Fast fashion

We doen er allemaal aan mee.

Houd je van kleding en heb je het liefst zo veel mogelijk in je kast hangen? Dan ben je niet de enige. We leven in een maatschappij waar fast fashion een enorme rol heeft ingenomen. Ren jij ’s avonds nog snel naar de H&M of Zara voor je naar een feestje gaat? Dat kan echt niet meer! Tijd voor een wake-up call!

Hoofdstuk 1

Maak jij je schuldig aan Fast Fashion?

We hebben waarschijnlijk allemaal wel iets van de Zara of H&M in onze kast liggen. Voor de mensen die hier nee op zeggen: lekker bezig! Maar het is helemaal niet gek als je er wel iets van hebt liggen. Fast fashion is al tijden een bekend concept. Vroeger ging je shoppen als je iets nieuws nodig had, of wanneer het seizoen veranderde. Tegenwoordig is shoppen een hobby. Zo’n 20 jaar geleden werd kleding een stuk goedkoper en veranderden de modetrends steeds sneller. Zo snel dat we inmiddels bij RTL Boulevard elke maand wel modeadvies van Nikki Plessen krijgen over de laatste trends.

Dan is het net een ander kleurtje of printje wat weer in de mode is en dan rennen we allemaal weer naar de Zara om dat shirtje te halen. Andere merken die met fast fashion werken zijn bijvoorbeeld C&A, Bershka, Mango en Asos. Toch denken veel mensen dat fast fashion alleen over goedkope merken gaat, maar niks is minder waar. Je kan een merk een fast fashion merk noemen wanneer het snel kledinglijnen uitgeeft wanneer er een nieuwe trend is of wanneer ze de kleding laten maken in fabrieken waar werknemers niet eerlijk worden betaald. Hierdoor houden ze de prijs van de kleding zo laag.

Maar hoe weet je of jij je schuldig maakt aan fast fashion? Hier zijn een paar vragen die je jezelf kan stellen: 

 • Koop je vaak kleding van grote ketens? 
 • Koop je vaak kleding voor een lage prijs? 
 • Koop je vaak kleding die je maar een paar keer draagt? 
 • Koop je vaak kleding waarvan je weet dat het slecht is gemaakt?  

Als je vaak ‘ja’ antwoordt op deze vragen, dan is de kans groot dat jij ook fast fashion in de kast hebt liggen!

Hoe bewust ben jij je van je kledingkast? Doe de test

Hoofdstuk 2

Als we weten dat het slecht is, waarom gebeurd het dan nog?

De strijd tegen fast fashion is een complexe en uitdagende taak. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen voor fast fashion kiezen, is de prijs. Prijzen voor een shirt die beginnen bij vijf euro zijn moeilijk te weerstaan. Milieubewuste merken kunnen natuurlijk niet concurreren met deze prijzen, omdat ze duurzamer, en dus duurder, produceren. Dit wordt nog versterkt door de stijgende prijzen en dalende koopkracht van mensen. 

De grootste groep consumenten van fast fashion zijn mensen tussen de 18 en 24 jaar. We hebben 20 mensen binnen deze leeftijden gevraagd of ze zich bewust zijn van het kopen van fast fashion. Hiervan antwoordden 14 bevestigend. De meesten met de huidige financiële staat als reden. ‘’Ik heb als student al niet veel geld, dus als ik dan ga shoppen, wil ik veel kunnen halen met mijn geld’’, zegt Maud. Dit is logisch. Alles wordt tegenwoordig duurder, maar we leven ook in een staat waar het wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk te kopen. 

Echter, we mogen niet vergeten dat de keuzes die we maken, invloed hebben op onze planeet. We moeten ons bewust zijn van de gevolgen van onze aankopen en proberen om bewuste keuzes te maken. We moeten ons afvragen of we echt nog een extra shirt nodig hebben en of we dan niet liever een duurzamer alternatief kopen. De andere 6 dachten bij fast fashion voornamelijk aan Primark en zeiden daar nooit iets te kopen. Dit toont dus aan dat we nog niet genoeg bewust zijn van fast fashion.

Doe de Quiz om checken wat jij weet van fast fashion!

De fast fashion industrie is namelijk een gigantische markt, met een globale waarde van 210 miljard dollar in 2021, volgens Industry Research. De grootste spelers zijn Inditex, H&M Group en Fast Retailing Group. Zara, onderdeel van Inditex, produceert meer dan 450 miljoen kledingstukken per jaar en ontwerpt daarbovenop nog eens 500 nieuwe designs per week. Dit is de sleutel tot hun succes: ze weten altijd welke trends populair zijn en slagen erin om hier snel op in te spelen. 

Volgens Ask Traders staat Zara bovenaan de lijst met de top 30 meestverdienende mode merken. In 2019 was Zara de meestverdienende verkoper in Groot-Brittannië met een verkoop van 2.9 miljard stukken. De omzet van Zara in Groot-Brittannië alleen was al 714,85 pond per seconde en een pure winst van 405,10 pond per seconde. Dit betekent dat de eigenaren en CEO’s van deze bedrijven de grootste winnaars zijn van de fast fashion industrie. Maar wie zijn de verliezers? Uit onderzoeken van Unicef blijkt dat er in Bangladesh 1.7 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud zijn, die dagelijks in de kledingfabrieken moeten werken. Zij zijn de grootste verliezers!

Check deze interessante video over SheIn

Hoofdstuk 3

De harde gevolgen

Wat zijn precies de gevolgen waar we aan bijdragen bij het kopen van fast fashion? Een van de grootste gevolgen is de impact die de industrie heeft op het milieu. Volgens de UNEP (UN Environment Programme), is de mode-industrie de op een na grootste gebruiker van water en is het verantwoordelijk voor 8-10% van de wereldwijde koolstofuitstoot. Veel van de gebruikte materialen, zoals katoen en polyester, zijn afkomstig uit landen met lage arbeidskosten en worden vaak geteeld of geproduceerd onder slechte omstandigheden. Daarnaast is de productie van kleding zeer energie-intensief en leidt het tot grote hoeveelheden afval.

Ook de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar fast fashion wordt geproduceerd, zijn vaak slecht. Veel werknemers werken onder slechte omstandigheden voor lage lonen en zonder voldoende bescherming. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op arbeidsongevallen en arbeid gerelateerde ziekten. 

Fast fashion heeft ook een negatief effect op de economie van lokale gemeenschappen, aangezien de kleding vaak wordt geproduceerd in landen met lage arbeidskosten en vervolgens wordt geëxporteerd naar landen met hogere inkomens. Dit kan leiden tot verlies van banen en vermindering van lokale economische groei. 

Tot slot draagt fast fashion ook bij aan een cultuur van consumptie waarbij mensen steeds meer kleding kopen, waardoor het moeilijk is om tevreden te zijn met wat ze hebben. Dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid en onvrede. 

In conclusie, hoewel fast fashion de consument de mogelijkheid geeft om snel en goedkoop trendy kleding te kopen, heeft het ook een aantal negatieve gevolgen, zoals de impact op het milieu, de arbeidsomstandigheden, de economie van lokale gemeenschappen en de cultuur van consumptie. Er is gelukkig een groeiend besef dat verantwoorde en duurzame mode belangrijker is dan snelheid en lage prijzen. Dit is alleen al te zien aan de hoeveelheid aandacht dat eraan wordt geschonken in praatprogramma’s, podcasts en door bekende Nederlanders. 

Hoofdstuk 4

What are you going to do about it?!

Er zijn verschillende manieren waarop we kunnen bijdragen aan het verminderen van de gevolgen van fast fashion. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet:  

 1. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit: In plaats van veel goedkope kleding te kopen, kan je overwegen om minder kleding te kopen van betere kwaliteit die langer meegaat. 
 2. Kies voor duurzame merken: Er zijn steeds meer merken die duurzame materialen en eerlijke arbeidspraktijken gebruiken. Door kleding te kopen van deze merken, kan je bijdragen aan een betere mode-industrie. 
 3. Shop tweedehands: Tweedehands winkels en online marktplaatsen zijn geweldige plekken om unieke kledingstukken te vinden die al een leven hebben gehad. Dit kan helpen om afval en de vraag naar nieuwe productie te verminderen. 
 4. Repareer en hergebruik: In plaats van kleding weg te gooien als het kapot is, kan je overwegen om het te repareren of te hergebruiken. 
 5. Wees selectief bij het volgen van modetrends: Probeer niet elke nieuwe trend te volgen en kies in plaats daarvan voor kledingstukken die je echt leuk vindt en die je vaak zult dragen. 
 6. Overweeg om een kledingruil te organiseren: Een kledingruil is een leuke manier om kleding te verkrijgen die je leuk vindt zonder dat je iets hoeft te kopen. 
 7. Sensibilisering: Door anderen te informeren over de gevolgen van fast fashion en hen te inspireren om verantwoorde keuzes te maken, kun je een grotere impact hebben in de strijd tegen fast fashion. 
 8. Steun politieke initiatieven: Er zijn steeds meer politieke initiatieven die gericht zijn op het verminderen van de gevolgen van fast fashion, zoals het verhogen van de transparantie in de mode-industrie, het verhogen van de arbeidsnormen en het verminderen van de milieueffecten van de productie.

Hoofdstuk 5

Luxe merken doen het niet altijd beter!

Er wordt veel gedacht dat het voornamelijk goedkopere merken zijn, die een negatieve impact hebben op het milieu, maar niks is minder waar. Helaas zijn er ook veel luxe kledingmerken die deel uitmaken van deze problemen. 

Zo is Louis Vuitton één van de meest populaire luxe modehuizen, maar het bedrijf maakt ook gebruik van schadelijke chemicaliën en heeft problemen gehad met arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken. Gucci en Prada zijn ook populaire luxe modehuizen die een grote impact hebben op het milieu door het gebruik van grote hoeveelheden water en energie bij de productie van hun kleding en problemen met arbeidsomstandigheden in hun fabrieken. Zo zijn Burberry en Dolce & Gabbana ook voorbeelden van merken die zich aan dit soort praktijken schuldig maken.

Het is belangrijk om op te merken dat sommige van deze merken wellicht inspanningen doen om hun milieueffecten en arbeidsomstandigheden te verbeteren, maar deze veranderingen zijn vaak moeilijk te meten en te verifiëren. Het blijft belangrijk om als consument bewust te zijn van de impact van onze aankopen en ons te richten op merken die duurzame praktijken toepassen.

Er zijn gelukkig ook veel kledingmerken die zich wel inzetten voor het milieu en duurzame praktijken, maar hier zijn vijf merken die er echt bovenuit springen. Patagonia is een van de bekendste milieubewuste kledingmerken. Het bedrijf maakt gebruik van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en gerecycled polyester, en heeft een grote focus op duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken in hun productie. Patagonia heeft ook een “Common Threads Initiative” waarmee klanten oude kleding kunnen inleveren voor reparatie of recycling. Een ander goed voorbeeld is Eileen Fisher. Het bedrijf heeft een “Green Eileen” programma waarmee klanten oude kleding kunnen inleveren voor recycling. Eileen Fisher heeft ook een grote focus op transparantie in haar supply chain. Verder heb je ook Reformation. Het bedrijf heeft een “RefRecycling” programma waarmee klanten oude kleding kunnen inleveren voor recycling. Reformation heeft ook een grote focus op transparantie in haar supply chain. 

Andere merken zijn Stella McCartney en Everlane. Stella McCartney heeft net als Reformation een grote focus op transparantie in haar supply chain. Everlane heeft een “Choose What You Pay” programma waarmee klanten kleding kunnen kopen tegen verschillende prijzen, waardoor het bedrijf minder afval produceert.

Ook bij merken die bekend staan om hun goede inspanningen, blijft het belangrijk om als consument je eigen onderzoek te doen. Het is nooit verkeerd om zelf te lezen waar een bedrijf nu echt voor staat en om dat te willen steunen!

Hoofdstuk 6

Deze bekende Nederlanders maken zich er hard voor. Doe jij ook mee?

Er zijn een aantal Nederlandse bekendheden die zich hard maken voor verandering. Doutzen Kroes, Gijs Staverman, Lizzy van der Ligt, Amber Valletta en Ronald van der Kemp zijn slechts enkelen van de vele Nederlanders die zich inzetten voor milieuvriendelijke kleding en duurzame mode. Deze bekendheden zijn de strijders voor een betere toekomst voor onze planeet. Ze zetten zich in om de kledingindustrie te veranderen.

Doutzen Kroes, al jaren een bekend model en actrice, is ambassadeur van de “Dutch Sustainable Fashion Week” en heeft zich aangesloten bij “The Good on You” campagne. Hiermee wil ze consumenten informeren over de duurzaamheid van modehuizen en hen inspireren om bewuste keuzes te maken. Gijs Staverman, een Nederlandse journalist, presentator en duurzaamheidsexpert, is een vurige supporter van duurzame mode en heeft veel geschreven over de milieu-impact van de mode-industrie. Lizzy van der Ligt, een Nederlands model en actrice, die zich ook inzet voor duurzame mode. Ze is ambassadeur van de “Dutch Sustainable Fashion Week” en heeft ook gewerkt aan campagnes om consumenten te informeren over de duurzaamheid van modehuizen. 

Amber Valletta is een Nederlands-Amerikaans model en actrice. Ze is ambassadeur van het “Model of the Earth” programma van de Verenigde Naties, en heeft ook gewerkt aan campagnes om consumenten te informeren over de duurzaamheid van modehuizen. Ronald van der Kemp is een Nederlandse modeontwerper en is een echte eco couturier. Hij is oprichter van het modehuis “Ronald van der Kemp” en maakt gebruik van gerecyclede materialen en duurzame productiemethodes in zijn ontwerpen. “Ik zou graag zien dat de grote conglomeraten hun systeem aanpassen, de volledige verantwoordelijkheid nemen voor hun daden en hun producties vertragen. Het gaat hierbij om echte verandering en niet om duurzaamheid als marketingtool’’, zegt Ronald bij Fashionunited.

Deze bekendheden zijn onze helden in de strijd voor een duurzamere mode-industrie. Laten we hen volgen en keuzes maken voor een duurzamere toekomst voor onze planeet. Want samen kunnen we een verschil maken!

Hoofdstuk 7

Nog een klein extraatje

Zou je nu nog meer willen leren over fast fashion, de gevolgen en wie zich hier hard voor maken? Check dan nog even de onderstaande links!

Autheur:
Marlon van Driel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *