Waarom mindfulness het redmiddel is voor studenten

Ben jij mindful, of is jouw mind net als het grootste deel van de studenten in Nederland full?

De zomer van 2022 staat voor de deur. Ook wel de Summer of Seks. Ein-de-lijk, we hebben als studenten even stil moeten staan, maar we kunnen er weer tegen aan. Of toch niet?

Het is vrijdagavond. Rond een uur of tien. De tempratuur is nog rond de 25 graden. Ik hoor veel gezelligheid op straat. Dit klinkt als een perfecte zomeravond. Maar niks is minder waar… Met het zweet op mijn voorhoofd zit ik achter mijn laptop te zwoegen om mijn deadlines te halen. De afgelopen weken bestonden alleen maar uit school, werk, school, werk. Ik heb mij nog nooit zo gestrest gevoeld. En ik ben niet de enige!

Volgens Rijksoverheid ervaart 97% van de studenten stress. Ruim de helft hiervan ervaart veel stress. Oorzaken die worden genoemd zijn studie, de coronacrisis en prestatiedruk. Te veel stress ervaren heeft een negatieve impact op de mentale gezondheid van studenten.

Herken jij jezelf in mijn verhaal? Lees dan snel verder hoe mindfulness jou ook kan helpen om optimaal van je studententijd te genieten.

 

Hoofdstuk 1: Mindfulness is zo 2022

Mindfulness: de laatste tijd hoor je de term waarschijnlijk steeds vaker voorbijkomen, maar wat is het nou?

Jon Kabat-Zinn, min of meer de Einstein van de moderne mindfulness, omschrijft het als volgt: “Mindfulness is een beoefening ontstaan vanuit het boeddhisme, waarbij je aandacht opzettelijk in het nu gehouden wordt, op basis van moment tot moment-veranderingen. Het versterkt de kracht van herkenning en karakteriseert zich door nieuwsgierigheid, openheid en acceptatie.”

In het dagelijks leven van een student gebeurt er veel op de automatische piloot. Dat is ook niet gek, als we weten dat een mens wel veertig- tot zestigduizend gedachten per dag heeft. Dit betekent dat we ruim 30 gedachten per minuut hebben. Er is dus geen tijd om elke gedachte haarfijn uit te werken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om je bewust te worden van negatieve situaties die zich voordoen, en om deze te relativeren. Studenten ervaren tegenwoordig veel stress over de hoge prestatiedruk van hun opleiding, maar ook over hun werk, over hun sociale leven en in 2020 kwam daar ook nog eens de coronacrisis bij. Hierdoor brak er bij veel studenten een periode van onzekerheid en sociaal isolement aan. Onderwerpen en gebeurtenissen waar je vaak en lang over piekert, zullen door mindfulness meer naar de achtergrond gaan. De afstand tot je negatieve gevoelens wordt groter, omdat je je aandacht bewust in een andere richting stuurt. Je gaat je aandacht richten op dingen die op dat moment gebeuren, en niet op momenten die zijn gebeurd, of nog gaan gebeuren.

De vaardigheden en aandachtstraining die worden toegepast tijdens mindfulness, zijn langzaam deel gaan uitmaken van de moderne psychologie. Ze worden gebruikt om onder andere klachten als stress, depressie en angst te verminderen en het algemene welzijn te verbeteren. Tal van wereldberoemde mensen gingen je al voor zoals; Madonna, Bill Ford, Oprah Winfrey, Paul McCartney en Katy Perry.

Ben jij benieuwd naar het verhaal achter Jon Kabat-Zinn? Lees dan dit artikel over zijn verleden en het ontstaan van zijn techniek.

Nog niet helemaal overtuigd over mindfulness? Bekijk dan de video hieronder. Happify, een Amerikaans lifestyle platform, geeft in deze video een korte, maar krachtige uitleg over het hoofddoel van mindfulness. In de video wordt er een voorbeeldsituatie bij gepakt, die jij vast ook herkent…

 

Hoofdstuk 2: The moment of truth, tijd voor een test

Wil jij erachter komen of jij ook toe bent aan mindfulness? Doe dan de test. De test bestaat uit 8 vragen en onderaan kan je gelijk je uitslag lezen.

 

 1. Hoe vaak in de week ervaar jij stress?

A: Elke dag wel een keer

B: Eigenlijk nooit, je laat het op je afkomen

C: Soms als je een drukke periode hebt, maar doorgaans niet echt

 

 1. Je scoort een 5 op een toets waarvoor je mega hard hebt geleerd. Wat denk je?

A: Je schiet in de stress, en denkt gelijk: dit komt niet meer goed

B: Je maakt je geen zorgen, en denkt: ik ga wel voor de herkansing

C: Je bent opgelucht, want een 5 is bijna een voldoende en het had veel erger gekund

 

 1. Je moet een pitch geven over jouw project van afgelopen periode. Wat denk je?

A: Je ziet hier mega erg tegenop, en weet eigenlijk nu al dat het mis gaat

B: Je weet zeker dat je dit kan, en gaat gewoon voor een improvisatie

C: Je bereidt je goed voor, waardoor de pitch niet mis kan gaan

 

 1. Hoe vaak lig jij in bed te piekeren over dingen die gebeurd zijn in het verleden?

A: Elke avond; je kan er vaak niet van slapen

B: Eigenlijk nooit

C: 2 tot 3 keer per week

 

 1. Het is het eind van een schoolperiode en de deadlines zijn aan het eind van de week. Hoe ziet jouw week eruit?

A: School, school, school en nog eens school

B: Je accepteert dat je een paar deadlines niet zal halen, en doet je best om er sowieso 1 te halen

C: Je probeert een goed evenwicht te vinden tussen school en ontspanning

 

 1. Vandaag riep iemand op straat een vervelende opmerking naar je. Hoe ontvang je deze opmerking?

A: Je kan niet stoppen met hierover na te denken, en je zit er echt mee dat iemand iets vervelends tegen je zei

B: Je lacht in jezelf en denkt er niet meer over na

C: Je vond het op het moment dat de opmerking werd gemaakt even vervelend, maar verder denk je er niet meer over na

 

 1. Er begint een nieuw semester op school, maar veel informatie over hoe het semester eruit komt te zien, ontbreekt nog. Wat ga jij doen?

A: Je gaat als een malle rondbellen naar iedereen waarvan je ook maar denkt dat hij/ zij iets weet, want zonder die duidelijkheid heb je stress

B: Je wacht gewoon af tot er meer informatie jou kan op komt, het komt wel goed denk je

C: Je stuurt alleen een mail naar je SLB ’er om te vragen wat de planning is komend semester

 

 1. Je hebt een dagje vrij en loopt goed op schema met school. Wat ga jij vandaag doen?

A: Toch aan school, omdat je de hele tijd de druk voelt om vooruit te werken

B: Je gaat lekker een dagje weg met vrienden/ vriendinnen

C: Je neemt de tijd om goed te ontspannen, maar besteedt ook nog een uurtje aan school

 

Tijd voor de uitslag:

De meeste antwoorden zijn een A

Als je de meeste antwoorden met een A hebt beantwoord, wordt het tijd voor jou om te starten met mindfulness. Op dit moment probeer je alle ballen hoog te houden, maar dit gaat gepaard met veel spanning en druk. Je hebt te veel stress. Stress activeert je lichaam om jezelf te wapenen tegen een bedreigende situatie. Je krijgt een hogere hartslag, je hersenen, hart en spieren krijgen meer zuurstof en je lichaam geeft meer suikers vrij voor meer energie. Op hetzelfde moment worden andere lichaamsfuncties minder belangrijk, zoals groei, herstel en voortplanting. Te veel stress heeft negatieve gevolgen voor je lichaam en je mentale gezondheid. Bij chronische stress staat je lichaam constant in een vechtmodus, en komt hierdoor niet aan herstel toe. Tijd voor verandering dus. Wat vooral belangrijk is als je start met mindfulness, is dat je het voor jezelf behapbaar maakt. Start klein en zorg ervoor dat je mindfulness langzaam en geleidelijk in je leven verweeft. Pas het toe op je dagelijkse leven en maak er een gewoonte van.

Wil je meedoen aan een mindfulness training? Dat kan met SeeTrue. Zij bieden verschillende mindfulness trainingen aan, zowel online als offline. Neem een kijkje op hun website om te zien welke training het beste bij jou past en meld je aan.

Wil jij nu gelijk starten met mindfulness? Bekijk dan deze vier simpele mindfulness oefeningen om snel mindful te worden.

 

De meeste antwoorden zijn een B

Fijn! Als jij de meeste vragen met een B beantwoord hebt, heb jij op dit moment geen mindfulness nodig. Je raakt niet snel in paniek. Een tentamen niet gehaald? Voor jou geen reden voor onrust. Een vervelende opmerking naar je hoofd? Jij staat sterk genoeg in je schoenen om erom te lachen. Jij bent niet van je pad af te brengen, en gaat gewoon rustig door met je leven. Hakuna matata is jouw motto.

Ook als je geen stress ervaart, is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Bekijk deze selfcare-checklist van Psychologie magazine. Zo blijf je ervoor zorgen dat je straks ook geen mindfulness nodig hebt.

Nog meer selfcare? Doe dan de bijbehorende selfcare minicursus van Psychologie Magazine.

 

De meeste antwoorden zijn een C

Op dit moment is mindfulness nog niet noodzakelijk voor jou. Je kan een balans vinden tussen stress en ontspanning. Wel zit je op het randje, waardoor het verstandig is om een opstart te maken met mindfulness. Door nu al langzaam te beginnen aan mindfulness, zorg je ervoor dat je de goede balans vasthoudt. Je voorkomt dat stress de overhand krijgt.

Bekijk de 7 tips van Didie Schackman om mindfulness op een makkelijke manier te introduceren in jouw leven. Didie Schackman is eigenaresse van het lifestyle platform Didie. Zij schrijft over persoonlijke retraites en geeft praktische tips voor een mindful leven.

Wil je nog een effectieve en makkelijk toepasbare mindfulness oefening weten, om mee te beginnen? In deze TED video legt mindfulness-expert Andy Puddicombe uit, waarom het goed voor je is om elke dag 10 minuten letterlijk niks te doen. Op deze manier verfris je je geest. Wees niet bang, je hoeft geen wierook te hebben, of in een gekke houding te gaan zitten.

 

Hoofdstuk 3: Waarom ook jij iets aan mindfulness hebt!

Sommige mensen denken dat mindfulness alleen weggelegd is voor zweverige hippies, maar niets is minder waar. Iedereen kan voordeel halen uit mindfulness. Ook jij. Lees hieronder waarom.

 1. Mindfulness vermindert stress

De huidige samenleving bestaat tegenwoordig uit alleen maar: gaan, gaan, gaan! Voor we het weten zijn de momenten waar we optimaal van moeten genieten, al aan ons voorbij geflitst. Mindfulness zorgt ervoor dat je in het nu leeft. Er is geen plek voor zorgen over het verleden, of de toekomst. Hierdoor ervaar je minder stress.

 1. Mindfulness verbetert je focus en concentratie

Focus betekent eigenlijk ‘scherpstellen’. Een goede focus zorgt ervoor dat je je volledig op iets kan concentreren, zonder afgeleid te worden. Een goede focus is erg belangrijk, al helemaal in deze tijd. Onze telefoon staat 24/7 roodgloeiend, en we proberen honderd verschillende activiteiten op één dag te plannen. Door een goede focus kan je beter impulsen en emoties controleren en vergroot je de kans op succes.

 1. Mindfulness zorgt voor een betere nachtrust

Je herkent het vast wel; nog uren liggen piekeren in bed, terwijl je eigenlijk al had willen slapen. Als student is een goede nachtrust heel belangrijk. Je hersenen draaien overdag op volle toeren en slaap zorgt ervoor dat je al die informatie verwerkt. Slaap zorgt er ook voor dat de hoeveelheid stresshormoon vermindert. Mindfulness helpt je om niet-productieve gedachten te herkennen en los te laten, waardoor je minder piekert en makkelijker in slaap valt.

 1. Mindfulness geeft je meer zelfvertrouwen

Je studententijd moet een leuke tijd zijn. Maar tijdens je studententijd kan ook veel onzekerheid ontstaan. Je moet aan allerlei eisen voldoen, je wilt er graag bij horen en bent op zoek naar duidelijkheid over je toekomst. Een van de grootste oorzaken waarom mensen minder zelfvertrouwen krijgen, is omdat ze het zichzelf aanpraten. Onze innerlijke criticus geeft onszelf constant kritiek. As er weer iets fout gaat, wordt deze faal door onze innerlijke criticus weer bevestigd, en is de cirkel weer rond. Mindfulness zorgt ervoor dat je innerlijke criticus geen kans maakt om te praten in je hoofd. Je legt je focus op het nu en leert hoe je het verschil tussen realiteit en eigen realiteit beter kunt onderscheiden.

 

Wil je nog meer voordelen weten van mindfulness? Het onlineplatform Big Five For Life heeft 11 wetenschappelijke voordelen van mindfulness voor jou op een rij gezet.

Het YouTube-account TopThink heeft een mooie video gemaakt, waarin 10 ‘mind-blowing’ voordelen worden benoemd van meditatie, en dan met name mindfulness.

 

Hoofdstuk 4: Mijn eigen ervaringen met mindfulness

Sinds begin 2020 doe ik zelf aan mindfulness. Rond die periode kreeg ik te horen dat ik een chronische auto-immuunziekte heb. Deze ziekte gaat gepaard met goede, maar ook met slechte periodes. Bij mij is stress een trigger. Te veel stress verergert mijn ziekte. Wanneer ik tegen deadlines aanzit met school, of er gebeurt iets vervelends in mijn privéleven, ervaar ik meer stress en vind ik het moeilijk om me te ontspannen. Mijn arts adviseerde mij om stress-verminderende activiteiten te gaan doen. Ik begon met voor de hand liggende activiteiten, zoals wandelen en lezen. Tijdens het lezen las ik over mindfulness. Mijn eerste indruk was; dit is niks voor mij, veel te zweverig.  Maar hoe meer ik erover las, hoe nieuwsgieriger ik werd. Stap voor stap introduceerde ik mindfulness in mijn leven.

Het begon met yoga. Hier gebruikte ik de app yoga for beginners voor. Elke dag probeerde ik een halfuurtje vrij te maken om yoga te doen. Ik deed mijn sportkleding aan, rolde mijn matje uit, zette wat geurkaarsen aan en pakte Spotify erbij om voor rustgevende achtergrondmuziek te zorgen. In het begin moest ik erg wennen aan de poses, en ik had er ook niet altijd evenveel zin in. Uiteindelijk, na een paar weken volhouden, voelde het juist goed. Yoga werd mijn moment van de dag. Ik kon mijn gedachten even on hold zetten, en ik kwam tot rust.

Voor mijn tweede mindfulness activiteit had ik een dagboek gekocht, het 6 minuten dagboek van Dominik Spenst. Het boek is een dagboek, gericht op de positieve psychologie. In de ochtend en avond moet je drie vragen beantwoorden die gaan over de positieve dingen in jouw leven, en die gericht zijn op je persoonlijke ontwikkeling. Je moet ook elke dag een positieve affirmatie voor jezelf opschrijven. Affirmaties zijn positieve gedachten over iets dat je graag wil en die je regelmatig moet herhalen. De kans is groot dat dit zinnetje in je hersenen wordt geprint als je dit elke dag doet, waardoor het eerder werkelijkheid wordt.

Verder heb ik de kans op stress kleiner gemaakt door wat aanpassingen in mijn leven te doen. Zo heb ik een tijdsslot op mijn social media gezet zodat ik me minder druk hoef te maken over het leven van anderen.

Wil jij meer ervaringsverhalen horen van jongeren die aan mindfulness doen? Bekijk dan de video hieronder. Making Friends With Yourself is een zelfcompassie programma dat tieners helpt om niet veroordelend naar zichzelf te kijken en om van zichzelf te houden.  De ontwikkelaars van het programma komen aan het woord en je hoort ervaringsverhalen.

In deze tweede video vertellen jongeren hun persoonlijke ervaring over hun deelname aan een mindfulnesstraining.

 

Hoofdstuk 5: Tijd om aan de slag te gaan met mindfulness

Hieronder volgt een korte kennismaking met mindfulness. Ik leg twee korte oefeningen uit die heel makkelijk uit te voeren zijn en die zeer effectief zijn. Ik introduceer ook vier verschillende yoga technieken die gericht zijn op mindfulness. Hierdoor kan je gelijk starten met de techniek die het beste bij jou past. Ben je iemand die graag schrijft? Dan moet je zeker het stukje over het dagboek even lezen.

 1. Oefening: Hier en nu

Zoals je al eerder kon lezen, heeft een mens veertig- tot zestigduizend gedachten per dag. Het zijn vaak de negatieve gedachten die blijven hangen; dat feest waar jij niet voor uitgenodigd bent, die rottige opmerking van je vriend over je gewicht. Gedachten kunnen sluipmoordenaars zijn, als je deze niet onder controle krijgt. Je blijft erover doormalen en je voelt je steeds slechter. Met deze oefening zorg jij ervoor dat de negatieve gedachten in je hoofd weinig tot geen plaats krijgen.

Kalmeer eerst je ademhaling door drie keer diep in en uit te ademen. Richt je nu op de geluiden die je op dit moment om je heen hoort. De geluiden die je hoort, hoeven niet mooi of bijzonder te zijn. Hoor de regen tikken op het dak, hoor de vogeltjes fluiten in de tuin, hoor de mensen onder je raam praten.

Het is een simpele oefening die je focus op het hier en nu legt en die vooral effectief is, als je alleen bent.

 

 1. Ademhalingsoefening 4-7-8 van Andrew Weil

Ben je onderweg naar school, of hang je thuis op de bank? En merk je dat je niet kunt stoppen met piekeren? Dan is het een goed idee om op je ademhaling te letten. Door op je ademhaling te letten, kan je je gedachtenpatroon onderbreken. De 4-7-8 pranayama-ademhalingstechniek van Andrew Well, zorgt ervoor dat gevoelens van stress vervagen. De oefening gaat als volgt:

 1. Laat je tong ontspannen en plaats hem tegen je gehemelte voor in je mond
 2. Adem volledig uit door je mond en maak een ‘phwooooes’ geluid
 3. Sluit je mond en adem zonder geluid in via je neus in vier tellen
 4. Houd je adem zeven tellen vast
 5. Adem vervolgens in 8 tellen volledig uit door je mond en maak weer een ‘‘phwooooes’ geluid
 6. Ga verder bij stap twee, en herhaal dit rondje zo vaak als het voor jou goed voelt

 

 1. Doe aan mindful yoga

Yoga en mindfulness hebben hetzelfde doel: het ontwikkelen van een hoger bewustzijn en het beter aanvoelen van de verbondenheid tussen het brein, lichaam en de geest. Er zijn vier yoga mindful beginselen, met elk hun eigen doel en voordelen. Bepaal voordat je start met mindful yoga, welk beginsel het beste bij jou past.

 1. Mindfulness van het lichaam

Je zoomt zo dicht mogelijk in op jouw lichaam, om vervolgens elk lichaamsdeel te observeren, en te waarderen. Deze vorm zorgt ervoor dat je niet in het idee hoeft te blijven hangen dat jij je lichaam bent en dat je identiteit hiervan afhangt. Je gaat minder streng naar jezelf kijken en wordt sneller trots op jezelf.

 1. Mindfulness van gevoelens

Deze vorm is op lichamelijke sensaties en gevoelens gericht. Je neemt verschillende gevoelens waar die in je opkomen en leert deze te relativeren. Je hebt gevoelens, maar je bent niet je gevoelens. Het zijn alleen algemene gevoelens die iedereen kan hebben.

 1. Mindfulness van geest

Tijdens deze vorm leer je beseffen dat je geest niet één vaste toestand heeft, maar continue uit verschillende series momenten bestaat. Je leert dat je jezelf niet moet identificeren met je gedachten die alle kanten op kunnen gaan.

 1. Mindfulness van Dharma

Dharma betekent ‘natuurwet’ of ‘hoe dingen zijn’. Deze vorm laat je inzien dat alles in je leven mentale objecten zijn. De manier waarop jij deze mentale objecten ontvangt, heeft alles te maken met jouw conditionering, opvoeding en opvattingen. Met mindfulness van Dharma zie je in dat er geen standaard werkelijkheid is, en dat wat jij denkt niet altijd waar is.

 

 1. Dagboek bijhouden

Al 2,8 miljoen jaar wordt ieder mens geboren met ‘overlevingssoftware’. Deze software is constant alert op eventuele bedreigingen. Is er gevaar, dan moet er actie worden ondernomen. Je hersenen zijn hierdoor zo geëvolueerd dat ze snel leren van slechte ervaringen en langzaam van goede ervaringen. Een negatieve emotie ervaren we drie keer heviger dan een positieve emotie, omdat een negatieve emotie samenhangt met dreiging. Om ervoor te zorgen dat je mind niet alleen maar focust op het negatieve, kan je jezelf aanleren om meer op het positieve te focussen. Dit kan je doen door een dagboek bij te houden voor jezelf, en de volgende twee vragen elke dag te beantwoorden:

Ik ben dankbaar voor:

Leuke dingen die ik vandaag heb meegemaakt:

Door een gewoonte te maken van het beantwoorden van deze twee vragen, zal je een positiever gedragspatroon ontwikkelen. Je maakt je ook minder druk om de kleine dingen en je zal een optimistischere levenshouding krijgen.

Wil jij nog meer mindfulness oefeningen proberen? Bekijk dan de bodyscan meditatievideo van Tiny Tweaks. De oefening duurt tien minuten. Deze meditatie zorgt ervoor dat je beter in contact komt met je lichaam, en aan kan voelen waar bepaalde sensaties in het lichaam plaatsvinden.

Ben je een drukke student en heb je bijna altijd een volle agenda? Dan is het account ‘Mindful Minuut’ op Spotify iets voor jou. Er worden wekelijks verschillende soorten meditaties geplaatst die kort duren. De audiofragmenten zijn vaak rond de 3 minuten, met uitschieters van 10 minuten.

 

Hoofdstuk 6: Online en offline hulpmiddelen

Ben jij nog op zoek naar handige apps of een goed boek over mindfulness? Bekijk dan mijn top 5.

 1. Master your mindset

Dit boek gaat over het begrijpen van je eigen mindset en denkwijze. Je leert hoe je deze in een positieve richting kunt veranderen, en je wordt je bewust van je eigen denkpatronen. Het doel van dit boek is om de lezer te motiveren om echt te doen wat jij leuk vindt. In dit boek komen veel persoonlijke verhalen voor van mensen die een masterclass hebben gevolgd van de schrijver van het boek, Michael Pilarczyk. Michael Pilarczyk vertelt over zijn eigen verleden, en welke lessen hij hieruit heeft gehaald. Er staan verschillende stappenplannen en opdrachten in het boek waar je mee aan de slag kan.

Is dit je eerste keer dat je een boek gaat lezen met als onderwerp persoonlijke ontwikkeling en mindfulness? Dan is dit boek iets voor jou. De teksten zijn op een duidelijke manier geschreven, en er worden veel voorbeelden gegeven.  Hierdoor zijn de boodschappen duidelijk en is de essentie van elk hoofdstuk helder en begrijpelijk.

Kopen? Hier is een link: https://www.bruna.nl/boeken/master-your-mindset-9789079679669

 

 1. De grote panda en de kleine draak

Dit boekje gaat over twee beste vrienden, de grote panda en de kleine draak. Ze reizen met zijn tweeën door de seizoenen van het jaar. Samen maken ze allemaal avonturen mee die geïnspireerd zijn op de boeddhistische filosofie en spiritualiteit. De situaties die geschetst worden, heeft schrijver James Norbury zelf bedacht. Zijn inspiratiebron was zijn eigen verleden, dat niet altijd even makkelijk was.

Al genoeg moeten lezen voor je studie, of ben je niet van de lange lappen tekst? Dan is dit boekje perfect voor jou. Het boekje bevat weinig tekst en veel illustraties.

Kopen? Hier is een link: https://www.bol.com/nl/nl/p/grote-panda-kleine-draak/9300000035100756/?Referrer=ADVNLGOO002008J-W3ZXMKOWGQOAU-598566319878&gbraid=0AAAAAD5OnmOnd7dxJmrmT-UJw9XLURsy6&gclid=CjwKCAjwv-GUBhAzEiwASUMm4hpsjoVimcg3lEL_GOSYhJjp15mtf4BqD5liRkubi0VHmxxfnpOKnhoCHtEQAvD_BwE

 

 1. Waarom heeft niemand mij dat eerder verteld?

In dit boek vertelt schrijfster en therapeute Dr. Julie Smith, welke vaardigheden je nodig hebt om de ups en downs van het leven te doorstaan. Het boek fungeert als een soort handboek om je geestelijke gezondheid te optimaliseren. Veel problemen waar je als student ook mee kunt kampen, komen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan het overwinnen van faalangst. “In therapie leer je hoe je hersenen werken en hoe je dat in je voordeel kunt gebruiken. In dit boek maak ik die inzichten toegankelijk zodat iedereen daar gebruik van kan maken in het dagelijks leven”, aldus Dr. Julie Smith.

Julie Smith schrijft op een empathische en menselijke manier, waardoor het boek erg persoonlijk aanvoelt als je het leest.

Kopen? Hier is een link: https://www.bruna.nl/boeken/waarom-heeft-niemand-mij-dit-eerder-verteld 9789024595358?utm_campaign=channable_feed&utm_content=&utm_source=zanox&utm_medium=affiliate&utm_term=www.google.nl&utm_content=559319&awc=8378_1654182021_002a472555d6a4abda37abc8a72a3301

 

 1. VGZ Mindfulness (App)

De VGZ Mindfulness app heeft als doel om een persoonlijke mindfulnesscoach te worden. De app biedt 75 gratis oefeningen aan, die allemaal in het Nederlands zijn ingesproken. De oefeningen omvatten mindfulness, meditatie en yoga voor zowel beginners als gevorderden. Voor iedereen zit er wel wat bij. Het fijne aan deze app is dat je hem overal kunt gebruiken: onderweg naar school, tijdens een lange treinreis of voor het slapengaan. Je kiest zelf de oefening die bij het moment past.

Wil je de app downloaden? Bekijk dan hier de mogelijkheden: https://www.vgz.nl/mindfulness-coach-app

 

 1. Headspace: Meditation & Sleep (Betaalde App)

Headspace behoort misschien wel tot een van de meest gebruikte apps op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en mindfulness. Meer dan 70 miljoen mensen gingen je voor met het gebruiken van deze app. De app is erop gericht om gebruikers gelukkiger te maken, minder stress te laten ervaren en om voor een betere nachtrust te zorgen. Dit doen zij door verschillende gidsen, mindfulness oefeningen, yoga-sessies en video’s aan te bieden. Je kunt ook persoonlijke informatie bijhouden in de app, zoals het aantal minuten/uren die je besteedt aan meditatie.

De app is de eerste 14 dagen gratis en daarna kost hij €4,84 per maand.

Wil je de app downloaden? Bekijk dan hier de mogelijkheden: https://www.headspace.com

 

Ben je benieuwd naar nog meer goede boeken over mindfulness? De website ZoBegaafd heeft een top-10 lijstje gemaakt van boeken die gaan over mindfulness.

Ben jij meer van de digitale hulpmiddelen? Dan heeft WorkJuice 6 handige apps voor jou op een rijtje gezet.

 

Hoofdstuk 7: Nog meer weten?

Luister naar de podcast genaamd Self Love Talk van Merel Teunis. Merel is transformatie coach, hypnotherapeut en schrijfster. Deze podcast is gericht op zelfliefde, mindset en manifestatie. De podcast wordt met een 4,9 beoordeeld, en er staan maar liefst 94 afleveringen online.

Sylvia, eigenaresse van het platform Laidback Lifestyle, interviewt Nienke. Nienke geeft mindfulnesstrainingen. Ze omschrijft haar trainingen als ‘praktisch en gewoon met beide voeten op de grond’. Ook deelt Nienke een paar waardevolle tips over mindfulness die je gelijk kunt gebruiken.

In het programma Witteman Ontdekt, onderzoekt Paul Witteman verschillende manieren om gelukkig te worden. Hij beoefent zelf een aantal methodes, en deelt zijn ervaringen in zijn show. Tijdens aflevering 4 staat mindfulness centraal. Mindfulnesstrainer Eveline Brandt, is dan te gast. Zij adviseert en informeert Witteman over mindfulness. Het programma is leuk om te zien, en ook nog eens informatief omdat er wetenschappelijke informatie aan bod komt.

Nog meer tips om stress tegen te gaan? YouTube’er Sanny Verhoeven deelt in de onderstaande video haar tips uit het boek: De Urban Monnik. Op haar account plaatst zij video’s met tips over persoonlijke groei voor een nog beter en mooier leven.

Overtuigd van mindfulness, en is het voor jou tijd om je eerste oefening te gaan doen? Bekijk dan nog even dit handige stappenplan in de link hieronder. Ook staan er drie tips om door te gaan met mindfulness. Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *