“De cancelcultuur heeft gewonnen.” Krijgen we nu een lintje?

Mijn bloed kookte. Tot 10 tellen werkte niet meer. Ik was het zat. Het zoveelste Facebook-bericht over Johan Derksen en zijn uitspraak bij Vandaag Inside kwam voorbij. Over dat het programma niet van de buis gehaald moest worden. Over hoe meneer Derksen niks fout heeft gedaan. Over de woke cancelcultuur. Mijn. Bloed. Kookte.

Ik zat thuis op de bank. Kat op schoot en een goedgevulde mok met thee in mijn linkerhand. Ik scrolde op mijn telefoon door de Facebook-comments heen en wist niet of ik moest lachen of huilen. Mijn hele lichaam onderging ondertussen ontwenningsverschijnselen, omdat ik nog op geen enkele stompzinnige comment had gereageerd. Plots zag ik de Facebook-comment die mijn geduld nekte. Met een klap zette ik mijn mok neer op de salontafel, thee vloog over de rand. Hier gaan we mooi even op reageren, dacht ik. Iedereen mag natuurlijk een mening hebben, maar als Gerda uit Den Haag verkondigt dat jongeren niks meer gewend zijn’ en ‘mijn beeld van verkrachting niet klopt’, dan ontplof ik.

Johan Derksen, wie kent hem niet? Misschien ken je hem als journalist of als voormalig professioneel voetballer. Of misschien ken je hem zelfs wel als slachtoffer. Dat laatste is namelijk hoe hij zichzelf graag portretteert na zijn ondoordachte uitspraak bij Vandaag Inside. Kortgeleden gaf hij namelijk toe in zijn jongere jaren een bewusteloze vrouw met een kaars gepenetreerd te hebben. Nu moet ik toegeven dat Derksen inderdaad een slachtoffer is. Hij is alleen geen slachtoffer van de cancelcultuur, maar van zijn eigen wezenloze handelen.

“De cancelcultuur heeft gewonnen,” aldus de meneer met de grote, grijze snor. Jeetje. Wat spannend, we hebben gewonnen! Krijgen we nu een lintje? Nee. We krijgen helemaal niks, zelfs geen verontschuldiging. Voorlopig zit Derksen weer met een grijns achter zijn tafeltje bij Vandaag Inside. Hij weigert zijn excuses aan te bieden voor wat hij destijds gedaan heeft: het verkrachten van een vrouw. Zij is in dit verhaal het échte slachtoffer. Nu hoor ik diezelfde Gerda uit Den Haag roepen: “Als dit jouw beeld is van verkrachting, dan wens ik je veel succes in het leven.” Het liefst wijs ik dit soort mensen op de definitie van verkrachting: ‘het ongewenst seksueel binnendringen van het lichaam door een ander’. Dat geldt dus óók door middel van een kaars, terwijl iemand bewusteloos is en geen toestemming heeft gegeven. Wat Derksen bij Vandaag Inside lollig en schaamteloos toegaf gedaan te hebben.

De cancelcultuur heeft niet gewonnen. Naar mijn mening eerder verloren. Derksen kan namelijk gewoon weer zijn zegje doen bij Vandaag Inside. Het breekt mijn hart dat zo’n groot deel van de oudere generatie een verkrachter aanmoedigt. Frustratie vult mijn lichaam. Frustratie omdat ik hoop dat iemand als Gerda geen kinderen heeft. Als ik later een dochter heb, hoop ik namelijk dat zij nooit zoiets verschrikkelijks mee zal maken als het meisje uit het verhaal van Derksen. Om vervolgens van haar moeder te horen dat ze zich aanstelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *