Alle tieners zeggen ja tegen MDMA

MDMA is de werkende stof in XTC-pillen. Dat zijn die pillen die je misschien nog kent van de film ‘afblijven’ van Carry Slee. Ondanks het slechte imago van deze liefdespil wordt het gebruik van XTC steeds normaler onder uitgaande jongeren en blijkt het helemaal niet zo schadelijk te zijn als vaak wordt gedacht. Misschien slik je zelf ook af en toe een pilletje. Maar hoe zorg je ervoor dat dit drugsgebruik gezond blijft?

 

Hoofdstuk 1: ‘XTC is een boosdoener’, is dit imago wel een eerlijke weergave van de werkelijkheid?

‘XTC is minder schadelijk dan een biertje’ vertelt verslaving expert Judith Noijen. Hoe kan het dan dat het middel XTC een imago heeft alsof dit het slechtste, schadelijkste en meest gevaarlijke middel ooit is. ‘Er is ondertussen al zo veel over gezegd en omheen gebeurd dat het imago zo is aangepast, dat er geen goed woord meer over wordt gezegd’. Het staat dan ook op lijst 1 van verboden middelen, maar hoort XTC hier wel thuis?

XTC is ooit aan het begin van de twintigste eeuw per ongeluk ontdekt door een Duitse geneesmiddelenproducent. Er werd nooit wat mee gedaan tot de jaren zestig. In deze jaren werd het ingezet voor therapieën om de mentale gezondheid te verbeteren. Eind jaren zeventig kwam XTC pas voor het eerst als ‘middel’ op de markt. Binnen no-time was deze nieuwe partydrug een enorme hit en vloog het de hele wereld over, ook naar Nederland. Dit was maar voor korte duur. Het werd namelijk na één jaar al gelijk op lijst 1 van verboden middelen gezet. Het staat vanaf dat moment in het rijtje tussen alle andere harddrugs als cocaïne en heroïne.

Er volgde in de jaren hierna veel discussie over de plek van XTC in de Opiumwet. Want hoe schadelijk is XTC nou echt? ‘Los van dat het altijd afhangt van de hoeveelheid en de mate waarop het gebruikt wordt, is xtc helemaal niet zo schadelijk als vaak gedacht wordt’ vertelt drugsexpert Melissa Boekholt. Toch staat deze liefdespil nog steeds op lijst 1 van verboden middelen. Dit komt vooral voort uit overwegingen die te maken hebben met de criminaliteit, drugsafval en de gevolgen voor de Nederlandse maatschappij die komen kijken bij de productie van XTC.

Nederland is namelijk de grootste producent en exporteur van XTC wereldwijd, het gaat om een omzet van zo’n 18,9 miljard per jaar. Doordat XTC illegaal is in Nederland, kunnen de XTC producenten nergens hun drugsafval legaal dumpen. Als gevolg wordt het drugsafval vaak geloosd in de Nederlandse bossen, dit zorg voor ongeveer 300 drugsdumpingen per jaar. Dit is onwijs schadelijk voor onze natuur. Ook de criminaliteit rondom de XTC productie is zorgwekkend.

De gevolgen van de productie van XTC zijn schadelijk maar het gebruik van XTC zelf blijkt helemaal niet zo schadelijk te zijn. Want wist je dat er jaarlijks meer mensen overlijden tijdens paardrijden dan aan drugsgebruik. Toch kennen we allemaal wel van die uit de hand gelopen verhalen. Bijvoorbeeld dat onschuldige meisje die overlijd aan één verkeerde pil. Dit soort krantenkoppen en nieuwsberichten beïnvloeden onze beeldvorming rondom XTC.

Verslaving expert Judith Nooijen vertelt dat alcohol schadelijker is dan het gebruiken van XTC, mits je het middel gecontroleerd gebruikt. Er zijn weinig fysiologische effecten door het gebruik van XTC, alcohol daarentegen tast veel meer fysiologische processen aan. Wel kan XTC mentaal gevaarlijker zijn. Mensen met mentale problemen als depressie of gevoeligheid voor verslaving kunnen meer last hebben van bijvoorbeeld een dinsdagdip of het beperken van hoeveel en hoe vaak je drugs gebruikt. Desondanks blijkt XTC op lange termijn een stuk minder schadelijk te zijn dan alcohol.

Ook Arjen Lubach heeft zo zijn bedenkingen over het imago van XTC. Kijk dit filmpje om zijn perspectief te horen.

 

 

 

Hoofdstuk 2: Wel of geen XTC gebruiken?

Oké, we weten nu dus dat XTC helemaal niet zo schadelijk is als vaak wordt gedacht. Maar hoe bepaal je voor jezelf of je wel of geen xtc wilt gebruiken. Waar moet je rekening mee houden?

XTC heeft deze naam gekregen omdat het je een gevoel van extase moet geven wanneer je het gebruikt. De werking hangt af van de mate van gebruik en de plek waar gebruikt wordt. Om te zorgen dat je de gewenste effecten krijgt is het belangrijk om je van tevoren goed te informeren om te bepalen of je wel of niet wilt gebruiken.

Bij het gebruiken van XTC komen verschillende risico’s kijken, zowel op korte als lange termijn. Op korte termijn is er een risico op uitputting van het lichaam, oververhitting en hartkloppingen. Deze kun je grotendeels beperken door niet te veel te gebruiken en je goed te houden aan de aanbevolen hoeveelheid. De aanbevolen hoeveelheid bepaal je door lichaamsgewicht en hoe sterk je het effect wilt ervaren:

Licht effect: 0,5-1 mg/kg lichaamsgewicht

Gemiddeld effect: 1-1,5 mg/kg lichaamsgewicht

Sterk effect: 1,5+ mg/kg lichaamsgewicht

De risico’s op lange termijn zijn hersenschade, concentratieproblemen, geheugenproblemen en depressieklachten. De mate waarin je hier gevoelig voor bent hangt af van je persoonlijkheid en omgeving. Wanneer jij al last hebt van depressieve gedachtes zal de kans groot zijn dat deze versterkt worden door het gebruik van XTC.

Tijdens het gebruik van XTC zal je het gevoel hebben alsof je oneindig veel energie hebt. Je kan de hele avond door gaan omdat je lichaam niet zal aangeven dat het genoeg is. Wanneer mensen erg blessuregevoelig zijn of nog aan het revalideren zijn kan het gevaarlijk zijn om te gebruiken. Bedenk je van tevoren of jou lichaam het aan kan om dag en nacht te dansen.

XTC is een drug waar je volgens verslaving experts niet snel verslaafd aan zal raken. Wanneer je merkt dat het weekend echt een uitlaatklep is om de dagelijkse sleur van het leven even te omzeilen zul je sneller de drang voelen vaker te gebruiken dan wanneer je dit alleen doet bij speciale gelegenheden zoals grote festivals. Ook hangt dit af van jou genen, wanneer er in je familie veel verslavingen voorkomen is de kans groot dat jij hier ook gevoelig voor bent.

Bedenk dus goed hoe gevoelig jij bent voor de risico’s van XTC. We zetten ze nog één keer voor je op een rijtje;

  • Kun jij een grens voor jezelf zetten en niet over de aanbevolen hoeveelheid heen gaan?
  • Zit je lekker in je vel en heb je geen last van depressieve gedachtes?
  • Is jouw lichaam fit genoeg om dag en nacht te dansen?
  • Komt er geen verslaving voor binnen je familie?

Wanneer je al deze vragen met ja kan beantwoorden, is er geen reden om geen XTC te gebruiken. Is het antwoord op één van deze vragen nee? Denk dan nog even dubbel zo goed na of je dit risico wilt aan gaan of niet.

Wil je meer weten over wat je ervaart tijdens het gebruiken van XTC? Kijk dan dit filmpje van Rens die XTC uitprobeert.

 

 

 

Hoofdstuk 3: ‘Ik dacht dat ik het wel in de hand had’

Stan Velzen (24 jaar) heeft twee jaar lang frequent XTC gebruikt met alle gevolgen van dien. Zijn vrienden ontweken hem en raakte zichzelf helemaal kwijt, hoe is het zo ver gekomen?

‘Ik was zestien toen ik voor het eerst XTC gebruikte. Ik zat toen der tijd niet zo lekker in mijn vel en kwam in aanraking met de verkeerde mensen. Ze vertelde me dat ze wat hadden waardoor ik me beter zou voelen, XTC. En ze hadden gelijk. Deze felgekleurde vrolijke pillen gaven me een gevoel van geluk, verliefdheid en energie, iets wat ik al lang niet meer voelde. Het begon met een af en toe een pil in het weekend maar dat werd al snel elk weekend. Ik merkte dat ik afhankelijk werd van die zooi. Het weekend werd iets was waar ik de hele week naar toe leefde en ik viel in een gat wanneer het weer voorbij was.

In mijn vriendengroep werd drugs geaccepteerd en deed iedereen af en toe wel wat. Alleen bij mij bleef het dus niet bij af en toe. Mijn vrienden maakte zich al snel zorgen om de mate hoe vaak ik XTC gebruikte, ‘moet je niet is wat gaan minderen’ zeiden ze dan. Ik trok me er niks van aan en dacht dat ik het zelf wel in de hand had, dat ik kon stoppen wanneer ik wilde. Doordat ik zo vaak gebruikte, moest ik ook steeds meer gebruiken voor hetzelfde effect. Op een gegeven moment gebruikte ik vijf pillen op een avond. Ik merkte dat ik geen energie meer had wanneer ik nuchter was en dat vrienden mij begonnen te ontwijken.

Het werd zo erg dat ik mezelf begon te identificeren met de persoon die ik was wanneer ik onder invloed was. Ik wist niet meer wie ik was zonder. Ik wilde wel stoppen maar het lukte niet. Elke dag was weer hetzelfde gevecht en op een slechte dag kun je dat niet overwinnen. Telkens opnieuw bleef ik terugvallen, ik schaamde me ervoor en begon er over te liegen. Alle leugens zorgde ervoor dat ik mijn grip op de werkelijkheid begon te verliezen. Ik raakte iedereen kwijt. Mijn vrienden, ouders en zelfs mijn broer wilde niks meer met me te maken hebben.

Na twee jaar besloot ik voor de vierde keer naar een afkickkliniek te gaan. Daar ben ik twee maanden opgenomen. In die twee maanden werd ik begeleid door verschillende hulpverleners, er was er één in het bijzonder, Niels. Niels is vroeger professioneel kickbokser geweest. Hij heeft me meegenomen naar zijn dojo en hier ben ik gaan trainen met hem. Hij heeft me niet alleen leren kickboksen, hij leerde me wat discipline en doorzettingsvermogen was. Hij heeft mij geholpen met afkicken en inmiddels ben ik alweer twee jaar clean, ik train nog wekelijks met hem.

Ongelofelijk hoe die pillen die er zo onschuldig uit zien je leven zo kunnen verkloten. Ik hou mijn handen er nu helemaal van af. Nooit meer. Mijn vrienden gebruiken het af en toe nog wel. Ik geloof ook echt dat XTC van zichzelf niet schadelijk is, zolang je het maar op een goede manier gebruikt. Ik gebruikte het om de werkelijkheid te verdoven en wist diep van binnen al lang dat het niet goed ging met me, ik had alleen de ballen niet om het onder ogen te komen. Mietje.’

 

Er zijn meerderen verhalen als dat van Stan. Kijk ook dit verhaal van Paulien die al jaren verslaafd is.

 

Hoofdstuk 4: Vijf tips om je drugsgebruik gezond te houden

Je hebt alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en neemt de risico’s voor lief, je gaat gebruiken. Maar hoe zorg je er dan voor dat je XTC op een gezonde manier gebruikt en misbruik voorkomt. We hebben een aantal tips voor je.

Tip 1: Gebruik alleen als je mentaal goed in je vel zit

Het gebruik van XTC heeft invloed op je serotonine gehalte. Serotonine is het stofje wat zorgt voor het gelukzalige gevoel. Dit stofje heeft ook vaak te maken met psychische klachten. Wanneer je last hebt van psychische klachten of je niet zo goed voelt is het geen goed idee om XTC te slikken. Dit kan namelijk zorgen voor paniekaanvallen, angst en psychoses.

Tip 2: Neem XTC niet vaker dan één keer per drie maanden

XTC tast de balans van de stoffen in de hersenen aan. Het put de serotonine bronnen in je lichaam uit, deze stof zorgt voor het gevoel van geluk. Deze bronnen hebben twee á drie maanden de tijd nodig om te herstellen. Wanneer je eerder dan die tijd alweer gaat gebruiken zul je merken dat de pil veel minder invloed heeft terwijl de negatieve effecten hetzelfde blijven. Op lange termijn kan dit ervoor zorgen dat je serotonine bronnen zelfs helemaal afsterven en je dus chronisch minder serotonine zal kunnen maken en minder geluk zal ervaren.

Tip 3: Zorg dat je om de goede redenen gebruikt

XTC moet je zien als extraatje, om het extra leuk te maken. Wanneer je XTC gaat gebruiken om aan de realiteit te ontsnappen gebruik je het om te verkeerde reden en is de kans groot dat je hier afhankelijk van wordt. Gebruik het dus alleen wanneer je al ergens bent waar je je goed voelt en zie het niet als uitweg.

Tip 4: Eet en slaap voldoende van tevoren

Het gebruik van XTC kost onwijs veel energie. Hierom is het belangrijk om van tevoren goed te slapen en te eten. Dan kan je nog beter genieten en losgaan en kun je risico’s als oververhitting en uitputting voorkomen. Win-win situatie dus.

Tip 5: Laat je XTC testen

De laatste tip maar zeker niet minder belangrijk is dat je altijd je XTC moet laten testen. Dit kan gratis en anoniem bij de GGD. Dit is de enige manier om exact te weten wat er in je pil zit en hoe je dit moet doseren op basis van je lichaamsgewicht.

 

Kijk voor nog wat extra tips dit filmpje van drugslab. Ze leggen alle do’s en dont’s wat betreft XTC uit.

 

 

Hoofdstuk 5: Emma gebruikt wel eens XTC: ‘Ik neem liever een pilletje op een festival dan dat ik katje lam in de kroeg sta’

 

‘Er is toch niks lekkerder dan met je kop in de zon op een festival stampen’, vertel Emma die regelmatig festivals bezoekt. Ze is niet de enige. Dit jaar zijn er 1115 festivals in Nederland en worden er ruim 19,5 miljoen bezoekers verwacht. Er wordt vanuit gegaan dat ongeveer 15% van deze bezoekers niet vies zijn van een pilletje. Ook Emma gebruikt wel eens XTC op festivals. ‘Zolang je het gebruik gezond houdt, is er niks mis mee’.

Jaarlijks gaan er tussen de 5 en 15 mensen dood aan het gebruik van stimulerende middelen, niet heel veel dus, je kunt het vergelijken met het jaarlijks aantal doden bij boksen. De meeste ongelukken met XTC zijn als gevolg van te veel of te frequent gebruiken. Dit kan zorgen voor oververhitting of watervergiftiging, dat kan fataal zijn. ‘Wanneer ik XTC gebruik hou ik altijd goed de tijd bij’, vertelt Emma ‘Dit helpt mij altijd om bij te houden hoeveel ik neemt en of dit niet te veel is, te hard gaan is namelijk ook helemaal niet lekker’.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat 1 miljoen Nederlanders, net als Emma, wel eens een pilletje nemen. Onder uitgaande jongeren is dat 46%. ‘Naar mijn idee is XTC helemaal niet zo slecht’, vertelt Emma, ‘Ik ken geen enkel verhaal om mij heen waar het mis is gegaan met XTC. Wel met drank daarentegen’. Jaarlijks zijn er ruim 1800 dodelijke ongevallen als gevolg van alcohol. Dit zijn ongevallen als alcoholvergiftiging, verkeersongelukken onder invloed en andere ongevallen. Is het dan verstandiger om een pilletje te nemen? Emma weet het wel; ‘Ik neem liever een pilletje op een festival dan dat ik katje lam in de kroeg sta’.

Emma: ‘vier jaar geleden nam ik voor het eerst XTC. Sindsdien gebruik ik het regelmatig op festivals of andere feesten. Ik kan mijn eerste keer nog goed herinneren, het was fantastisch. Een soort euforisch gevoel rilde door heel mijn lichaam. Ik weet nog wel dat ik tegen een wildvreemde zij; dit voelt beter dan seks! Sindsdien ben ik vaker gaan gebruiken, maar wel met mate. Tot nu toe is er nooit wat misgegaan. Dit komt denk ik ook doordat ik mij van tevoren goed heb laten informeren en er voorzichtig mee om ga. Zo probeer ik altijd twee tot drie maanden tussen mijn gebruik te houden. Ook laat ik mijn pillen altijd gratis testen bij de GGD. Maar vooral het bijhouden van de tijd zorgt ervoor dat ik niet teveel neem. Mijn vrienden doen dit ook altijd.

Best gek, dat drugs zo normaal zijn geworden in mijn omgeving. Vroeger dacht ik niet eens na over drugs, ik verafschuwde het. Mijn beeldvorming rondom drugs is eigenlijk begonnen bij de film afblijven van Carry Slee. XTC werd neergezet als ongelofelijke troep. Ook krantenkoppen over drugsongevallen speelde mee in deze beeldvorming. Dit beeld is compleet omgedraaid nu ik zelf heb ervaren wat drugs met je doet en welke risico’s het met zich mee brengt. Deze liefdespil is helemaal niet zo slecht als altijd maar gedacht wordt. Want wat is er mis met een euforisch gevoel, het gevoel om met ze alle te genieten van muziek, mensen en de zon. Van mij mogen ze XTC in de apotheek verkopen. Op die manier kun je tenminste zeker zijn van veilige pillen en kun je de gebruikers informeren over het juiste gebruik. Win-win situatie!’

Voorlopig zal het nog wel even duren voordat XTC legaal wordt in Nederland. Tot die tijd zul je jezelf moeten informeren over het gezond gebruiken van XTC. In de quiz van hoofdstuk 7 kun je testen hoeveel jij al van gezond XTC gebruik af weet en of je dus veilig kunt gaan gebruiken.

Emma is niet de enige die er zo over denkt, bekijk dit filmpje van drugslab waarin ze andere gebruikers interviewen.

 

Hoofdstuk 6: Test je kennis over XTC

In afgelopen hoofdstukken hebben we je al een hele hoop informatie en tips over XTC gebruik gegeven. In dit hoofdstuk gaan we je kennis testen. Hoeveel vragen kun jij goed beantwoorden?

 

Hoe vaak kun je XTC gebruiken?

A één keer per maand

B één keer per 2 á 3 maanden

C één keer per half jaar

D één keer per jaar

 

Welk stofje zorgt voor het gelukzalige gevoel in je lichaam?

A Testosteron

B Heroïne

C Amfetamine

D Serotonine

 

Waar kun je je pillen laten testen?

A De apotheek

B Het ziekenhuis

C De GGD

D De coffeeshop

 

Wat is de werkzame stof in XTC?

A Speed

B MDMA

C Ketamine

D Cocaïne

 

Wie is de grootste exporteur van XTC?

A Nederland

B België

C Luxemburg

D De Beneluxe

 

Wat is de aanbevolen hoeveelheid XTC voor een licht effect?

A 0,5-1 mg per kg lichaamsgewicht

B 1-1,5 mg per kg lichaamsgewicht

C 1,5-2 mg per kg lichaamsgewicht

D 2-2,5 mg per kg lichaamsgewicht

 

XTC werd vroeger als geneesmiddel gebruikt

A Waar

B Niet waar

 

Check hier de juiste antwoorden

1: B

2: D

3: C

4: B

5: A

6: A

7: A

 

Had je toch nog veel foute antwoorden? Lees hier alles over de werking en gevolgen van XTC om je kennis wat op te krikken.

https://www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/xtc/xtc-feiten

 

Hoofdstuk 7: Meer weten?

Wil je meer weten over XTC gebruik? Hieronder vind je nog meer artikelen en filmpjes om je verder te helpen in je XTC avontuur.

 

MDMEMMA

Emma Wortelboer gaat op missie om haar eigen duurzame XTC-pil op de markt te brengen.

 

Extra tips

10 tips om van je eerste keer XTC een geweldige ervaring te maken

 

In het kort

Alles wat je moet weten over XTC in 3 minuten

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *