Jezelf op nummer één zetten; de dunne lijn tussen egoïsme en voor jezelf kiezen

Voor de beste versie van de longread, klik op deze link: Longread: Jezelf op nummer één zetten

We kennen het allemaal, die vriend of vriendin die het beste met je voor heeft: ‘Kies nou toch eens lekker voor jezelf’. Het is tegenwoordig hip om te zeggen dat je je even terugtrekt om aan zelfontwikkeling te werken. Dat vindt men in het begin helemaal te gek en super goed van je. Totdat het te lang duurt, dan ben je egoïstisch, egocentrisch of als je het echt bont maakt mag je de stempel narcist in ontvangst nemen. Wat wil iedereen nou eigenlijk van je? Of nog belangrijker: wat wil jij zelf? Is het mogelijk om te voldoen aan de verwachting van de maatschappij en tegelijkertijd in deze roerige tijd jezelf prioriteit te stellen? Of is het geen optie om aan die verwachtingen te voldoen, terwijl we elkaar juist nu nodig hebben. Vanuit mijn perspectief neem ik je mee in dit proces. Met de hulp van psychologen, ervaringsdeskundigen en een coach zocht ik het voor je uit.

ZELFLIEFDE

Elke keer dat iemand het woord ‘zelfliefde’ benoemt, word ik een stukje akeliger. Ik ben hier te nuchter voor. Ik gaf het de stempel ‘zweverig’ en dat past niet bij mij. Ik kan wel eens jaloers zijn op mensen die daar hun geluk uit (lijken) te putten. Wat blijkt? Spiritualiteit gaat over zaken die te maken hebben met de geest, de nadruk ligt op de innerlijke ervaring. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Je kan alles spiritueel maken, het is maar hoe je er in staat.

Zelfliefde is dus niet iets waar we een lang gewaad voor aan moeten trekken en op een yogamatje onszelf moeten omringen met wierook en kaarsen. Volgens mental coach Milou van Aal is zelfliefde dat je uitgaat van je eigen kwaliteiten en daarvoor geen vergelijking met anderen nodig is. Daarbij hoort ook dat je voor jezelf zorgt. Wanneer je weer vertrouwen hebt in jezelf, kan je namelijk ook veel beter relativeren welke keuzes goed zijn voor jou of voor een ander. Gezien we (voor zover ik op de hoogte ben) maar één keer leven, en het leven te kort is, als we ouderen mogen geloven, moeten we er wat van maken. Wie of wat voegt er iets toe aan jouw leven?

Je hebt een toekomstbeeld bedacht waar je partner perfect inpast, maar eigenlijk ben je niet echt verliefd. Je gaat al maanden met frisse tegenzin naar je werk, maar eigenlijk zou je liever iets anders doen. Dit zijn grote beslissingen die je toch eens onder de loep kunt nemen. Het is anders zonde van jouw kostbare tijd en energie. Gun jezelf het beste want er is. Er is één iemand waarmee je het écht moet gaan doen, en dat ben jezelf. Het leven wordt een stukje leuker als je van jezelf houdt in plaats van dat je teleurgesteld bent als je in de spiegel kijkt of elke keer baalt als je iets doet wat niet de gewenste uitkomst heeft. Accepteren, leren en door.

Begin je dag met deze motivatie:

HET VERSCHIL MET EGOISME

Iemand die streeft naar eigen voordeel en geluk, met als gevolg dat anderen er de dupe van worden, is natuurlijk niet de persoon die je hoopt te zijn. Behalve als je egoïstisch bent, want dan maakt het je niet uit. Je zal vast wel eens een keuze maken die voor een ander niet ideaal is. Dat betekent niet dat als je voor jezelf kiest, je een ander hoeft te kwetsen. Je hebt mensen die zich alles persoonlijk aantrekken en zich snel gekwetst voelen, maar in principe kan je met een normaal stel hersenen, voor jezelf kiezen zonder daar een fikse ruzie aan over te houden. Volgens Bedrock kan je egoïstisch zijn op de juiste manier, als jij en de ander er baat bij hebben. Communiceer eerlijk met de ander. Komt het toch niet goed aan? Vraag je af wat deze persoon in jou leven betekent: wanneer het gaat om iemand die belangrijk voor je is en dichtbij je staat, zal deze persoon het moeten begrijpen.

Communication is key! Op je werk, binnen je relatie, eigenlijk overal. Realiseer je je dat je een keuze gaat maken waarbij je een ander gaat kwetsen? Dat overkomt natuurlijk de besten. Bepaal van tevoren hoe je dit gaat brengen en hoe je het nieuws zelf zou willen ontvangen. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Nog zo’n klassieker.

Leer snel meer over dit onderwerp door dit korte filmpje te bekijken:

JEZELF WEGCIJFEREN

Dan hebben we de andere kant van de medaille nog. Iedereen maar willen pleasen: je haalt alles uit de kast om je omgeving gelukkig te maken. Eindstand: bijna iedereen happy, behalve jijzelf en waarschijnlijk nog een paar anderen omdat ze anders van je hadden verwacht. Mensen zullen sneller je grens opzoeken, omdat jouw grenzen niet duidelijk zijn. De ironie is, als jij eindelijk een grens trekt, zullen anderen het egoïstisch vinden. Niet omdat je dat bent, maar omdat niemand dat van je gewend is en het contrast groot is met jouw ‘normale’ gedrag. Volgens psycholoog Marjo Bohré is het belangrijk om te beginnen bij het bepalen van jouw grenzen, ook voor de ander is dit fijn. Wanneer je deze in kaart hebt gebracht, probeer dan niet terug te vallen in oude gewoontes. Je hoeft niet bang te zijn, niemand gaat een vriendschap verbreken omdat jij een keer niet iets doet zoals er van je wordt verwacht. Verbreekt dat wel de vriendschap? Dan moet je eens goed achter je oor krabben wat de intenties zijn binnen deze vriendschap of relatie.

Jezelf wegcijferen lijkt altijd heel lief en attent en komt met de beste bedoelingen, maar het werkt niet. Jij wordt ongelukkig omdat je de hele dag van alles aan het doen bent voor anderen en geen tijd voor jezelf hebt, de ander wordt ongelukkig op het moment dat jij één keer (na heel veel moed te verzamelen) nee zegt. Volgens trainer en coach Ruud Meulenberg is ‘nee’ zeggen tegen een ander, ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Je zal de situatie vast herkennen dat je tussen twee vuren komt te staan waarbij jij eindigt als de boeman. Kies in eerste instantie voor jezelf: waar word je gelukkig van? En stop onmiddellijk met het bang zijn om iemand teleur te stellen. Mocht dit een grote stap zijn, spreek het uit. Iedereen waarbij je je niet prettig voelt om het naar uit te spreken, halen we weer even onder de loep.

Leer om je eigen grenzen te zetten met het boek ‘Gezonde Grenzen’ van Nedra Glover Tawwab: Klik hier om het boek te bestellen.

EEN ANDER HELPEN

Ik betrap mezelf erop dat in elk advies wat ik mijn vriendinnen geef, begin met ‘kies voor jezelf’. Als iemand die je lief is, in de put zit en het even niet meer weet, voel je je vaak verantwoordelijk om het voor de ander op te lossen. Op z’n minst wil je een beetje pijn weghalen door middel van lieve woorden. Als iemand die dichtbij je staat verdriet heeft, is het soms lastig om te bedenken wat je moet zeggen. Laat staan om te zeggen ‘Tot hier en niet verder, want ik kan je verdriet er niet meer bij hebben’. Het is belangrijk om er voor elkaar te zijn wanneer het leven moeilijk is, dat kan ook jarenlang het geval zijn. Toch zal je moeten zoeken naar een balans waarbij je niet in het probleem van anderen wordt gezogen. Marjon Bohré spreekt ieder die die lastig vindt toe: ‘Zodra je er voor iemand bent, kan het voor sommigen lastig zijn om niet ‘emotioneel besmet’ te raken. Een tip is om te mediteren. Je erkent de pijn van een ander, leeft mee, maar laat je niet meeslepen.’

Zelf ben ik gevoelig voor emoties en humeuren van anderen, ik kan er chagrijnig van worden als iemand chagrijnig is en ik kan me blij voelen als iemand vrolijk is. Zorg ervoor dat jij stabiel bent als hulptroep: niemand heeft er iets aan als jij je laat meesleuren in de ellende. Wanneer je honderd keer bent gebeld door je verdrietige maatje, kan je best de 101e keer zeggen ‘ik moet even iets voor mezelf doen’. Wees niet bang om in dat soort vervelende situaties ook voor jezelf te mogen kiezen, dat betekent niet dat je niet voor iemand door het vuur gaat. Laat merken dat je er bent, zorg dat je een schouder biedt om op uit te huilen, maar neem niet het probleem over.

Luister naar Simon Sinek’s speech over anderen helpen:

KLEINE VERANDERINGEN, GROOT RESULTAAT

Hoe ga je er nou actief mee aan de slag? We kennen allemaal de clichés, beweeg veel, eet gezond en doe iets wat je leuk vindt. Dank voor deze tip, maar hoe kunnen we nou daadwerkelijk meters gaan maken en voor onszelf kiezen? Het begint natuurlijk bij jezelf. Wees je ervan bewust dat je leven morgen, volgende maand en over tien jaar niet perfect hoeft te zijn. Het gaat erom dat jij je in het moment goed voelt. En ja, helaas gaan er ook tegenslagen komen, die horen erbij en kan je een stuk beter aan dan als je je lekker in je vel voelt. In je dagelijkse routines kan je al verandering brengen:

  • Zorg voor ritme en regelmaat! Volgens de GGZ is dit goed voor je welzijn. Door het creëren van duidelijk overzicht, voorkom je dat je lichaam en geest zich elke dag moeten aanpassen aan een nieuwe situatie. Of jij nou van 9.00 tot 17.00 werkt of van 2.00 tot 8.00, zorg dat de basis van jouw dag al is uitgestippeld. Probeer ook niet te veel daaromheen te plannen, gebruik daar lekker je weekend voor. Zo kan je namelijk betere keuzes maken waar jij op dát moment zin in hebt en weet je dat je altijd genoeg tijd zal hebben voor dingen die je in je vrije tijd moet regelen: tandarts, huis opruimen etc. Daarnaast is een extra bijkomstigheid dat jij je aan niemand hoeft te verantwoorden wanneer je doordeweeks even geen zin hebt in een avond socializen
  • Gezond eten! Als ik me voorneem om gezonder te gaan eten, sla ik altijd helemaal door: ‘ik mag alleen nog maar groenten eten’, het zal je verbazen, dit werkt precies niet. Wel is het heel belangrijk dat jouw lichaam goede brandstof binnenkrijgt. Koop een kookboek, investeer in een nieuwe pan, zoek recepten online, doe iets wat ervoor zorgt dat je het leuk vindt om gezond en vers te eten. Je voelt je namelijk dan altijd al trots als je dat hebt gedaan en laten we eerlijk zijn, trots zijn op jezelf is een van de lekkerste gevoelens die je kan hebben. Minder rommel eten, zorgt voor meer energie.

Neem hier een kijkje op mijn favoriete site voor gezonde recepten:

Gezonde recepten

 

 

  • Kom buiten! We zitten allemaal weer de hele dag tegen hetzelfde behangetje te kijken, het is afschuwelijk. Je bent geneigd om daardoor lui en futloos te worden. Lichtexpert Toine Schoutens  laat weten dat blootgesteld worden aan daglicht je productiever maakt en goed is voor je gezondheid. Ook zou je er ’s avonds beter door  slapen. Dwing jezelf een kop koffie naar binnen te gooien als je wakker wordt en (eventueel in huispak) een kleine wandeling buiten te maken. Trakteer jezelf op een (afhaal) ontbijtje buitenshuis, een frisse neus en wat daglicht doet wonderen met je. Ja, ook als het regent, capuchon op, plu mee en gaan. Niets is zo lekker als thuiskomen en opwarmen. Een goed begin is het halve werk.

Op deze site kan je de leukste koffietentjes vinden om ’s ochtends lekker een kopje koffie te halen!

AAN DE SLAG

Nog een aantal tips waar je op de lange termijn veel baat bij zal hebben.

De bezem door je omgeving heen halen

Leuk die drieduizend volgers op Instagram en een keurige vijfhonderd likes op elke post. Dit. Zijn. Niet. Je. Vrienden. Onderzoek van Florida State University wijst uit dat we heel onzeker kunnen worden van sociale media. Ga eens na wie er echt toe doen, deze mensen zijn vaak op één, soms twee handen, te tellen. Nu heb je waarschijnlijk een lijstje in je hoofd. De kans is groot, dat je zelfs in dat lijstje nog zou kunnen schrappen. Juist, nu zitten we op de belangrijkste mensen. Ga eens kijken naar wat zij betekenen in jouw leven? Wat voegen ze toe? Waar zijn ze een belemmering? We hebben allemaal een vriend(in), die we al jaren spreken en dit vinden we hartstikke gezellig. Onder je instagrampost noem je hem of haar je één van je beste vriend(inn)en. Eigenlijk was diegene er niet toen jij er doorheen zat, eigenlijk hielp deze persoon je niet toen je het nodig had en eigenlijk is het alleen gezellig omdat hij of zij sociaal is en je aan het lachen maakt als jullie een drankje doen. Prima, doe dat drankje, hartstikke leuk. Maar schrap deze persoon van de ‘meest belangrijke mensen lijst’. En die ander, die je misschien 2 keer per jaar ziet en je op je lijstje was vergeten, maar er altijd is, altijd voor je klaarstaat en ook bloedje gezellig is, zet die even een plekje omhoog. Ga zo eens schuiven. Door iemand niet een onterecht podium te bieden, hoef je ineens ook aan een stuk minder verwachtingen te voldoen. Dat geeft rust en rust is fijn.

Leren loslaten

Je druk maken om dingen die er eigenlijk niet toe doen, is verspilde energie. Je wilt bijvoorbeeld al jaren niet elke week vijf keer sporten, dus waarom zou je dat nu opeens wel doen? Heb je gezeur met je partner om iets onbenulligs?

Het is heel makkelijk om te handelen vanuit emotie, maar niet altijd verstandig. Realiseer je dat emoties en angst dingen zijn waardoor je gaat handelen, vaak te snel en uit paniek. Probeer het onmogelijke op zo’n moment: parkeer de situatie even. Het is niet voor niets dat we ergens een nachtje over slapen, het zorgt ervoor dat je emoties plaatsmaken voor relativeren. Het is heel normaal (en soms heel lekker) om af en toe onwijs uit je plaat te gaan en boos te worden om iets kleins. Dat kan ook, maar probeer niet iets groter te maken dan het is. Raap jezelf bij elkaar, neem een slokje water (of wijn) en ga even alleen of met iemand anders na wat er nou precies aan de hand is waardoor jij getriggerd bent. Vaak ben je de meeste boosheid en verdriet al kwijt wanneer je je ei kwijt kan.  Je zal jezelf dankbaar zijn achteraf, dat je niet als een bezetene je gelijk hebt proberen te krijgen. Of natuurlijk als over je heen laat lopen door iemand die z’n gelijk probeert te krijgen, daar geldt namelijk precies hetzelfde voor: laat het even los en beoordeel op een ander moment wat je er nog precies over kwijt wil.

Bekijk dit mooie filmpje over durven loslaten:

Doelen stellen

Als ik doelen stelde, waren ze vaak onrealistisch. Nu probeer ik daar op te letten. Ik wéét dat ik mijn studie wil afronden, dus dat gaan we dan maar doen. Maar ik wíl gelukkig zijn met mezelf. Als jouw toekomst niet verloopt zoals je nu graag zou zien, wordt dat een hoe dan ook een teleurstelling. Als jouw droom is om over vijf jaar een goedlopend eigen bedrijf te hebben, een kast van een huis te kunnen kopen en drie kinderen te hebben gekregen, dan gun ik je dat oprecht. Technisch gezien zou het kunnen, maar wat nou als je over een tijdje bij een bedrijf gaat werken waar je de tijd van je leven hebt? Niet om je te ontmoedigen je eigen bedrijf te starten, maar meer in het moment te kijken waar je blij van wordt. Je hoeft het allemaal nu nog niet te weten, het gaat zoals het moet gaan. Wees niet teleurgesteld als het dan niet is gelukt om je eigen bedrijf te starten die mega succesvol zou worden, wees dankbaar dat je een job hebt waar je elke dag met plezier naartoe gaat. Dat bedrijf komt wel, als je dat dan nog wilt.

Je hoeft het niet alleen te doen

Dit is gevoelig. Je zegt niet snel tegen iemand: ‘jij moet echt eens met iemand praten’, kan wel, maar iets te vaak voelt iemand zich persoonlijk aangevallen. Het komt dichtbij, je komt aan de aard van iemand en het is niet prettig als iemand zoiets tegen je zegt. Je voelt je aangevallen op iets waarbij je het gevoel hebt dat het bij je hoort en niet kan veranderen.

Eigenlijk heel gek, je doet van alles om de buitenkant te verzorgen, maar de binnenkant moet het allemaal maar zelf doen. Dus: voel jij je niet happy, of heb je sommige dingen niet onder controle? Misschien je emoties, misschien vind jij het belachelijk hoe anderen tegen je doen, maar weet je niet hoe je ermee om moet gaan? Praat met iemand die ervoor heeft gestudeerd en jou misschien heel luchtig handvatten kan bieden om je toch een stuk beter te laten voelen. Ik had het er laatst over met een goede vriendin van mij die in opleiding is tot psycholoog. In deze wereld waar sociale media leidraad van je leven is en daardoor ook iedereen op elkaar kan wil en zal letten, is het dood- en doodnormaal om met iemand te sparren over hoe je voor jezelf dingen anders zou kunnen doen. Waardoor je net even wat lekkerder opstaat ’s ochtends of met minder stress je oor op je kussen legt ’s avonds. Je hoeft geen psychopaat ze zijn om even aan de bel te trekken. Het kan heerlijk zijn en bevrijdend, ontneem jezelf die kans niet.

LEES, LUISTER, OEFEN

  • Wil je meer lezen over zelfliefde en hoe je dat kan bereiken? Het boek ‘De kracht van zelfliefde’ door Shanti Schiks, helpt jou in verschillende stappen om weer iets meer van jezelf te gaan houden. Klik hier om het boek te bestellen.
  • De Podcasts van Tony Robbins zijn mijn persoonlijke favoriet! Deze Amerikaanse coach weet jou een peptalk te geven waardoor je zin hebt om aan de slag te gaan met zelfontwikkeling.

 

 

 

 

  • Naast een Instagramaccount met leuke tips, heeft Sanny Verhoeven, beter bekend als Sanny Zoekt Geluk, meditatiefilmpjes op Youtube staan. Heel toegankelijk als beginner!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *