Help! Ik ben verliefd!

Je staat nietsvermoedend op uit bed en ineens denk je aan Finn: die superleuke vriend van je broer. Deze gedachte wordt gevolgd door een subtiele kriebel in je buik. En nog een. Na tien minuten lijkt het alsof heel Artis door buik rondrent. Opnieuw denk je aan Finn: zijn prachtige, blauwe ogen kijken je intens aan. Gevolgd door het beeld waarin hij zijn kaarsrechte, witte tanden naar je bloot lacht. Je wil er niet aan denken. Je probeert aan iets anders te denken maar je kunt alleen maar dromen over Finn. Shit! Je bent verliefd!

In deze longread lees je alles over wat verliefdheid is en hoe je ermee om gaat. Wat doe je wanneer je afgewezen wordt? Hoe stop je verliefdheid? Wat doe je als je verliefd wordt op iemand anders terwijl je gelukkig bent in je relatie? Zwerf niet langer rond op het internet: ik beantwoord namelijk alle vragen in deze longread.

Liefs,

Lisa Ligtermoet, redactrice bij Cosmopolitan

Knikkende knieën, vlinders in je buik en nergens anders meer aan kunnen denken. Je bent waarschijnlijk verliefd. Maar wat is verliefdheid nou precies? Wat doe je wanneer de verliefdheid stopt? Je leest het hieronder.

 1. Help! Ik ben verliefd!

Vlinders in je buik? Misschien is het gevoel in je maag meer te vergelijken met een hele dierentuin. Voortdurend denk je aan die ene persoon: je kunt nergens anders meer aan denken. Je krijgt geen hap door je keel, hebt last van zweetaanvallen en je voelt je tegelijkertijd intens gelukkig. Je bevindt je namelijk op een ‘roze wolk’ en hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kan.

Verliefdheid wordt volgens Hindrik Ravesloot, hoogleraar fysiologie aan het AMC, veroorzaakt door een samenspel tussen je lichaam en je hersenen. Je hoort vaak mensen zeggen: die verliefdheid is me overkomen. ‘’Verliefdheid overkomt je niet’’, zegt Ravesloot. Het voel wellicht zo, maar er gaat een belangrijk proces aan vooraf. Je wordt alleen verliefd als jij en je toekomstige partner er echt klaar voor zijn. Vervolgens raak je opgewonden, je hartslag gaat omhoog en de longen verwijden zich. De vlinders in je buik komen door de adrenaline. Het bloed dat normaal door je buik stroomt, neemt een omweg door je lichaam. De adrenaline zorgt ervoor dat er meer bloed naar je spieren toe gaat. Door minder bloed in je buik, krijg je een raar gevoel, oftewel vlinders.

Bij verliefdheid maken de hersenen bepaalde hormonen aan. Deze verliefdheidshormonen zetten zowel je lichaam als geest helemaal ondersteboven. Er worden verschillende stofjes aangemaakt als je verliefd bent en deze hebben een groot effect op je hersenen.

Onder andere het gehalte dopamine, zal stijgen. Dopamine zorgt voor een extreem gelukkig gevoel. Dit stofje kan nogal verslavend werken: je wil continu bij die ene persoon in de buurt zijn. Gevoelens die met verdriet en angst samenhangen, zijn minder actief of zelfs helemaal uitgeschakeld.

De serotoninespiegel van verliefde mensen zakt enorm. Als je niet genoeg serotonine aanmaakt, raak je uit balans. Daarom kun je tijdens je verliefdheid te maken krijgen met stemmingswisselingen.

Liefde is puur, liefde is pijnlijk, liefde is echt en liefde is angstaanjagend. Je kan namelijk ineens niet meer verliefd zijn.

Je hoort misschien vrienden om je heen zeggen: ik ben niet meer verliefd op mijn vriend, het is ‘houden van’ geworden. Doordat de realiteit het overneemt van de fantasie, kan de verliefdheid afnemen. Spanning maakt plaats voor rust en veiligheid. Als je uit je verliefdheidswaan wakker wordt, kun je je ineens afvragen of de relatie nog wel zin heeft. Hoe goed past hij eigenlijk bij mij? Je vraagt je af waarom je bepaalde negatieve kantjes niet eerder hebt ontdekt. Doordat je op die roze wolk aan het relaxen was, vergat je dat hij of zij een ontzettende chaoot is en dat zijn huis een puinhoop is.

Misschien verbreek je de relatie omdat je plots ziet dat hij niet bij je past. Maar het kan ook juist een positieve draai aan jullie relatie geven. De spannende gevoelens van verliefdheid zijn heerlijk, maar verbondenheid, vertrouwen en intimiteit kan dit vervangen.

Wil je meer weten over wat er met je lichaam gebeurt als je verliefd bent? In deze video van NU.NL,  leer je meer over wat er in je lichaam gebeurt als je verliefd bent.

 1. Verliefd? Dit zijn de symptomen.

Denk je dat je verliefd bent? Als het merendeel van deze symptomen je bekend voor komt, ben je waarschijnlijk verliefd.

 1. Je kunt minder goed slapen

Je hebt door de verliefdheid heel veel energie. Dit zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast lig je letterlijk continu aan deze persoon te denken. Je fantaseert over hoe jullie een koppel kunnen worden. Het is heerlijk om weg te dromen over deze ene persoon.

 1. Het gevoel dat je ‘onder invloed’ bent

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de verliefdheidsstofjes die vrijkomen in je hersenen bij verliefdheid. Het gevoel dat je kan ervaren tijdens verliefdheid is vergelijkbaar met het gevoel dat je ervaart als je bepaalde drugs gebruikt. Je voelt je High: je bent in de wolken.

 1. Je hartslag gaat omhoog

Je hebt een romantische date en voelt je hartslag heel erg tekeergaan. Is dit wel goed? Moet je naar een dokter? Waarschijnlijk niet. Adrenaline en noradrenaline worden namelijk gestimuleerd. Dit zorgt voor een enorm euforisch gevoel. Noradrenaline zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon ‘adrenaline’. Het gevolg? Hartkloppingen, opwinding, zweten en volop energie.

 1. Je stem klinkt hoger.

Wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot iemand, zal je stem hoger klinken en je zult vrouwelijker praten. Ook onbewust wil je indruk maken op deze persoon.

 1. Je blijft maar naar hem of haar kijken

Het voelt alsof je je ogen niet van deze persoon kan afhouden. Overdag spendeer je je tijd aan het bestuderen van zijn of haar Instagrampagina. Het verlangen om steeds naar je geliefde te kijken komt door de afgifte van dopamine in je hersenen. Dopamine speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot en blijdschap. Je herkent vast wel het verliefde, zwevende gevoel. Heerlijk, nietwaar?

 1. Misselijkheid

Door je verliefdheid zorgt je stresshormoon dat je bloedvaten worden aangespannen in je maag. Dit zorgt ervoor dat je een misselijk gevoel krijgt.

 1. Samen zijn

Het liefste lig je de hele dag in de armen van diegene waarop je verliefd bent. Als je bij deze persoon bent, ervaar je geen stress of ongemak. Je voelt je namelijk heel fijn.

 1. Een slechte concentratie

Je moet nog zoveel doen voor school, maar je kunt maar aan één iemand denken. Wat je ook probeert, niets helpt. Je gedachtes dwalen af naar degene die je leuk vindt. Zelfs als je met een vriendin afspreekt denk je continu aan hem of haar.

 1. Je bent zijn of haar trouwste volger

Je volgt deze speciale persoon op alle sociale media-accounts die er zijn. Je bent de eerste persoon die zijn of haar story op Instagram bekijkt en je houdt Snapchat nauwlettend in de gaten.

Benieuwd naar nog meer kenmerken? Gratisdatingtips.nl heeft ze voor je verzameld. Lees ze hier!

 

 1. Zo zorg je dat iemand verliefd op jou wordt!

Je vindt iemand heel erg leuk, maar je weet niet of iemand hetzelfde voor jou voelt. Je kunt je erbij neerleggen maar met dit stappenplan wordt jouw droom misschien werkelijkheid.  

 

Stap 1: Wees zelfbewust en zelfverzekerd

Het klinkt behoorlijk cliché maar het is waar: je kunt een ander pas liefhebben als je genoeg van jezelf houdt. Als je niet genoeg van jezelf houdt, kan de beginfase van een relatie nogal onprettig zijn. Als je een erg laag zelfbeeld hebt, kun je jezelf voortdurend afvragen of de ander je wel echt leuk vindt. Of je houdt alles af omdat je bang bent dat de ander jouw ‘slechte’ kant leert kennen. Door de onzekerheid die je uitstraalt, kom je minder aantrekkelijk over, waardoor je sneller afgewezen wordt.

Mensen houden van een iemand met goed karakter. Maar dit is natuurlijk erg subjectief. Het blijkt dat mensen die zelfvertrouwen uitstralen, als aantrekkelijk worden gezien. Mensen die veel ervaring hebben in de liefde, stralen dit ook uit. Uit een studie waar onzekere mensen en zelfverzekerde mensen werden vergeleken, bleek dat zelfverzekerde mensen zichzelf beter kennen en dit ook uitstralen.

Als je niet blij bent met jezelf, kan het zijn dat je je partner veel om bevestiging gaat vragen. Alsof zij jouw innerlijke onvrede moeten weghalen maar dit kan natuurlijk niet. Wellicht ga je je jaloers of claimend gedragen omdat je niet blij bent met jezelf.

Ben je niet blij met jezelf?

Jij hebt talenten. Misschien ben je je er niet van bewust of ben je ze vergeten, maar jij bent uniek. Er is namelijk iets waar jij super goed in bent. Misschien kun je goed tennissen, fotograferen of ben je muzikaal? Wees trots op je talent en ontwikkel dit talent.

Je doet je best. Hoewel het soms allemaal even niet mee lijkt te zitten, ga jij toch elke dag weer uit bed. Je probeert het beste van je dag te maken. Misschien blijf je soms bij de pakken neerzitten, maar nooit voor lang. Wees trots op jezelf!

Tips:

 • Zeg elke dag tegen jezelf in de spiegel dat je leuk en bijzonder bent. Zeg dat je van jezelf houdt en dat je trots bent op wie je bent.
 • Wees je bewust van de mooie (kleine) momentjes. In elke dag zit wel een leuk momentje waardoor er een glimlach op je gezicht ontstaat. Wees jezelf bewust van deze momentjes.
 • Schrijf complimenten op. ‘Wat zit je haar leuk!’ Je zegt dank je wel en bent het compliment na een week alweer vergeten. Door complimenten op te schrijven in een notitieboekje blijf je ze herinneren en herbeleven. Voel je je even onzeker? Sla het boekje open en geniet van elk compliment!

Stap 2: Uiterlijke verzorging

Iemand die er verzorgd uitziet, wordt vaak als aantrekkelijker gezien. Als je net je bed uit komt en je hebt je tanden niet gepoetst, zal jouw crush misschien op afstand blijven. Zorg dat je er op je best uitziet. Je hoeft natuurlijk geen misverkiezing te winnen, maar jezelf een keer laten verwennen bij de kapper kan geen kwaad. Neem een verfrissende douche, trek je favoriete outfit aan en je bent klaar om te gaan! Als jij jezelf mooi voelt, zal je potentiële partner dit zien en zo straal je meteen zelfverzekerdheid uit!

Stap 3: Lachen!

Dit is het beste wapen. Geheel gratis en iedereen heeft het: een prachtige lach! Lachen zorgt ervoor dat je er benaderbaar uitziet, en je ziet er gelukkig (en zelfverzekerd) uit! Weet je niet hoe je moet lachen? Denk aan die ene keer dat je iets grappigs meemaakte met je beste vriendin. Denk er zo vaak aan als nodig is. Lach om zijn of haar grapjes! Dit geeft hun een goed gevoel.

Stap 4: Oogcontact

Kijk degene aan. Kijk diep in zijn of haar ogen. Als je aan de praat raakt, kijk dan weer diep in de ogen. Zo kom je namelijk over als een geïnteresseerd persoon. Als je alleen maar op je telefoon aan het scrollen bent tijdens het praten, zal je een verkeerde indruk wekken. Wees niet bang om de persoon in de ogen aan te kijken. Kijk hem of haar zelfs aan als er een stilte valt.

Stap 5: Overeenkomsten

Wow! Jullie hebben meer overeenkomsten dan jullie dachten. Het gevoel van aantrekkingskracht, is een gevoel van verbinding. Benadruk jullie overeenkomsten in je gesprekken. Als jullie dezelfde band goed vinden, praat hier dan over. Lieg niet als je geen overeenkomsten hebt en overdrijf niet. Je wil niet wanhopig of onzeker over komen.

Stap 6: Onafhankelijkheid

Laat zien dat jij die sterke, onafhankelijke vrouw bent. Je hebt een eigen inkomen, opleiding en vriendinnen. Blijf met je vriendinnen afspreken. Zorg dat hij of zij ziet dat je sociaal bent en gelukkig met je eigen leven.

Vind je het lastig om iemand aan te spreken of te flirten? In deze video geeft singlecoach Meinou Lambeck 6 tips om het eerste contact te leggen met een leuke man of vrouw.

4. Verliefdheid stoppen doe je zo

Of het nu gaat om een onbeantwoorde liefde of een verboden liefde: soms wil je iemand gewoon vergeten. Verliefdheid is soms zó heftig en daarom lijkt het misschien onmogelijk om over iemand heen te komen. Met deze tips zal je hem of haar hopelijk snel vergeten.

Tip 1: Besef dat het normaal is

Hoe moeilijk het ook is: het is oké. Het is oké dat je verliefd bent geworden op een onmogelijke liefde of dat je gekwetst bent. Heb je aangegeven dat je verliefd bent en ben je keihard afgewezen? Dat is zijn of haar verlies. Wees trots op jezelf. Je durft namelijk je gevoel te laten zien. Je hebt het lef om je van je kwetsbare kant te laten zien. Zie dit als een positief iets! Denk je echt dat je de enige bent die dit meemaakt? Het is volkomen normaal. Houd dit in je achterhoofd.

Tip 2: Wees negatief

Het is vast eenvoudig om de leuke kanten van je crush op te noemen. Maar even eerlijk: is hij of zij nou echt zó geweldig? Er zijn vast minder leuke kanten te vinden. Probeer hieraan te denken. Steeds als je even weg wilt dromen over je grote liefde, denk dan aan een negatieve eigenschap.

Tip 3: Verbreek elke vorm van contact

Ja, je leest het goed. Verbreek ELKE vorm van contact.  Verwijder deze persoon van Instagram, Facebook, Snapchat en zelfs van LinkedIn. Jij wilt namelijk niets meer met deze persoon te maken hebben. En denk er niet aan om de familieleden of beste vrienden van deze persoon te blijven volgen. Je zult ongetwijfeld beelden voorbij zien komen en dan denk je weer aan deze persoon. Dit wil je niet. Wees even streng: later ben je me dankbaar.

Tip 4: Afleiding is the key

Het advies om niet aan iemand te denken werkt niet. Als ik je vertel om op dit moment niet aan een roze olifant te denken, zul je onmiddellijk aan een roze olifant denken. Je kunt jezelf wel afleiden. Lees een boek. Ga sporten. Ga gitaar spelen. Zoek afleiding bij vrienden. Ga eropuit. Blijf niet hangen in het negatieve.

Tip 5: Het is beter zo

Besef dat het beter is om verder te gaan. Jij bent namelijk super mooi, leuk en bijzonder. Jij wil de aandacht en liefde die jij verdient! Hoe leuk deze persoon ook is. Als hij of zij niet gek op je is, word jij nooit gelukkig.

Wil je meer weten? Bekijk dan deze video met tips van Mannenbrein.

5. Help! Ik ben afgewezen

Je hebt alle moed bij elkaar verzameld en je hebt het verteld: ik ben verliefd op je. Hij of zij reageerde totaal niet als gepland. Het voelt alsof je hart bloedt. Je bent afgewezen. Gekwetst. Hieronder lees je wat te doen bij een gebroken hart.

Er bestaat helaas geen kuur of medicijn tegen liefdesverdriet. Ieder persoon heeft een andere methode om liefdesverdriet aan te pakken. Het is belangrijk om je te realiseren dat het niet aan jou ligt. Jij bent namelijk geweldig zoals je bent. Je bent bijzonder, mooi uniek. Helaas was je geen goede match met je crush, maar dat is zeker niet het einde van de wereld. Jij verdient namelijk iemand die stapelverliefd op je is.

Jij bent ongelofelijk sterk. Je hebt namelijk verteld dat je verliefd bent op hem of haar. Je hebt je enorm kwetsbaar opgesteld. Wees trots dat je zoveel lef hebt getoond. Het liefst wil je huilend voor zijn of haar huis gaan staan en de verliefdheid eisen, maar dit heeft natuurlijk geen zin. Ga deze persoon ook geen berichtjes sturen! Deze persoon vindt jou niet leuk. Punt. Hoe moeilijk het ook is, je moet het accepteren.

Er zwemmen veel vissen in de zee. ‘Geen hand vol, maar een land vol’, zei mijn oma altijd. Download een leuke datingapp en ga een avondje ‘swipen’. Ook al lijkt dit misschien een slecht idee: even genieten van de aandacht die je zult krijgen is geen slecht idee, toch?

Luister deze podcast waarin Michelle jou tools geeft om met liefdesverdriet om te gaan.

6. Verliefd op een ander

Situatie: het gaat al een tijdje niet zo goed tussen jou en je vriend. Er zijn steeds meer dingen waaraan jij je stoort. Op je werk ontmoet je jouw nieuwe collega: Mark, een superknappe gast. Hij blijkt ook nog eens heel sociaal, slim en lief te zijn. Jullie hebben ontzettend veel gemeenschappelijke interesses. Wanneer Mark vraagt of je een vriend hebt, vind je het vervelend om te zeggen dat je in een relatie zit. ‘Ja, maar het gaat niet goed tussen ons’, hoor je jezelf zeggen. Shit! Waarom zei je dat? Mark is geïnteresseerd in je en luistert geduldig naar je verhaal. ‘Ik zou je nooit zo behandelen’, zegt hij dan. Hij geeft je zijn telefoonnummer zodat je hem kunt appen wanneer je je rot voelt. Shit.

Het liefste wil je hem appen en niet om te vertellen dat je je rot voelt. Is dit ‘liefde op het eerste gezicht?’ Ondertussen krijg je lieve appjes binnen van je vriend. ‘Gaat het goed op werk? Ik denk aan je schat! Love you!’, gevolgd door een lading hart-emoijs. Dit voelt niet goed. Je voelt je schuldig en weet niet wat je met deze situatie aan moet.

Als er een pil bestond om ‘verliefdheid’ uit te zetten, had je vast gewild dat hij in je basispakket werd opgenomen. Maar die pil is er niet.

Moet je het aan je huidige partner vertellen? Een relatie waarin je open en eerlijk alles kunt delen is een fijne relatie. Het is voor je partner fijn om te weten waar hij aan toe is. Maar weet dat er een kans aanwezig is, dat hij enorm onzeker gaat wordt. Hij vraagt dagelijks of je hem nog leuk vindt, waar Mark is en hij vindt het spannend als je weer naar je werk gaat. Je kunt hem dit niet kwalijk nemen, zijn veilige nest is bedreigd.

Onderzoek goed wat je wil. Wil je echt je huidige relatie opgeven voor een ander? Bespreek het met je vriend. Vertel dat je ervan geschrokken bent en vertel wat jij erover denkt. Wellicht is dit voor jullie een wake-up-call om aan jullie relatie te werken. Misschien denkt hij nu: ik kan echt niet zonder haar. Communiceren is key in dit soort situaties. Blijf open en eerlijk. Eerlijk naar jezelf en eerlijk naar je vriend toe. Laat je niet meeslepen in verlangens. Voor je huidige vriend is dit namelijk erg pijnlijk.

In deze podcast vertelt Sanne hoe het is om in zo’n situatie te zitten.

7. Meer informatie?

Vond je deze longread over verliefdheid interessant en je wil nog meer weten over dit onderwerp?

De universiteit van Tilburg heeft onderzoek gedaan naar de wetenschappelijke kijk op verliefdheid. De invloed van ‘de roze wolk’ op ons gedrag. Je leest het hier.

In ‘Verliefd zijn op een ander’, een blog van ‘zelfbewustzijn.nl’, lees je extra informatie over het onderwerp.

Meer interessante longreads lezen? Volg ons op Instagram en blijf op de hoogte! @cosmopolitan_nl

https://www.instagram.com/cosmopolitan_nl/?hl=nl

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *