TO PIL OR NOT TO PIL?

on

DE VOOR EN NADELEN VAN DE PIL

Heb je een relatie en nog geen kinderwens? De pil is dan een manier om zwangerschap te voorkomen, maar niet zonder bijwerkingen helaas. Veel vrouwen ervaren namelijk heftige nadelen door de pil. Welke alternatieven zijn er en wat zijn precies de voor- en nadelen van de pil? Het is belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van de pil. Wil je meer lezen over het ontstaan van de pil en het effect ervan op je lichaam? Lees dan verder. Tijd voor een realitycheck.

 

Hoofdstuk 1

HET ONTSTAAN VAN DE PIL

 

We weten dat de pil ongewenste zwangerschap voorkomt. Maar sinds wanneer bestaat de pil eigenlijk en wie heeft hem uitgevonden? Om hierachter te komen gaan we 63 jaar terug de tijd in.

 

Eén van de belangrijkste uitvindingen van de twintigste eeuw: de pil. In 1960 kwam het anticonceptiemiddel in Amerika op de markt. De grondlegger van de pil is Gregory Pincus, een Amerikaan.

 

 

“WIST JE DAT GREGORY PINCUS ER IN 1953 ACHTER KWAM DAT HET HORMOON ‘PROGESTERON’ DE OVULATIE IN KONIJNEN REMDE?”

 

 

 

 

Voor de twintigste eeuw hadden vrouwen niet de mogelijkheid om het moederschap uit te stellen of te voorkomen. Dit resulteerde in grote gezinnen waarvan de vrouw thuisbleef om voor de kinderen te zorgen. Ook werden er hierdoor op verschrikkelijke en illegale manieren abortussen gepleegd. Bijvoorbeeld met behulp van een breinaald of nog erger: vrouwen gooiden zichzelf van de trap of sloegen met voorwerpen (bijv. stenen) op hun buik.

 

Met de komst van de pil emancipeerde de vrouw. Vrouwen gingen massaal weer studeren en werken. Getrouwde stellen hadden de mogelijkheid om zwangerschap uit te stellen en hierdoor werden de gezinnen kleiner.

 

In Nederland werd de pil in 1962 op de markt gebracht door het bedrijf ‘Organon’ met de boodschap dat het zou helpen tegen de onregelmatige menstruatiecyclus. Destijds was de Nederlandse samenleving streng verbonden met de kerk en anticonceptie ging streng tegen de geloofsovertuiging in. Geboortebeperking werd niet goedgekeurd door de kerk. Uiteindelijk mocht Organon dus wel het voorbehoedsmiddel op de markt brengen, maar mocht het niet omschrijven als anticonceptie.

 

“WIST JE DAT IN DE ZOEKTOCHT NAAR EEN MIDDEL OM ZWANGERSCHAP TE VOORKOMEN, TALLOZE VROUWEN WERDEN VOORGELOGEN EN GEDWONGEN TOT PROEFKONIJNSCHAP?”

Hoofdstuk 2

HARDE CIJFERS + BIJWERKINGEN

 

Hoeveel procent van de Nederlandse vrouwen gebruikt er eigenlijk de pil? En wat zijn precies de bijwerkingen die je kan ervaren door het slikken van de pil? Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.  

 

In 1976 gebruikte al 41% van de Nederlandse vrouwen de anticonceptiepil. Dit was op dat moment het hoogste percentage wereldwijd. Naarmate de jaren vorderden kwamen er zwaardere pillen op de markt. Naast het voorkomen van een ongewenste zwangerschap hielpen deze pillen ook tegen overbeharing en acne. In 1987 kwam de Diane-35 op de Nederlandse markt. De Diane-35 pil kwam in een paarse verpakking en was ovaalvormig. Hij was alleen bij de dokter te verkrijgen wanneer je last had van acne of overbeharing. Vanwege de hoge hormoon dosering mocht deze pil niet worden voorgeschreven als anticonceptiemiddel. Maar toch deden artsen dit wel.

 

Zeker 33 vrouwen in Nederland zijn overleden door de bijwerkingen van de Diane-35 pil. Trombose is een bijwerking van deze pil, het veroorzaakt bloedklonters. Ook in Frankrijk zijn er vrouwen overleden door bijwerkingen van de Diane-35 pil. Ondanks deze overlijdens en de risico’s die deze pil met zich meedraagt, is de pil in Nederland niet verboden.

 

“WIST JE DAT NAAST DE DIANE-35 OOK DE

MARVELON- (29 DODEN) EN YASMIN-PIL (15 DODEN)

HEBBEN GEZORGD VOOR OVERLIJDENS?”

 

Naast deze heftige bijwerkingen zijn er ook een aantal mildere bijwerkingen waar je rekening mee moet houden als je de pil gaat slikken. Door de hormonen in de pil kan je onder anderen last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en depressieve gevoelens. In de bijsluiter van de pil staat zelfs dat één op de tien gebruikers last krijgt van depressieve gevoelens door de pil. Ook onderdrukt de pil de productie van testosteron, een hormoon waardoor je je juist goed gaat voelen. De grootste boosdoener van de pil is dus het feit dat het je hormoonspiegels beïnvloed.

 

Stemmingswisselingen zijn dan ook vaak de reden dat vrouwen ervoor kiezen om te stoppen met de pil. Volgens SFK (stichting farmaceutische kengetallen) loopt het gebruik van de pil jaarlijks terug. Apotheken verstrekken jaarlijks steeds minder de pil aan vrouwen.

 

Ook blijkt uit onderzoek dat de anticonceptiepil invloed heeft op je partnerkeuze. Say what? Ja, je hoort het goed. Door het slikken van de pil vallen vrouwen gemiddeld voor een meer zorgzaam type. Als zij stoppen met de pil kan het ook zijn dat ze niet meer geïnteresseerd zullen zijn in hun partner. Hierdoor eindigen veel relaties die starten wanneer de vrouw de pil slikt in een breuk. Auch!

 

Hoofdstuk 3

VERHAAL LEZER “QUOTE”

 

Adriana (23) en Fereshta (24) vertellen hoe het is om als 23- en 24-jarige de anticonceptiepil te slikken. Beiden hebben ze ruim een jaar de Yasmin-pil geslikt en zijn ze er door de bijwerkingen mee gestopt.

 

FERESHTA

“Trombose komt in mijn familie veel voor. Mijn moeder en oma hebben er altijd veel last van gehad. Begin vorig jaar begon ik met het slikken van de Yasmin-pil. Ik ben toen bij de huisarts geweest en was in eerste instantie op zoek naar een remedie voor mijn acne. Ik hoorde veel goede verhalen over de Yasmin-pil en acne, dus heb deze bij de huisarts opgevraagd.

 

De huisarts heeft mij nooit gevraagd of trombose en voorkomende ziekte is in mijn familie. Achteraf kwam ik erachter dat zij dit wel had moeten doen. Ik heb door de Yasmin-pil twee keer bij de eerste hulp gezeten. Beide keren wisten we niet wat er aan de hand was. Ik kreeg spontaan pijn in mijn hart, het waren scherpe steken. Twee keer werd ik naar huis gestuurd en gelukkig ging de pijn ook steeds wel weg. Toch voelde het niet goed. Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan.

 

Op een gegeven moment besefte ik mij dat het enige medicijn dat ik dagelijks slik, dat ik eigenlijk überhaupt slik, de pil is. Na dit besef heb ik mij verdiept in de bijwerkingen van de pil. Tot mijn grote schrik zag ik dat de pil die ik slik je een verhoogd risico op trombose geeft en dat de huisarts mij eerst had moeten vragen of ik al een kans heb om trombose te ontwikkelen. Ik ben die dag per direct gestopt met de pil en dit voelde als een opluchting. Sindsdien heb ik nooit meer last gehad van hartkloppingen of steken in mijn hart. Ik voel me over het algemeen veel beter en gelukkig. Helaas is mijn acne wel teruggekomen. Ik ben nu aan het proberen om mijn acne van binnenuit te helen. Ik let heel erg op mijn voeding en hoop dat dit zal helpen.”

 

ADRIANA

“Ik heb de pil 13 maanden geslikt toen ik besloot om ermee te stoppen. Ik ben begonnen met het slikken van de pil omdat ik een vriend kreeg. Ik was 22 jaar en wij hadden nog geen kinderwens. De huisarts raden mij in eerste instantie de microgynon-30 pil aan. Dit is de mildste pil en tevens de eerste die altijd aangeraden wordt door de huisarts. Voor mijn bezoek aan de huisarts ben ik eerst zelf op onderzoek uitgegaan. Ik heb altijd een zuivere huid gehad en ben hier ook erg zuinig op. Op internet zag ik verschillende verhalen van meisjes die na het slikken van de microgynon-30 last kregen van hevige acne.

 

Bij de huisarts heb ik dan ook aangegeven dat ik deze pil absoluut niet wil slikken. Ik heb bewust gevraagd om de Yasmin-pil omdat ik hier wel goede verhalen over heb gelezen. Ik heb gelezen over de bijwerkingen en de kans op trombose, maar wij hebben daar in de familie geen last van, dus daar was ik niet bang voor. Na de eerste maand dat ik de pil gebruikte merkte ik dat ik enorme stemmingswisselingen had. Ik herkende mijzelf niet meer, en mijn vriend ook niet. Het ene moment was ik dolgelukkig en een uur later voelde ik mij super depressief en had ik huilbuien. Ik merkte ook dat ik in korte tijd enorm veel aan kwam.

 

Naast deze stemmingswisselingen merkte ik dat ik ongeveer één week per maand hele erge last had van hoofdpijn. Het leken net migraineaanvallen. Ondanks deze bijwerkingen besloot ik toch om de pil maanden door te blijven slikken. Mijn vriend en ik wilden geen condoom gebruiken, dus dit was onze enige optie destijds. Na een aantal maanden voelde het toch niet fijn dat ik elke dag een pil slikte die zoveel bijwerkingen met zich meebracht. Ik heb toen besloten om te stoppen met het slikken van de pil en een koperspiraal te nemen. Ik heb nu ongeveer drie maanden een koperspiraal en tot nu toe bevalt het. Ik hoef niet elke maand te denken aan mijn anticonceptie en er zitten geen hormonen in mijn bloed meer.”

 

Hoofdstuk 4

DOE DE TEST!

 

Nu je hebt gelezen over de bijwerkingen van de pil snap ik dat je twijfelt of je er zelf ook wel aan moet beginnen. Op de website seksualiteit.nl kom je er met de keuzehulp achter welke anticonceptie het beste bij jou past.

 

KLIK OP DE LINK VOOR DE TEST

 

https://seksualiteit.nl/anticonceptietool?gclid=CjwKCAiA2rOeBhAsEiwA2Pl7Q_LAhVbtRCH9YJNtxAE6GhaeyqgxZd_bRSV93mTr7lL2E5HsAz-G1RoCugoQAvD_BwE

Hoofdstuk 5

DE EXPERT

 

We spraken met huisarts mevrouw Kim Wittebrood over de voordelen en nadelen van de pil als anticonceptiemiddel. “Ik ben al 9 jaar werkzaam als huisarts en merk dat de vraag naar de pil steeds minder wordt. Zelf ben ik mij bewust van de nadelen die de pil met zich meebrengt, maar er zijn ook een aantal voordelen.”

 

Dit zijn de voordelen:

  1. Het is een zeer betrouwbaar middel tegen zwangerschap
  2. Je menstruatie is minder pijnlijk en je verliest minder bloed
  3. Je krijgt een regelmatige cyclus door de pil
  4. Je kan de pil doorslikken als je een week niet ongesteld wilt worden
  5. Minder hoog risico op sommige soorten kanker

 

“Ik merk dat er het afgelopen jaar veel meer vrouwen bij ons in de praktijk zijn gekomen met behoefte aan anticonceptie zonder hormonen. Wij zetten elk jaar ook steeds meer koperspiralen in bij vrouwen. Veel vrouwen die in de praktijk komen ervaren klachten van anticonceptie met hormonen. Ze hebben stemmingswisselingen en depressieve gevoelens. Tegenwoordig willen mensen sowieso steeds bewuster leven en zijn ze meer bezig met wat er in hun lichaam komt. Mensen proberen ‘processed food’ en medicijnen te vermijden.”

 

“WIST JE DAT HET PLAATSEN VAN EEN SPIRAAL PIJN DOET?

IN SOMMIGE GEVALLEN KRIJG JE VERDOVING TIJDENS HET

PLAATSEN EN KAN JE DAGELANG LAST HEBBEN VAN PIJN IN

DE ONDERBUIK?” Leuk vooruitzicht!

 

“Wat veel mensen ook niet weten is dat de pil niet goed is voor het milieu”, vertelt Kim Wittebrood. “Vrouwen die de pil slikken plassen een bepaalde soort stof uit die bij het zuiveren van ons water niet afgebroken kan worden. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat een oorzaak van onvruchtbaarheid bij mannen in het Westen, milieuvervuiling door de pil is.”

 

“WIST JE DAT HET DOORSLIKKEN VAN

DE PIL, NEGATIEF EFFECT KAN HEBBEN

OP JE LIBIDO?”

 

Hoofdstuk 6

WELKE ANTICONCEPTIE PAST BIJ MIJ?

 

Er zijn gelukkig ook alternatieven zonder hormonen voor de pil, namelijk: barrièremethodes, het koperspiraal of sterilisatie. Als je nog een kinderwens hebt voor in de toekomst valt sterilisatie natuurlijk weg. Een populair alternatief voor de pil is de condoom of de koperspiraal. Een groot voordeel van deze spiraal is dat je maar één keer in de vijf à tien jaar aan anticonceptie hoeft te denken. En het grootste voordeel: Er komen geen hormonen in je bloed. Hierdoor heeft dit voorbehoedsmiddel dus geen invloed op je stemming of partnerkeuze :).

 

 

 

 

VLOGGER VERA CAMILLA VERTELT HAAR ERVARING OVER HET STOPPEN MET DE PIL EN WAAROM ZIJ ER NOOIT MEER AAN ZAL BEGINNEN

VERLOSMOEDER OP YOUTUBE GEEFT 5 TIPS VOOR HORMOONVRIJE ANTICONCEPTIE

 
  
Hoofdstuk 7
MEER WETEN?
 
Wil je meer lezen over de pil en het effect ervan op je lichaam? Hieronder vind je nog meer artikelen om jou te helpen bij het maken van de juiste keuzes 
 
 
·       https://www.bedrock.nl/de-pil-invloed-lichaam/
 
·       https://www.flair.nl/health/10-feiten-over-de-pil-die-je-moet-weten~b0d0940b/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *