Leer meer over #Bodypositivity

Steeds vaker horen we de term voorbijkomen. Op de covers van magazines, overal op social media en televisie. Wat betekent de term, voor wie is het bedoeld en wat voor invloed heeft het op de jeugd? De jeugd van tegenwoordig maakt allerlei mooie ontwikkelingen mee. Van climate change, tot het opkomen voor minderheden en nu ook de term ‘body positivity’. Het is belangrijk dat we weten wat voor effect dit op hun heeft. Of het een positieve invloed heeft. Laten we dat even goed uitzoeken.

Al jarenlang is social media voor mij een plek geweest om inspiratie op te doen. Vaak gingen die ‘inspiraties’ over het perfecte lichaam. Ik volgde veel influencers met een platte buik en een grote kont. Ik streefde dan ook altijd naar het ideale lichaam. Ik heb zelf een vrij stevige bouw. Ik kickbokste toen ik jonger was erg veel. Toen ik hiermee stopte, maar hetzelfde bleef eten, kwam ik ontzettend snel aan. Mijn ouders vertelde mij dat ik mijn hele leven genoeg moest blijven bewegen, want zo was mijn bouw nou eenmaal. 

Toen ik wat ouder werd, begon ik met fitness en probeerde ik verschillende diëten. Veel diëten zijn over het algemeen niet lang vol te houden. Ze zijn gebouwd voor een korte termijn resultaat, maar laten niet zien hoe je een gezonde levensstijl behoudt. Na jarenlang diëten en weer aankomen, ben ik nu eindelijk op een ‘betere plek’. 

Ik sport nog steeds veel en zit momenteel ook in een gezonde fase van afvallen. Echter is mijn motivatie nu heel anders en doe ik niet aan een dieet. Ik doe het niet om de schoonheidsidealen van de influencers na te streven, maar ik doe het om me fijn en vooral sterk te voelen. 

Het grote verschil tussen mezelf van toen en nu is nog steeds social media. Ik volg nog veel influencers, maar nu zijn het mensen die laten zien dat er geen perfect lichaam bestaat. Dat je niet per se gelukkig wordt van een platte buik, maar dat het te maken heeft met je liefde voor jezelf. Het is en blijft een lastig traject, maar elke dag kom ik een stukje dichterbij.

Het ontstaan van de term ‘Body positivity’ begon in  bij de Victoriaanse vrouwen. Zij leefden in een tijdperk waar het schoonheidsideaal de wespentaille was. Veel van hen voelden de druk om daaraan te voldoen en trokken veel te strakke korsetten aan. Na een tijdje was grotendeel het zat, vanwege het tekort aan zuurstof. Zij vochten toen voor hun rechten om een normale broek te kunnen dragen. Zo ontstond de ‘Victoriaanse jurk reformatie’.

In stonden steeds meer mensen op tegen discriminatie en de ongelijke kansen voor dikkere mensen. 2 jaar later ,in  , werd de ‘National Association to Advance Fat Acceptance’ opgericht. Zij stonden voor een andere kijk op ‘dik zijn’. Dat was voor hen namelijk niet automatisch het teken dat iemand ongezond was. Ook ‘Health At Every Size’ (HAES) startte rond deze tijd. HAES stond voor een gezonde levensstijl, ongeacht je omvang. 

 was het jaar dat de beweging eindelijk een naam kreeg: The body positive. Twee experts op het gebied van eetstoornissen werkten samen om de wereld te informeren. Hun doel was om mensen zich goed te laten voelen, zonder ongezonde diëten.

In , na de opkomst van social media, werd de boodschap van de beweging verbreed: gelijke kansen voor dikke mensen werd representatie voor alle mensen, ongeacht maat, leeftijd, ras, gender of beperking. Dit was ook rond de tijd dat de hashtag #bodypositivity in de reclamewereld groot werd. 

Twee journalisten konden in  mooi verwoorden wat er met de term gebeurd was. Ze vertelden onder andere dat mensen zich vroeger schaamden voor delen van hun lichaam en zich nu bezwaard voelen als ze zich niet goed voelen over die delen. De problemen waren dus nog niet opgelost.  “De diepgewortelde problemen die we hebben met ons lichaamsbeeld, zijn door het oppervlakkige imago van body positivity nagenoeg onbespreekbaar geworden” , liet een van de journalisten weten in een van haar artikelen.

Momenteel is het nog steeds niet voor iedereen helemaal duidelijk waar de beweging voor staat. Van een bepaalde groep die voor zichzelf opkwam, is het nu vooral het individu die zich focust op zichzelf en hun zelfliefde.

In de podcast van Foodie-ness leer je meer over het ontstaan van Body Positivity:

 

Zoals in de tijdlijn beschreven, komt de term van ‘dikkere’ vrouwen die zich niet geaccepteerd voelden in de maatschappij. Momenteel wordt de term gebruikt door allerlei vrouwen, maar ook door mannen. Veel mensen uit de Body Positivity community verwelkomen iedereen. Het belangrijkste is dat je van jezelf en je lichaam houdt en dat iedereen geaccepteerd wordt. 

Misverstanden zijn echter vaak genoeg te vinden op het internet. Zo plaatsen vrouwen met een maatschappelijk geaccepteerd lichaam ook vaak de hashtag bij hun foto. Bij hen draait het dan om kleine onzekerheden over hun lichaam. Dit raakt vaak een gevoelige snaar bij de community. Het is juist bedoeld voor mensen die door hun lichaam niet binnen de maatschappelijke vakken vallen. Dan is het vrij lastig als zoveel influencers de term gebruiken zonder de echte betekenis te weten.

Een goed voorbeeld van een misvatting is de editie van Linda: Lekker body positief. Linda stond toen zelf op de cover in bikini. Haar bedoelingen waren uiteraard goed, maar dit werd niet door iedereen zo gezien. Zo een reactie van Laurie Treffers op Twitter:

Een duidelijk antwoord is er dus eigenlijk niet. Aangezien de beweging nu zo erg is gegroeid, is ook geen een antwoord hetzelfde. Het belangrijkste is dat je weet wat de term betekent en waar het vandaan komt. Hou van jezelf, ongeacht je kledingmaat en doe dit ook bij anderen. Dat is de belangrijkste boodschap die ik er zelf uit haal. Kritiek zul je altijd krijgen, dus doe vooral wat goed voelt.

Zangeres Lizzo laat in een interview weten dat iedereen binnen de beweging accepteert. Wel wilt ze dat de mensen waar de beweging door en voor is ontstaan ervan profiteren

Lees hier het interview met Lizzo

Social media is een terugkerend element binnen dit onderwerp. De reden waarom de beweging de laatste tijd zo groeit, is natuurlijk door het bereik van Instagram, TikTok en alle andere platformen.

Hoewel er een groeiende acceptatie is over de beweging, blijft negativiteit toch altijd bestaan. 

Vele reacties als: ‘We gaan obesitas toch niet promoten?’ en ‘Dik zijn is niet gezond’, worden regelmatig geplaatst bij foto’s van mensen die #bodypositivity gebruiken.

Veel mensen denken bij vollere mensen dat ze direct ongezond zijn. Dat ze bijvoorbeeld niet sporten of niet gezond eten. Ze zijn bang dat als dit als ‘normaal’ wordt gezien, hun kinderen dit als voorbeeld nemen. Hoewel een gezond lichaam belangrijk is, is een gezonde mindset veel belangrijker.

Een verkeerde gedachtegang : Een slanker lichaam zorgt voor een gezonde mindset en dat zorgt voor een gezond lichaam. Echter zorgt een gezonde mindset ervoor dat iemand gelukkig is. Een slanker lichaam doet dat niet. Ongelukkig zijn is niet goed voor je lichaam. Gelukkig zijn is dat wel. 

Een vollere vrouw op de cover van een magazine laat zien dat alle lichamen mooi zijn, ondanks alle negativiteit die zij krijgen over hun lichaam. Ook stimuleert dit vrouwen om dingen te bereiken en zich geen zorgen te maken of hun lichaam binnen ‘het normaal’ past. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent. Dat gebeurt pas als je jezelf accepteert hoe je bent.

In dit artikel vertelt buikchirurg Houdijk zijn mening over het verband tussen een gezond lichaam en de body positivity beweging. 

Naast alle negativiteit online is grotendeels ook erg positief. Zo heeft de term al veel bereikt in de wereld en laat het de jeugd zien dat iedereen geaccepteerd is, ondanks je maat.  

Uit onderzoek van 3vraagt en brandpunt+ is 85% van de jonge vrouwen enthousiast over de term ‘Body Positivity’. Bij jonge mannen is dit iets minder dan de helft. 

Door het in aanraking komen van beelden van allerlei verschillende lichamen, zien jongeren ook dat hun lichaam normaal en geaccepteerd is. Dit zorgt bij velen voor een positiever zelfbeeld en een beter humeur. Niet alleen helpt het met je kijk op jezelf. Het werkt ook met je kijk en eventuele vooroordelen op anderen. Door de beweging worden steeds meer jongeren bewust van het feit dat uiterlijk niet iets is waar je iemand op kunt beoordelen. 

Echter geven een aantal jongeren aan dat de beweging wel wat inclusiever mag. De term is nu vooral een vrouwending, maar zou zich volgens hen ook meer mogen richten op mannen.

In de documentaire van NPO 3, die in samenwerking was met 3vraagt en brandpunt+, laten twee mensen hun weg naar body positivity zien.

Klik hier om de documentaire te bekijken.

De afgelopen jaren zijn er prachtige body positivity campagnes voorbijgekomen. Zo droeg Tess Holliday tijdens de fashion week een outfit met de woorden: ‘sample size’. De sample size outfits tijdens fashion week zijn vaak een US maat 0 tot 4. Dat staat gelijk aan de Europese maten xxs tot xs. Veel mensen zijn het er niet mee eens dat vrouwen in deze kleren moeten passen, vandaar deze indrukwekkende campagne.

Door deze campagne is er veel aandacht gelegd op de onrealistische maten waarnaar men verlangd in de modewereld. Meerdere merken hebben hier dan ook op gereageerd en een voorbeeld aan genomen. 

Tijdens deze campagne van Nike werden vier danseressen voorgesteld doormiddel van een video. In deze video vertellen ze onder andere dat hun lichaam niet ongezond is. Ze trainen met plezier. “We moeten in shape zijn om te kunnen doen wat we doen”, zeggen ze. “En geloof het of niet, maar we zijn alle vier gezond.”

Bekijk hier het filmpje van de Honeybeez

Ook het bekende sportmerk Gymshark doet mee aan het accepteren van ieders lichaam. Met deze post lieten ze zien dat hun kleren voor iedereen zijn, ongeacht hun maat. 

Wat dit nog sterker maakt, is de reacties die Gymshark geeft op een aantal negatieve comments:

Comment: “Promoting unhealthy lifestyles to confirm with political correctness and thus increase revenue and likes by keeping the delusion population delusional. Alright.” 

Gymshark: “Healthy looks different on everyone and cannot be judged by someone’s looks.”

Comment: “Don’t normalise having a diabetic body.”

Gymshark: “We’re not. We’re normalising loving your body just the way it is.”

Ben je nou geïnteresseerd in meer body positivity verhalen? Hieronder hebben wij nog wat meer artikelen die je misschien leuk vindt!

Een artikel van Miljuschka over wat je allemaal moet weten over Body Positivity

8 Belangrijke lessen over Body Positivity van het merk Lush

Meer over het ontstaan van de beweging en de ontwikkeling ervan

Een Q&A van Joann van den Herik en Sophie Oussri over hun ervaringen met Body Positivity

Een blog over vergelijkbare termen en de betekenissen en verschillen

Een website die jou kan helpen met het ontwikkelen van Body Positivity

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *