Thalassofobie; hoe ga je ermee om?

Thalassofobie is een angst voor grote watermassa’s, met name de zee of oceaan. Ongeveer 3-4% van de Nederlanders lijdt aan een fobie. Heb jij het idee dat je last hebt van thalassofobie en wil je weten hoe je hiermee om moet gaan? Lees dan snel verder!

 

Hoofdstuk 1: Zo voelt het nou echt

Beetje bang voor water? Niet helemaal. Thalassofobie gaat helaas echt nog een stapje verder. Maar hoe is het nou echt om met thalassofobie te leven?

Ik sta op de houten stijger en kijk naar het azuurblauwe water waar mijn vriend met zijn nieuwe snorkelmasker in verdwijnt. Die van mij heb ik vast in mijn trillende handen. In Nederland moest ik dit snorkelmasker per se hebben. Het leek toen nog zo leuk, lekker snorkelen in de heldere Turkse zee. Nu denk ik daar heel anders over. De golven klotsen luid tegen het hout van de stijger en in het water zijn donkere vlekken te zien. Ik durf niet. Mijn vriend maakt enthousiast een gebaar dat ik het water in moet komen. Ik heb het snorkelmasker van hem gekregen, ik kan het nu niet maken om het geen enkele keer te gebruiken.

Ik knijp mijn ogen stijfdicht en spring het water in. Eenmaal bovengekomen slaat de paniek meteen toe. De golven zijn nog veel hoger dan ze vanaf de kant leken en slaan tegen mijn gezicht. Ik heb het snorkelmasker op mijn hoofd, maar wil eigenlijk helemaal niet weten wat er zich onder mij allemaal afspeelt. Ik voel mijn benen spartelen in de diepte, nergens houvast, geen grond om op te staan. Ik begin te hyperventileren en mijn snorkelmasker beslaat. Ik roep mijn vriend, maar hij hoort me niet. Met een wilde ruk verwijder ik het snorkelmasker van mijn hoofd. Ik begin te huilen. Ik ben in tijden niet zo bang geweest. Het gevoel van mijn spartelende benen, de diepte onder mijn voeten, niet wetende wat zich daar allemaal afspeelt.

Mijn vriend zwemt naar mij toe en houdt me vast. Hij zegt tegen me dat ik rustig moet worden en dat er niks aan de hand is. In zijn ogen is er inderdaad niks aan de hand, maar in mijn ogen is dit angstaanjagend. Ik zeg tegen hem dat ik onmiddellijk uit het water wil en in paniek zwem ik naar het trappetje van de stijger. Ik klim uit het water en zak met trillende benen op het warme hout. De grond onder mijn voeten laat mij weer een beetje bedaren. Dit doe ik nooit meer.

Wil je van meer mensen weten hoe het voelt om thalassofobie te hebben? Bekijk dan deze post op Reddit. Hierin beschrijven mensen het gevoel van thalassofobie.

Explain the feeling of Thalassophobia in 3 sentences from thalassophobia

 

Hoofdstuk 2: De theorie achter de angst  

Om thalassofobie te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten wat de fobie precies inhoudt. Wat is thalassofobie precies en hoe ontstaat het?

Thalassofobie is een intense en irrationele angst voor grote watermassa’s, met name de zee. Mensen met thalassofobie hebben angst voor wat er onder het water zit en ervaren echte paniek. De fobie is per persoon verschillend. Zo kunnen sommigen bijvoorbeeld niet naar afbeeldingen kijken van diep water of blijven ze zo ver mogelijk uit de buurt van open water. Ook kan er angst optreden bij alleen al het verbeelden van bijvoorbeeld de zee. De meeste mensen met thalassofobie zullen echter alleen niet durven te zwemmen in ondoorzichtig water. Het gaat dan ook om het niet weten wat zich in het water bevindt. Als je niet weet wat het is, kan het van alles zijn. Maar ook al weet je dat wel, dan is de angst vaak alsnog niet opgelost. Zo zal iemand met thalassofobie echt niet in een hagelnieuw zwart zwembad springen. Het is goed om te weten dat mensen met thalassofobie geen angst hebben voor het water zelf (aquafobie), maar bang zijn voor wat er mogelijk schuilgaat onder het oppervlak.

Het is niet altijd duidelijk hoe thalassofobie ontstaat. Vaak is er geen duidelijke oorsprong of bestaat de oorsprong uit meerdere factoren. Een veelvoorkomende oorsprong is bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis. In dit geval heeft de persoon met thalassofobie een traumatische ervaring meegemaakt die te maken heeft met water. De persoon is bijvoorbeeld bijna verdronken of heeft een dierbare verloren door verdrinking. Een andere oorsprong is het getuige zijn van iemand die zich in het water bevindt en een onaangename ervaring heeft. Dit kan zelfs een waarneming op TV zijn, in bijvoorbeeld een film. Een derde belangrijke oorsprong is de onwetendheid wat betreft open water. De angst wordt in dit geval vergroot, doordat het niet duidelijk is wat de gevaren zijn en waar ze vandaan kunnen komen.

Meer weten over wat thalassofobie precies inhoudt? Kijk dan deze uitgebreide en informatieve video!

 

Hoofdstuk 3: Heb jij thalassofobie?

Dan nu de grote vraag: hoe weet je of je zelf thalassofobie hebt? Probeer bij jezelf na te gaan of je last hebt van de volgende symptomen als je direct contact hebt met de zee of een andere grote watermassa. De symptomen kunnen ook al voorkomen bij het denken aan of kijken naar een plaatje van een grote watermassa.

Veelvoorkomende fysiologische symptomen:

  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Misselijkheid

Mogelijke emotionele symptomen:

  • Angstig voelen
  • Het gevoel hebben dat je moet ontsnappen
  • Overweldigd zijn
  • Een gevoel van dreiging

Er zijn ook cognitieve symptomen. Zo kun je bijvoorbeeld bang zijn om de kust niet te kunnen bereiken of om te zinken. Je kunt echter ook bang zijn voor wat er onder het wateroppervlak schuilgaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan enge beesten.

Ten slotte zijn er gedragsmatige symptomen. Hierbij zal je proberen om elk contact met grote watermassa’s te vermijden. Het vermijden van films, plaatjes en gedachten hoort hier dus ook bij. Elke vorm van contact voelt als extreem ongemakkelijk en zal zoveel mogelijk vermeden worden.

Het is belangrijk om te weten dat een reactie van iemand met een fobie veel dieper gaat dan alleen een gespannen of nerveus gevoel. Beeld je eens in hoe je je voelde toen je voor het laatst in een gevaarlijke situatie verkeerde. Je had toen vast het gevoel dat je moest rennen voor je leven of het gevecht aan moest gaan. Iemand met thalassofobie zal zich ook zo voelen, ook al is de reactie in dit geval niet in lijn met de mate van gevaar. Mensen met thalassofobie weten dat ze niet in gevaar verkeren, maar toch kunnen ze hun angst niet bedwingen. Het is een irrationele angst.

Buzzfeed heeft een quiz ontwikkeld waarmee jij kan ontdekken of je thalassofobie hebt. Doe deze quiz en ontdek het zelf!

 

Hoofdstuk 4: Deal with it

Ervan overtuigd dat jij thalassofobie hebt? Dan zit je vast met een hoop vragen. Hoe kan je met thalassofobie omgaan?

Het kan erg moeilijk zijn om met thalassofobie om te gaan. Voor andere mensen klikt het misschien als iets wat niets voorstelt of als aanstellerij. Thalassofobie kan echter een hele grote impact hebben op iemand zijn leven. Je kan bijvoorbeeld last hebben van paniekaanvallen. Je wordt dan overvallen met een gevoel van intense angst. Daarnaast kan je last hebben van bijvoorbeeld duizeligheid, een snelle hartslag, een benauwd gevoel en hyperventilatie. Thalassofobie kan er ook voor zorgen dat je je gaat isoleren en je eenzaam gaat voelen. Dit komt doordat je situaties waarin je mogelijk in contact zou kunnen komen met bijvoorbeeld de zee, zo veel mogelijk uit de weg probeert te gaan. Ook kan het voorkomen dat je je symptomen zelf probeert te behandelen d.m.v. alcohol of andere verdovende middelen.

Gelukkig zijn er een aantal dingen je kan doen om met thalassofobie om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een van de volgende ontspanningstechnieken.

Meditatie
Meditatie kan ervoor zorgen dat je zenuwen kalmeren en dat je een relaxed gevoel krijgt. Het kan erg helpen om te mediteren voordat je in contact komt met bijvoorbeeld de zee om zo je reactie minder heftig te maken. Het zal er dus niet voor zorgen dat je helemaal geen reactie hebt, maar wel dat deze reactie minder heftig is.

Yoga
Net zoals meditatie zal yoga er ook voor zorgen dat je een relaxed gevoel krijgt en dat je minder stress ervaart. Je zal dus nog steeds last hebben van thalassofobie, maar je reactie zal minder heftig zijn. Dit effect kan worden bereikt als je regelmatig aan yoga doet.

Visualisatie
Bij visualisatie is het de kunst om jezelf afbeeldingen voor de geest te halen waar je rustig van wordt. Denk bijvoorbeeld aan een grasveld vol met bloemen en probeer dit echt voor je te zien. Herhaal dit vervolgens met meerdere verschillende afbeeldingen. Deze techniek kan je gebruiken wanneer je reactie al begonnen is. Je reactie is dan mogelijk minder heftig.

Door middel van deze ontspanningstechnieken kan je leren om jezelf rustig te maken als je last hebt van je fobie. Visualiseer jezelf allereerst in de buurt van een grote watermassa en gebruik vervolgens een van de ontspanningstechnieken om jezelf te kalmeren. Maak het contact steeds intenser. Ga na het visualiseren door met het bekijken van afbeeldingen. Probeer vervolgens in de buurt te komen van een kleine watermassa en uiteindelijk een grote watermassa, zoals de zee. Bij elke vorm van contact maak je gebruik van een ontspanningstechniek om je reactie te verminderen. Het zal op deze manier steeds makkelijker worden om met je angsten om te gaan.

Met het zelfhulpboek Fobieën van Manja de Neef en Pim Cuijpers leer je om zelfstandig je angst te lijf ta gaan. Wil je graag zelfstandig van je fobie afkomen? Lees dan zeker dit boek!

 

Hoofdstuk 5: Zoek hulp  

Is jouw thalassofobie zo heftig en wil je er graag voor behandeld worden? Gelukkig zijn er een aantal methoden om thalassofobie te behandelen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Als je thalassofobie denkt te hebben en er graag voor behandeld wil worden is het belangrijk om eerst naar je dokter te gaan. Zo kan je een diagnose krijgen voor een specifieke fobie en beginnen met de behandeling bij een therapeut.

Een van de meest effectieve methodes om een specifieke fobie (zoals thalassofobie) te behandelen is cognitieve gedragstherapie. Hierbij leer je om je gevoelens en gedrag te veranderen door anders te denken. Ook zal je tijdens deze therapie juist worden geconfronteerd met hetgeen waar je bang voor bent. Je wordt hierbij niet meteen de zee in gegooid, maar zal bijvoorbeeld beginnen met het bekijken van plaatjes of tekeningen van rustig water. Dit wordt vervolgens in kleine stapjes opgebouwd. Je beslist helemaal zelf wanneer je toe bent aan een volgende stap. Deze behandeling wordt ook wel exposure in vivo genoemd. Hierbij wordt ook weer gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken. Tijdens deze behandeling blijf je in de situatie en loop je niet weg. Je merkt dan vanzelf dat er niks gebeurt en dat je niet bang hoeft te zijn. Als je dit vaak genoeg oefent zal je wennen aan de situatie en zal je angst afnemen.

Medicijnen werken bij een specifieke fobie meestal niet. Wanneer echter blijkt dat de cognitieve gedragstherapie niet genoeg werkt kan er medicatie aan de behandeling worden toegevoegd. Dit kan alleen wanneer je maar af en toe in een situatie terechtkomt waarin je last hebt van je fobie. In dit geval is het mogelijk om een lage dosis kalmeringsmiddel te slikken.

Via Lentis kun je geholpen worden met jouw fobie. Kijk op de website van Lentis hoe je behandeling in zijn werk gaat en hoe jij hiervoor in aanmerking komt.

 

Hoofdstuk 6: Mijn verhaal

Het is misschien fijn om te weten dat je niet alleen bent. Dit is mijn verhaal. Hoe ga ikzelf met thalassofobie om?

Ik heb mijn hele leven ergens al die angst gevoeld voor de zee en andere grote watermassa’s. Ik dacht al die tijd dat ik me aanstelde en heb er dan ook weinig aandacht aan besteed en het er met niemand over gehad. In de zee in Turkije ervaarde ik voor het eerst in mijn leven daadwerkelijke paniek en wist ik dat dit verder ging dan het gewoon niet zo fijn vinden. Ik ben me er toen meer in gaan verdiepen en kwam bij de term thalassofobie uit. Ik wist niet eens van het bestaan van deze fobie. Ik kon me volledig vinden in alle informatie en vond het fijn dat ik nu wist wat er met me aan de hand is en dat ik niet gek ben.

Ik heb er zelf niet voor gekozen om mij te laten behandelen door een professional. Ik heb niet het gevoel dat het mijn leven beheerst en dat ik professionele hulp nodig heb. Wel probeer ik de tips te gebruiken om er mee om te gaan. Ik probeer grote watermassa’s niet volledig uit de weg te gaan, maar juist af en toe de confrontatie aan te gaan. Ik vond het eerst bijvoorbeeld heel naar om films te kijken die zich op zee afspeelde. Nu probeer ik deze films juist te kijken. De Pirates of the Caribbean films hebben mij hier heel erg bij geholpen. Ik vind deze films namelijk ontzettend leuk en grappig. Hierdoor gaat het enge van de zee er voor mij een beetje af. Ook probeer ik op vakantie alsnog de zee in te gaan. Ik zorg ervoor dat ik op plekken blijf waar ik kan staan en dat het water zo helder is dat ik mijn voeten kan zien. Op deze manier blijf ik toch in contact met de zee en laat ik mijn leven niet volledig beheersen door mijn angst.

Wist je dat Will Smith doodsbang is voor de oceaan? In deze video wordt hij geconfronteerd met zijn grootste angst en zie je hoe hij ermee omgaat!

 

Hoofdstuk 7: Meer info?

De podcast genaamd Bridget & Friends heeft een speciale aflevering over angsten & fobieën. In deze podcast worden vragen gesteld aan psychiater Esther van Fenema. Luister hier de podcast!

In de serie Fearfighters van NPO3 gaan kandidaten de ultieme strijd aan met hun fobie. Er staan meerdere afleveringen online, van vogelangst tot een naaldenfobie. Neem een kijkje en ontdek hoe andere mensen omgaan met hun fobie!

In deze video bekijkt een youtuber met thalassofobie foto’s en video’s van een subreddit. Wil je weten hoe hij hier op reageert? Bekijk dan deze video!

Wil je weten hoe je met je angst voor open water kan omgaan? Bekijk dan deze video! In deze video worden zes tips gegeven om je angst voor open water te overwinnen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *