Kinderen op jonge leeftijd veilig en vaardig het internet op.

Hoe om te gaan met internet? Alle kinderen groeien op in onze digitaliserende wereld, maar weten niet goed om te gaan met internet. TikTok, Instagram en YouTube zijn erg populair onder de jongere generatie. Toch weten zij niet welke gevaren het internet met zich meebrengt, simpelweg omdat dat hen nooit geleerd is. Daarbij heeft het internet vele voordelen, die onze kinderen vaardig kunnen maken.

Jongeren vinden hun weg naar het internet al op jonge leeftijd. Het begint bij de eerste telefoon; meestal een prepaid waar je alleen mee kan bellen. Dan speelt het feit dat iedere ouder wil dat zijn kind aansluiting vindt met de groep. Een telefoon met apps en internet wordt dan al snel gegeven. Kinderen wisselen contactgegevens uit, maken vrienden en worden zomaar in verschillende WhatsAppgroepen gezet. Hier worden de gekste berichten gedeeld. Van grappige video’s tot naaktfoto’s. Tijd om hier wat aan te doen, vindt de ChristenUnie. Zij zetten zich in voor een preventieve aanpak die kinderen voorbereid om het internet op te gaan.

Internet les op school als preventieve aanpak

Veel ouders weten niet wat hun kind uitspookt en toegestuurd krijgt, en dat is ook niet bij te houden. Die ene ‘Top tien mooiste waterpretparken’ video lijk onschuldig, maar rechtsboven wordt geadverteerd voor Rosalie die halfnaakt is en zich alleen voelt. “Je hebt tien diamanten nodig voor het volgende level”, klinkt voor veel ouders ook heel bekend. Hoe ga je hier als ouder en kind mee om? “School is de ideale plek om kinderen voor te bereiden op de wereld van nu, en hierin staat internet centraal”, zegt ChristenUnie. Het NJI onderzocht het internetgebruik onder basisschoolleerlingen. Vanaf 5 en 6 jaar neemt het internetgebruik fors toe. 85% Gebruikt een tablet, 52% een laptop en 51% gamet. “Door kinderen op een veilige manier op jonge leeftijd kennis te laten maken met internet, voorkomen wij ongelukken,” aldus Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie. Veel ouders hebben er een gerust hart bij wanneer hun kind iets gevaarlijks doet, mits dat gecontroleerd gebeurt. Zo ook toegang tot internet. School is de juiste plek om de kinderen internetvaardig te maken. Kinderen zijn op jonge leeftijd nog het vatbaarst om iets te leren en op school is de leerkracht er nog bij. Dit maakt de omgeving veilig genoeg om iets nieuws te leren. Door middel van les over internet worden de kinderen vaardig en alert voor de gevaren die het internet met zich meebrengt. Wat doe je met een naaktfoto van een klasgenootje? Hoe kan je het internet gebruiken om iets nieuws te leren?

Nuttig maken, toegevoegde waarde waarom op school.

Vroeg les krijgen over internet biedt ook zijn voordelen voor de toekomst. We leven in een wereld waarin internet een grote rol speelt, zeker bij het vinden van een baan. Hoe kan je het best een cv in elkaar zetten? en hoe kan je Google gebruiken om je vragen te beantwoorden? Kinderen worden vanzelf vaardig met het gebruik van hun telefoon, maar met de juiste begeleiding leren zij hoe ze ook de nuttige kanten van internet weten in te zetten. Dit biedt mogelijkheden voor de toekomst. ChirstenUnie pleit dan ook voor internet als vaste les op het programma, net als rekenen en taal. “Internet is meer dan de sociale media. De les zal gebruikt worden om bijvoorbeeld PowerPoints in elkaar te zetten, zodat de kinderen die zij kunnen gebruiken bij hun presentatie.” Vaardigheden die de kinderen nu worden aangeleerd, zullen van pas komen in hun verdere loopbaan.

Telefoon in de klas

Telefoontjes in de klas klinkt als een nachtmerrie. Kinderen kunnen zich moeilijker concentreren en zullen niet in staat zijn langer dan vijf minuten stil te zitten. Toch ziet de ChristenUnie mogelijkheden. “De lessen hoeven niet lang te zijn. De leerlingen moet duidelijk gemaakt worden dat school een veilige omgeving is, waar je je vragen kan stellen.” Zij zien een klas voor zich waar de kinderen zich veilig genoeg voelen om de leraar te laten zien wat zij op internet doen. “Laatst liet een meisje een bericht zien, waarin gezegd werd dat ze het bericht met zeven vrienden moest delen om geluk te krijgen. De volgende dag heb ik daar tijdens de les aandacht aan besteed, door hen te vertellen hoeveel daarvan waar is en wat je het beste kan doen in dit soort gevallen”, aldus Peter Sater, leerkracht op basisschool ‘de Klim Op’.

Les op de basisscholen is dus essentieel, willen wij onze kinderen goed voorbereiden op de toekomst. Laten we zorgen voor een toekomstperspectief met vaardige kinderen, die de voordelen van internet goed onder de knie hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *