Alleen roadtrippen? Doen!

Het is zeven uur ’s avonds, dinsdag 29 juni. Ik, Claudia de Groot (21), plof neer op de bank, kijk in mijn online agenda en scrol door de komende twee weken: geen afspraken. Ik wil ergens heen, dacht ik. Maar geen idee waarnaartoe en met wie, want al mijn vriendinnen en zussen zijn aan het werk of op vakantie. Ik staar bedenkelijk naar de televisie, mijn zicht vertroebelt en ik verzink in mijn gedachten. Ik kan natuurlijk ook alleen gaan, bedenk ik me. Ik heb een rijbewijs, spaargeld en ben volwassen. Ik kan dus gaan en staan waar ik maar wil. Het idee alleen al voelt als een totale bevrijding.

Ik surf op het internet en zie een mooie, betaalbare Airbnb voorbijkomen in Givet, een dorpje in Frankrijk. Binnen no-time boek ik de accommodatie, bereid me de dag erna voor op alles wat in mij opkwam en de volgende ochtend om half negen zat ik bepakt en bezakt in de auto van mijn moeder, onderweg naar Frankrijk.

In de onderstaande longread vertel ik wat roadtrippen daadwerkelijk is, hoe je je het beste kan voorbereiden op een roadtrip en waarom ik vind dat iedereen een keer alleen een roadtrip moet maken. Ook kom je erachter hoe ik reageerde toen ik in een mum van tijd disconnected raakte met de wereld in the middle of nowhere, wat ik tijdens mijn roadtrip heb ontdekt, wat de drie mooi makers waren van mijn Franse roadtrip en waaraan ik me ergerde tijdens het roadtrippen.

Roadtrippen. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar weet je ook hoe deze reisvorm is ontstaan? Hoe lang mensen dit al doen? En wat nou het exacte doel is van een roadtrip? Je leest het hieronder. 

Roadtrippen: de weg als bestemming

Sociale media staan vol met adembenemende foto’s van avontuurlijke mensen in opgeknapte Volkswagenbusjes, geparkeerd langs een uitgestrekt blauw strand, groen landschap of grijs hooggebergte met een oranjeroze gloed van de ondergaande zon: roadtrippen is weer in de mode. Vooral jongeren vertrekken steeds vaker voor onbepaalde tijd naar het buitenland met een eigen vervoersmiddel. Maar wat is nou eigenlijk de essentie van een roadtrip?

Roadtrippen opent nieuwe werelden
Roadtrippen kan met ieder gemotoriseerd voertuig. Denk hierbij aan een auto, motor of camper. Bertha Benz – de vrouw van Karl Benz (uitvinder van de eerste gepatenteerde gemotoriseerde auto) – maakte in 1888 als eerste ter wereld een roadtrip. Ze reed onder gezelschap van haar twee tienerzonen in de motorwagen (zie figuur 1) van haar man. Bertha vertrok van Mannheim naar haar lieftallige moeder in Pforzheim, Duitsland. Met een maximumsnelheid van 16 kilometer per uur reed ze een afstand van 106 kilometer; toen der tijd de langst gereden afstand ooit en dus een mijlpaal. Deze eerste, historische route van haar roadtrip draagt dan ook haar naam: Bertha Benz Memorial Route. Deze gebeurtenis opende voor vele mensen een nieuwe wereld, want je kon met een motorwagen zelfstandig reizen naar verdere plekken dan het naastgelegen dorp.

Figuur 1

Opkomst roadtrippen
Roadtrippen was tot de jaren ’20 en ’30 niet voor iedereen weggelegd. Alleen rijke mensen hadden genoeg geld om een auto te kopen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hier verandering in: de consumptiemaatschappij kwam tot stand en meer mensen kregen budget voor een auto. Zo stapten velen hippies in de jaren ’60 in hun welbekende pastelgekleurde Volkswagenbusjes om de burgermaatschappij te verlaten. De levensstijl van de hippie was namelijk gericht op spontaniteit, plezier, creativiteit en vrijheid. Onderweg stopten zij regelmatig en ontmoetten nieuwe mensen, plekken en festivals. Ooit was er zelfs een speciale bus, genaamd Magic bus, die groepen mensen voor een poep en een scheet naar de opiumvelden bracht van landen als Libanon, Pakistan en India. De route die de Magic bus reed, staat nog steeds bekend als ‘Hippie Trial’.

Wil je weten of de Hippie Trial invloed heeft gehad op de manier van reizen in het nu? Bekijk dan deze video. Hierin vertelt Sharif Gemie – de schrijver van het boek Hippie Trial – onder andere wat hij van de reizende hippies heeft geleerd. Ben je benieuwd naar meer verhalen over de bekende rondreis van de hippies? Lees dan vooral het boek Hippie Trial. Wellicht maak jij hierdoor binnenkort de reis van je leven.

Het doel van een roadtrip
“Een roadtrip hoeft geen praktische route te zijn van A naar B, want puur alleen het rijden zelf kan aanvoelen als een bevrijding”, vertelt Sharif Gemie in zijn boek Hippie Trial. Ik ben het volledig eens met deze uitspraak, want ik ervaarde deze vrijheid ook tijdens mijn roadtrip; al vanaf het moment dat ik van mijn oprit in Lelystad afreed. Mijn roadtrip ging niet om de Airbnb’s waar ik verbleef, maar om het feit dat ik kon ontsnappen uit mijn bubbel. Ik woon al heel mijn leven lang in Lelystad, zie elke dag mijn moeder en zussen en zit al dik negen jaar dagelijks achter mijn laptop te werken aan school. Corona vergrootte mijn huiselijke bubbel. Hierdoor kregen mijn gedachtes meer ruimte, circuleerde ze grotere rondjes in mijn hoofd waardoor ik alsmaar meer afdwaalde van mijzelf; en dat in mijn eigen, veilige bubbel met weinig tot geen invloeden van buitenaf. Ik wilde niet meer gevangen zijn door mijn eigen gedachtes. Ik besloot daarom voor een aantal dagen te vertrekken naar Frankrijk, in de kleine, zilvergrijze Nissan van mijn moeder.

Het is dus te verklaren dat we steeds vaker prachtige beelden van roadtrips zien voorbijkomen op sociale media: jongeren ontsnappen uit hun bubbel. In de tijd van nu – waar Corona wereldwijd de overhand neemt en het gebruik van sociale media aanzienlijk stijgt – lijkt roadtrippen de enige optie om te ontkomen uit de dagelijkse sleur van presteren, groepsdruk en likes vangen. Onderweg heb je namelijk geen Wi-Fi-netwerk, geen sociale contacten en geen baan. Gedurende een roadtrip heb je enkel en alleen de weg als bestemming, niet de accommodatie waar je een paar uur verblijft.

Roadtrippen zoals de hippies deden: het klinkt bevrijdend. Maar, niets overtreft een roadtrip met alleen jezelf. Hieronder lees je waarom.  

Natuurlijk moet je alleen roadtrippen

De eerste gitaarakkoorden van Wicked Game klonken door de geluidsboxen van mijn auto. Ik schakelde de koppeling in z’n twee, gaf een dot gas en reed door een haakse S-bocht een duin omhoog, langs de westkust van Frankrijk. Eventjes later nam de helling af. Het plakkaat asfalt maakte ruimte voor de diepblauwe Noordzee, die versmolt in een strakblauwe hemel. De euforie op dat moment had ik nog nooit eerder ervaren. Tijdens mijn roadtrip had ik vergelijkbare momenten, maar geen van allen was hetzelfde. En dat maakte mijn roadtrip zo bijzonder. Ik raad iedereen – die de mogelijkheid heeft – aan om een keer in zijn/haar leven een roadtrip te maken, alleen. Maar waarom eigenlijk?

Goedkoop
Alleen roadtrippen is relatief goedkoop vergeleken met een reis via een reisorganisatie. Je betaalt namelijk alleen voor benzine, je verblijf en eten en drinken. Dit kan je zo duur maken als je zelf wil. Ook slurpt je auto minder benzine zodra je alleen rijdt, want je auto is minder zwaarbeladen. Daarnaast zijn er geen extra kosten verbonden aan de opslag en/of vervoer van je bagage. Je koffers kunnen namelijk gewoon op de achterbank en/of in de kofferbak. Bovendien kan je hierdoor gemakkelijk bij je spullen komen. Je hoeft dus niet na te denken over wat je wel en niet in je handbagage moet hebben.

Vrijheid
Zodra je alleen rondrijdt, ervaar je ultieme vrijheid. Je bepaalt namelijk zelf welke afslag je neemt, hoe hard je rijdt, waar je naartoe gaat, welke muziek je draait, hoe hard je de muziek door de geluidsboxen laat blazen en hoe hoog je de airco of verwarming instelt. Het zijn kleine dingen, maar wel de dingen waar je normaalgesproken (on)bewust rekening mee houdt zodra je met gezelschap in de auto zit. Ook hoef je tijdens een roadtrip met jezelf alleen te voldoen aan je eigen behoeftes. Hierdoor doe je enkel activiteiten – of niet – waar je op dat moment zin in hebt.

Je ziet meer
Je verblijft tijdens een roadtrip op verschillende plekken. Hierdoor zie je dus meer van de wereld dan wanneer je op vakantie gaat naar één bepaalde plek. Maar je ziet nóg meer als je er in je eentje op uitgaat, ook al zien twee personen meer dan één. Stel: je zit alleen op een terrasje aan een druk plein, midden in een dorpje. Het is saai om heel de tijd naar je bord te kijken, dus je kijkt wat om je heen. Dit doe je minder snel als je met gezelschap zit, want vaak ben je dan met diegene(n) in gesprek. Details van bijvoorbeeld bouw-, kledingstijlen en de natuur vallen dan ineens op.

Op 05:20 in Podcast #15 Roadtrip Noorwegen (en waarom ‘vakantie vieren’ ook leerzaam kan zijn), maakt Anita Ruigrok een vergelijking met een moment van haar roadtrip door Zweden. Ze maakt hiermee duidelijk dat we in het dagelijkse leven vaak mooie momenten aan ons voorbij laten gaan, zonder dat we erbij stilstaan. Verder in de podcast kom je erachter waarom ‘vakantie vieren’ volgens Anita en haar vriend nog meer leerzaam kan zijn. “Zo’n bergtop beklimmen, daar kan je best wel veel uit leren voor het dagelijks leven.”

Jezelf (beter) leren kennen
Het klinkt cliché, maar je leert jezelf écht kennen als je alleen reist. In iedere situatie sta je er alleen voor en dus reageer je zoals jij bent. Er zijn namelijk geen invloeden van anderen. Zo kwam ik er tijdens mijn roadtrip achter dat ik ontzettend stressbestendig ben zodra ik verkeer in een bedreigende situatie. Ik was nog geen vijf minuten begonnen aan mijn wandeling in de Franse Ardennen of mijn smartphone viel op de grond. Hij was stuk. Ik kon dus niet meer bellen, Airbnb’s regelen en mijn navigatie gebruiken. Ik moest per direct een nieuwe smartphone regelen, maar ik was moe, had weinig gegeten, het was bloedheet en niemand sprak Engels of Nederlands. Ik wilde huilen, maar koos voor een oplossing: met handen- en voetentaal aan een fransman vragen of er een telefoonwinkel in de buurt was. Met zijn handgebaren in mijn hoofd reed ik naar de plek waar ik moest zijn. Ik kocht daar een nieuwe mobiel en kon mijn reis weer voortzetten.

In je eentje roadtrippen is niet alleen een unieke ervaring waarbij je nieuwe plekken ontdekt, het helpt je ook met het ontdekken van jezelf; hetgeen wat wij ons hele leven lang doen. Zelf een roadtrip maken, geeft je dus een zetje in de goede richting. Daar zeg je toch geen nee tegen?

In je eentje roadtrippen is geweldig, maar je bent wel écht op jezelf aangewezen. Ik liep tegen een aantal zaken aan tijdens mijn roadtrip, want voorafgaand had ik niet goed nagedacht over bepaalde situaties. Met een beetje geluk heb ik mijzelf uit vervelende omstandigheden gered. Zo ook toen mijn smartphone mij in de steek liet boven op een heuvel, alleen, midden in de Franse Ardennen. Thank the lord, want dit had ook heel anders kunnen aflopen. Hieronder lees je wat ik ervan heb geleerd en tot welk besef ik ben gekomen.

Disconnect to connect

Het is vrijdagmiddag, 2 juli. Ik spring uit de tram, zwaai mijn jute rugzak op mijn rug en verlaat het houten perron met een hupje. De Franse zon brandt op mijn ontblote schouders. Ik loop wat suf het wandelpad op dat leidt naar de top van de heuvel, midden in de Ardennen. Ik kijk naar de toppen van de naaldbomen tot mijn wimpers het zicht vervagen. Merels zingen mij toe terwijl de geur van dennennaalden en warm boomhars mijn neus vindt.

Ik loop zo’n tien meter vooruit en hurk daarna neer om op adem te komen. Ik grijp met mijn linkerhand naar het elastiekje om mijn rechterpols. Mijn smartphone glipt tussen mijn vingertoppen en handpalm vandaan en landt op een bedje van gedroogde, bruine naalden en takjes. Ik friemel mijn blonde lokken in een rommelige staart, stop mijn smartphone in mijn fanny pack en wandel met een stevige pas de heuvel op.

Vijf minuten later verschijnt er – achter de reling van een laag, houten hekje – een groene vallei met daarin ontelbare herten, bizons en wilde paarden. Een riviertje stroomt vredig richting de horizon en weerspiegelt de zonnestralen vanuit de hemel op mijn gezicht. Ik rits mijn fanny pack open, pak mijn smartphone en houd deze voor het oogverblindende uitzicht. Ik zie de zon nog in mijn ogen branden en kan daarom niet het beeld zien door de cameralens, dacht ik. Mijn ogen stellen scherp op een minuscuul barstje in het scherm. Ik druk meerdere malen op de vergrendelknop en besef dat mijn smartphone stuk is.

Ik kan nu geen foto’s meer kan maken van de prachtige natuur. Nou ja, gelukkig kan ik het opslaan in mijn gedachtes. Oh, maar ik kan nu ook niet meer bellen. Shit, dat is wel erg, want ik moet het thuisfront iedere dag laten weten of ik nog leef. Oh mijn god, ik kan nu ook geen accommodaties meer boeken voor de rest van de week, want ik weet de inloggegevens niet meer van mijn Airbnb-account. En hoe moet ik nou op een bestemming komen zonder Google Maps? De navigatie in mijn auto is achterhaald en kaartlezen heb ik nog nooit gedaan. Waar haalden mensen vroeger in hemelsnaam de energie vandaan om routes uit te stippelen via een routekaart? Oké, ik moet zo snel mogelijk naar huis, want zonder smartphone kan ik niets. Ik voel me ook niets, want niemand in Frankrijk verstaat mij en niemand weet waar ik nu ben. Ik ben nu echt alleen met mezelf. Ik heb nu niet de mogelijkheid om anderen op de hoogte te houden of mijn ervaringen te delen op sociale media. De disconnectie met de wereld voelt enerzijds heel beangstigend en anderzijds als een ontzettende opluchting. Ik kan nu letterlijk alleen maar luisteren naar mijn eigen wil, – en de vogels – want niemand heeft invloed op mij, maar wat nou als ik onwel word? Niemand gaat weten wat er met mij aan de hand is en waar ik ben.

Een half uur later sta ik bij de ingang van het park. Ik vraag aan een fransman met handen- en voetentaal of er een telefoonwinkel in de buurt is. Met zijn handgebaren in mijn hoofd rijd ik naar de plek waar ik moet zijn. In de winkel zie ik een zwarte iPhone 11 liggen; die ik over een maand in Nederland wil kopen. Hij is hier honderd euro goedkoper, dus mijn keuze is gemaakt. Ik loop samen met een personeelslid naar de kassa, steek mijn pinpas in het apparaat en voer mijn code in. Ik zie een rood kruis op het schermpje staan, gevolgd door een harde pieptoon: limiet bereikt. Ik overhandig het personeelslid contant geld en pin het overige bedrag. Weer verschijnt het rode kruis, gevolgd door een harde pieptoon.

Ik vraag in het half Engels en Frans waar ik in de buurt geld kan pinnen. Het personeelslid wijst met zijn hand naar het einde van de weg en vertelt in het Frans waar ik ongeveer heen moet rijden. Met een noodgang rijd ik de straat uit, draai een steile helling op en zie in de verte een uithangbord met daarop een euroteken. Ik sta voor de geldautomaat, klik op een bedrag van tweehonderd euro en wacht geduldig. Het geldapparaat weigert, want mijn limiet is bereikt. Vol goede hoop probeer ik het opnieuw, maar dan met een bedrag van honderd euro. Ik hoor meerdere piepjes achter elkaar en het apparaat maakt geluid. Vijf briefjes van twintig euro wapperen mij tegemoet onder een doorzichtig, plastic klepje.

Het is tien voor vijf; de telefoonwinkel gaat bijna sluiten. Ik sjees met de auto terug naar de telefoonwinkel, stap naar binnen en zwaai met het briefgeld naar het personeelslid die mij hielp. Ik verzamel mijn contante geld, overhandig het aan het personeelslid en steek mijn pinpas voorzichtig in het apparaat. De dodelijke stilte verbreekt door de snel klinkende piepjes van het pinapparaat. “Oh my god, I got the phone!”

Direct zet ik mijn iPhone aan, sla het instellingenmenu over en toets als een malle het telefoonnummer in van mijn moeder. Ik klik op de groene button. De telefoon gaat drie keer over. “Met Karin”, klinkt er aan de andere kant van de lijn. “Mam, wat ben ik blij om jouw stem te horen!” Het voelde alsof ik weer landde op planeet aarde; de plek waar ik altijd al ben geweest, maar pas besefte toen ik weer een smartphone in mijn hand had. Ik was weer connected met de wereld en voelde me ‘high on life’.

Door smartphones leven wij in een eenvoudigere wereld. Met één klik op de knop lees je een online encyclopedie, heb je contact met de andere kant van de wereld, word je vertelt welke route je moet nemen enzovoort. Je beseft niet hoe erg je moet waarderen dat je in zo’n fijne en gemakkelijke wereld leeft als je bent opgegroeid met een smartphone. Dat heb je je (groot)ouders vast wel eens horen zeggen; of dit blog. Maar één ding is zeker: je waardeert pas écht het leven met een smartphone als je de verbinding verbreekt met jouw omgeving, naasten en het internet. Disconnect to connect.

Écht voelen wat ik om het moment van disconnectie ervaarde, kan je enkel weten door het mee te maken. Daarentegen komt het gevoel in deze video dichtbij, want het illustreert de ontwikkeling die ik ook doormaakte.  

Het was me een avontuur, maar wel een hele leerzame. Om zulke stress te voorkomen tijdens je roadtrip, neem je het volgende mee:

 • Een extra smartphone
 • Genoeg contant geld
 • Je inloggegevens (zodat je via een ander device alsnog kan inloggen op je accounts)

Maar, houd tijdens de voorbereiding van je roadtrip ook rekening met het volgende:

 • Verhoog de limieten van geldbetalingen, -opnames en -overboekingen.
 • Noteer de adresgegevens van je huidige en toekomstige accommodaties.
 • Zorg dat je kan kaartlezen.

Een goed begin is het halve werk. Zorg dus ook dat je koffer minimaal één dag voor vertrek klaarstaat. Raak je al in paniek bij het idee om je koffer in te pakken? Dat is nergens voor nodig, want met deze paklijst ben je veilig:

Auto:

 • Band
 • Kaart
 • Parkeerschijf
 • Kentekenbewijs
 • Veiligheidshesje
 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshamer
 • Navulling olie & ruitenwisservloeistof

De auto zelf moet natuurlijk ook verzekerd zijn. Hier kun je je autoverzekering aanpassen, maar ook meer tips lezen die zeer handig zijn ter voorbereiding van je roadtrip. Voorafgaand aan mijn roadtrip heb ik ook heel deze webpagina doorgespit. Een must!

Betaalmiddelen:

 • Pinpas
 • Briefgeld
 • E-dentifier
 • Klein wisselgeld

Voedsel:

 • Snacks
 • Fles water (1L)

Toilettas:

 • Vijl
 • Kam
 • Pincet
 • Pleisters
 • Make-up
 • Spiegeltje
 • Tandpasta
 • Deodorant
 • Medicijnen
 • Scheermesje
 • Nagelknipper
 • Tandenborstel
 • Wattenstaafjes
 • Wattenschijfjes
 • Huidverzorging
 • Haarverzorging
 • Haarelastiekjes
 • Make-up-remover
 • Zonnebrandcrème
 • (Vochtig)toiletpapier
 • Menstruatieverzorging

Textiel:

 • Bikini
 • Kussen
 • Rugzak
 • Schoenen
 • Handdoek
 • Washandje
 • Fanny pack
 • Badslippers
 • (Fleece)deken
 • (Regen)kleding

Vermaak:

 • Teken- en/of leesboek
 • Schrijf- en/of kleurgerij

Technologie:

 • Mobiel
 • Oplader
 • AirPods
 • Smartphone
 • Geluidsboxje

Gegevens:

 • Zorgpas
 • Paspoort
 • Rijbewijs
 • PCR-testbewijs

Overig:

 • Pen
 • Bestek
 • Kussen
 • Potlood
 • Paraplu
 • Horloge
 • Zakmes
 • Zaklamp
 • Zonnebril
 • Aansteker
 • Notitieblok
 • Citronella kaarsen (tegen de muggen)
 • Plakroller (voor je kleding)
 • Schoonmaakspray en/of -doekjes

Een goed begin is het halve werk; voor de roadtrip, maar niet voor je zelfontwikkeling. Daar kan je je namelijk niet op voorbereiden. Zelfontwikkeling gebeurt op moment suprême. Een roadtrip biedt hiervoor dé perfecte gelegenheden, want je kan niets voorspellen. Je beslist namelijk alles met je eigen wil, en die is nooit hetzelfde. Ben je benieuwd waarom roadtrippen bijdraagt aan je zelfontwikkeling? Lees dan vooral verder.

Roadtrippen: je ontdekt zowel meer van de wereld als je persoonlijkheid

Ik arriveer bij mijn Airbnb in Foiches, geef mijn spullen een plekje en bereid mijn avondeten. Niemand is in het huis. De koeien loeien in de verte vanuit het weiland, achter het dorp. Normaalgesproken zou ik thuis de stilte opvullen met guilty pleasures uit mijn Spotify-afspeellijst. Hier, midden in het onbekende Frankrijk, deed ik dat niet. Ook niet de dagen erna in dezelfde situaties. Ik wist niet van mezelf dat ik de complete stilte kon handelen.

Zodra je beslist om alleen te gaan roadtrippen, zet je al een grote stap in je zelfontwikkeling. Je durft het namelijk aan om alleen te zijn, eigen keuzes te maken en daarop te vertrouwen. Het betekent dus dat je achter jezelf staat als persoon; dit geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen waardoor je je grenzen durft te verleggen en nieuwe ervaringen meemaakt.

Tijdens een roadtrip alleen ontdek je dus meer van de wereld, maar ook van je persoonlijkheid. Er zijn namelijk geen invloeden van anderen waardoor je je anders zal gedragen. Je hebt de kans om volledig jezelf te zijn. Heb je zin om zeven uur ’s ochtends te wandelen? Dan ga je wandelen. Heb je tussen de middag trek in McDonald’s? Dan ga je naar de McDonald’s. Wil je heel de dag doorbrengen in je kloffie? Dan draag je heel de dag lekker je kloffie. Niemand houdt jou tegen.

Je ontdekt tijdens zo’n roadtrip wie jij daadwerkelijk bent, maar je gaat ook beter begrijpen waarom je bepaalde dingen doet zoals je ze doet. Neem als voorbeeld autorijden: degene naast je heeft altijd wel iets op te merken over je rijstijl. Je past je aan, want met jouw handen aan het stuur draag je ook de verantwoordelijkheid voor degene naast je. Alleen beslis je zelf de snelheid, of je iemand inhaalt en wanneer je remt. Hierdoor denk je beter na over je acties en volg je niet de instructies op van een ander.

Alleen roadtrippen is één grote test. De kans is groot dat je terecht komt in een stressvolle situatie. Het is aan jou hoe je erop reageert. Zo ben ik erachter gekomen dat ik het verdedigingsmechanisme heb van een vechter; één van de drie menselijke reacties (vechten, vluchten of bevriezen) in een onverwachte situatie. Ik ging namelijk direct opzoek naar een telefoonwinkel om een nieuwe smartphone te kopen toen hij stuk viel, boven op een heuvel, midden in de Franse Ardennen. Het liefst zakte ik in elkaar om een potje te huilen, want ik was doodop en had het bloedverstikkend heet. Toen ik erop terugkeek, verbaasde ik me over mijn manier van handelen. Thuis op de bank had ik gezworen bij een jankpartijtje.

“Waarschijnlijk kom je erachter dat je eigenlijk veel meer kan dan je bewust bent.” Hier lees je waarom ervaren reiziger Melvin ook vindt dat alleen reizen helpt bij je zelfontwikkeling, maar dan door te gaan backpacken!

Tijdens mijn roadtrip ontdekte ik mijzelf, maar ook de onwerkelijke schoonheid van de Franse natuur. Ik heb een top drie van de mooiste plekken gemaakt die mij het ultieme roadtrip-gevoel gaven. Lees het onderstaande artikel en proef alvast een beetje van deze prachtplekken op aarde.

De drie mooi makers van mijn Franse roadtrip

Mijn roadtrip bestond uit lange, slingerende wegen door graanvelden afwisselend met oude, steile dorpsweggetjes in de heuvels. Na enkele uren op de weg was het voor mij wel weer genoeg geweest. Ik maakte tussenstops bij natuurgebieden, tankstations en Airbnb’s. Drie plekken daarvan vergeet ik nooit meer. En dit is waarom:

 1. Airbnb in Belle-et-Houllefort Na twee uur lang rechtdoor rijden, kwam ik aan in Belle-et-Houllefort, een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais. Ik reed door een dorpje met oude, bakstenen huisjes begroeid met prachtige, groene bladeren en allerlei paars-roze bloemen. Een grindpad leidde mij naar een grote, oude boerderij: de Airbnb waar ik een nachtje bleef slapen. Er stond een caravannetje klaar onder een oude eik, omringd met kippen, schapen en ezels. Ik voelde me één met de natuur. *Deze Airbnb paste perfect bij mijn roadtrip, want het was een klein dorpje vlak naast de grote snelweg. Bovendien kon ik mijn auto vol bagage naast mijn caravannetje parkeren; ideaal voor een roadtripper, want je zit er niet op te wachten om iedere keer weer je bagage te verslepen.
 2. De Grotten van Han De weg naar de Grotten van Han was een en al roadtrip: steile hellingen met scherpe S-bochten door de heuvels van de Frans-Belgische Ardennen. Het was af en toe nog best spannend, want de hellingproef daagde mij geregeld uit. Maar het was zeker de moeite waard. Eenmaal aangekomen op de bestemming kreeg ik een tour door het hart van de aarde: de grot van Han. Het was een adembenemende ervaring, want je wandelt tussen immens grote druipstenen in een temperatuur van slechts 9°C. Ik noem het ‘een kunstwerk van moeder natuur’. 
 3. Cap Blanc-Nez Ik reed vanuit Belle-et-Houllefort in slechts een kwartiertje naar de westkust van Frankrijk. De beboste heuvels maakten al gauw plaats voor hoge zandduinen vol helmgras gemengd met fleurige bloemetjes. Ik keek tijdens de rit uit op de diepblauwe Noordzee, mijn blonde lokken wapperden soepel langs mijn gezicht en de diepe klanken van housemuziek vulden mijn auto. Het leek wel een film. Maar ik moest me tegelijkertijd focussen op de hellingproef; anders was ik nooit aangekomen op het uitgestrekte strand van Cap Blanc-Nez. What a view. En wat een groot en schoon strand! Dit is niet te vergelijken met ons Zandvoort, Vlieland of Scheveningen.

Klik hier om deze drie bestemmingen te spotten in het hoogtepunt ‘Roadtrip’ op mijn Instagram-pagina @claudiangelique.

Door mijn roadtrip in Frankrijk heb ik meer gezien van de wereld, ken ik mijzelf een stuk beter en ben ik een iPhone 11 rijker. Een en al positief, op een paar zaken na.

Niets is perfect

We weten maar al te goed dat niets perfect is. Gelukkig maar, want anders wordt het leven gauw saai. Zo was ook mijn roadtrip niet perfect. Maar waarom niet?

Geen Engels
In Frankrijk praten de meeste Fransen geen Engels. Je moet dus wel een beetje Frans kunnen verstaan, anders raken ze al gauw geïrriteerd. Dat merkte ik toen ik aankwam bij het eerste tankstation in Foiches. Ik vroeg aan een werknemer in het Engels hoe ik moest betalen; hij negeerde me volledig. Zijn collega deed exact hetzelfde, want ook hij kon geen woord Engels.

Tip: Speel via Google Translate af wat je in een andere taal wil vragen.

Lak aan de maximumsnelheid
De meeste Fransen zijn niet alleen geïrriteerd als je Engels praat, maar ook als je je houdt aan de maximumsnelheid. Ik reed door Ostricourt, een klein dorpje in het Franse Noorderdepartement Hauts-de France, en de bestuurder achter mij claxonneerde maar liefst drie keer naar mij terwijl ze aan het bumperkleven was.

De omgeving in het buitenland is natuurlijk bekend voor de bewoners. Houd er in het buitenland dus rekening mee dat de bewoners weten waar wel en niet harder wordt gereden dan de maximumsnelheid.

Gaten in de weg
De wegen in Frankrijk zitten vol gaten; behalve de tolwegen. Hierdoor was ik soms erg aan het slingeren. Dit in combinatie met hardrijdende tegenliggers kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Wees dus voorbereid als je op buitenlandse wegen rijdt. We moeten niet vergeten dat Nederland eigenlijk een ‘klein’ paradijsje is door de hoge belastingtarieven die wij  betalen.

Veel flitspalen
In ieder dorpje wordt er geflitst. Zo reed ik met de maximumsnelheid van 50 km/h door een dorpje en werd mijn rechteroog verblind door een harde flits vanuit de bosjes. Ik schrok en was afgeleid. Gelukkig kwam er geen tegenligger aan, anders was er wellicht kans geweest op een botsing.

Boetes vermijden (in het buitenland)? Dat doe je met een van deze apps.

Oude winkels
In Franse dorpjes kom je geen Urban Outfitters, Hennis en Maurits of Pull and Bear tegen. Het enige wat je er vindt, is een buurtsupermarkt, sigarenwinkeltje of bakkertje. Shoppen is dus geen optie, tenzij je specifiek naar een shopping mall of grote stad rijdt, zoals hartje Parijs.

In ieder land zijn winkelgelegenheden anders. Zoek dus van tevoren uit of je bestemming een aantal leuke winkels in de buurt heeft. Anders maak je jezelf straks blij met een dode mus; dat wil je natuurlijk niet.

Shop till you drop? Neem hier een kijkje op Tripadvisor en stippel je route uit naar de mooiste shopping malls van Frankrijk.

Krijg je geen genoeg van zulke roadtrip-verhalen? Bekijk dan eens wat ik hieronder voor je heb verzameld. 

Roadtripverhalen

 • Droom jij ook graag weg bij prachtige, avontuurlijke foto’s midden in de natuur? Dan is het Instagram-pagina van @sigridofthesun echt wat voor jou. Je verzinkt in haar feed naar de mooiste plekken op aarde. Net alsof je er echt bij bent.
 • Sigrid en haar goede vriend Bryan runnen de website Roadtrippers of the Sun. Hierop kun je inspiratie opdoen voor geweldige bestemmingen, geven zij je reistips én kun je in hun webshop zelfs kleding en presets voor digitale foto’s kopen.
 • “Just living man”, zegt Christopher Mccandless in de film Into the Wild: een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin de jonge Christopher op zoek gaat naar avontuur. Hij ontdekt de mooiste plekken op aarde, maar ook vooral zichzelf.
 • Het boek On the road, ofwel ‘de bijbel van de beatgeneratie’, is een roman over Sal Paradise en zijn vriend die door de Verenigde Staten reizen. Zonder een doel zetten ze zich af tegen de normen en waarden, want ze willen een ongeremd en -aangepast bestaan leiden.
 • De podcast Fascinating Road Trips van California Now Podcast neemt je mee naar de oudste roadtrip-wegen van California. Co-host Nathan vertelt wat zijn roadtrip door California hem heeft gebracht. California Now Podcast heeft ook een podcast gewijd aan de bekendste roadtrip route ‘Route 66’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *