Studentenwelzijn? Jazeker!

Heb jij als student ook zo’n grote behoefte aan een luisterend oor en iemand die je kan helpen de juiste weg te wijzen tijdens jouw studie? Misschien zit je er wel even helemaal doorheen. Twijfel je aan jouw studiekeuze doordat je het gevoel hebt dat deze niet bij je past. Of heb je wat hulp of ondersteuning nodig voor dat éne vak. ADHD, studietips, stress, negatieve gevoelens, studievertraging, functiebeperkingen eenzaamheid en ga zo maar door. Ben je te verlegen of beschaamd om hulp te vragen? Dan ben je zeker niet de enige die hier in staat.
Nog niet overtuigd, wil je bewijs zien of de ervaringen horen van studenten vóór jou? Lees dan snel hieronder verder over hoe je hiermee om kan gaan.

Hoofdstuk 1: Studiekeuze
Je bent eindelijk beland op de Hogeschool van Amsterdam. Binnenkort start het nieuwe semester of misschien ben je al bezig met jouw felbegeerde studie. De eerste maand is even wennen, dat zijn de normale verwachtingen. Totdat het moment aanbreekt: je beseft ineens dat de gekozen opleiding helemaal niet bij je past.

Priscilla (22) heeft dat gevoel ook gehad. Ze realiseerde zich tijdens het eerste jaar dat het maatschappelijke aspect van de opleiding Social Work haar achteraf tegenviel. Op de vraag waarom ze in eerste instantie heeft gekozen hiervoor, zegt zij dat begeleiding voor het oriënteren op een studie ontbrak. “Vóór en tijdens Social Work was er gewoonweg niemand die zich bekommerde of ik wel de juiste keuze had gemaakt, ik stond er helemaal alleen voor.”

De ondersteuning waar ze naar op zoek is, is nu aanwezig. Sterker nog, deze is er in vier verschillende varianten.

De eerste is een vrijblijvend gesprek met een keuzecoach. Deze zal in een gesprek van maximaal 30 minuten samen met de student praten over de dilemma’s, hulpvraag, wensen en mogelijkheden. Dit zal een stappenplan moeten opleveren waarin jij als student tot een juiste keuze kan komen op waarbij je aan je dilemma kunt werken.

De tweede optie is een workshop waarin een groepje van maximaal zes studenten aan de slag gaan om tot een plan te komen over hun toekomstige studie. Je zal hierdoor meer zicht hebben op wie je zelf bent, wat er wel en niet bij je past en wat voor jou belangrijk is bij het maken van keuzes (tijdens dilemma’s) Ook dit is geheel gratis voor HvA-studenten maar in vergelijking met de eerste optie duurt de workshop drie uur.

Als laatste hebben we de overige twee opties in de vorm van een Keuze-3-daagse en een studiekeuzetraject van drie maanden. Het spreekt voor zich dat deze laatstgenoemde opties intensievere begeleiding bieden voor diegenen die er behoefte aan hebben. In vergelijking met de eerste twee genoemde varianten, zijn de derde en vierde optie niet vrijblijvend. Denk dus goed na waar je behoefte aan hebt voordat je beslist.

Kijk alvast naar onderstaande video waarin er twaalf tips worden gegeven voor jouw studiekeuze:

Hoofdstuk 2: Online of fysiek onderwijs
Hoe je het ook wendt of keert, we kunnen er niet omheen: thuis studeren. Voor de een zalig en voor de ander een absolute nachtmerrie. De maatregelen die constant veranderen maken het studentenleven er niet makkelijker op. Hoe gaat de onderwijsinstelling hiermee om? Wat voor soorten voorzieningen/trainingen stellen ze beschikbaar?

Jasper (26) die studeert aan de opleiding Engineering vindt er maar weinig aan. Toch heeft hij er niet zoveel last van als zijn vrienden. “Praktijkonderwijs mag doorgaan en mijn studie valt hieronder. Sommige lessen gaan wel online door maar dit geldt gelukkig niet voor de cruciale vakken, dat lukt gewoonweg niet.” Maar niet iedereen kan zich de gelukkige noemen, want zijn vrienden die aan een andere opleiding studeren moeten wel thuis alle lessen volgen.

Uit onderzoek van ResearchNED onder 11.500 studenten blijkt zelfs dat het niet goed gaat tijdens de coronacrisis. Studenten ervaren dat het onderwijs aan kwaliteit verliest en kampen met sociaal-emotionele problemen door het gebrek aan interactie en contact met docenten en medestudenten. Er is gebrek aan sociale contacten en hierdoor ontstaat minder concentratie, lagere motivatie en meer eenzaamheid.

Heb jij ook last van stress en wil je weten hoe anderen het thuiszitten overleven? Luister dan even naar de podcast van BOOS:

Hoofdstuk 3 Van het één komt het ander
Somberheid, eenzaamheid, negatief zelfbeeld enzovoorts. Persoonlijke problemen kunnen op jouw pad komen en de weg naar succes belemmeren. Bij de vraag wat je zou moeten doen hieraan, antwoorden we meestal dat je het moet oplossen. In de praktijk gebeurt dit niet altijd. Sterker nog, we zetten het probleem opzij alsof het zichzelf oplost maar in veel gevallen komen er alsmaar meer versperringen bij.

Deeltijdstudent Kim (22) aan de opleiding Human Resource Management geeft aan dat ze moeite heeft met het maken van een planning. Tijdmanagement is hierdoor een groot probleem voor haar geworden en zag ze door de bommen het bos niet meer. Welke opdrachten moet ik inleveren en op welke datum? Wanneer moet ik leren voor de toetsen? Heb ik nog tijd voor mijn vriendinnen? Kan ik de vakken wel behalen? Allemaal vragen die als een domino-effect op haar afkwamen. Deze onduidelijkheden heeft ze in eerste instantie geparkeerd maar later kwamen er ook geldproblemen bij. Een situatie die sneller verholpen kon worden als ze eerder had aangeklopt geeft ze later toe.

Kim is uiteindelijk naar de studentendecaan gegaan die haar de nodige financiële hulp en begeleiding heeft aangeboden. Ze is later doorverwezen naar trainingen om haar vaardigheden op orde te krijgen. Het geheim: lukt het bijvoorbeeld niet om je planning uit te voeren zoals je in gedachten had? Merk je dat een dag erg moe bent en je motivatie verliest om te studeren? Accepteer dat dan. Het is niet erg. Blijf positief door te bedenken welke dingen er wél goed gingen die dag en bedenk hoe je het de volgende keer anders aan kan pakken.

Hoofdstuk 4: Ontwikkeling
Wat als je op zoek bent naar mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen? Deze zijn er volop: zo kun je met andere studenten ervaren hoe het is om te organiseren en beslissen over zaken binnen de HvA.

Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij de opleidingscommissie van jouw opleiding waarin studenten en docenten samenwerken om deze te verbeteren. Als lid van een opleidingscommissie krijg je dan de kans om mee te denken over wat er beter kan en hier concreet mee aan de slag te gaan. Ben je geïnteresseerd in onderwerpen die buiten je opleiding spelen? Dan is de Centrale Medezeggenschapsraad misschien wel iets voor jou.

Studieverenigingen zijn tevens een goede keus als je in contact wil komen met studenten van dezelfde studie of faculteit. Zij organiseren gezellige activiteiten, die ook betrekking kunnen hebben met de inhoud van jouw opleiding. Deze variëren van borrels en feesten tot excursies en congressen.

Tot slot heeft CREA als cultureel studentencentrum meer dan genoeg cursussen waar je je voor kan inschrijven. Fotografie, muziek, film, dans, schrijven, beeldende kunst, Photoshop en noem maar op. Oftewel, meer dan genoeg aanbod.


Hoofdstuk 5: Functiebeperking
In hoofdstuk 3 is verteld dat persoonlijke problemen jouw pad naar succes kunnen belemmeren. Een studentendecaan wordt vaak als eerste antwoord aangeboden maar velen willen dit niet omdat het gezien wordt als de laatste oplossing. Te verlegen of te afwachtend zijn is echter onnodig omdat zij studenten meer aan kunnen raden dan je zou verwachten.

AD(H)D, concentratieproblemen, depressie of functiebeperkingen? Check. Aangepast studieprogramma doordat je last hebt van eventuele drempels? Check. Angststoornis, Autisme Spectrum Stoornis (ASS) of Borderline Persoonlijkheidsstoornis? Check.

Ook is er Platform Limitless die zich inzet om studenten met een functiebeperking aan de HvA toegankelijker en leuker te maken. Het platform bestaat uit studenten die zelf ook een functiebeperking, chronische ziekte of psychische problemen hebben.

Limitless organiseert onder andere borrels en workshops waar je in contact komt met andere studenten met een beperking, ervaringen kunt uitwisselen en nieuwe vrienden maakt. Je kunt ook ondersteuning (peercoaching) krijgen van studenten die in dezelfde situatie zitten als jij en andere studenten helpen. Geïnteresseerd? Mail dan gerust naar limitless@hva.nl

Hoofdstuk 6: Ritme, structuur en mindfullness
Als nieuwe student komen er best veel uitdagingen op je af: een onbekende leeromgeving leren kennen, samenvattingen maken, voorbereiden op tentamens en verslagen schrijven. Het kan moeilijk zijn om rust te vinden tussen al deze chaos. Gebruik daarom deze handige tips om toch nog de focus te behouden terwijl je ontspannen aan de slag gaat.

Ritme en structuur
Behandel een dag thuis studeren als een normale doordeweekse werkdag. Zet je wekker op een vaste tijd en bereid je voor op het werk. Richt je bureau in op een manier dat je niet zo gemakkelijk kan worden afgeleid. Zorg er ook voor dat je op tijd stopt met het studeren elke dag en zorg erna voor voldoende ontspanning voordat je gaat slapen.


Een valkuil is dat je alsmaar door blijft gaan. Doe daarom ook aan activiteiten waar je energie van krijgt zoals naar muziek luisteren of aan mindfulness werken. Sporten is ook een manier van ontspanning en belangrijk voor de mentale gezondheid, heb je je al ingeschreven bij ons Universitair Sportcentrum (USC)?

Lichaamsbeweging zorgt er voor dat jouw lichaam beter om kan gaan met angst en stress. Door elke dag voldoende tijd vrij te maken voor ontspanning en door fysiek actief te blijven, zorg je voor een gezonde studiehouding.

En vergeet niet om op tijd te slapen. Als je genoeg slaapt beschik je over meer energie, meer focus en heb je minder kans op stress. Doen, doen en nogmaals doen!

Hoofdstuk 7: Eén plek voor alles
Wil je meer weten over wat de HvA voor jou kan betekenen wanneer jij hulp nodig hebt?
Bij Student Info ben je op het juiste adres. Op hun website vind je zelfhulptips, links naar HvA-informatie en verwijzingen naar mensen die je verder kunnen helpen bij vragen of problemen. Neem contact met ze op voor een luisterend oor en advies op maat​​​​​​​​​​.

Of wil je weten hoe de Hogeschool van Amsterdam aandacht besteedt aan studentenwelzijn? Bekijk dan de website van het Nationaal Programma Onderwijs, een initiatief van het ministerie van OCW dat studievertraging door corona wil verhelpen.

Mirro zelfhulpmodules
Verbeter je mentale gezondheid door het volgen van Mirro online zelfhulpmodules over onderwerpen zoals concentratie en uitstelgedrag, relatieproblemen, grip op (corona)stress, geldzorgen en meer!

Wil je liever een compleet overzicht van alle trainingen en workshops die worden gegeven? Ga dan naar https://icthva.sharepoint.com/sites/StudentInfo/SitePages/Trainingen.aspx.
Hier vind je trainingen om in balans te komen op het gebied van tijdmanagement, plannen taal en zelfs trainingen van studentenpsychologen om te werken aan de juiste mentale houding.
(Voor beide geldt dat je inlogt met je HvA-ID en daarna de module of training kiest van jouw keuze.)

Volg tot slot Student Info op Instagram:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *