Gen Z, geboren tussen 1997 en 2007, is een generatie die vanaf het begin werd opgeschrikt door onzekerheid: financiële crashes, klimaatverandering, terrorisme, hyperconcurrerende academici, banenmarkten en aanhoudende sociale en economische onrechtvaardigheid. Voeg nu aan die lange lijst een wereldwijde pandemie toe. Een die de wereld drastisch heeft veranderd.
Onzekerheden
Generatie Z staat vaak in de schijnwerpers. Na de financiële crash in 2008 en de opkomst van sociale media, staat deze generatie voortdurend voor nieuwe uitdagingen. Het is daarom belangrijk dat we leren hoe Generatie Z over hun leven denkt. Het onderzoek uitgevoerd door Kaspersky Lab en onderzoeksbureau Censuswide, toonde aan dat er een angstepidemie is. 87% van Generatie Z voelt zich ergens angstig over en de meerderheid van hen zoekt er geen hulp voor.
Waar komt deze angst vandaan?
Uiterlijk
Uiterlijk is de meest beoordeelde angst voor Generatie Z. 45% van de ondervraagden zei dat ze zich zorgen maakten over hun uiterlijk – angstiger dan over hun carrièrevooruitzichten, geld of terrorisme.
Vrienden
Vriendschappen zijn ook een belangrijke bron van angst. 32% van Generatie Z maakt zich zorgen over hun vriendschappen, waarbij de mening van vrienden een enorme rol speelt in elk aspect van hun leven. 11% is het er volledig mee eens dat ze gevoelens van onzekerheid hebben over hun vriendschappen, maar geeft toe deze te blijven onderhouden uit angst om gepest of geïsoleerd te worden, eenzaam te worden of geruchten over hen te verspreiden.
Carrière
Carrières en geld spelen ook in op de zorgen van Generatie Z. 41% is bezorgd over de toekomstige carrières en 37% identificeert een gebrek aan geld als een punt van zorg. Dit is een tijd van grote onzekerheid en verandering voor jonge mensen. Ze halen hun schooldiploma, slagen voor examens, kiezen voor universiteiten en mogelijke banen. Het gevoel van onzekerheid over hun toekomst zou misschien de faalangst
erger kunnen maken in afwachting van de grote beslissingen die ze moeten nemen.
Sociale media
Sociale media zijn een sleutelfactor geworden bij het bepalen hoe jongeren over zichzelf en anderen om hen heen denken. Meer dan de helft van de jongeren (57%) brengt het grootste deel van hun tijd online door en communiceert meer met mensen via sociale media dan persoonlijk.
De opkomst van sociale media en het kijken naar anderen die ‘vind-ik-leuks’ en ‘favorieten’ ontvangen op verschillende platforms, heeft ertoe geleid dat jonge mensen verlangen naar meer erkenning en validatie. Bijna alle ondervraagde jongeren (98%) gaven aan dat ze een goed gevoel krijgen als ze likes krijgen op de foto’s of video’s die ze hebben gepost. 91% heeft verklaard dat het ontvangen
van een positieve openbare comment van een vriend hen een goed gevoel geeft. De inhoud hoeft niet eens zichzelf of hun vrienden te bevatten. Het betrokken zijn bij een gesprek voelt goed.
Tegelijkertijd zorgen sociale media en online communicatie ervoor dat Generatie Z zich slechter over zichzelf gaat voelen. Zo gaf 17% van de jongeren toe dat het kijken naar de posts op sociale media van vrienden hen het gevoel geeft dat ze buitengesloten worden. 14% geeft aan jaloers te zijn en ten minste één op de tien voelt zich eenzaam, onaantrekkelijk, onzeker en minder gelukkig.
Luister deze podcast over tips om positiever te gaan denken
Behoeftes
Jongeren die onderdeel zijn van Generatie Z hechten veel waarde aan individuele expressie, ze willen zich graag onderscheiden van iedereen. Ze hebben daarom behoefte aan gepersonaliseerde producten, maar ook aan premium producten waarmee ze zich echt onderscheiden van de rest. De grote opkomst van de social influencers is hier de nauwgezette uitkomst van. Restaurants, bioscopen, merken, en festivals spelen hierop in om ook online bereik te creëren.
Als jonge leden van de samenleving is Gen Z misschien wel het meest gefocust op gehoorzaamheid en liefdesbehoeften. Naast het feit dat ze prioriteit geven aan hun thuishoren binnen hun familiestructuren, bevinden Gen Zers zich ook op een cruciaal moment in hun jeugd. Ze realiseren zich niet alleen hun overeenkomsten met vrienden, maar ook hun verschillen. Er komen nieuwe regels tot stand terwijl sommigen van hen zich beginnen te ontwikkelen binnen verliefdheden en romantische interesses. Ze willen zich geaccepteerd voelen in elk van hun persoonlijke groepen en hebben ondersteuning nodig van de juiste merken en influencers.
Terwijl Gen Zers gericht zijn op het vinden van hun plaats in hun familiestructuren en vriendengroepen, zijn ze volledig individualistisch als het gaat om hun eigenwaarde. Hun gevoelens van prestige en prestatie komen niet voort uit het feit dat ze erbij horen, maar eerder uit hun vermogen om hun onafhankelijkheid en persoonlijk succes te vestigen. Meer dan de helft van generatie Z was het er zelfs mee eens dat persoonlijk succes het belangrijkste in het leven is. Ook vinden ze dat succes een kwestie van hard werken is en niet van geluk. Ze vinden winnen van individuele prijzen belangrijk is. Het is een teken van een nieuwe mentaliteit die de jeugd van tegenwoordig vormgeeft; een mentaliteit die persoonlijke prestaties waardeert en het idee verwerpt dat succes van anderen kan afhangen.

Millennials VS Gen Z
Generatie Z werd geboren in 1997 en 2007, terwijl millennials werden geboren tussen 1981 en 1996. In 2019 werden de oudste millennials 40, wat betekent dat ze nu het volwassen leven betreden, terwijl Gen Z nu in opkomst is.
Educatie & werkgebied
Gen Z is ondernemender. Volgens verschillende soorten onderzoek wil Generatie Z meer zelfstandige werkomgevingen. In plaats van deel uit te maken van bedrijven of grote bedrijven, willen ze startups of bedrijven oprichten, waardoor ze al op jonge leeftijd ondernemender werden.
Millennials konden zich meer concentreren op school of een andere taak die ze nodig hadden, terwijl generatie Z meer moeite heeft met focussen. Dat komt omdat Gen Z te veel afleiding heeft. Door al deze afleiding kunnen ze echter ook aan meerdere taken tegelijk werken.
Bedrijven hebben al generatie Z in dienst, maar ze worstelen met de vraag hoe ze deze op de werkplek kunnen houden. Zoals eerder vermeld, zoekt Gen Z naar meer zelfstandige werkomgevingen. Ze leren snel en zijn in staat om zelf iets te leren of via een efficiëntere, niet-traditionele route en te praten over multitasken.
Gen Z’ers zijn over het algemeen meer geïnteresseerd in geld besparen dan millennials op die leeftijd. Gen Z voelt zich aangetrokken tot aankopen die de waarde van elke euro maximaliseren, terwijl millennials meer geïnteresseerd zijn in de hele ervaring van het kopen van een product. Gen Z’s interesse in mindere uitgaven is een direct gevolg van het opgroeien in een tijd van economische onrust. Ze zijn op hun hoede en beseffen dat hun geld opraakt.
Technologie
Millennials groeiden op met beperkte internettoegang. Millennials speelden op hun pc. Gen Z groeide al op in een technologische wereld. Wat voor Millennials werd gezien als geweldige en inspirerende uitvindingen, wordt nu als een gegeven beschouwd voor Gen Z en daarom heeft Gen Z hogere verwachtingen.
Als digitale pioniers hebben millennials sociale media verkend en hun gedachten, meningen en elke opmerkelijke of ondergeschikte levensupdate openbaar gemaakt. Met veiligheid en beveiliging als topprioriteit, zal Generatie Z veel meer berekend en selectiever zijn met de informatie die ze online delen. Generatie Z werd bijvoorbeeld aangetrokken door Snapchat vanwege de tijdgebonden inhoud die niet voor altijd online zal blijven zoals een Tweet of Facebook-bericht zou doen.
Bekijk deze video over de verschillen tussen de twee generaties
De ‘woke’ generatie
Gen Z groeit sinds de eeuwwisseling op in turbulente tijden. Terrorisme, de Grote Economische Crisis (2008), groeiende bezorgdheid over structurele discriminatie en wetenschappelijk inzicht in de menselijke impact op klimaatverandering hebben geleid tot enorme sociale onrust. Deze crisis is kenmerkend voor de leefomgeving van Gen Z en zijn voelbaar en relevant in hun dagelijkse omgeving.
Inclusiviteit
Generatie Z groeide op in een hele diverse Nederlandse samenleving. Zo heeft bijna een kwart van de 0 tot 25-jarigen een allochtone achtergrond en dit percentage neemt toe. Door de mix van uiterlijke kenmerken hebben ze een zeer diverse leefomgeving. Een omgeving die je dwingt om tolerant en open te zijn. Hoe ga je anders contact maken met je leeftijdsgenoten? In deze omgeving wordt ook de gevoeligheid voor discriminatie sterk vergroot. Daarnaast toont Generatie Z enorme acceptatie aan de LHBTI+ community. Zij vinden dat je iedereen gelijk moet behandelen en staan er ook zwaar voor op wanneer dit niet gebeurd.
Genderverschillen
Naast het groeiend bewustzijn van culturele verschillen, zien we ook een toenemende gevoeligheid voor genderverschillen. Zo is de strijd voor vrouwenbevrijding opnieuw aangewakkerd. Wereldwijd worden meisjes aan het denken gezet over de maatschappelijke positie van vrouwen. Ook #metoo is een bekende term onder generatie Z.
Duurzaamheid
In het decennium dat Gen Z is opgegroeid, is de wetenschappelijke unanimiteit over de menselijke impact op klimaatverandering dramatisch toegenomen. Hete zomers, hevige regen en krimpende skigebieden maken dit thema praktisch. Hierdoor beseffen steeds meer jongeren dat er echt iets moet veranderen. Dit doen ze door bijvoorbeeld minder vlees te eten en hun eigen boodschappentas mee te nemen in plaats van elke keer plastic tasjes kopen.
Bekijk deze video waarin jonge Generatie Z activisten zich inzetten tegen klimaatverandering
Jezelf mentaal kapot maken; Lena’s verhaal
Lena is 20 jaar oud en woont in Amsterdam. Zij is vanaf jongs af aan al erg onzeker geweest, maar dit werd erger toen zij de puberteit in ging en te maken kreeg met sociale media en wat leeftijdsgenoten allemaal doen.
“Mijn onzekerheden begonnen al op een jonge leeftijd. Op de bassischool werd ik veel gepest en dit heeft zwaar bijgedragen aan mijn onzekerheden. Ik was niet de dunste en andere kinderen maakte mij hier belachelijk om. Nadat ik wekelijks huilend thuis kwam bij mijn moeder besloot zij om mij op een andere school te zetten. Helaas ging het gepest hier gewoon door. Dat kwam ook deels doordat je in het dorp waar ik vroeger woonde maar drie scholen had die precies naast elkaar stonden, waardoor iedereen mij alsnog indirect kon pesten. Ook tijdens het buitenspelen bijvoorbeeld. Dit gepest heeft ervoor gezorgd dat ik altijd onzeker bleef. Ook toen ik de puberteit in ging.
Ik was super opgelucht dat ik naar de middelbare school ging. Ik had eindelijk een verse start. In het begin was het alles waarvan ik droomde. Nieuwe klasgenoten, nieuwe omgeving en weg van het gepest. Ondanks dat ik op de middelbare niet meer gepest werd merkte ik dat nog erg onzeker was. Ik had verwacht dat dit weg zou gaan als ik niet meer gepest werd. Maar helaas. Het pesten had mij een diepe wond achtergelaten. Op school merkte ik dat ik mijzelf begon te vergelijken met andere meisjes. Vooral met hun lichamen en wat zij al bereikt hadden als tieners.
In de zomer was mijn zelfbeeld het laagst. Het is warm en je wil het liefst geen lange broek aan. Ik haatte mijn lichaam, dus in de zomer kwam dit extra hard aan. Als we gingen zwemmen met vrienden had ik altijd een badpak aan om mijn buik te verbergen.
Op de middelbare school was het ook de tijd dat ik sociale media begon te krijgen zoals Instagram en Snapchat. Hierdoor merkte dat ik nog onzekerder werd. Ik zag online allemaal mooie meiden met een prachtig lichaam. In de zomer zag je ook veel bikini foto’s voorbij komen op Instagram die mij nog onzekerder maakte. Dit had ik niet. Ook werd ik onzeker van mijn vrienden die bijvoorbeeld afspraken zonder mij. Dit zag ik dan voorbij komen op Instagram. Hierdoor voelde ik mij naar en verdrietig.
In de derde klas raakte ik in een depressie. Ik vond mijn lichaam niet mooi en worstelde veel met wat mensen van mij vonden. Ik liet dit nauwelijks merken, waardoor mijn vriendinnen ook van niks wisten. Op een dag heb ik geprobeerd mijn leven te beëindigen. Dit was een keerpunt voor mij. Ik moest naar therapie.
Therapie hielp wel, maar ook niet heel veel. Ik merkte dat ik door therapie wel positiever ging denken, maar het nare gevoel ging niet snel genoeg weg voor mij. Na 2 jaar lang therapie te hebben gehad merk ik nu dat het goed met mij gaat. Ik ben begonnen met sporten en ben 10 kilo afgevallen. Ik merk dat ik nu lekkerder in mijn vel zit en ik vergelijk mijzelf niet meer zo erg met andere lichamen zoals eerst. Natuurlijk speelt sociale media nog wel een rol, maar ik heb tegen mijzelf gezegd dat ik mooi ben zoals ik ben.”
Luister naar deze podcast over body image door de bekende Generatie Z YouTuber ‘Emma Chamberlain’
Op welke platformen vind je generatie Z
Generatie Z gebruiken hun sociale media om entertainment te krijgen, inspiratie op te doen en hun stem te laten horen. Generatie Z zijn fans van TikTok, Instagram, YouTube en Snapchat.
Als je generatie Z op een van deze platforms wilt bereiken, is het belangrijk om te begrijpen aan welke platforms zij de voorkeur geven, waarom zij er de voorkeur aan geven en wat hen motiveert. TikTok heeft een extreem sterke betrokkenheid bij Generatie Z en gebruiken het platform niet alleen voor entertainment, maar ook om hun kennis te vergroten over zwaardere kwesties zoals politiek, klimaatverandering, nieuws en nog veel meer. Hoewel veel andere platforms hetzelfde type inhoud bieden, maakt TikTok’s esthetische en unieke videostijl de app aantrekkelijker voor jongeren maakt. Het platform is minder gepolijst dan Instagram en meer openbaar dan Snapchat. In tegenstelling tot YouTube en Facebook, hebben TikTok-gebruikers de neiging om niet alleen inhoud te bekijken, maar ook hun eigen video’s te posten. TikTok wordt vaak genoemd als de eerste plaats waar ze nieuwe producten opmerkten. De aantrekkingskracht van het platform sluit goed aan bij de behoefte van deze generatie voor meer authentieke, organische inhoud in tegenstelling tot ‘gefabriceerde’ betrokkenheid. Dit is de reden waarom veel merken als eerste in TikTok-marketing duiken.
Generatie Z noemt Instagram als hun meest gebruikte socialemediaplatform. De reden hierachter was dat Instagram ervoor zorgde dat ze geen andere platforms hoefden te gebruiken als ze dat niet wilden, aangezien de meeste populaire berichten van de andere platforms op hun Instagram-tijdlijn of Explore-pagina verschijnen. Voor het grootste deel gebruikt generatie Z Instagram om beroemdheden en accounts te volgen die onderwerpen bespreken die voor hen van belang zijn. Je bereikt generatie Z op Instagram door je strategie te richten op meer kwaliteit dan kwantiteit. Als je constant nieuwe foto’s in je feed plaatst zullen veel mensen je gaan afwijzen en niet meer volgen. Als je je Instagram-feed regelmatig bijwerkt, moet je ervoor zorgen dat je alleen foto’s van hoge kwaliteit plaatst waar je fans mee willen communiceren.
Bekijk deze video waar Generatie Z discussieert over hoe ze social media gebruiken
Lees, kijk en luister
Wil jij je nog meer verdiepen in generatie Z? Het boek ‘Gen Z verlangen naar verandering’ helpt jou om een beeld te geven over hoe generatie Z denkt.
https://www.bol.com/nl/nl/p/gen-z/9200000121324892/?Referrer=ADVNLGOO002008J-G-114976566957-S-862590085666-9200000121324892&gclid=CjwKCAjwv-GUBhAzEiwASUMm4rytPGLoyZHGeMBnXlvv4P5s8OFKzKZntvislT2j3dNPFdR_BVfoohoCGyMQAvD_BwE
De podcast ‘Gen Z in Nederland’ is ook een echte aanrader. Hier worden alledaagse onderwerpen vanuit het oogpunt van generatie Z besproken