Zuipen is toch normaal?

Zuipen is toch normaal?

Student of alcoholist?

Wat is het studentenleven nou eigenlijk? De beste tijd van je leven, toch? Iedere donderdag, vrijdag, zaterdag op het terras zitten en uitgaan. Eigenlijk ook als het lekker weer is of als je een verjaardag hebt of met je ouders uiteten gaat. Iedere dag kan er wel een excuus bedacht worden voor een lekkere versnapering, je bent inmiddels maar één keer student. Ben jij ook benieuwd hoe het studentenleven eraan toe gaat bij de gemiddelde student? Tentamens maken en nachtbraken, laten we een kijkje nemen.

Hoofdstuk 1: Student zijn is iedere dag naar de klote gaan

Student zijn, ik ben het zelf nog. Wanneer houdt het studentenleven eigenlijk op en wat houdt het in? Al sinds kleins af aan roepen mijn ouders dat de studententijd de beste tijd van je leven is. Zorgeloos leven en lekker doen waar je zin in hebt. Ik keek er altijd enorm naar uit, maar is er ook een soort handleiding voor het studentenleven? Ik heb vaak het gevoel dat ik niet alles eruit haal wat erin zit. Ik ben niet zeven dagen per week brak, eerder drie. Ook hang ik niet iedere ochtend boven de wc of word ik wakker naast een ander persoon met gebruikte condooms naast het bed.
Een handleiding bestaat niet, maar zo heeft Roxanne van Norde een checklist gecreëerd met 101 dingen die je gedaan moet hebben tijdens je studententijd. Zij is van mening dat je deze dingen absoluut gedaan moet hebben voordat je je diploma in handen neemt. In die checklist staan genoeg onschuldige dingen zoals: haal een nacht door om je tentamen te halen, eet 40 loempia’s (mij niet gezien), blijf een hele dag in bed liggen of verf je haar. Wat opvalt is dat er best wat punten gaan over alcoholgebruik. Volgens de checklist hoort dat dan ook echt bij het studentenleven. Doe bellyshots, een rietadt, drink zoveel van een drankje dat je het nooit meer wil drinken en zelfs drink zoveel dat je wakker wordt op een vreemde plek. Lachen toch?

Wat ik me afvraag, is het nodig om die checklist te voltooien om een leuke studententijd te hebben. Staat er niet iets te veel druk op? We willen allemaal weleens op vrijdagavond in ons bed liggen en een kopje thee drinken.

Een studentenvereniging. Punt twee op de must-do checklist. Een studentenvereniging zorgt voor vrienden voor het leven, goede connecties, leuke feestjes en nooit een moment rust; de ideale studententijd. Is het een gemiste kans als je, je er niet bij aansluit? Of hebben velen achteraf toch spijt van hun keus? Hoeveel tijd neemt het eigenlijk in beslag? Laten we even doen alsof we lid zijn en erin duiken.

Hoofdstuk 2: Studentenverenigingen, legendarisch of je ondergang?

Allereerst, wat is een studentenvereniging? Een studentenvereniging is een groep studenten van verschillende studies die samenkomt om activiteiten te doen en te borrelen. Studentenverenigingen zitten in principe in elke stad met een universiteit. Je kan alleen lid worden als je studeert aan een hbo of universiteit. Maar waarom zou je nou lid worden van een studentenvereniging? Je leert in een korte tijd ontzettend veel mensen kennen. Als je dus naar een nieuwe stad verhuist dan heb je gelijk een stuk of 30 vrienden erbij. Vrienden voor het leven wordt het ook wel genoemd. Je hebt iedere week een borrel met nieuwe mensen. Vaak snel toegang tot goedkope kamers in de stad waar je studeert. Een en al gezelligheid.

Een van de bekendste studentenverenigingen is het corps. Het corps is een traditionele vereniging die gebonden is aan heel wat regeltjes. Jasje, dasje bij de borrel en uiteraard een ontgroening voordat je lid wordt. Een ontgroening is een soort survivaltest die je moet doorstaan voordat je lid mag worden bij de vereniging. Vaak duurt dat zo’n twee weken. Bij een ontgroening ben je helemaal van de aardbodem verdwenen; je slaapt niet thuis, hebt geen telefoon, kan niet werken of naar je ouders. Wil je een beeld krijgen van de ontgroening bij een studentenvereniging, dan raad ik je aan om de serie Feuten te kijken. Gratis terug te kijken via NPO. Sommige noemen het bangmakerij en het corps in een slecht daglicht zetten, je kan het ook zien als een ode aan het studentenleven.

Mijn tip: bekijk de serie en maak opnieuw de overweging of een studentenvereniging iets voor jou is.

Vroeger mocht je legaal drinken vanaf je 16e, inmiddels is dat vanaf je 18e. Daar is veel heisa over en vrijwel alle jongeren vinden dat kut. Hoe zit dat als je er stiekem toch blij mee bent dat je nog even twee jaartjes mag wachten, nog even twee jaartjes legitiem nee zeggen tegen alcohol. En dan als je 18 bent geworden? Verplicht klemzuipen omdat het hoort. Meedoen met je vrienden omdat het vrijdagavond is en dat betekent vanzelfsprekend naar de klote gaan. Er zijn meer mensen die last hebben van groepsdruk en nee zeggen tegen alcohol. Lees mee en ontdek de sobercurious movement.

Hoofdstuk 3: Sobercurious

Met je vrienden op stap gaan en geen alcohol drinken is in de huidige samenleving toch een beetje gek. Vooral in het studentenleven is het raar om een drankje af te slaan. Waarom zou je? Wat is de reden? Je moet jezelf altijd verantwoorden.  Er zijn dus meer mensen die dit apart vinden en die hebben zich aangesloten bij de sobercurious movement. De naam zegt het al: nieuwsgierig zijn naar nuchter zijn. Het is een groeiende beweging die mensen aanspoort om niet te drinken en dat ook aantrekkelijk probeert te maken. Zij proberen niet drinken cool te maken.

De website A sober girls guide maakt content voor mensen en ook vooral jongeren die sobercurious zijn. Hoe overleef je de hot girl summer zonder alcohol en welke hot celebrities zijn nog meer sober? Als jij je schuldig en verdrietig voelt na een avond drinken, of drinkt om je proberen te fixen, je katers oprecht haat of gewoon niet van alcohol drinken houdt, dan is a sober girls guide iets voor jou. Tips en tricks hoe je een drankje afslaat, hoe je vrienden zouden moeten reageren, bepaalde smoesjes als je liever nog niet eerlijk wil zijn en alternatieven die je kunt bestellen zodat je niet de hele avond water drinkt. Want laten we nou eerlijk zijn, jij wil ook nog steeds de perfecte instapost maken met een (mock)cocktail in je hand.

Vaak is het de omgeving die pusht dat je moet drinken. Iedereen drinkt om je heen en je wil niet achterblijven. Zij vinden dat gezelliger of je durft gewoon geen nee te zeggen. Je vrienden kunnen dan gaan aandringen om toch een drankje te gaan nemen. Bedenk voor jezelf waarom je niet wil drinken en blijf jezelf eraan herinneren. Het is jouw persoonlijke doel die telt.

Kortom of je nou sobercurious bent, stopt met drinken of minder wil drinken, het mag allemaal. Denk aan je omgeving en steun andermans keuze.

Alcohol drinken op jonge leeftijd. Wat doet dat eigenlijk met je? En vanaf welke leeftijd is het ‘toegestaan’ om jezelf de tering in te zuipen? Vanaf jongs af aan hoor je dat alcohol slecht is voor je hersenen en dat je later dom wordt. Alcoholinfo neemt je mee in de gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik of jonge en late leeftijd. Drink met mate, of toch niet.

Hoofdstuk 4: Je hersenen gaan kapot

Alcohol heeft invloed op hoe de hersenen werken. Na het drinken van één of twee glazen werken de hersenen al anders dan normaal. Als je alcohol drinkt kunnen de hersenen beschadigd raken, hoe meer en vaker je drinkt, hoe groter de schade. Dit klinkt allemaal heel heftig. We moeten als student nog wel blijven genieten van het leven en een leuke studententijd ervan maken, maar wel verantwoordelijk. Het is belangrijk om aan je lichaam te denken én ook aan je hersenen. Je hebt inmiddels maar 1 paar hersenen.

Even wat feitjes op een rijtje. Als je alcohol drinkt bereikt dit via het bloed binnen 10 minuten de hersenen. Vanaf dat moment ben je onder invloed en ga je wat slapper lullen dan normaal. Onder invloed zijn betekent dat veel delen van je hersenen trager worden of minder goed werken dan normaal. Bijvoorbeeld: dronken mensen zien of horen minder goed.

Herken je dat? Dat je dacht dat je met een knapperd stond de zoenen aan de bar en als je dan de volgende ochtend een foto ziet heb je toch ineens spijt.

Effecten van alcohol is bijvoorbeeld ontremming. Je durft meer en kan makkelijker praten over bepaalde onderwerpen of met mensen. Je drinkt moed in. Als je veel drinkt kan alcohol ook een soort verdovend effect hebben. Dat kan best gevaarlijk zijn. Je wordt dan een beetje suf of moe, ziet er waarschijnlijk grappig uit op snapchat, maar in de realiteit kan je bewusteloos raken of zelfs in coma. Ook wel comazuipen genoemd. Niet iets om grapjes over te maken.

Je hersenen beginnen al met ontwikkelen in de baarmoeder. Ze groeien tot je ongeveer 25 jaar oud bent.  Jongeren onder de 18 jaar wordt het afgeraden om te drinken, dat is niet om te pesten. Dat is omdat in de jonge jaren je hersenen zich het meest ontwikkelen. Ook zien onderzoekers dat mensen die op jonge leeftijd zijn begonnen met drinken, later vaak een alcoholprobleem hebben.

Nogmaals, dit is geen preek om alcohol af te schrijven. Het is goed om te weten wat alcohol met je lichaam doet. Als je lichaam aangeeft dat het even genoeg is, luister daar dan naar. Probeer wat vaker nee te zeggen en geef nog wat extra jaartjes aan je hersenen. Meer weten over het effect van alcohol op je hersenen? Lees het onderzoek van Alcoholinfo.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het nou zit. Schildert het nieuws de jongeren en studenten af als alcoholisten of is het echt zo? In het groene boekje staat dat studenten een uitzondering op de regel zijn als het gaat om alcoholisme. Ben je dan na je studie gelijk alcoholist? 

Hoofdstuk 5: Valt het allemaal wel mee?

De studententijd is een levensfase vol uitdagingen en verleidingen. Een bijzondere tijd voor een student, die vaak gepaard gaat met veel alcoholgebruik. De studententijd is vaak de tijd waarin je het meest drinkt. Vandaar de uitzondering op de regel in het Groene Boekje.

Als vrouw ben je een zware drinker als je per 4 glazen alcohol of meer drinkt. Als man is dit 6 glazen of meer per week. Daar kom je al snel aan als je een avondje gaat stappen. Volgens het onderzoek van alcoholinfo drinken studenten meer dan gemiddeld. Mannelijke studenten drinken gemiddeld 20 glazen per week, vrouwelijke studenten gemiddeld 8 glazen per week en leden van een studentenvereniging gemiddeld 23 glazen per week.

Toen Elysa van der Ven (27) op kamers ging, dronk ze dagelijks een hele fles wijn leeg in de avond. De volgende ochtend zat ze fris en fruitig op college. Ze presteerde goed op school, leefde verder een gezond leven en mankeerde niks. Het is immers ook normaal als student om zo door het leven te gaan. Functioneren met een verslaving is nog makkelijk als je zo jong bent. Je lichaam kan nog veel hebben en je kan lang blijven doen alsof er niks aan de hand is. We kennen de gevaren van alcohol, maar vaak wordt het weggewuifd. Elysa leed in haar studententijd aan een alcoholverslaving en moest de negatieve gevolgen van alcohol onder ogen zien.

Alcohol zit ingesloten in het sociale leven van een student. De angst om sociaal afgewezen te worden als student is groter dan de angst voor een alcoholverslaving. Praat met elkaar en praat met je ouders over de gevolgen van alcohol. De onderzoeken en cijfers zijn er, neem het mee in je achterhoofd.

Laten we zelf een onderzoekje starten. Doe de alcoholverslavingstest van GGZ en krijg meer inzicht in jouw alcoholgebruik. Kan natuurlijk ook gewoon voor de lol.

Na dit hele verhaal heb je vast nagedacht over je alcoholgebruik en wat je daar mee wil doen. Of je nou je drankgebruik gaat aanpassen (meer of minder), helemaal niks gaat veranderen of sobercurious bent geworden, het maakt allemaal niet uit. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet die iedereen een handje helpt. We snakken allemaal wel eens naar een vrijdagavond met gemberthee op de bank toch.

Hoofdstuk 6: Tips voor een avondje zonder

Het is weer vrijdagavond en je moet weer mee naar de kroeg of naar de bbq van de buren of misschien verplicht uiteten met de schoonfamilie. Het maakt niet uit wat je gaat doen, waarschijnlijk bevat het plan alcohol. Not this time!

Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet om je avond te overleven zonder alcohol. Gewoon zodat je de volgende ochtend even zonder kater wakker wordt.

 1.  Neem iemand in vertrouwen. Stel je omgeving op de hoogte dat je niet wil drinken. Ga je nou naar je schoonfamilie, dan kan je partner je makkelijk steunen als je nee zegt tegen dat glaasje wijn.
 2.  Maak een lijstje of een note op je telefoon waarom je die avond even niet wil drinken. Zo blijf je jezelf herinneren waarom je die kater niet wil op de zaterdagochtend!
 3. Kom met de auto, scooter of motor als dit mogelijk is. Het excuus spreekt voor zich, don’t drink and drive.
 4. Haal je eigen drankjes en haal dan gewoon lekker 0,0%. Tegenwoordig zijn er genoeg verfrissende vervangers die bijna echt smaken. Een lekkere mocktail of alcoholvrij biertje, niemand ziet het verschil.
 5. Daag iemand uit om samen een clubavond nuchter te overleven.
 6. Maak vast plannen voor de volgende ochtend om iets leuks of actiefs te doen.
 7. Zeg gewoon nee! Zo makkelijk is het. Nee, vanavond drink ik even niet. Ik ben net zo gezellig. 

Nog meer tips voor een avond uitgaan zonder alcohol? Neem een kijkje op de site van VICE: Hoe moet je uitgaan als je hebt besloten even niet te drinken?

 

 

 

Student of alcoholist? Wil jij verder genieten van het studentenleven, maar wel bewust zijn van de gevolgen? Dan heb ik nog wat tips en video’s voor je klaar staan! Informatie over alcoholgebruik, leuke weetjes en feitjes, tips en nog veel meer. 

Hoofdstuk 7: Meer weten?

Bijvoorbeeld een overheerlijke kan virgin sangria:

– Fruit naar keuze

– Gemberbier

– Limoensap

– Druivensap

En mengen maar!

 • Een video over wat alcohol met je doet. Interessant om te kijken!

 • Team Omar of team Sarah?

Omar (30) feest altijd nuchter, Sarah (26) heeft drank of drugs nodig: “ik zou me vervelen”. Lees het artikel en ontdek welke levensstijl jij chiller vindt. Lees hier.

 • Een maand lang geen alcohol drinken,  wat zegt de wetenschap? Dry january toch maar bij de goede voornemens plaatsen?

 • Als je niet genoeg kreeg van de serie Feuten, dan heb ik nog wat aanraders voor je. Pak lekker die gemberthee erbij, bak popcorn en zak weg in de bank. Deze titels over het studenten leven moet je kijken! ]

 

 • Madison Stahl over over sobercurious. Waarom is ze gestopt met drinken en hoe bevalt het haar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *