De evolutie van Techno

Techno is een elektronische muziekstijl die een aanzienlijke rol speelt in de wereld en dus ook in Nederland. De muziek is te herkennen aan de hoge bpm (beat per minute) en wordt gedraaid op festivals zoals Awakenings, Tomorrowland, Loveland, Time Warp en nog vele anderen. Europa en Amerika spelen de grootste rol in de techno scene over de hele wereld. Berlijn is de techno capital waar in meest duistere bunkers harde techno wordt gebeukt. Nederland en België lopen daar niet ver op achter met hun festivals waar mensen van over de hele wereld naar toe komen om te stampen. Ook de VS heeft een flinke evolutie doorgemaakt binnen de techno scene. Er is namelijk veel veranderd in de scene door de jaren heen. Qua artiesten, muziekstijl en feesten. Hoe heeft techno zijn evolutie doorgemaakt?

 

  1. Geschiedenis

Techno maakte eind jaren 70 zijn doorstart in Amerika en Duitsland. Detroit was ooit beroemd om zijn enorme autofabrieken maar verloor in die tijd zijn glans. De jeugd snakte naar ontsnapping en de clubs boden hen dat. In de vroege jaren 80 werd Detroit overspoeld met grote disco- en after-hours feesten. Het genre kwam voort uit electro in combinatie met minimal en industrial.

 

The Belleville Three

Begin jaren 80 begonnen de middelbare schoolvrienden Juan AtkinsDerrick May en Kevin Saunderson – later bekend als de Belleville Three, vernoemd naar de Detroit-buitenwijk waar ze woonden – hun eigen muziek te maken, beïnvloed door de grauwe realiteit en het industriële geluid van hun thuisstad. Samen met Rik Davis bracht Atkins, die halverwege zijn tienerjaren begon met het maken van muziek op goedkope vroege synths, industrieel-klinkende electro muziek uit als het genre Cybotron. Na het afscheid van Davis, richtte Atkins in 1985 het Metroplex-label op om een ​​meer ritmisch, basgestuurd geluid voort te zetten. Hier haakte hij Derrick May aan om te promoten, produceren en te draaien. (Red Bull Music, 2018)

 

De geboorte van Techno

Met een soort culturele uitwisseling tussen Chicago en Detroit, begon de house muziek uit voorgaande muziekgenres, invloed te hebben op het nieuwe Detroit-geluid dat door de Belleville Three werd gecreëerd. Techno begon te kristalliseren en kreeg een plek om te bloeien in de Cheeks club, later het spirituele thuis van techno in de stad, The Music Institute. Atkins ‘Model 500-project’, en nieuwe producties van Saunderson en anderen, verplaatsten techno weg van het disco-afgeleide geluid. Zo onstond een nieuwe sound met invloeden van house en ijzige synth-melodieën met snelle machine-ritmes gespeeld op Roland’s goedkope 808, 909 en 303 synths. (Red Bull Music, 2018)

 

Techno nalatenschap

Terwijl tweede generatie DJ’s, zoals Jeff Mills en Carl Craig techno-puristen tevreden hielden, nam een ​​nieuwe golf van techno-vernieuwers in Europa en de VS de muziek in een agressievere richting waardoor hardcore werd geboren. Bleep-and-bass, trance, jungle, gabber en de experimentele elektronica van volgden. Techno belandde zelfs in hitlijsten over de hele wereld met dank aan The Prodigy, die samen met The Chemical Brothers en andere festival-acts acteerde voor een ruigere arena-rock-geïnspireerde versie van het geluid. Tot op de dag van vandaag, van Detroit tot Berlijn, Het genre blijft evolueren en muteren. (Red Bull Music, 2018)

 

  1. Techno; de sound en instrumenten

De evolutie van elektronische muziek instrumenten is ontstaan door uitvinders. Dit begon al in 1867 met de elektromechanische piano, ontworpen door Matthias Hipp. Dertig jaar later kwam Thaddeus Cahill met het Teleharmonium. Een enorm apparaat ter grootte van een vrachtwagen van 200 ton.

(Telharmonium)

 

Deze instrumenten waren geen succes voor de elektronische muziek. Vanaf 1928 werd er voor het eerst een andere dynamiek gebracht in muziek. Er werden verschillende uitvindingen uitgebracht om een nieuwe muzikale esthetiek te kunnen bereiken. Er werd geëxperimenteerd met de elektrotelefoon en ontwikkelde Leon Termen ‘The Teremin’. Een nieuwe manier van beat frequentie. Ondanks de verschillende uitvindingen die werden uitgebracht was dit nog niet de doorstart voor de elektronische muziek. De geluidsgeneratoren waren niet praktisch en konden niet massaal geproduceerd worden. Vanwege de grootte van de elektronische apparatuur was het niet haalbaar deze te vervoeren.

In 1964 kwam de doorstart van de ontwikkeling van elektronische apparatuur. Bob Moog lanceerde De Moog Synthesizer. Het werd nu mogelijk om de vorm van frequenties te veranderen en een piepende en krakende toon te ontwikkelen. De Moog Synthesizer werd niet door veel muzikanten gebruikt omdat deze zo groot was als een kast en ontzettend prijzig was. De Minimoog heeft echt dingen in gang gezet. Dit was de eerste draagbare synthesizer met een geïntegreerd toetsenbord. Het werd in de jaren 70 veel gebruikt door opkomende elektronische muziekgroepen.

Door de jaren heen kwamen er veel uitvindingen uit rondom de elektronische apparatuur. Yamaha kwam in 1983 met de eerste betaalbare digitale synthesizer waardoor de sound van house en techno alleen maar sterker werd. In de loop van de jaren is Acid-techno ontstaan. Mensen waren klaar met de ‘minimal techno’ met een tempo tussen de 128 en 130 bpm. De Roland TB-303 is de synthesizer die niet kan ontbreken bij deze stijl. Klik hier om te zien hoe deze synth gebruikt wordt en hoe de sound klinkt.

Nu worden er synthesizers, keyboards, samplers, drumcomputers, sequencers en computers gebruikt bij het maken van techno. Deze zijn niet veel anders dan de eerste instrumenten die op de markt zijn gebracht buiten het feit dat er veel meer snufjes op zitten waardoor de sound blijft ontwikkelen. Tijdens dj sets op feesten en festivals word voornamelijk Pioneer apparatuur gebruikt zoals mediaplayers en mixers.

 

 

Hoofdstuk 3: Feesten

Een belangrijk onderdeel van de techno scene zijn de feesten. De elektronische muziek is gestart in Amerika maar is daar decennialang klein gebleven. Eind jaren ’80 pikte Ibiza en Groot-Brittannië het op en werd direct een groot publiek aangesproken. In Groot Brittannië was de toenmalige Britse premier Margret Thatcher aan de macht. Zij steunde de vrije marktwerking en het individualisme waardoor de inkomensverschillen steeds groter werden en de jonge generatie arm was. De jeugd verlangde naar een manier om in hun gedachten te ontsnappen uit deze ellende. Zo zijn de Raves in Groot-Brittannië geboren.

Een Rave is een illegaal feest op een verborgen plek. Dit kan onder een brug, op een industrieterrein of ergens in een weiland zijn.

(90s rave in Groot-Brittannië)

 

De Raves werden steeds groter en kregen steeds meer media aandacht. Hierdoor werd uiteindelijk een anti-Ravewet opgezet. Er werden boetes van 20.000 pond uitgedeeld aan de organisatoren van de Raves. Zij wisten dit te omzeilen door later pas de locatie bekend te maken. Na een uit de hand gelopen Rave van een week lang werd de wetgeving verder uitgebreid. De politie kreeg nog meer bevoegdheden om Raves aan te pakken en er komt een eind aan de Ravescene in Groot-Brittannië.

 

Elektronische muziek sloeg ook in Nederland voorzichtig aan. Clubs als Roxy Amsterdam, Waakzaamheid in Zaandam en Nighttown in Rotterdam, waren de eerste die startten met het draaien van het genre. Er werd nauwelijks op gereageerd en clubeigenaren twijfelden om het nog te draaien. Dit keerde snel om. Door het winnen van het EK en de val van de Berlijnse Muur was er veel om te vieren. De economie trok na een flinke crisis ook weer aan en mensen wilden in het weekend los gaan om bij te komen van het harde werken. Deze vreugde in combinatie met de opkomst van de xtc-pil zorgde voor lange rijen bij de clubs. Hierdoor vielen sommige mensen buiten de boot. Veel mensen voelden zich geweigerd door het strenge elitaire deurbeleid van de clubs. Er ontstond een keerpunt. De Ravecultuur werd geboren in Nederland.

 

Mensen gingen op zoek naar andere plekken om te feesten en een eigen community te creëren. Ze trokken naar bossen, bruggen, weilanden en industrieterreinen. Zo nu en dan werd er een feest beëindigd maar de politie was allang blij dat deze feesten niet massaal in de binnenstad waren. Toch kwam er een steeds strengere regulering door ongelukken fouten op Raves. Er kwam een negatief stigma op de feesten en mensen zagen het als iets gevaarlijks. Het werd dan ook een lange tijd stil binnen de Ravecultuur.

 

In deze tijd worden er weer meer Raves gehouden door de coronacrisis. Door het sluiten van de clubs en festivals weten mensen niet waar ze het anders moeten zoeken.

 

Naast Raves zijn er natuurlijk ook de festivals waar elektronische muziek wordt gedraaid. Europa en met name Nederland staan bekend om de grote festivals. Feestgangers van over de hele wereld vliegen naar Europa om een festival te bezoeken.

 

Festicket heeft een lijst gemaakt met de Top 10 beste techno festivals in Europa voor 2021 en dit zijn de vijf beste.

 

  1. DGTL Amsterdam/Barcelona

DGTL is een festival waar underground house en techno samen komen. In Nederland vind het plaats op de NDSM-werf en in Barcelona aan het strand. Artiesten als Nina Kraviz, Sven Väth, Paul Kalkbrenner, Honey Dijon en Marcel Detmann staan op de line up.

 

  1. Sonus Festival

Sonus Festival is in het zonnige Kroatië. De harde techno beats worden zowel op het strand als op het water gedraaid. Artiesten als Amelie Lens, Charlotte de Witte, Ben Klock en Richie Hawtin staan op de line up.

(Sonus boot feest)

 

  1. Dekmantel

Op dekmantel wordt futuristische house en techno gedraaid. Zij omschrijven hun doelgroep als mensen die nieuwe trends willen ontdekken. Het festival vind plaats in Amsterdam en onder andere Helena Hauff, DJ Harvey en DJ stingray staan op de line up.

 

  1. Time Warp

Op Time Warp wordt de echte harde Duitse techno gedraaid. Het vind plaats in Mannheim, Duitsland. Time Warp bestaat al langer dan twintig jaar en heeft zes stages. Artiesten als Adam Beyer, Amelie Lens, Charlotte de Witte en Carl Cox staan op de line up.

 

  1. Awakenings Festival

Iedereen die techno fan is kent Awakenings. Awakenings geeft al sinds 2000 feesten en deze vinden voornamelijk plaats in Nederland. Er komen zo’n 80.000 mensen op het festival uit landen over de hele wereld. De line up bestaat uit ongeveer iedere techno artiest die bekend is in de scene.

 

Hoofdstuk 4: Artiesten

Artiesten uit de techno scene komen vanuit de hele wereld, maar de grote namen voornamelijk uit Europa. Het begon met de eerder benoemde Belleville Three. Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson. Zij waren de bron van de eerste gold techno uit Detroit en produceerde techno. Later kwamen onder andere Carl Craig, Carl Cox, Marcel Detmann en nog vele anderen erbij. Zij draaien nu nog op de huidige festivals en feesten.

De huidige artiesten bestaat uit een flinke lijst. De meest populaire dj’s in de techno scene op dit moment zijn:

 

Adam Beyer

Beyer brak in 1987 door in de scene en werd direct razend populair. In 1996 startte hij zijn eigen label ‘Drumcode Records’. Vanuit zijn eigen label post hij iedere week een set op de luisterkanalen en hij heeft zijn eigen festival genaamd ‘Drumcode Festival’. Hij draait vanaf het begin van Awakenings elk jaar op meerdere edities en heeft er inmiddels 75 op zijn naam staan. Om die reden word hij dan ook Mr. Awakenings genoemd.

Amelie Lens

Lens is haar carrière als dj begonnen in 2014 en brak door in 2016. Ze gaat dus nog niet heel lang mee in de scene maar is daardoor niet minder populair. Ze heeft haar eigen label genaamd ‘Exhale’ en draait op de grootste festivals zoals Awakenings, Tomorrowland en Dour.

 

Charlotte de Witte

De Witte, ook wel bekend als Techno Queen en vroeger bekend als Raving George, is een Belgische dj en muziekproducent. Ze begon op haar zeventiende met draaien voor de lol en wilde eigenlijk helemaal geen dj worden verteld ze in een interview met 3voor12. Inmiddels is ze één van de publieksfavorieten en draait ze over de hele wereld.

 

Nina Kraviz

Kraviz is een underground techno dj afkomstig uit Rusland. Ze is van origine tandarts maar ging een muziekopleiding volgen in Melbourne. Vanaf 2008 is ze bekend in de scene en startte ze als resident-dj in de propaganda club in Moskou.

 

Hoofdstuk 5: Nederlands trots in techno

Nederland is wereldwijd één van de beste landen op het gebied van techno en festivals. Mensen vliegen vanuit landen over de hele wereld om naar een festival te gaan.

Follow The Beat heeft een lijst gemaakt met de Top 10 techno festivals in Nederland. Dit zijn de beste vijf.

 

1. Awakenings Festival

We kunnen de lijst niet anders beginnen dan met Awakenings Festival. Dit is waarschijnlijk het populairste techno feest van Nederland en is ook zeker bekend binnen heel Europa. Naast dat ze door het jaar heen al heel veel events organiseren is Awakenings Festival in Juni de kers op de taart. Verwacht hier maar liefst 8 stages in de prachtige Velsen Valley, net boven Haarlem.

Met de unieke, surreële stages kijk je je ogen uit en vraag je je geen moment af waarom dit festival zo razend populair is. De volgende editie vindt plaats op 11 & 12 september. Als je hier bij wilt zijn raad ik je aan een dag vrij te plannen zodat je on-afgeleid je tijd en energie kunt steken in het verkrijgen van een ticket. Check hier de aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=3WVQ9ugRdjI

2. Soenda Festival

Er zijn niet heel veel festivals in de provincie Utrecht, maar Soenda is er wel één van. Twee keer per jaar zet Soenda de grachtenstad op stelten met een indoor en outdoor event. In de omgeving Utrecht is Soenda dan ook een erg populair techno evenement en met haar 12 jaar ervaring sowieso de moeite waard om te bezoeken. Bij Soenda proberen ze naast de mainstream techno een meer unieke sound neer te zetten. Bij een editie van dit festival zijn er zeker 5 podia te ontdekken waar jij kunt genieten van grote namen in de techno scene. Soenda Festival vindt dit jaar vanwege corona plaats op 28 augustus 2021.

3. DGTL Amsterdam

Er was eens een techno feestje in Amsterdam. In 2012 sloegen Pleinvrees en Strafwerk de handen ineen en creëerden DGTL. Sinds de eerste editie is DGTL elk jaar weer een onwijs succesvol festival en dat blijkt uit de vele internationale events die eruit volgden. Van Barcelona tot Tel Aviv, DGTL is er te vinden. Nog steeds is er elk jaar de authentieke DGTL in Amsterdam. DGTL is een festival ervaring vol ontdekking, inspiratie en verrassingen door middel van muziek, kunst en productie, aldus de woorden van DGTL zelf. Dit tweedaagse festival vestigt zich elk jaar in de loodsen op het Amsterdamse NDSM-terrein. Een extra reden om te gaan dus! Normaal trapt DGTL eind april het festival seizoen in Amsterdam een soort van af. Vanwege corona zijn ze in 2021 eerder de afsluiter van het festival seizoen met een editie op 11 en 12 september 2021.

4. Loveland Festival

Loveland Festival kan niet missen in dit rijtje. Het techno evenement bestaat al sinds 1995 en organiseert vandaag de dag jaarlijks 6 events. In 2020 wordt het 25 jarige jubileum groots gevierd en daarom is er 8 en 9 augustus een super speciale editie van Loveland Festival. Hier vind je 6 stages waar je je danspasjes kunt laten zien met de 20.000 dagelijkse bezoekers die hier op af komen. In het prachtige Sloterpark word je verwend met de beste housetechnominimal en tech house acts, interactieve entertainment en vele verrassingen. Alleen maar liefde voor Loveland!

5. Free your mind

Het statement dat dit festival wil maken is duidelijk: Free Your Mind. Het grootste deel van de festivals in deze lijst komt uit Amsterdam en dat is precies waar de organisatie van Free Your Mind een stokje voor wilde steken. Een groot techno event wat zich niet beperkt tot de grenzen van onze hoofdstad, maar je graag meeneemt naar het oosten van het land. Voor de 15e keer wordt dit gevierd op een super vette locatie: onder de John Frost brug in Arnhem. Aan originaliteit is hier geen gebrek en over de line-up hoef je je sowieso geen zorgen te maken bij dit unieke techno festival. Dit jaar vindt FYM Festival op 31 juli 2021 plaats. (Follow The Beat, 2021)

Nederlandse artiesten

In de techo scene draaien een aantal dj’s heel goed mee en touren over de hele wereld om op feesten te draaien.

 

Joris Voorn

Voorn studeerde af als interieurarchitect maar besloot al snel om muziek op de eerste plaats te zetten. Tijdens zijn studie won hij een dj-wedstrijd en werd hij vaste dj van poppodium Atak in Enschede. Vanaf 1997 werd hij geboekt voor optredens en draait hij onder anderen op Lowlands en Awakenings. Voor draait een mix van house en minimal techno.

 

Speedy J

Speedy J is de artiestennaam van Jochem George Paap, een techno producent en dj uit Rotterdam. Paap begon met muziek maken in de late jaren 80. Hij maakte een uitstapje naar Intelligent Dance Music, maar keerde in 2000 weer terug naar techno. Paap draait over de hele wereld en in Nederland op Awakenings, 909 festival en Loveland festival.

 

Reinier Zonneveld

Zonneveld is een Amsterdamse techno dj die economie studeerde aan de UvA. In zijn studiejaren ontdekte hij zijn liefde voor techno en begon met draaien op Raves. Al snel ontpopte hij zich tot een ware dj en kreeg een vaste editie bij De Marktkantine. In 2016 start hij zijn eigen label Filth On Acid en produceert liedjes die hoog in de hitlijsten staan. Zonneveld is resident van Awakenings en draait over de hele wereld.

 

Hoofdstuk 6: Drugs

Techno festivals worden geassocieerd met drugs. Een middel dat niet kan ontbreken tijdens een feest. Alhoewel techno veel meer is dan knarsende kaken en grote pupillen, wordt er wel veel gebruikt op feesten. XTC is het middel dat het meeste gebruikt wordt. De naam ‘XTC’ komt van het woord extase. XTC wordt geproduceerd in een lab en wordt gedrukt in de vorm van een pil. XTC bevat de werkzame stof MDMA. MDMA stimuleert je lichaam waardoor je energie krijgt om de hele dag of nacht door te dansen. Daarnaast is heeft het een effect die je bewustzijn veranderd. Je waarneming voelt intenser en het gevoel van verbondenheid naar anderen neemt toe.

XTC wordt al sinds eind jaren 80 gebruikt op feesten. Bekijk hier het filmpje waarin de evolutie van XTC wordt laten zien.

 

 

Hoofdstuk 7: Content curatie

Nog niet klaar met techno? Bekijk deze links dan ook eens.

 

www.djmag.com

 

https://techno-art.ch/techno-music/

 

https://www.parool.nl/nieuws/dj-reinier-zonneveld-maakt-techno-met-een-vleugje-klassiek~be2a1c3a/

 

https://www.youtube.com/watch?v=ls6R2-Nacrk

 

Wil je na het lezen van deze longread zelf beginnen met draaien? Check deze links dan even.

 

Homepage DJ School Amsterdam

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *