Aangetrokken door de Law of Attraction

Heb jij honderdduizend dromen, doelen en ambities maar voelt het vaak als iets ontastbaars? Weet je niet waar je moet beginnen? Heb je het gevoel dat niemand in je gelooft en dat jouw doelen veel te hoog gegrepen zijn? We hebben hier allemaal last van, trust me. We leven in een cultuur waar de norm ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is. Gekke dromen zijn niet geaccepteerd en worden bestempeld als onbereikbaar. Het punt is alleen, niets is onbereikbaar. Alles waar je van droomt kan je bereiken, zolang je er maar zelf in gelooft. Jij bent de grootste speler in je successen, niet de sceptici om je heen. Maar hoe belangrijk is dat geloof in jezelf nou? Ik ga je er alles over vertellen

Hoofdstuk 1: De succesverhalen van de law of attraction

“Our thoughts, our feelings, our dreams, our ideas are physical in the Universe.” Aldus Will Smith. Één van de succeshebbers van het fenomeen law of attraction. Nog nooit van gehoord? De law of attraction is een methode waarbij je door middel van visualisatie en positieve gedachtes alles kan bereiken wat je wil. Alles om je heen is energie en door middel van visualiseren trek je positieve energie naar je toe waaronder jouw doelen. Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan maar later ga ik uitgebreider in op hoe dit nou precies werkt. Voordat ik meer ga uitleggen over deze wet kijken we eerst eens naar de successen die al zijn behaald.

Verschillende grote namen beweren dat ze hun carrière te danken hebben aan deze goochelarij. Zoals hierboven genoemd is Will Smith er dus één van. Bij een interview in een grote Amerikaanse talkshow vertelt hij over hoe hij dankzij geloof in zichzelf en zijn dromen uiteindelijk zijn doelen heeft bereikt. Een ander mooi voorbeeld van iemand met grote successen is acteur Jim Carrey. “As far as I can tell, it’s just about letting the universe know what you want and then working towards it while letting go of how it comes to pass.” Bij een interview met Oprah legt de acteur alles uit over hoe hij visualisatie technieken gebruikte om een succesvolle acteur in de filmindustrie te worden en zijn eerste tien miljoen dollar te verdienen.

Naast deze twee grote namen zijn ook nog sterren als Oprah Winfrey, Jay-Z, Lady Gaga, Arnold Schwarzenegger, Denzel Washington, Andrew Carnegie, Steve Harvey, Kanye West, Russell Brand, Conor McGregor en de lijst gaat maar door en door.

Stiekem wel benieuwd geworden naar de law of attraction en alles daaromheen? Lees vooral verder en bekijk hieronder de video van het interview met Will Smith.

Hoofdstuk 2: Wat is dat nou precies, de law of attraction?

Ik heb net al kort uitgelegd wat de law of attraction inhoudt. Maar als je nog helemaal onbekend bent met dit fenomeen ben je daar vast niet wijzer van geworden. Ik zal het je haarfijn gaan uitleggen zodat je het een beetje beter begrijpt.

Goed, door middel van visualiseren trek je positieve energie aan dus. Ik zal daar wat meer over uitleggen. Deze wet gaat uit van het principe ‘like attracts like principe’. Gelijke, trekt gelijke aan dus. Heb jij een positieve gedachtegang dan kan je ervan uitgaan dat je ook positieve uitkomsten naar je toe trekt. Zie het als een tennisbal die je tegen een muur gooit. Als je de bal tegen de muur gooit, komt hij weer terug. In dit voorbeeld is de muur het universum. Simpel gezegd komt dat wat jij het universum in slingert weer bij je terug. Is alles wat jij het universum in zendt negatief, dan kan je ook negativiteit terugverwachten.

Wat heel belangrijk is, is je onderbewustzijn. Neem bijvoorbeeld een miljoen euro. Het komt niet vaak voor dat mensen een miljoen verdienen. Als je dit gaat manifesteren moet je dus ook écht geloven dat jij een miljoen gaat verdienen. Als jij positief denkt maar jouw onderbewustzijn vertelt jou dat je die miljoen nooit gaat krijgen, dan gebeurt het ook niet. Wanneer je echt gebruik wil gaan maken van de law of attraction, moet je je bewust zijn van die onbewuste overtuigingen. Dit zijn overtuigingen die je vanuit je opvoeding hebt meegekregen, of vanuit school of je vriendenkring. Als jij ervan droomt en manifesteert om dierenarts te worden maar er is jou altijd vertelt dat je nooit VWO kan doen, dan blijft dit onderbewust tegengas geven.

Je moet er dus voor zorgen dat je zowel bewust, als onbewust positieve gedachtes hebt. Dat is de valkuil waar veel mensen over struikelen. Ze denken dat je al een hoop bereikt door aan iets leuks te denken in een vervelende situatie. Zo makkelijk is het niet. Je gevoel moet daar mee in balans zijn. Je kan in een vervelende situatie aan iets leuks denken maar dat nare gevoel zit er nog. Dat moet je eerst doorleven voor je het kan ombuigen naar iets positiefs.

Dan zijn er nog een paar andere misvattingen over de law of attraction.

 1. Door je gedachtes te controleren en positief te maken ga je alleen maar goede dingen aantrekken.

Je bent al een heel eind op weg maar zoals eerder benoemd, is het allemaal niet zo makkelijk. Zoals eerder benoemd zijn je onbewuste gedachten en gevoelens heel belangrijk hierbij. Je kan honderd keer tegen jezelf zeggen dat je die nieuwe baan gaat krijgen maar als je onderbewustzijn duizend keer tegen je zegt dat je absoluut de baan niet krijgt, kom je nergens.

 1. Het is heel moeilijk om je bewust te worden van je onderbewuste overtuigingen en gevoelens.

Dit is zeker moeilijk. In je onderbewuste overtuigingen kunnen dingen zitten die bijvoorbeeld al twintig jaar in jouw hoofd geprent zitten. Als jou vanaf kleins af aan verteld is dat je nooit beroemd gaat worden, ga je die opvatting niet snel uit je hoofd zetten.

Het is dus inderdaad moeilijk om deze overtuigingen en gevoelens te verwijderen uit je leven maar het is absoluut niet onmogelijk.

 1. Negatieve emoties moet je negeren, anders belemmeren ze het proces.

Onzin. Je moet niet doordraven in dit principe. Emoties zijn er om gevoeld te worden en deze maken het leven alleen maar mooier omdat je hiervan kan leren. Is je hart gebroken of ben je onzeker door een opmerking die iemand naar je maakte? Leer hiervan. Kijk naar de emotie, voel het en bedenk wat je er aan kan doen om het om te draaien in iets positiefs.

 1. Als ik me focus op negatieve gedachten, trek ik ook écht negatieve dingen aan.

Dit vind ik zelf een hele belangrijke om te bespreken. Toen ik me net ging verdiepen in dit onderwerp was ik bang dat als ik aan de dood dacht, ik ook daadwerkelijk dood zou gaan. Nou heb ik net al uitgebreid besproken dat je ook daadwerkelijk moet geloven in een overtuiging wil er iets uit voort komen. Als jij denkt dat je doodgaat is er altijd nog je onderbewustzijn die dit tegenspreekt. We weten allemaal dat je hier alleen maar aan denkt omdat je er niet aan durft te denken en dan ga je er juist aan denken. Snap je het nog?

Zolang jij er niet écht van overtuigd bent dat je doodgaat is er niks aan de hand. Je onderbewustzijn is sterker dan je denkt!

Vraag jij je af waarom deze wet niet werkt voor jou? Op de officiele website van the law of attraction kun je een korte test doen.

LOA Quiz – Main Site (Organic)

Hoofdstuk 3: Oefeningen

Het klinkt als een magisch iets en iedereen zou er wel gebruik van willen maken. Maar hoe doe je dat nou? Zelf ben ik veel onderzoek gaan doen naar het onderwerp. Hieronder geef ik je een aantal handige oefeningen die je kan doen om deze wet toe te passen.

 1. Affirmations

Affirmations zijn basically positieve berichtjes. Door middel van deze berichtjes neem je als het ware je hersenen in de maling. Je hersenen geloven namelijk wat ze vaak zien of horen. Vind jij jezelf te dik? Hoe vaker je in de spiegel kijkt en zegt “Ik ben mooi zoals ik ben en ik ben slank”, hoe meer je dat zelf gaat geloven. Je herprogrammeert als het ware je hersenen door ze te laten geloven dat je mooi en slank bent. Zoals ik bij het hoofdstuk hiervoor benoemde ga je dan niet meteen slank worden. Om dingen te bereiken moet je er ook écht in geloven. Door affirmations kom je al een heel eind. Hoe vaker jij zegt dat je goed bent zoals je bent, hoe meer je dat gaat geloven. Als je eenmaal op het punt bent dat je het ook echt gelooft, kan je wee een stap verder. Dit kan je met alles doen wat je wil. Hieronder een aantal voorbeelden van positieve affirmaties:

 • Ik accepteer mijzelf volledig.
 • Ik ben het waard.
 • Ik laat los wat is geweest.
 • Alles komt naar mij toe op de juiste tijd en plaats.
 • Ik houd van mezelf om alles wat ik nu ben.

Vind je het nog moeilijk om zelf positieve affirmations te bedenken? Kijk op deze site voor wat inspiratie. Begin met het opnoemen of opschrijven van deze affirmations en bedenk zelf stap voor stap zelf wat affirmations.

 1. Vision boards

We hebben allemaal dromen en doelen. De één bizarder en onbereikbaarder dan de andere. Probeer eens puntsgewijs op te schrijven waar je jezelf over tien jaar wil zien en maak hier een vision board van. Begeef je eens op het platform genaamd Pinterest en verlies jezelf in de wereld van mooie plaatjes. Zie je jezelf als een miljonair in een mega villa? Zoek het mooiste plaatje op van je droomvilla. Zie je jezelf als succesvol dierenarts? Zoek het mooiste plaatje wat dat representeert. Verzamel alles in een mooi vision board en plaats het ergens waar je het vaak ziet. Hoe vaker je het ziet, hoe meer het geprogrammeerd wordt in je hersenen. Op deze manier ben je bewust bezig met wat je wil manifesteren in jouw leven.

Zie hierboven een voorbeeld van mijn vision board. Ik droom ervan om aan het strand te wonen, rond te reizen in een busje, locatie onafhankelijk te werken en een eigen thriller te schrijven. Al deze dromen heb ik gebundeld in plaatjes en woorden en op de screensaver van mijn laptop gezet. Zo word ik altijd herinnerd aan mijn dromen en waar ik voor werk.

 1. Journaling

Weet je nog? Dat we vroeger massaal een dagboek bij gingen houden. ‘Lief dagboek, vandaag keek Jochem wel drie keer naar me. In de pauze gaf hij me een knipoog.’ Dat soort onzin kregen al onze dagboeken te verduren. Dat gaan we weer doen, maar dan met nuttige informatie. Schrijf verhalen in je dagboek met dingen die je wil hebben of wat je wil horen alsof je het al hebt. Klinkt vaag, I know. Schrijf bijvoorbeeld op hoe jouw perfecte dag eruit zou zien. Je wordt wakker en slaat de deuren van je gigantische villa open, springt in je infinity pool met uitzicht over Los Angeles en krijgt daarna een uitgebreid ontbijt met eieren, pancakes en verse jus d’orange van je vaste kok in huis. Ik noem maar iets geks. Schrijf het zo gedetailleerd mogelijk op, alsof je het oprecht al hebt. Schrijf op wat je denkt, hoe je je voelt, hoe jij zou zijn. Alles.

 1. Cut off the negative

Klinkt vanzelfsprekend. Maar doe het echt! Als je goede dingen wil aantrekken is het ook belangrijk dat je zowel fysiek als mentaal in een goede, positieve staat bent. Neem afscheid van alles wat geen positieve invloed heeft op jou. Je hebt niks aan vrienden die je constant de belemmeren in successen. Je hebt niks aan het dragen van kleding waar je je eigenlijk niet goed bij voelt en je hebt niks aan een baan waar je elke dag met tegenzin heen gaat. Zorg ervoor dat alles in je leven op een positieve frequentie is. Zorg dus ook goed voor jezelf. Beweeg regelmatig, doe aan meditatie, eet gezond en pak genoeg slaap. Het klinkt zo cliché maar het is écht heel belangrijk.

Vind je dit allemaal lastig? Koop dan de HappySelf Journal. Hij is aanbevolen door psychologen en leraren en winnaar van een Gold Award. Origineel was het voor kinderen bedoelt maar tegenwoordig heb je hem ook voor twaalf jaar en ouder. Het is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderbouwde methoden die geluk bevorderen en waarmee je gezonde gewoonten en een positieve mindset ontwikkelt. Het begeleid je in het schrijven in het dagboek en is goed voor drie maanden.

Hoofdstuk 4: Hoe denken wetenschappers over de law of attraction?

Het klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn, die law of attraction. Dat denken veel mensen. Hoe kan je nou met je gedachten je droomleven realiseren? En is het niet heel cru om dan te stellen dat als je veel negatieve dingen meemaakt in het leven, dat je eigen schuld is? Het is terecht dat veel mensen die vraag stellen, want het klinkt ook te belachelijk voor woorden als je het zo hoort. Er is echter toch echt bewijs dat het kan. Neurowetenschapper Tara Swart laat weten dat de nieuwste bevindingen uit de wetenschap onderbouwen dat we allemaal de kracht bezitten om het leven te denken en daarmee te realiseren wat we ons wensen.

Rond 2006 toen de law of attraction een hype werd wisten wetenschappers niet hoe snel ze deze theorie onderuit moesten halen. Ze spraken van pure pseudowetenschap. Een stelsel van opvattingen en uitspraken waarvan aanhangers beweren dat het om wetenschap gaat, terwijl dit niet het geval is. Moet je niet gewoon keihard werken om je droomleven te realiseren? Waar het misgaat volgens Swart is dat veel mensen het doen laten lijken alsof het magie is. We zouden het eerder moeten zien als een doelbewuste en gestuurde verbinding tussen intentie en handelen. Er is volgens Tara namelijk wel degelijk een verband tussen je manier van denken veranderen en vervolgens je gewenste leven creëren.

Hoogleraar psychologie Roos Vonk van de Radboud Universiteit zegt het volgende erover: “Er zijn genoeg voorbeelden te verzinnen waaruit blijkt dat bepaalde gedachten daadwekelijk een uitwerking hebben in het echte leven. Denk bijvoorbeeld aan een skiër die ervan overtuigd is dat hij gaat vallen. Hij zal verkrampen waardoor de kans op een valpartij groter is. OF neem de persoon die er vanuit gaat dat iedereen op het feestje hem stom zal vinden, en door die houding ook daadwerkelijk minder leuke gesprekken heeft.” Volgens Roos Vonk heeft dat weinig te maken met dat het universum iets teruggeeft dat je uitstraalt. Het zijn werkelijkheden die je creëert met je gedrag. Door wat je in je hoofd hebt, verandert je gedrag en daarmee beïnvloed je het gedrag van anderen. Daardoor ontstaat er een nieuwe werkelijkheid.

Je kan volgens de wetenschap dus wel dergelijk dingen bereiken door middel van een juiste mindset, maar of dat door de juiste energie komt is nog maar de vraag.

Lees het interessante artikel met Tara Swart en Roos Vonk hier.

Hoofdstuk 5: Meditatie

Zoals ik al veel te vaak in dit stuk heb gezegd is één van de belangrijkste dingen voor manifesteren, positieve gedachten. Om ervoor te zorgen dat jouw hoofd niet overloopt van stress, angst, drukte of andere factoren, is mediteren een perfecte uitkomst.

Als je een paar minuten per dag mediteert, ervaar je al de positieve gevolgen voor je gezondheid en geluk beleving. Zelf kamp ik regelmatig met een chaos in mijn hoofd waar ik moeilijk mee kan dealen. Toen ik me ging verdiepen in de Wim Hof methode, en zijn ademhalingsoefeningen deed merkte ik dat ik voor het eerst met een rustig hoofd wakker werd.

Wim Hof staat bekend als The Iceman. Onder extreem lage temperaturen weet hij het water te betreden dankzij meditatietechnieken. Door de WHM (Wim Hof methode) te hanteren kan je op den duur meer invloed uitoefenen op lichaam en geest, zo zegt hij zelf. Hij schrijft er op zijn website het volgende over: ‘Door juist adem te halen laat je een grote hoeveelheid zuurstof binnen. Zuurstof beïnvloedt de hoeveelheid energie die vrijgemaakt kan worden in onze lichaamscellen middels chemische en fysische processen op moleculair niveau. Het doel van de ademhalingsoefeningen is dan ook om meer zuurstof tot je te nemen en zo invloed uit te oefenen op de processen in je lichaam.’ Klinkt allemaal best ingewikkeld, maar het valt best mee.

Het doen van de oefeningen gaat als volgt. Je ademt heel diep en hard, met een hoop geluid, in. Daarna adem je ontspannen en dus niet-geforceerd uit. Op deze manier krijg je meer zuurstof binnen dan dat je uitblaast. Zo bouw je de hoeveelheid zuurstof in je lichaam op. Het in- en uitademen doe je op hoog tempo achter elkaar. Dit doe je totdat de leraar zegt dat je kan stoppen. Als er verteld wordt dat je kunt stoppen houd je je adem in totdat er wordt gezegd dat je je adem los kan laten. Het is niet de bedoeling dat je flauwvalt dus als je eerder je adem wil loslaten, kan dat natuurlijk ook. Vervolgens blaas je al je adem weer uit en houd je je adem weer even vast. Dit hele traject van in- en uitademen herhaal je in totaal vier keer. Daarna begint de meditatie echt.

Volgens de website van De Nieuwe Yogaschool schijnt het heel goed te zijn om deze ademhalingsoefening te combineren met meditatie. Deze combinatie heeft ‘vergaande positieve gevolgen op het fysieke lichaam en een sterk bewustzijnverruimend effect. Allerlei positieve uitkomsten die goed meewerken om op mentaal gebied op de juiste golflengte te zitten om te manifesteren.

Toen ik deze oefeningen zelf deed voelde mijn hoofd de uren en dagen erna veel helderder en meer gefocust. Wel belangrijk is dat je dit blijft herhalen anders heeft het geen zin en ebben de positieve gevolgen langzaam weg. De routine om zoiets te blijven herhalen is belangrijk voor het traject.

Bekijk hier de begeleidde ademhalingsoefeningen door Wim Hof.

Hoofdstuk 6: Waar kun jij terecht voor hulp

Nederland zit vol met lovers van de wet van aantrekking. Er zijn dan ook veel (online) cursussen die je kan volgen om het manifesteren onder de knie te krijgen. Ik heb drie goede cursussen op een rijtje gezet.

 1. Happinez

Het tijdschrift en online platform Happinez biedt een training manifesteren aan. Als je moeite hebt om te voelen waar je echt behoefte aan hebt. De training bevat zeven lessen over de basis van manifesteren. Het zijn onder andere praktische schrijf- en ademhalingsoefeningen en diverse video’s, waaronder ‘de twaalf wetten van het universum’. Je kan het gemakkeljk volgen op een mobiel, tablet of computer en je ontvangt ook nog een gratis notitieboekje Big Dreams & Little Thougts ter waarde van 9,95.

Nadat je de training hebt gevolgd kun je je diepste verlangens omzetten in werkelijkheid. Je voelt waar je behoefte aan hebt en je weet hoe je kunt ontdekken wat je tegenhoudt. Je kunt jezelf openstellen voor het nieuwe en om te ontvangen. Ook weet je hoe je lost moet laten en hoe je moet vertrouwen op het universum.

De training kost 39,95 en heeft 4,5 ster gekregen op basis van 159 reviews.

Koop de training hier.

 1. Willemijn Welten

Deze cursus is wat duurder dan die van Happinez, maar ook uitgebreider. Willemijn Welten is een bekende manifestatie expert. Willemijn had een succesvolle carrière maar besloot haar leven om te gooien. Van de ene op de andere dag zei ze haar baan op om manifestatie expert te worden.

Bij haar training krijg je zes modules inclusief video’s, meditaties, oefeningen en een werken van negenendertig pagina’s. Je krijgt twee (replay) meditaties en Q&A met Willemijn. Ook word je lid van de High vibe community en nog twee bonussen. Namelijk vijf keer Instagram TV met veelgestelde vragen en vijf keer High Vibe meditatie.

Als je klaar bent met de cursus van Willemijn heb je inzicht in hoe manifesteren werkt. Wat kan je ervoor doen maar vooral hoé doe je dit precies. Ook krijg je een duidelijk beeld in jouw angsten en blokkades. Je leert hoe je deze kan herkennen en loslaten. Daarnaast ga je ook ontdekken wie jouw spirituele maatje is: het univesrum, God, liefde, je hogere zelf of iets anders. Dit is voor iedereen verschillend en het is belangrijk dat het voor jou helemaal klopt. Ten slotte leer je te leven vanuit vertrouwen en in rust. Alles gebeurt met een reden en op het juiste moment. Daar ga je in leren vertrouwen.

De cursus heeft een totale waarde van 897,- maar je betaald slecht 249,- voor alles.

Koop de cursus hier.

 1. Dzanella Tihic

Dzanella is een ware manifestatie expert en heeft, net als Willemijn Welten, haar succesvolle carrière opgezegd om als manifestatie expert aan de slag te gaan. Ze heeft haar droomvilla gemanifesteerd en nog veel meer. Via de website van dzanella kan je haar gratis e-book downloaden met een hoop nuttige informatie over manifesteren. Als je deze download krijg je meteen de kans om je aan te melden voor de 11-daagse manifestatie reis. In deze cursus heeft zij allerlei bealngrijke oefeningen, technieken, mantra’s en rituelen verzameld die haar hebben geholpen afgelopen jaren om van alles te manifesteren.

Als je je inschrijft kan je meteen starten. Je krijgt toegang tot een besloten Instagram account waar de challenge plaatsvindt. Op deze Instagram krijg je dagelijks een nieuw thema met een video en nieuwe opdracht. Het kost ongeveer 30-60 minuten per dag om aan deze challenge te werken. Ook krijg je praktische tools die je dagelijks kan gebruiken om al jouw doelen te manifesteren. Ten slotte krijg je elke dag een affirmatie die jou gaat helpen om jouw beperkende overtuigingen te herprogrammeren en jouw doelen nog sneller te manifesteren.

Aan het einde van de reis heb je meer vertrouwen in jezelf en het universum. Daardoor durf je stappen te nemen die je eerder nooit durfde te nemen. Je weet wat je tegenhoudt om jouw dromen te manifesteren en je weet hoe je het kan aanpakken en hoe je alles kan manifesteren wat je wil. Ten slotte ervaar je meer rust, vrijheid en vertrouwen.

De cursus kost 99,- inclusief BTW.

De cursus is hier te downloaden.

Hoofdstuk 7: Nog niet klaar met de law of attraction?

Ben je nog niet klaar met het fenomeen de law of attraction? Online zijn er nog genoeg podcasts, boeken en video’s te vinden over dit fenomeen.

 1. The Secret

Het meest bekende boek over de law of attraction die je gelezen moet hebben voor je je verder gaat verdiepen in deze wet.

Koop The Secret hier.

 1. Leef je mooiste leven

Deze podcast is van de bekende Michael Pilarczyk. Hij heeft de bestseller Master Your Mindset geschreven en heeft nu ook een podcast. In de volgende aflevering spreekt hij met Fajah Lourens die haar carrière heeft te danken aan manifesteren.

 1. The secret documentaire

Van het welbekende boek is ook een onwijs informatieve documentaire gemaakt.

Bekijk de documentaire hier.

 1. The alchemist

Een prachtig boek geschreven door Paulo Coelho. Het is een mooi verhaal over een schapenherder met een mooie boodschap erin. Het is één van mijn lievelingsboeken en ik raad het zeker aan als je al wat meer weet over the law of attraction.

Bestel het boek hier.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *