Verslaving in je omgeving, hoe ga je er mee om?

Verslaafd

Hoe ga je het best om met verslaving in je omgeving?

Zit jij uren op je telefoon te scrollen op Instagram, Twitter of Facebook? Dan ben je verslaafd. Dit klinkt misschien heftig, maar het is wel zo. Er zijn natuurlijk wel ergere dingen om verslaafd aan te zijn. Denk maar aan gokken, alcohol of drugs. In jouw omgeving zijn er misschien hier ook wel mensen verslaafd aan, of misschien ben jij het zelf?

Wil jij weten hoe je moet omgaan met iemand in je omgeving die verslaafd is of wat je moet doen als je zelf verslaafd bent? Dan ben je hier op het juiste adres.

Ouderavond over verslaving

Hoofdstuk 1: Mijn eigen verslaving

 Voordat ik jullie wegwijs ga maken en ga uitleggen hoe je moet omgaan met iemand in je omgeving die verslaafd is, wil ik graag mijn eigen verhaal en eigen ervaringen delen die te maken hebben met verslaving. Want ik beschouw mijzelf ook in zekere zin als iemand die verslaafd is (geweest). En dan bedoel ik niet verslaafd aan mijn telefoon, maar echt verslaafd. Ik ben een hele tijd, en eigenlijk nog steeds, verslaafd aan gokken. Gelukkig niet zo problematisch dat ik erdoor in de schulden zit, maar het veroorzaakt wel andere problemen waar ik meestal niet erg blij mee ben. Ik ben zelf een groot sportliefhebber. Ik kijk veel verschillende soorten sport. De sporten die ik het liefst kijk zijn tennis, voetbal, golf, basketbal, vechtsporten en hockey. Er was ooit een tijd dat ik deze sporten gewoon keek als sportliefhebber. Benieuwd naar wie de wedstrijd ging winnen en kijkend als een liefhebber naar de meest leuke en spannende sportwedstrijden. Maar die tijd van onbevangen sport kijken en gewoon maar kijken wie er wint is voorbij. De oorzaak daarvoor is dat je tegenwoordig heel makkelijk sportweddenschappen kunt afsluiten, en helaas ben ik daar erg gevoelig voor. Je moet alleen even de winnaar van de wedstrijd voorspellen, en zo kan je geld verdienen. Klinkt leuk toch? In mijn geval is dat niet zo. Helaas moet ik constateren dat mijn plezier in sport kijken erg is verminderd sinds ik er probeer geld aan te verdienen. Het ergste is nog: het plezier van de weddenschap winnen weegt bij lange na niet af bij het verliezen van een weddenschap. Voorspel ik de wedstrijd goed en verdien ik er dus geld aan, vind ik dat gewoon normaal, ik word er niet bepaald gelukkiger door. Maar verlies ik mijn weddenschap en dus ook geld, word ik stront chagrijnig en ben ik een paar uurtjes echt niet te harden.

Nu hoor ik jullie al denken: Waarom stop je er dan niet mee? Dit vind ik een goede vraag, ik heb hem mijzelf ook al honderd keer gesteld. Het probleem met verslaving is dat je het eigenlijk voor altijd bent. Je bent misschien wel in staat om een week te stoppen, of een maand. Misschien lukt het je wel om een jaar te stoppen. Maar je hoeft maar een keer een klein terugvalletje te hebben, en je zit weer dagelijks op allerlei sportwedstrijden te wedden die je normaal gesproken nooit zou kijken. En dit is bij mij ook het geval. Ik ben denk ik al zo’n 20 keer gestopt met wedden op sport, voor mijn gevoel dan. Want weer een keertje een sportweddenschap doen ligt zo op de loer. Ondanks het feit dat ik helemaal gelukkig was als ik het al maanden niet meer had gedaan, deed ik het dan toch weer op een bepaald moment. Meestal omdat mensen uit mijn omgeving het deden of omdat ik een reclame voorbij zag komen. Je denkt bij jezelf: een keertje kan geen kwaad of ik weet zeker dat dit gaat gebeuren deze wedstrijd, dus waarom zou ik er dan niet geld aan verdienen? Vervolgens was ik het weer elke dag aan het doen. En hoe meer ik het deed, hoe chagrijniger ik werd, en hoe lager mijn bankrekening.

Het positieve aan dit verhaal is dat ik het niet met al te veel geld deed. Maximaal 10 euro zette ik in, meestal maar 5 euro of zelfs nog minder. Als ik echt te veel geld verloor op een dag, stopte ik ook wel omdat ik wist dat ik anders te veel geld ging verliezen. De reden dat ik dus zo baal van mijzelf dat ik deze (lichte) verslaving heb, is dat het mijn gemoedstoestand heel erg beïnvloed, in negatieve zin. Ik word er chagrijnig van daarmee ben ik ook een stoorzender voor de mensen in mijn omgeving. Ik merk dat de vrolijkheid uit me gezogen wordt als een doelpunt in de laatste minuut van een wedstrijd valt waardoor ik 100 euro misloop. Vroeger genoot ik juist van zo’n moment, omdat dat momenten die sport zo mooi maken. Rare wendingen die niemand ziet aankomen maken sport juist zo mooi, en ik baal als een stekker dat ik nu met een andere blik naar al die sportwedstrijden kijk. Daarom wil ik iedereen aanraden: al klinkt het heel aantrekkelijk, spannend en leuk, begin niet met gokken, want uiteindelijk word je er alleen maar ongelukkiger van.

Link naar podcast over gokken op sportweddenschappen:

Hoofdstuk 2: Wat is een verslaving

 Wanneer is iets een verslaving? Je spreekt van een verslaving als je niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch. Je hebt steeds meer en steeds frequenter iets nodig van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken en je krijgt ontwenningsverschijnselen als je het middel een tijdje niet hebt genomen.

Soorten verslaving

Om duidelijk te maken dat er heel veel verschillende soorten van verslaving zijn, zijn hier voorbeelden van dingen waar je verslaafd aan kunt zijn.

 1. Alcohol
 2. Drugs
 3. Gokken
 4. Roken
 5. Seks
 6. Medicijnen
 7. Sociale media
 8. Gamen
 9. Eten

Hoe werkt een verslaving dan precies?

Verslaving is een ziekte die je zelf veroorzaakt en in veel gevallen is het heel moeilijk om ervan af te komen. Een verslaving begint meestal heel onschuldig. Je probeert een keer iets, en dit bevalt je dan goed. Een tijdje later doe je het nog eens, en weer bevalt het heel goed. De tijd tussen de keren dat je iets gebruikt of iets doet wordt steeds korter bij een verslaving. Op een gegeven moment zit er bijna geen tijd meer tussen de momenten, dan is er sprake van een verslaving. Je kunt niet meer zonder en als je zonder zit word je gek. Dan kan je last krijgen van afkickverschijnselen. Die afkickverschijnselen pushen jou om weer dat middel te nemen of weer die actie te ondernemen.

Ben ik ook verslaafd?

Zoals je hierboven al kon lezen zijn veel mensen verslaafd. De kans is groot dat ook jij verslaafd bent. Namelijk 80% van de Nederlanders blijkt verslaafd te zijn aan zijn mobiele telefoon. Dit klinkt heel heftig, maar ga het maar eens bij jezelf na. Hoe lang kan jij zonder op je telefoon te kijken? Waarschijnlijk unlock je jouw smartphone wel minstens een keer per kwartier. En als jij even naar de wc gaat, neem je dan je telefoon mee? Het antwoord is waarschijnlijk ja. Dit is misschien even slikken om te constateren, maar dit is natuurlijk geen ramp. Er zijn veel ergere dingen om verslaafd aan te zijn en er zijn dus meer mensen wel verslaafd dan niet. Misschien is het wel een goed besef/leermoment. Probeer wat beter op je telefoon gebruik te letten. Leg je telefoon af en toe bewust een uurtje weg en bedenk voor jezelf voordat je hem uit je zak gaat pakken of het nou echt nodig is op dat moment.

 Link naar video: ‘Animatie: hoe werkt een verslaving’

Hoofdstuk 3: Mijn beste vriend is verslaafd, wat moet ik doen?

Misschien heb jij wel het vermoeden of weet je dat iemand in jouw omgeving verslaafd is. Dit kan je broer of zus zijn. Maar ook je huisgenoot, collega, vriend(in), vader of moeder. Wat zijn belangrijke dingen die je kunt en/of moet doen als je het vermoeden hebt of als je weet dat iemand in jouw directe omgeving verslaafd is?

Hierover praten met de persoon in kwestie is lastig. Vaak zal je ook zien dat de persoon ontkent verslaafd te zijn. Of misschien zegt hij dat hij verslaaft is geraakt als gevolg van problemen die hij in zijn leven heeft. Terwijl het vaak juist andersom is: De problemen zijn meestal een gevolg van de verslaving. Als je merkt dat jouw verslaafde broer, zus of vriend er niet over wil praten, moet je er toch op door gaan. Dit kan best ongemakkelijk voelen in het begin, maar probeer er echt mee door te gaan. Uiteindelijk ben je er allebei bij gebaad als je erover gaat praten met elkaar.

Als het gesprek uiteindelijk plaatsvindt, houdt dan met een paar dingen rekening.

 1. Kies een rustig moment uit om het gesprek aan te gaan. Geef aan dat je veranderingen ziet in het gedrag van de persoon in kwestie en ga aan de hand daarvan verder met het gesprek.
 2. Voer het gesprek op een moment dat de verslaafde niet onder invloed is op dat moment. Dit geldt natuurlijk alleen bij een drank- of drugsverslaving.
 3. Geef aan dat je je zorgen maakt en waarom precies. Je kan ook uitleggen welke nadelen jij ervaart door het gebruik van de ander.
 4. Wees duidelijk tegen de verslaafde en toon begrip. Naar elkaar schreeuwen en boos doen zal alleen maar averechts werken. Dus probeer dat te vermijden en benader je vriend of vriendin op een rustige, aardige manier.
 5. Stel voor om samen op zoek te gaan naar hulp en laat weten dat je er bent voor hem/haar. Stel voor om op zoek te gaan naar hulp. Dit kan in de vorm zijn van een psycholoog, praatgroepen en/of afkickkliniek. Pas wel op dat je niet te snel hierover begint. Misschien moet je zo’n voorstel pas in het 3e, 4e of 5e gesprek doen.
 6. Wees niet bang om moeilijke beslissingen te nemen, je moet namelijk ook aan jezelf denken.

Wat is junkiegedrag? Herken of iemand verslaafd is.

Wat ik hier graag aan wil toevoegen is dat ik ook een vriend/huisgenoot heb gehad die verslaafd was/is aan gokken. Ik heb heel lang gewacht met hem te confronteren hiermee, en daar heb ik nog altijd spijt van. Hoe langer je namelijk wacht, hoe moeilijker het wordt om in te grijpen en echt een verschil te maken. De band met mijn vriend is nooit meer geworden zoals die ooit was, en ik ben ervan overtuigd dat zijn verslaving hierop een grote invloed heeft gehad. En wat ook van invloed daarop is geweest is dat ik niet eerder ben begonnen met praten hierover met hem. Soms verwijt ik het mijzelf dat ik er niet eerder over ben begonnen, dan was het nu misschien anders geweest. Maar dat is nou eenmaal niet gebeurd. Als je dit leest en jij hebt ook deze vermoedens, maar je twijfelt of je erover of je hebt aan de tand moet voelen, hopelijk besef je dan nu dat je niet moet twijfelen en het gesprek aan moet gaan.

*In het volgende hoofdstuk lees je over die vriend van mij die verslaafd is (geweest).

Video: 3 tips over hoe je moet omgaan met je partner die verslaafd is:

Hoofdstuk 4: Sam*, een van mijn beste vrienden, is verslaafd aan (online) gokken. Hij doet zijn verhaal.

 Sam is een van mijn beste vrienden. Hij is al een aantal jaar verslaafd aan online gokken. Ondanks het feit dat hij er heel erg van baalt dat hij verslaafd is en er heel ongelukkig door is, kan hij toch niet van zijn verslaving afkomen. Ik heb hem hierover geïnterviewd. Het interview lees je hieronder.

Hoe ben je verslaafd geraakt aan gokken?
“Het begon heel onschuldig. Ik zat aan het einde van mijn middelbare school. Een paar vrienden van me hadden een account aangemaakt op Toto. Ze lieten mij zien dat ze geld konden verdienen door voetbalwedstrijden goed te voorspellen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik was meteen verkocht. 10 minuten later had ik mijn eerste online weddenschap om geld geplaats. Ik downloadde die Toto app op mijn telefoon en zette er een tientje op. Ik won nog ook de eerste keer. €40 euro ongeveer met die €10 inzet. Daarna heb ik het nog een paar keer gedaan. Totdat die €40 op was. Toen vond ik het wel weer mooi geweest en heb ik het heel lang niet gedaan. Totdat het een tijdje later weer begon te kriebelen. Toen zette ik er €20 op. Toen ik dat geld verloor voelde ik mij een beetje naar, en ik had het gevoel dat ik het terug moest winnen. Dus zette ik er weer €20 op. Ook die €20 euro verloor ik weer, en daarna voelde ik me nog minder goed. Gelukkig kon ik me toen nog wel beheersen en niet nog een keer geld op mijn account zetten. Maar een week later was het weer zover. Ik zette weer geld op mijn account. Sindsdien ben ik er nooit helemaal vanaf gekomen.”

Wat zijn de gevolgen van jouw verslaving?
“De grootste gevolgen zijn toch wel dat mijn gemoedstoestand heel erg schommelt en dat de band met mijn vrienden en huisgenoten is verslechterd. Als ik een groot geldbedrag verlies, laten we zeggen €300, ben ik daar echt lange tijd goed ziek van. Ik word chagrijnig en ben dan echt geen pretje voor mijn vrienden en/of huisgenoten. Ik ga kortaf reageren en heb nergens zin in. Ik denk alleen maar aan het geld dat ik ben verloren en hoe ik het ga terugwinnen. De rest interesseert me dan niet meer. Verder ga je ook lak hebben aan wat iedereen van je vindt, en alleen je eigen belang telt nog. Je bent heel erg met jezelf bezig, want jij hebt geld verloren dus je bent zielig. Het boeit je dan niet hoe het gaat met je vrienden en huisgenoten. Je krijgt steeds minder behoefte om met ze te praten of af te spreken. Uiteindelijk merk je ook dat jouw vrienden door hebben dat er wat is, en om ongemakkelijke situaties te voorkomen ga je veel weg van huis. En in mijn geval ook liegen over waar ik dan was. Soms ging ik dan naar het casino, terwijl ik zei ik dat naar mijn ouders ging. Een paar uur later kwam ik dan weer strontchagrijnig thuis. Mijn vrienden vroegen dan: Je was toch bij je ouders, hoe kan je dan nu alweer terug zijn. Dan verzon ik snel een smoes ter plekke. Je merkte dan aan mijn vrienden dat ze het vaag vonden, maar dat boeide me dan niet op dat moment. Je kan je voorstellen dat als dit een paar jaar lang zo gaat, dat het dan niet echt gezellig is in huis en dat je dus een slechte band krijgt met je huisgenoten. Wat ik ook heel erg vind is dat ik spullen ging verkopen om aan geld te komen. Spullen waar ik wel veel om gaf, maar dat boeide me op dat moment niet omdat ik gewoon geld nodig had. Zo heb ik een keyboard dat ik van mijn ouders heb gekregen verkocht, daar heb ik voor de rest van mijn leven spijt van.”

Hoe gaat het dan nu met je?
“Het gaat nu opzich goed met me. Ik ben niet meer aan het gokken en daar voel ik me wel heel fijn bij. Ik merk wel dat een terugval op de loer ligt. Ik moet echt hard mijn best doen om niet weer in te loggen op mijn TOTO account. Dit komt ook door alle gokreclames die tegenwoordig overal voorbijkomen, dat maakt het niet makkelijker. En daarnaast ook mensen in je omgeving die erover praten met elkaar. Maar ik ben nu al ruim een jaar gestopt, en ik merk dat de behoefte om het weer een keer te doen steeds minder wordt. Ik praat nu ook met een psycholoog één keer in de twee weken. Ik merk dat dat mij erg goed helpt om op het rechte pad te blijven. Wel voel ik mijn nog altijd iemand die verslaafd is, en dit komt grotendeels ook door de gevolgen van mijn verslaving die er nog altijd zijn. Zo heb ik nog steeds niet veel contact met vrienden en voel ik mij af en toe wel eenzaam. Een aantal vrienden spreek ik nauwelijks nog, en dit verwijt ik mijzelf heel erg. Gelukkig zijn er ook nog wel vrienden die ik spreek, maar die zijn op een hand te tellen.”

*Sam is een fictieve naam. Hij wilde niet met zijn echte naam in het stuk komen.

Interview met Tim (27) die tienduizenden euro’s vergokte met gokken:
Interview met Tim

5. Wat voor hulp kan je zoeken als naaste van een verslaafde

Als verslaafde heb je natuurlijk hulp nodig om van je verslaving af te komen, maar als naaste van een verslaafde kan je het ook zwaar te verduren hebben. Je kunt woede, verdriet maar ook machteloosheid ervaren. Hier hoef je je niet voor te schamen en je kan hier dan ook professionele voor hulp zoeken.

 Er zijn verschillende soorten platforms waar je hulp kan zoeken als naaste van een verslaafden.

Tactus

Op www.tactus.nl bieden ze hulp aan partners en/of familie van, aan kinderen van verslaafden, maar ook aan ouders van of kennissen van verslaafden. Voor al deze losse doelgroepen bieden ze een andere manier van hulp aan met daarbij een net verschillende manier van aanpak. Naast dat ze hulp bieden aan naasten van verslaafden, hebben ze ook een groot aanbod aan informatie over drank, drugs of game- of gokgedrag. Je kan op de website zelf al heel veel informatie vinden die erg nuttig is en kan bijdragen aan het gedrag van jouw verslaafde kind, broer of buurman. Ook kan je jezelf of je kind aanmelden voor een gesprekkentraject. Dit is een wat toegankelijkere manier van in gesprek gaan dan echt professionele hulpverlening. De ervaring leert dat mensen hiervoor sneller openstaan.

Ook heb je op tactus.nl een naastentraining. Dit is een ondersteuningsprogramma voor naasten van verslaafden die ervoor is om te zorgen dat je als naaste jezelf (en de hoop op verbetering) niet verliest. Daarnaast kan je op de website van tactus via een link in contact komen met lotgenoten. Het is op die manier makkelijk om in contact te komen met andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten en om hierover te praten.

Jellinek

Op www.jellinek.nl is er ook de mogelijkheid om hulp te zoeken als naasten van een verslaafden. Je kan om advies vragen maar ook een behandelingstraject starten. Jellinek biedt allerlei verschillende vormen van hulp zoals gespreksadviezen, groepsgesprekken, trainingen, workshops, open dagen en cursussen. Ook bij Jellinek kan je verschillende soorten hulpen inschakelen. Maak je je zorgen over je naaste of over je kind? Per persoon kan de hulp verschillen en Jellinek biedt hier gerichte en gepaste hulp voor.

Jellinek heeft ook een speciale hulplijn die erop is gericht om te helpen met hoe je je opgroeiende kind het best kan benaderen, wanneer je het gevoel hebt dat hij veel drinkt en/of drugs gebruikt. Praten met je kind over dit soort onderwerpen wordt vaak als erg lastig beschouwt, dus (online) hulp hiervoor is altijd handig.

088-505 1220

Als je dit nummer belt krijg je iemand van Jellinek aan de lijn die antwoord kan geven op vragen als: Wat is een normale hoeveelheid drugs- of drankgebruik voor mijn kind? Kan ik grenzen leggen en waar leg ik die dan?

Video: Naasten van verslaafden verdienen ook aandacht

6. Jessica Broekhuis, een ex-verslaafde over hoe je het best om kan gaan met verslaving bij jezelf of een vriend(in)

Leven met drank en drugs - Jessica Broekhuis in de Broeker Kerk | Al het nieuws uit Waterland

Jessica Broekhuis is heel lang verslaafd geweest aan drank, drugs en gokken. Na een tijdje in een afkickkliniek te hebben gezeten is ze nu weer terug op het rechte pad. Sterker nog: ze geeft lezingen op verenigingen en middelbare scholen over verslavingen en hoe je daar mee zo goed mogelijk mee om kan gaan. Daarnaast heeft ze ook een boek geschreven over haar verslaving. Ik heb Jessica gesproken over haar verslaving en vroeg haar of zij tips & tricks heeft voor andere mensen die nu worstelen met verslaving (in hun omgeving).

 1. Durf erover te praten

Erover praten is misschien wel het allerbelangrijkste. Al ben je totaal verslaafd en kan je geen 10 minuten zonder, praat er wel over met je naasten. Dat is de beste manier om er mee om te gaan. Als je het voor jezelf houdt ga je alles opkroppen en moet je de pijn in je eentje verwerken. Als je er niet over praat met anderen weten ze ook niet hoe erg jouw problemen zijn en hoe ze er zo goed mogelijk voor jou kunnen zijn.

 1. Schaam je niet, het is een ziekte

Wees er oké mee dat je verslaafd bent. Het staat officieel te boek als een ziekte. Iedereen probeert wel eens wat, maar jij hebt de pech dat jij er heel gevoelig voor bent. Daarom ben je nu verslaafd. Tuurlijk heb je alles zelf in de hand, maar het is genetisch bepaald dat het ene persoon sneller verslaafd raakt dan anderen. Probeer het dus op die manier te bekijken: Als een ziekte. Een ziekte waar je ook nog eens van kunt genezen als je je laat helpen

 1. Wees hard voor je beste vriend(in) die verslaafd is

Als je een vriend of vriendin hebt die verslaafd is, wees dan hard voor diegene. Daar heeft hij of zij het meest aan. Tuurlijk moet je wel begripvol zijn, maar je moet haar ook met haar neus op de feiten drukken. Laat weten dat dit zo echt niet verder kan en dat je (professionele) hulp moet zoeken. Toen ik verslaafd was hebben mijn beste vriendinnen dit ook gedaan, en hier ben ik ze nog altijd dankbaar voor. Omdat zij hard voor mij waren, ben ik nu van mijn verslaving af. Als het aan mijzelf had gelegen was ik nog wel even doorgegaan op dezelfde voet.

 1. Zorg dat het jouw leven niet verpest als iemand anders verslaafd is

Laat je niet te veel meeslepen in het drama van jouw vriend of vriendin die verslaafd is. Natuurlijk kan je wel dichtbij staan en een steun zijn, maar het moet niet jouw leven (negatief) gaan beïnvloedden. Als je merkt dat jouw leven eronder lijdt, spreek je vriend(in) erop aan en geef aan wat je niet prettig vindt. Dit klinkt misschien als iets spannends, maar dit is uiteindelijk voor jezelf en ook voor de verslaafde het beste.

Link naar interview met Jessica Broekhuis bij Koffietijd over haar verslaving:
https://www.rtlxl.nl/programma/rtl-live/040c2cf1-536d-41eb-be41-5c1a6326c9af

Korte video over het boek dat Jessica heeft geschreven over haar verslaafde periode:

 

Hoofdstuk 7: Afsluiting

Leven met een verslaving is voor niemand leuk. Vooropgesteld natuurlijk voor de verslaafde zelf, maar ook zeker voor zijn of haar omgeving. Het belangrijkst is dat je hierover open bent naar elkaar. Door het bespreek baar te maken en erover te praten zet je al een grote stap naar verbetering.

Wil je nog meer weten over verslaving en de behandeling hiervan? Hieronder staan nog een aantal links naar podcasts, artikelen en video’s.

 

Artikel:
Adviezen en tips over omgaan met verslaving

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *