemaal te maken met de manier waarop je poseert, de juiste hoek en de goede belichting. In de video hieronder laat ze zien hoe makkelijk je volgers misleid met een paar simpele trucjes. 

Bekijk het filmpje hieronder:

https://www.instagram.com/p/CMh6uMrhrAi/

Misleiden is een ding wat er zeker gebeurde. Verschillende bedrijven maakten screenshots uit de video’s van Cox en gebruikte deze foto’s om hun eigen fitnessproducten te promoten. En dat terwijl de beelden van ‘normaal’ en ‘perfect’ slechts een paar seconden na elkaar zijn opgenomen. “Het breekt mijn hart om te weten dat er misschien jonge vrouwen zijn die hier onzeker van worden en geloven dat deze producten echt werken. Net zoals ik dat vroeger geloofde,” zegt ze. 

https://www.instagram.com/reel/CNX2-McB55Z/?utm_source=ig_embed&ig_rid=f9f446f1-9726-41d1-9312-86f13684e81b

Wat Georgina wil zeggen met haar filmpjes is in ieder geval duidelijk: trek je harde werk nooit in twijfel door iets wat je online ziet. Jouw vooruitgang is jouw vooruitgang. 

Sara Puhto 

De vijfentwintigjarige Sara Puhto uit Finland heeft meer dan 412 duizend volgers op haar Instagram-account: @saggysara. Zij laat op haar account zien dat de houding die je aanneemt alles bepalend kan zijn over hoe je lichaam overkomt. Ze was goed bezig met sporten en plaatste dan ook foto’s op haar Instagram van hoe haar lichaam veranderde. Toch zat ze in tweestrijd: op de foto’s leek het alsof zij een superafgeraind lichaam had, terwijl haar lichaam er in werkelijkheid niet 24 uur per dag zo uit zag. Uiteindelijk hakte zij de knoop door en besloot ze om haar Instagram-account te gebruiken om body positivity foto’s te plaatsen en de waarheid achter de ‘fitgirl foto’s’ te exposen.

Naast het aannemen van de juiste houding, maakte zij ook gebruik van Photoshop. Ze bewerkte haar foto’s zodanig dat haar buik nét wat platter werd en haar billen nét wat ronder. Ook een outfit deed wonderen. Sara laat zien dat je niet teleurgesteld moet zijn als je een maatje groter nodig hebt in de winkel. Je wil je vooral lekker voelen in je kleding en dat gaat een beetje moeilijk als je amper kan ademen in maatje 34. 

Het is voor Sara belangrijk dat iedereen beseft dat hij of zij mooi is. “Onthoud, wanneer je op social media scrolt en al die goede billen ziet, jij ook goede billen hebt en dat niemand er 24 uur per dag goed uit ziet,” schrijft ze regelmatig onder de foto’s op haar Instagram. “Het veroorzaakt zoveel stress en zelfhaat bij mensen die niet zo’n lichaam hebben. Wees tevreden met jezelf in wat voor houding, geposeerd of niet geposeerd, dan ook en je bereikt schoonheid!”

Sara probeert de wereld duidelijk te maken dat schoonheid begint bij het houden van jezelf en dat de perfecte foto’s die we op het internet zien niet samen zouden moeten vallen met het schoonheidsideaal. “Je ziet er op z’n best uit wanneer je het maximale uit je leven haalt en het gelukkigst bent. Het leven is geen strijd om wie er het beste uitziet en we moeten er iets normaals van maken dat je er niet altijd ‘perfect’ uit hoeft te zien, want het is een belachelijk concept. Je bent perfect zoals je bent.”

Hoofdstuk 5: Hoe kan je een positief zelfbeeld opbouwen?

De millennials groeien op met de lusten van social media, maar ook met de lasten. De druk om er prachtig uit te zien en iets origineels te plaatsen op social media, wordt steeds hoger. Want ja, je wil natuurlijk geen volgers verliezen. Het is soms misschien moeilijk om jezelf te zijn en in de onlinewereld te laten zien wie je echt bent. Al in 2017 bleek uit onderzoek van de Britse Royal Society for Public Health dat Instagram een groot risico vormt voor de geestelijke gezondheid van jongeren. Het blijkt dat jongeren voornamelijk angstige gevoelens, FOMO (Fear Of Missing Out), pestgedrag, depressie, slaapgebrek, eenzaamheid en een negatief zelfbeeld ervaren. Maar hoe zorg je ervoor dat je een positief zelfbeeld kan creëren? 

  1. Bewustwording en herkenning

Het is belangrijk dat je jezelf bewust wordt van jouw negatieve zelfbeeld en hoe dat negatieve zelfbeeld jouw leven beïnvloed. Pas als je het probleem herkent en de negatieve gevolgen ervan inziet, kan je er ook daadwerkelijk iets aan veranderen. 

Misschien heb je soms het gevoel dat je de enige bent die onzeker is, maar dat is niet zo. Sommige mensen stralen het alleen niet van de buitenkant af. Ze doen zich misschien beter of mooier voor dan dat ze eigenlijk zijn. Het bewerken van foto’s is bijvoorbeeld een teken van onzekerheid. Uit een recente studie van de Universiteit van Arizona blijkt namelijk dat mensen die veel tijd besteden aan de nabewerking van de hun foto’s zichzelf méér als een object zien, dan degene die daar minder tijd aan besteden. Dit zou kunnen leiden tot een grotere focus op zelfbeeld, oftewel: zelfobjectivering. De zelfobjectivering is gekoppeld aan een grotere angst en lichamelijke schaamte onder deze mensen. 

Stel jezelf daarom altijd de drie w-vragen. Welke negatieve gedachten belemmeren jou in het leven? Waarom belemmeren deze negatieve gedachten jouw leven? En wanneer komen deze gedachten in jou op? Schrijf vervolgens op wat er zou veranderen als je geen negatief zelfbeeld meer zou hebben. Het kan zijn dat een negatief zelfbeeld jou beperkt in het dagelijks leven. Stel jezelf de vraag of je dingen wél had gedaan als jouw negatieve zelfbeeld niet in de weg zat. 

Als je dit beeld voor ogen houdt, zal het je motiveren om bewust aan de slag te gaan met een positief zelfbeeld. 

2. Zie je gedachten als gedachten en niet als waarheden

Eén ding moet je onthouden: de afkeurende gedachten die je hebt en die jouw negatieve zelfbeeld daarom ook in stand houden, zijn maar zelden waarheden. Het zijn geen feiten, dus je hoeft ze niet te geloven. Je mind is heel goed in het aanpraten van onwaarheden.  

Ook kan het zijn dat het negatieve zelfbeeld (mede) te maken heeft met de mensen in jouw omgeving. Misschien had jij vroeger een vader waarbij een acht nooit goed genoeg was. Of een moeder die vond dat je teveel make-up droeg. Als kind ben je dit als waarheid gaan zien, omdat je deze gedachten nog niet goed kon analyseren. 

Nu je volwassen bent, kan je dit beter analyseren. Je kan objectief naar je gedachten kijken en zelf kiezen in welke gedachtes je wel of niet meegaat. Als een gedachte begint met: “Mijn haar glanst niet zo mooi als die van haar”, denk dan dat het alleen maar de kritische stem is die jou naar beneden wil halen. 

3. Probeer realistisch naar jezelf en de wereld om je heen te kijken

Probeer je negatieve gedachten niet elke keer te voeden. Komt het kritische stemmetje regelmatig terug en zegt het dan: “Ja maar iedereen op mijn Instagram is zo mooi, gelukkig en succesvol?” WACHT! HO! STOP! Stop met jezelf constant te vergelijken met anderen. Denk je echt dat mensen een foto op Instagram plaatsen als zij een k*tdag hebben? Als ze ongesteld zijn? Of als ze liefdesverdriet hebben? Op social media lijkt het misschien soms alsof de mensen die je ziet een ‘perfect’ leven hebben, maar ook zij ervaren struggles, onzekerheden en dieptepunten. Dus, no reason to be jealous. Social media tonen geen afspiegeling van de realiteit. Het toont het uitersten. Succesvolle, knappe mensen met de meest interessante levens en de ergste ellende en drama die we in de wereld tegenkomen.  

Er is altijd wel iemand die mooier, grappiger of succesvoller is dan jij. Maar dat is niet erg, zolang jij maar blij bent met wie jij bent. Mensen die ‘zo perfect’ zijn dat ze op je zenuwen werken, ontvolg je toch gewoon? Volg daarentegen juist accounts die staan voor body positivity of accounts die je wél een goed gevoel geven. Dat zal je veel meer rust geven. Laat je door anderen inspireren, maar focus je vervolgens weer op jezelf. 

4. Werk aan je eigenwaarde

Een lage eigenwaarde en een negatief zelfbeeld gaan hand in hand met elkaar. De definitie van eigenwaarde is het gevoel wat jij vindt dat je waard bent, los van het feit hoe anderen over je denken. Hoe hoger je eigenwaarde, hoe minder je je aantrekt van anderen. Je eigenwaarde kun je zien als de bodem van jouw ‘levensemmer’. Zonder bodem (eigenwaarde) kun je jouw emmer nooit vullen. Ga daarom aan de slag met het vergroten van jouw eigenwaarde. Je zal merken dat je daardoor meer vertrouwen in jezelf krijgt waardoor je meer durft en kansen met beide handen aanpakt. Iedereen is uniek op zijn eigen manier en ieder mens mag er zijn. Ook jij bent waardevol, alleen moet je dat nog even inzien. 

5. Luister vaker naar jezelf 

We kennen allemaal wel het engeltje en het duiveltje. Engelen houden ons op de been en zorgen ervoor dat we onze doelen bereiken. Ook als het even tegenzit, praten ze ons moed in om door te gaan. Duiveltjes daarentegen zitten de goede voornemens van de engeltjes dwars. Zo werkt het dus ook met positieve en negatieve gedachten in je hoofd. 

Probeer daarom meer te luisteren naar de helpende stem in je hoofd, in plaats van de kritische stem. Misschien is de helpende stem erg zacht en kan je hem bijna niet horen. Dat is niet gek, want je hebt hem waarschijnlijk jarenlang verdoezeld. Hoe zachter jouw helpende stem, hoe lager je zelfbeeld. Zorg ervoor dat de helpende stem wordt gehoord. Je leert daardoor meer op jezelf te vertrouwen en maakt keuzes die echt goed voor jou zijn. 

6. Breng minder tijd door in de digitale wereld

Zoals hierboven al werd benoemd, creëert de digitale wereld een ‘perfecte wereld’. Een tijdje offline gaan kan ook goed zijn voor je zelfbeeld. Door een maandje afstand te nemen van al die leuke foto’s ga je misschien wat meer waarderen wat je hebt. 

Het leven bestaat uit duizenden uitdagingen. Je gaat hoe dan ook fouten maken, dingen doen waar je later spijt van krijgt en wordt hoogstwaarschijnlijk geconfronteerd met negatieve gedachten. Probeer hierdoor alleen niet meteen bij de pakken neer te gaan zitten. Het engeltje moet het duiveltje een poepie laten ruiken. Je zelfbeeld verbeteren kost tijd en dat gaat met vallen en opstaan. Maar onthoud goed: iedereen is uniek op zijn eigen manier en jij mag er ook zijn! 

Hoofdstuk 6: Gevaren van Instagram

Instagram is de meest gedownloade app ter wereld. Één op de zeven mensen, vooral jonge, mensen gebruiken Instagram. Wat begon als een app waar je de leukste vakantiekiekjes kon posten, is uitgegroeid tot een obsessie met uiterlijke perfectie die tot grote, schadelijke gevolgen kan lijden. Zembla deed onderzoek naar de duistere kant van Instagram.   

De Franse journalist Nicolas Kayser-Bril onderzocht de algoritmes van Instagram. Uit zijn onderzoek bleek dat foto’s van mannen en vrouwen die weinig kleding aanhebben, zoals bikinifoto’s, sneller en vaker in een For You Page komen dan foto’s van het milieu of eten. Omdat deze schaars geklede foto’s met mooie lichamen vaker te zien zijn, hebben veel Instagramgebruikers het idee dat deze lichamen de norm zijn. 

Instaface

Volle lippen, geen rimpels, een egale huid en een kleine neus: de Insta face. Eigenlijk het gezicht dat je kent van de Instagram-filters, maar dan in real life door middel van plastische chirurgie. Veel sterren hebben hun gezicht omgetoverd in een Insta face zoals: Jessie Maya, Jamie Li en Kylie Jenner. In het programma Happy Trending op NPO3 gaat Defano Holdewijn langs bij Kliniek Dokter Robert, een dokter die gespecialiseerd is in fillers en botox. Zijn agenda staat vol met jonge meiden die langskomen met voorbeelden die ze op Instagram hebben gezien. De arts geeft aan dat er in zijn ogen te makkelijk wordt gedacht over de maakbaarheid van schoonheid. Hij geeft aan dat meiden in een kwetsbare leeftijdscategorie makkelijk te beïnvloeden zijn. Dokter Robert zegt dat het vaak voorkomt dat er meisjes langskomen die een foto van Instagram laten zien maar dat het vervolgens een illusie is dat cosmetische ingrepen hetzelfde worden als digitale Instagram filters.  

The Inside Story of Instagram

Sarah Frier, verslaggeefster uit San Francisco, schreef het boek ‘No Filter: The Inside Story of Instagram’. In dit boek vertelt zij het verhaal over hoe Instagram de meest bepalende app van de wereld werd. Ze nam haar lezers mee achter de schermen van Instagram en deze kant was niet altijd rozenkleur en maneschijn. Zo vertelt zij in haar boek dat Instagram perfectie gepaard gaat met een enorme stijging van het aantal cosmetische behandelingen. De meest populaire cosmetische behandelingen onder jonge vrouwen is de Brazilian Butt lift. Bij een BBL wordt overtollig vet van de heupen, buik, onderrug of bovenbeen in de billen gespoten waardoor de billen groter worden. Veel vrouwen streven naar dezelfde booty als Kim K. International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) zegt dat het aantal BBL-operaties tussen 2015 en 2019 bijna met 80 procent toenam. Maar achter deze ingreep schuilt ook een gevaar. 1 op de 3000 vrouwen overlijdt namelijk aan BBL. Dat is het hoogste sterftecijfer van alle esthetische ingrepen. Zo overleed de 39-jarige Sharida uit Rockanje aan de gevolgen van de operatie. “Ze was eigenlijk altijd heel blij met haar figuur, maar ineens veranderde dat,” vertelt de moeder van Sharida tegen RTL Nieuws. “Ik denk dat ze is beïnvloed door vriendinnen. En misschien ook wel door al die modellenfoto’s die je op Instagram ziet.” Tijdens de operatie was er niks aan de hand, maar daarna traden er complicaties op, waaraan ze uiteindelijk overleed.  

Het treurige verhaal van Sharida is een voorbeeld dat Instagram perfectie kan lijden tot in het ergste geval de dood. Apps als Instagram zijn verslavend, ook bij gebruikers die de ‘perfecte waarheid’ zich op wat van manier dan ook aantrekken. 

Hoofdstuk 7: Meer weten?

Meer tips die je helpen bij onzekerheid? De uitzending: ‘Instagram: de ongefilterde waarheid’ gaat over de waarheid achter Instagram. Deze documentaire kan je kijken op 

NPOstart: https://www.npostart.nl/zembla/01-12-2022/BV_101408052

De aflevering van het programma Happy Trending over het Insta face kun je terugkijken op NPO3 https://www.npo3.nl/instaface-waarom-we-allemaal-op-een-instagram-filter-willen-lijken

Wil je meer weten over het lage zelfbeeld door social media? Hieronder vind je een aantal artikelen die je op weg helpen. 

Links: http://tips social media stress

https://www.jouwggd.nl/gevoel/stress-door-social-media/

https://dailynonsense.nl/de-drie-tips-om-beter-om-te-gaan-met-de-social-media-stress

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *