Yogi, snuiver of yogasnuiver?

Doordeweeks beschouw jij je lichaam als een verheven tempel. Het is een bonsaiboompje. Het eist absolute toewijding en verzorging om te floreren. Maar in het weekend is je lichaam een wild huisfeestje. Eentje zonder gastenlijst, dat regelmatig goed uit de hand loopt. Het vergt inzet en karakter om te voorkomen dat je een kantelpunt bereikt. Hoe behoud je die balans? Wij geven je richtlijnen zodat jij doordeweeks rustig doorademt en in het weekend je hartslag omhoog mag gaan.

nice

DOORDEWEEKS IS MIJN LICHAAM EEN TEMPEL. IN HET WEEKEND IS HET EEN HUISFEESTJE

Gezonde smoothies en schepjes proteïne maken tijdens het weekend plaats voor zoete cocktails en schepjes cocaïne. IK bent een yogasnuiver.

Het is zondagmiddag, kwart over één. Ik trek de gordijnen open, kieper anderhalf liter water m’n keel in en gooi drie eitjes in een koekenpan. M’n oogleden zijn zwaar. Even nagaan of ik paracetamol heb liggen. Ik kan ze goed gebruiken. Tja… daarom bestaat het weekend, vind ik. Het was weer zo’n avond. Met mijn vaste crew. Een bij elkaar geraapt zooitje die in 2019 samen bivakkeerden op een festivalcamping in Roermond. Sindsdien zijn we hecht.

Een paar zondagen geleden eiste ik dat ze zaterdagavond 6 mei vrij moesten houden. Dat was gisterenavond. ‘Een borrel bij mij thuis’, appte ik in de groepsapp genaamd: ‘De Kern’. Binnen een paar seconden ontving ik feestemoticons en geinige gifjes. Shannon kwam met het idee om wat spelletjes mee te nemen. Marc gaf aan Pina Colada te maken. De rest nam mee waar ze zin in hadden. Ik zorgde voor het eten.

Om mijn lichaam een beetje voor te bereiden op de dag des onheils besloot ik een paar weekenden rustig aan te doen. Tenminste… dat was het idee. Heb ik me niet helemaal aangehouden. Typisch ik. Maar van maandag tot vrijdag beschouw ik mijn lichaam als een gebedshuis. Een tempel waar expliciet absolute reinheid entree mag maken. Aan mijn dieet hoefde ik niets te veranderen. In de ochtend schenk ik amandelmelk in m’n favoriete blender, voeg ik een gepelde banaan, twee handjes spinazie, Brinta en een schepje eiwitpoeder toe. Ik laat de blender z’n werk doen. En ik heb een heerlijk en gezond ontbijtje. Voor m’n lunch open ik een blik tonijn op waterbasis. Het water kieper ik de gootsteen in en de rest van de inhoud leg ik op knäckebröd. Heerlijk die eiwitten. Het avondeten hangt van mijn stemming af. Maar het is voor een groot deel groente en vis. Dit herhaal ik elke doordeweekse dag. De hoeveelheid eiwitten heeft een positief effect op mijn sportprestaties. Drie keer per week crossfit en twee keer fitness.

“Ding dong”, klonk het zaterdagmiddag om 17:00. Ik hoorde de flessen aan de andere kant van de deur al rinkelen. De beestenbende was gearriveerd. Na een paar geheime handshakes, vriendschappelijke knuffels en wat zoenen kon de borrel beginnen. Bij binnenkomst een shotje, dat was de afspraak. De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Na het meeblèren van een paar r&b-classics en het achterover tikken van enkele cocktailtjes en shotjes was ik aardig teut. En dat gold ook voor de rest van mijn gezelschap. “Wie heeft contant?”, werd er geroepen. En we wisten allemaal wat hiermee gekocht moest worden. Een belletje werd gepleegd, een afspraak werd gemaakt en binnen een halfuur waren we voorzien van het witte goedje uit het prachtige Colombia. Pizzapuntjes werden vervangen door sleutelpuntjes. High van de sos en dronken van de drank. Een gouden combinatie. Het leven stond even in teken van de onverbiddelijke classic van The Opposites uit 2010: “Het licht gaat uit vannacht. Kom we brengen het beest naar buiten.” Rond half één bestelden we nog een envelop en vertrokken naar de stad. Het werd laat.

Vandaag ben ik brak. En niet zo’n klein beetje ook. Ga ik er een productieve dag van maken of binge ik Netflix uit? Ik kies voor dat laatste. M’n laatste dag rust. Morgen begint m’n werkweek weer. M’n wilde haren kam ik strak naar achteren en m’n superijverige werkhouding wordt geactiveerd. Morgen ben ik weer een ander persoon. Oftewel, een typische yogasnuiver.

Als het bovenstaande riedeltje bekend in de oren klinkt behoor je tot het groepje yogasnuivers. Een groep dat al eens onder de loop is genomen. Mediaplatforms zoals Vice, Parool en Spuiten en Slikken schreven erover. “Het weekend begint pas wanneer bierkannetjes, cocktailmixers en drugs op tafel ligt”, luidt het in een interviews van Spuiten en Slikken. De letterlijke betekenis is volgens van Dale: een yogasnuiver is iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne. Een definitie die door de redactie wordt beaamd.

Check hieronder de interviews met drugsperts over hoe zij Cocaïne hebben ervaren.

WAAROM YOGASNUIFT DE YOGASNUIVER? 

Te veel druk op de mentale ketel kan voor een burn-out zorgen. Is het leven van een yogasnuiver de ideale uitweg? 

Waarschijnlijk niet. Het is absoluut niet gek jij het weekend wil gebruiken om de stress van de doordeweekse dagen te ontluchten. Hier en daar lees je over een burn-out. Nu.nl zegt dat jaarlijks zo’n 1,3 miljoen Nederlanders zich melden met klachten die kunnen wijzen op een burn-out. Hoe zou dat toch komen? Ons antwoord; te veel druk op de ketel.

De oplossing is waarschijnlijk een stuk simpeler dan elk weekend de dealer op de stoep hebben. En ook beter voor je portemonnee. Ons theorie luidt; wees tevreden met minder. Hoe dan? Goede vraag. Wij zijn een generatie die in elk vlak in het leven wil uitblinken. Een gezonde levensstijl, sporten, succesvolle carrière, sociale verplichtingen, familie tevreden houden, vakanties en zo kunnen we doorgaan.

Door de maatschappij van tegenwoordig worden we dood gebombardeerd met verschillende impulsen die ons stimuleren succesvol te zijn. En dan hebben we het niet over tienermiljonairs die als paddenstoelen uit de grond schieten, zoals de Famke Louises, Martin Garrix’s of een Lil Kleine’s onder ons. Nee we hebben het over onmogelijke huizenmarkten, stijging van inflatie en minimaal vereiste van universitair denkniveau. Geen wonder dat we geen lucht krijgen. Maar met minder genoegen nemen zit niet in ons natuur. Onderweg naar dat succes gebruiken de millennials het weekend om vrij te kunnen ademen. Echter lukt dat niet wanneer je constant aan werk denkt.

Een wijntje en een biertje helpen je focus op iets anders te leggen. Alcohol gepaard met een goed feestje en wat illegale middelen weten vaak de juiste snaren te raken. Maandag doen we alsof het weekend niet gebeurd is en zitten we als een heiligboontje targets en benchmarks met belangrijke klanten te bespreken. De sleutel is om er een balans in te vinden. Geniet maar drink met mate(n). Hetzelfde geldt voor alle andere consumeringen die lijden naar hemels plezier. Als jij je wilde kant tot het weekend weet te temperen, dan ben je goed bezig. Af en toe een donderdag losgaan is ook niet erg. Maar houdt het in de gaten. Wees verstandig. Vind balans. Het recept voor de perfecte balans is voor iedereen anders. Lees verder en wij geven je een paar handvaten om die balans te vinden. De rest is up to you.

Weet je niet zeker of jij nou een yogasnuiver bent of niet. Doe hieronder de test en krijg de bevestiging waar je altijd al naar zocht.

DE TEST

Beantwoord de volgende 8 vragen met ja of nee en kom erachter of jij tot het groepje yogasnuivers behoort.

Vermijd je alcohol op doordeweekse dagen?
Ja of nee

Kent jouw dealer je bij naam?
Ja of nee

Heb je op z’n minst twee back-up dealers in je telefoon staan?
Ja of nee

Bezoek jij minstens drie keer per week de sportschool, yogastudio of andere hart versnellende activiteiten (hiermee bedoel we niet je wifey, man, ex, scharrel of de wallen)?
Ja of nee

Heb je meer dan drie verschillende potjes vitamine in je kast?
Ja of nee

Heb je een favoriete sleutel waarmee je drugs schept?
Ja of nee

Gebruik jij met je vrienden codetaal voor het gebruiken van drugs?
Ja of nee

Nadat jij het in het weekend het vol op een zuipen hebt gezet. En zondag drank hebt afgezworen. Heb jij de donderdag daarop ook alweer zin in een goede cocktail?
Ja of nee

Dat was leuk, he? Heb jij meer dan vier vragen met JA beantwoordt dan ben jij officieel een yogasnuiver! Gefeliciteerd! Je bent door naar de volgende rondes. Lees lekker verder. 

Hopelijk begrijp je wel dat dit een nietszeggende test is en je het met een korreltje zout moet nemen. Lachen toch! 

WAAR IS HET FEESTJE?

Dat harde werken en sporten pauzeren we even. We gaan zondigen. Want zonder Yin geen Yang, toch? Het weekend wijden we toe aan bruisende borrels en voortreffelijke festivals. De zomer is er, dus automatisch dus ook het festivalseizoen. YES! Festivals in overvloed. Wij begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig heb je ons. Wij komen je graag te hulp. Wij serveren je drie lifehacks om het overzicht te behouden.

#SNIE SNA SWAPPIE
Iedereen die graag een feestje bezoekt heeft sowieso Ticketswap op z’n telefoon staan. Zo niet… Dan wordt het tijd. De app lost een hoop problemen op. Het overkomt je weleens dat je graag tickets voor een uitverkocht fuif wil kopen. Of het overkomt je weleens dat je kaartjes voor diezelfde fuif hebt, terwijl je helemaal niet kan gaan. OJÉ. Zoek het evenement op Swap en je ziet hoeveel kaarten beschikbaar zijn. Op dit platform koop of verkoop je een eerder gekochte kaart. Iedereen dus tevreden.

Top idee. Maar voor alle mensen die niet houden van lijstjes maken, oftewel de chaoten onder ons, biedt de app een interactief lijstje aan. Open de app, ga naar discovery en klik op browse events. Daar heb je een aantal balkjes die je kan aanpassen: locatie, periode en categorie. Locatie en periode spreken voor zich, bijvoorbeeld Amsterdam en deze maand. Easy peasy. Maar voor een festivallijstje is het belangrijk om bij categorie festivals te klikken. Het enige minpuntje is dat je de locatie niet op Nederland kan instellen. De lijstjes kunnen slechts per stad worden aangemaakt. Desalniettemin een aanradertje.

#2 FEESTBOEK
We weten dat sommigen geen Facebook meer hebben. Dat is jammer. Dan geldt deze tip helaas niet voor jou. Gelukkig hebben we er nog twee.

Facebook is een van de grootste sociale mediakanalen. Het is daarom niet zo gek dat via dit platform gepromoot worden. Kies een leuk feestje uit en je kan zien hoeveel mensen er aanwezig zijn. Als dit aantal hoog is, dan is dat goede reclame. Handig! Je kan zelfs je eigen event op Facebook organiseren. Zorg er wel voor dat dit event op privé staat. Je wilt niet in het nieuws belanden zoals Project X in 2012.

Algoed, je opent het platform, drukt op events en scrolt naar beneden.
Dit is een lijstje met verschillende evenementen die bij jouw interesses en volgers passen. De app filtert alle saaie en minder leuke evenementen eruit voor je. Handig toch! Maar pas op, want het kan zijn dat je een fantastisch festival mist omdat niemand van je vrienden erheen gaan.

#1 OLD BUT GOLD
De doorgewinterde partyanimal krijgt nostalgische gevoelens bij Partyflock. Dit platform bestaat al sinds 2001. Als je toentertijd op Hyves en PartyPeeps zat dan weet jij dondersgoed waar we het nu over hebben. Het is misschien een oude rot in het vak, maar beter dan dit ga je het niet krijgen.

Ga naar de homepagina, druk op festivals en je hebt alle festivals op een rijtje. Daar staan alle feestjes op datum en waar je ze kan bezoeken. Have fun!

Om nog even in de nostalgische sferen te dwalen check hieronder de bekendste jeugdseries uit 2000. #rememberthetime

EFFE SERIEUS NU

Dus je bent een yogasnuiver. Welkom tot de groep. Als alle cocktailglazen afgewassen zijn en de pony(pack)’s weer zijn gestald, dan is het tijd om het weekend achter ons te laten. Het is maandag dus de werkweek is begonnen. Doordeweekse dagen staan in het teken van focus, inzet en overgave. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er balans is. Daarnaast brengt het geld in het laadje. Of je nou de hele dag achter een bureau zit, achter het stuur, achter de kassa of achter iets compleet anders; focus is belangrijk. Die wilde weekenden moeten op een of andere manier bekostigd worden. De dealer rijdt niet gratis de hele stad af. Algoed. Vandaag gaan we knallen.

HOCUS FOCUS
Die focus komt natuurlijk niet magisch uit de lucht vallen. Ook al heet je Harry of Hermelien, als je “simsalabim, nu zit de focus erin” roept, dan gebeurt er helaas niets. Gelukkig zijn er daadwerkelijke middelen die je focus positief kunnen stimuleren. Nee, het gaat niet over de goedjes die we voor het weekend bewaren. We hebben het over “biologische” producten, gecreëerd door moedernatuur en haar puurheid. We hebben het over proteïnes, omega-3 vetzuren en vitamine B. Deze voedingsmiddelen zijn belangrijk om je concentratie op pijl te houden. Dus start je dag vooral met wat eieren, gerookte kipfilet, kwark, vis of gewoon een proteïne shake. Eiwitten zijn bouwstenen voor onze spieren, organen en bloedcellen. Daarnaast bevordert het de aanmaak van serotonine en dopamine. Dat zijn hormonen die voor een heldere geest en een goed geheugen zorgen. Het is sowieso goed voor je energie om elke dag een eitje te eten. Ei bevat veel aminozuren en vitamine B. Dat zijn belangrijke stoffen die voeding helpen afbreken en om te zetten naar energie. Als jij je dag met een visje begint, dan heb je in principe het hokje van omega-3 al afgevinkt. Mocht dat niet zo zijn dan kun je het de rest van de dag nog altijd een visje naar binnenwerken. Omega-3 komt voornamelijk voor in vette vis zoals ansjovis, sardines, haring en zalm. Voor onze redactie is dat absoluut geen straf. Wij houden wel van een visje. Dus begin je dag met een eiwitvol bord. Ze zeggen niet voor niets dat ontbijt de belangrijkste maaltijd is.

GYMING = WINNING
Hopelijk ga jij zonder ons advies al regelmatig naar de sportschool. Natuurlijk zorgt de gym ervoor dat jij elke zomer op het strand flaneert. Jij spetter. Je ziet er goed uit. Nee, regelmatig sporten is ook heel goed voor je hersenen. Tijdens een gymsessie stroomt je bloed sneller door je aderen, richting je hart. Daarbij wordt er meer zuurstof aangemaakt die ook je brein bereikt. *Je kan de rest bijna zelf invullen* Meer zuurstof voor je brein betekent dat je hersenfuncties een boost krijgen en optimaal hun werk doen. Nieuwe hersencellen worden aangemaakt en je bereikt level Super Saiyan 2 (geintje natuurlijk). Optimale hersenfuncties zorgen ervoor dat jij, naast flaneren op het strand, flaneert op werk. Regelmatig sporten voorkomt aftakeling van je hersenen. Ook vermindert beweging stress en zorgt het ervoor dat je lichaam sneller hersteld van die toetakeling die het afgelopen weekend moest ondergaan. Hup, de sportschool in!

Lukt het je vandaag niet om je sportkleren bij elkaar te sprokkelen omdat je ongemotiveerd bent? Zet het onderstaande playlistje aan en je staat binnen no-time je pR’s te verbreken.

THE DAY AFTER

Yes! Het is je gelukt. Je hebt de druk van de ketel gehaald. Je hebt een heerlijk feestje gehad, te hard geborreld, bij je schoonouders op visite geweest en het op een zuipen gezet. Waarschijnlijk heb je een kater. Wij hebben drie tips om daar snel van af te komen. Maandag loop jij er weer fris bij.

TIP 1: HOLY WATER
Drink genoeg water. Alcohol is een prachtig goedje. Het brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Echter kost het je lijf enorm veel moeite om af te breken. Hier gaan belangrijke stoffen aan op. Vooral heel veel vocht. Het is daarom essentieel om je vochtbalans op pijl te houden. Drink daarom óp en zelfs ná een avondje goed zuipen voldoende water.

TIP 2: ZEG NO TEGEN FEBO
De eerstvolgende gedachte, nadat je jezelf in foetushouding een niet gemeend spijtbetoog hebt aangepraat: is vette hap. Een patatje oorlog of een broodje frikandel smaakt heerlijk op zo’n brakke dag. Dit kennen we allemaal. Echter is het een slecht plan. Je maag is namelijk aan het bijkomen. De hele nacht heeft die gezwoegd om de giftige stoffen in je lichaam te neutraliseren. Dus al dat vettigheid kunnen we nu even niet gebruiken. Maar wees gerust. Uren in de keuken staan is onnodig en de skills van Gordon Ramsey hebben net zo min. Het hoeft niet te al te ingewikkeld. Breek een aantal eitjes in een pan, eventjes roeren, dat op een boterham en klaar is kees. Ei bevat de juiste vitamines, mineralen en aminozuren om sneller van die kater af te komen. Als reguliere sporter wist jij dit allang. Laat ook effe een vitaminebruistablet in je glaswater vallen en je bent binnen no-time weer de oude.

TIP #: ‘OCHTEND’ GYMNASTIEK
Het liefst blijven we heerlijk in ons machtig mooi en zacht bedje liggen. De kussens omdraaien en we kunnen nog uren tukken. Met treurigheid moeten we je bij deze laatste tip telleurstellen. Op deze manier kom je niet snel van die barstende koppijn en dat brakke gevoel af. Je moet er namelijk voor zorgen dat je bloed sneller door je aderen stroomt. Oftewel, bewegen. Een kleine ‘ochtend’ gymnastieksessie, wat waarschijnlijk allang middag is geworden, en je bent weer fit. Laat dat hart pompen. Daarna gauw onder de douch en je voelt je als herboren.

Het leven van een yogasnuiver is soms lastig. In het weekend ben je een wildebras en doordeweeks een heilig boontje. Niets mis mee. Hopelijk heb jij nu de juiste handvaten om doordeweeks goed te presteren, gefocust te blijven en weet jij welke feestjes jij dit weekend moet pakken. Succes kanjer!

MEER DRUGS EN MEER PROTEINE

Je kan weer even op weg met de handvaten die we je hebben gegeven. Maar het internet zit boordevol weetjes, feitjes, tips, tricks, etc. Hieronder vind je onze selectie aan drugs en sport content.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *