Jouw mindset is krachtig, gebruik ‘m goed.

Het woord ‘mindset’ is de meeste mensen wel bekend. Maar weet je dat jouw mindset je leven ontzettend kan beïnvloeden? Je mindset is heel krachtig. Lees gauw verder en leer hoe je jouw mindset kunt gebruiken om je leven leuker, succesvoller en gelukkiger te maken. 

Hoofdstuk 1. Hoe veranderde een positieve mindset mijn leven?

Van nature was bij mij het glas vaak half leeg. Ik had het gevoel dat ik vaak slachtoffer was van nare gebeurtenissen en gevoelens. Dat bracht veel verdriet en ontevredenheid met zich mee. Maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik mijn leven zélf zwaar maakte, met mijn negatieve mindset. Ik vroeg me af of het leven lichter zou worden als ik het glas zelf als halfvol zou zien. 

Om dit te bereiken ging ik bewust positiever denken, of ik de situatie nou echt positief zag of niet. I faked it, till I made it. Ook hield ik me veel bezig met mindfulness, in het nu leven, waar ik je in hoofdstuk 4 meer over zal vertellen. 

Nu ben ik geen pessimist meer, echt niet. Nee, ook niet stiekem diep van binnen. Ik ben een optimist, zo optimistisch zelfs dat het de mensen om mij heen soms flink irriteert. “Jits, wees nou eens realistisch,” wordt er dan gezegd. Maar er is een dunne lijn tussen realisme en pessimisme. Dus ik kies voor optimisme, elke keer weer. Maar denk nou niet dat ik altijd vrolijk door het leven huppel, want zo werkt dat niet. Ik heb ook mindere dagen, of zelfs mindere weken. Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar die momenten neem ik zoals ze zijn, en ik hou hoop dat het vanzelf beter wordt. 

Ik heb dus van mijn negatieve mindset, een positieve mindset gemaakt. En sinds ik dat heb gedaan, is mijn leven een stuk lichter. In hoofdstuk 6 lees je hoe jij dat ook kunt doen!

 

Hoofdstuk 2: Hoe wordt jouw mindset gevormd?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een mindset en hoe wordt deze gevormd? Je mindset is, volgens woordenboek van Dale, je denkrichting. Iets uitgebreider is een mindset de manier waarop mensen denken over zichzelf, in het bijzonder over hun kwaliteiten, intelligentie en over de wereld om hen heen. Zo is te lezen op de website platformmindset.nl

We kennen allemaal mensen met een positieve mindset en mensen met een negatieve mindset. Mensen met een positieve mindset zien dingen, nouja, positiever. Zij zien vaak de humor of de les ergens van in. Ook denken zij meer in mogelijkheden. Iemand met een negatieve mindset kan lang ergens in blijven hangen, die gaat vaak van het ergste uit en heeft meestal ook een lager zelfbeeld. Vaak gaat een positieve mindset samen met een growth mindset. Een negatieve mindset gaat vaak gepaard met een fixed mindset, waarover later meer. 

Er zijn meerdere factoren die jouw mindset beïnvloeden. Je mindset ontstaat in eerste instantie door biologische factoren, door hoe je geboren bent. Maar je mindset wordt vooral gevormd door ervaringen, opvoeding en sociale omgeving. Zo blijkt uit onderzoek van de Notre Dame universiteit in Indiana.

Het grote verschil tussen een growth en een fixed mindset is dat bij een growth mindset iemand erin gelooft dat dingen als intelligentie en talent verbeterd kunnen worden. Bij een fixed mindset gaat iemand ervan uit dat je met intelligentie en talent geboren wordt en dat dit moeilijk te verbeteren is. Als kind heeft iedereen een growth mindset, kinderen leren en proberen graag nieuwe dingen. Ze willen de hele wereld ontdekken. Door negatieve ervaringen kan dit omslaan naar een fixed mindset. 

Wil jij weten of je een growth of een fixed mindset hebt? Doe hier de test. 

Hoofdstuk 3: Hoe beïnvloedt jouw mindset je (mentale) gezondheid? 

Er zijn dus verschillende mindsets die een mens kan hebben. Positief, negatief, het grootste onderscheid wordt gemaakt tussen growth mindset en fixed mindset. Je mindset is iets krachtigs. Zelfs zo krachtig dat je mindset je (mentale) gezondheid kan beïnvloeden. Dat heb ik zelf ondervonden, zoals je las in hoofdstuk 1. 

Uit onderzoek is gebleken dat PTSS, depressie, middelengebruik en zelfverwonding na een stressvolle gebeurtenis minder voorkomt bij mensen met een growth mindset, dan bij mensen met een fixed mindset. Ook is gebleken dat mensen met depressie en angststoornissen vaak een meer fixed mindset hebben. Daarbij hebben deze mensen vaak een negatieve mindset. 

Uit onderzoek van de International Journal of Wellbeing is gebleken dat wanneer je ruimte geeft aan positieve emoties, je mentale gezondheid verbetert. Wanneer mensen het positieve van een nare gebeurtenis kunnen inzien en er op deze manier betekenis aan kunnen geven, kunnen zij deze achteraf beter verwerken. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om onafhankelijk te zijn na een relatiebreuk, waardoor ik beter met de breuk kon leven. Iemand met een positieve mindset kan op die manier beter omgaan met tegenslagen en stress. Hierdoor krijgen zij minder psychische stoornissen zoals PTSS. Door een negatieve mindset gaat iemand onbewust steeds meer dingen negatief bekijken. Zo wordt het leven steeds donkerder en zwaarder. Dan ligt depressie op de loer. 

Jouw mindset beïnvloedt dus je mentale gezondheid door het kader waarin je gebeurtenissen bekijkt. Bekijk je iets positief? Dan krijgt een vervelende gebeurtenis jou niet klein. Maar zie je vooral het negatieve ergens van in, dan kan je mentale gezondheid in een neerwaartse spiraal komen. Voorkom dit door in het dagelijks leven de stappen uit hoofdstuk 6 toe te passen. 

Uit onderzoek van Yale is gebleken dat jouw mindset zelfs invloed kan hebben op je fysieke gezondheid. Bijvoorbeeld op de levels hongerhormoon in je lijf of hoe goed je reageert op een pijnstiller. In deze Ted talk vertelt dokter Alia Crum hoe groot de invloed van jouw mindset op je gezondheid is. Ik sloeg steil achterover van de voorbeelden in dit filmpje. 

 

Hoofdstuk 4: Mindfulness

In hoofdstuk één vertelde ik dat ik me veel bezig heb gehouden met mindfulness, om mijn mindset te veranderen. Mijn therapeut gaf me die tip en ik ben nog dagelijks blij dat ze dat heeft gedaan. In dit hoofdstuk vertel ik je hoe mindfulness invloed kan hebben op jouw mindset. 

Met mindfulness bedoel ik; in het nu leven. Mindful zijn is je volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je gedachten staan stil, je bent volledig in het hier en nu. De meeste mensen ervaren dit een paar keer in hun leven, bijvoorbeeld wanneer ze een adembenemende zonsondergang zien of tijdens de eerste zoen met een grote liefde. Ik ervoer mindfulness vorig jaar pas voor het eerst, per ongeluk. Het was net een paar minuten uit met mijn ex en ik liep van zijn huis naar mijn huis. Ondanks dat ik intens verdriet voelde, voelde ik een soort kalmte en een leeg hoofd. Ik was volledig in het moment. Achteraf weet ik dat ik toen mindful was. De kunst van mindfulness is om tijdens momenten in het dagelijks leven deze volledige aanwezigheid te ervaren. 

Mindfulness kan je helpen om te gaan met lastige emoties, zoals liefdesverdriet. Als je mindful bent zijn je emoties er wel, maar je wordt er niet door opgeslokt omdat je je erg bewust bent van het feit dat je emoties niet meer zijn dan… emoties. Als je mindful bent, ben je je bewust van je gedachten. Daardoor kun je je gedachtenpatroon aanpassen. Op die manier kan mindfulness ontzettend helpen om je mindset wat positiever te maken.

Een goede manier om mindfulness te oefenen is door middel van meditatie. Er zijn verschillende manieren om te mediteren. De makkelijkste manier om ermee te beginnen vind ik via een app. Er zijn meerdere fijne apps met begeleide meditaties, mijn favoriet is Medito

Een boek wat mindfulness, en de kracht daarvan, erg duidelijk uitlegt is ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle. Het audioboek staat gratis op Spotify! Wel in het Engels, de Nederlandse versie is bij verschillende aanbieders te koop. 

 

Hoofdstuk 5: De mindset van een succesvol mens 

Een gelukkig mens is een succesvol mens. Niet andersom. Met een negatieve mindset kun je al het ‘succes’ in de wereld hebben en nog ongelukkig zijn. Met ‘succesvolle mensen’ bedoel ik mensen met overduidelijk zakelijk succes, zoals Elon Musk. Maar meer dan dat bedoel ik mensen die tevreden zijn, zoals die ene buurman die altijd vrolijk lijkt, of die vriendin die ondanks veel tegenslagen positief blijft. Welke mindset hebben deze mensen met elkaar gemeen? 

Succesvolle mensen hebben vertrouwen in zichzelf en zijn lief voor zichzelf. Je hebt vast weleens iemand horen zeggen: ‘Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen.’ Een positieve mindset in het algemeen, begint met een positieve mindset over jezelf. 

Succesvolle mensen zien falen als kans om het opnieuw te proberen. Wanneer je doorzet nadat je faalt, leer je een les. Dan kun je het de volgende keer beter aanpakken. Succesvolle mensen zijn namelijk nooit uitgeleerd. Ze blijven open staan voor ontwikkeling en groei. Wanneer je opgeeft als je faalt, zul je die les nooit leren. Dit herken je misschien van de growth mindset. 

Succesvolle mensen maken doelen van hun dromen. Want wanneer je van je droom een doel maakt, wordt je droom haalbaar. Een makkelijke manier om van jouw dromen, doelen te maken? Maak een visionboard. Op deze manier heb je duidelijk op papier staan wat jouw doelen zijn. Vraag jezelf elke keer dat je naar je vision board kijkt af: Wat kan ik vandaag doen om dichter bij mijn doelen te komen?

Succesvolle mensen zijn zoveel mogelijk mindful. Ze houden zich niet vast aan het verleden, ze zijn niet bang voor de toekomst. Ze leven in het moment. 

Succesvolle mensen zijn in controle. Zij beseffen zich dat zij de baas zijn over hun eigen mindset. Zij kiezen waar ze aan denken, zij kiezen welke keuze ze maken. Je zult een succesvol persoon nooit ellenlang zien twijfelen over een keuze. Zij maken de keuze en dealen met de gevolgen van die keuze. 

Succesvolle mensen zien problemen als reden om creatief te zijn en slimme oplossingen te bedenken. Dat is het gevolg van een positieve en growth mindset. Op deze manier zijn er nooit problemen, enkel kansen. 

Als het jou lukt om deze mindset over te nemen, is succes nooit ver weg. Weten hoe? Lees gauw het volgende hoofdstuk. 

Hoofdstuk 6: Verander jouw mindset

Ik heb je heel veel informatie gegeven over mindset, nu gaan we het praktiseren. We maken onderscheid tussen een growth en een fixed mindset, zoals ik eerder vertelde hangen deze vaak samen met een positieve en een negatieve mindset. Door zoveel mogelijk een growth mindset aan te nemen, ga je vanzelf positiever denken. 

Volg deze vijf stappen om jouw fixed mindset om te zetten in een growth mindset: 

Stap 1: Doe de test

Doe de test bij hoofdstuk 2 en kom erachter of jij een fixed mindset hebt, of dat je al een growth mindset hebt. Als je al (deels) een growth mindset hebt, kun je de volgende stappen evengoed doen om deze verder te ontwikkelen.

Stap 2: Maak een keuze

Zodra je je bewust bent van je fixed mindset, kun je beslissen om deze te veranderen. Daag jezelf en je mindset uit om te groeien. Dit doe je door de keuze te maken vanaf nu meer in mogelijkheden te denken. 

Stap 3: Leer je bewust worden van je fixed mindset

Luister naar je innerlijke stem. Mindfulness kan hier goed bij helpen. Zo word je je bewust van je fixed mindset, en weet je wat je kunt veranderen! 

Stap 4: Ga het gesprek aan met je innerlijke stem

Wanneer je je bewust bent van je innerlijke stem, kun je deze uitdagen. Wanneer je innerlijke stem zegt: “Ik kan dit niet”, reageer hier dan op met: “Ik kan het nu nog niet, maar ik kan het wel leren.” Of je er nou in gelooft of niet, door jouw fixed mindset uit te dagen en bewust te veranderen, zul je steeds meer een growth mindset ontwikkelen. 

Stap 5: Ga de uitdaging aan

Alleen de stem in jouw hoofd uitdagen is niet genoeg. Ga uitdagingen aan. Probeer het opnieuw als iets niet lukt. Geef niet op. Zo kun je je growth mindset pas echt ontwikkelen. 

Wanneer je positief over jezelf denkt, zal je sneller een positieve mindset ontwikkelen. Youtuber Masja Ninck Blok deelt in dit filmpje een praktische oefening om een positievere mindset richting jezelf te krijgen. 

 

Hoofdstuk 7: Meer weten?

Wil je meer weten over de invloed van je mindset op je leven? 

Op Netflix staat de serie: ‘Headspace guide to meditation’. In deze serie worden de voordelen van meditatie uitgelegd en geeft tevens begeleide meditaties die je meteen kunt doen. Meditatie kan een hele goede manier zijn om mindful te worden, zoals ik vertelde in hoofdstuk 4. 

Een interessant boek over de kracht van mindset is: ‘Master your mindset’ van Michael Pilarczyk. Het gaat over hoe de auteur zijn eigen mindset gebruikt, over de mindset van succesvolle mensen en hij deelt een strategie voor succes en geluk.

David Goggins heeft het boek: ‘Can’t hurt me’ geschreven. In dit boek vertelt hij over hoe de gebeurtenissen in zijn leven hem hebben gevormd. Aan de hand van zijn eigen verhaal bewijst hij dat je tot bizarre dingen in staat bent met de juiste mindset. In dit boek staan opdrachten die je meteen kunt uitvoeren om je grenzen te verleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *