ASMR: Een lifesaver of een cringefestijn?

Kun jij een breinorgasme krijgen?

Wanneer ik mensen vertel dat ik ASMR-video’s kijk, krijg ik altijd één van de twee volgende reacties. De eerste groep zegt: ‘’Kijk jij dat ook!? Fijn hè! Ik kan echt niet meer zonder in slaap komen!’’ De tweede groep zegt: ‘’ASMR? Kijk jij dat? Ik vind dat echt vreselijk. Daar word ik zó ongemakkelijk van!’’ De tweede groep doet daarbij vaak nog een oordelende blik cadeau. Alsof je ze net hebt verteld dat je je hond ten huwelijk hebt gevraagd. Oké, iedereen zegt het in zijn eigen woorden, maar het komt altijd neer op één van de twee. Is dat omdat de laatste groep niet open-minded genoeg is? Of kan ASMR echt zulke verschillende effecten hebben op mensen? In dit artikel geef ik antwoord op die vragen.

Hoofdstuk 1: Een trans waar ik niet meer uit wilde komen

Mijn eerste ASMR-ervaring. Ik had mijn verhaal over ASMR Darling al klaarliggen. Zo noemt het prachtige meisje dat ASMR-video’s op YouTube plaatst zichzelf. Ze tikt met haar roze nagels op voorwerpen zoals een glas, een boek of een parfumflesje. Ze beweegt één van haar make-upkwasten rustig heen en weer over de microfoon en fluistert er zachtjes bij. Dit was dan wel de eerste keer dat ik een ASMR-video keek op YouTube, maar het was niet mijn eerste ASMR-ervaring. Dat was op de middelbare school. Ik hoor je denken: hoe kan een middelbare school vol gillende tieners voor ASMR zorgen? Ik zal de situatie voor je schetsen.

15:20 uur. Mijn vriendin Chiara en ik liepen vanuit de gymzaal naar A121, het geschiedenislokaal. Omdat het al zo laat was, was het stil op de gangen. Met onze rode wangen en ons verwilderde kapsels liepen we met langzame passen naar onze plek links achterin het lokaal. We ploften neer op onze stoelen. Die plek hadden we bemachtigd aan het begin van het jaar zodat we stiekem konden kletsen tijdens de les zonder dat de lerares, mevrouw Kant, het door zou hebben. Deze les waren we stil. De gymles had ons gesloopt. We waren rozig en hadden weinig concentratievermogen. Daarnaast was geschiedenis niet ons favoriete vak. Die dag hadden we het over Lodewijk de 14e, de Zonnekoning.

Mevrouw Kant was een ontzettend lieve vrouw. Ze was zo’n 65 jaar oud, klein en aandoenlijk. Ze had een zachte en aardige maar vooral kalmerende stem. Haar stemgeluid was het tegenovergestelde van krachtig. Ik vraag me zelfs af of ze wel kán schreeuwen. Wanneer ze begon te vertellen over dit onderwerp dat mij (sorry mevrouw Kant) niets interesseerde, leek het wel alsof er een knopje omging in mijn hoofd. Alle andere gedachten verdwenen als sneeuw voor de zon en alleen haar zachte stem had nog mijn aandacht. Ik was in een soort trans. Het was niet dat ik dreigde in slaap te vallen, maar ik deed er alles aan om niet uit die trans gehaald te worden. Het liefste wilde ik er nooit meer uitkomen. Op dat moment wist ik nog niet wat dit gevoel was. Ik was er ook niet nieuwsgierig naar. Nu besef ik dat dit ASMR was.

Ondanks het fijne, rustgevende gevoel dat ik kreeg van de stem van mevrouw Kant had dit ook een nadeel. Soms werd ik in één ruk uit mijn trans getrokken door mevrouw Kant zelf, die me een vraag stelde over de lesstof. Uiteraard had ik niets meegekregen van haar hele verhaal en wist ik het antwoord niet. Medestudenten lachten me uit omdat ze dachten dat ik niet zat op te letten. Dat was ook wel zo, maar de reden wisten ze niet. Achteraf vraag ik me af of meer studenten in haar klas dit ervaarden. Ik kan toch niet de enige zijn geweest?

Benieuwd naar de eerste ASMR-video die ik keek toen ik ASMR ontdekte? Dit is hem:

Hoofdstuk 2: Wonderlijke wereld genaamd ASMR

ASMR kan ons een extreem ontspannen gevoel opleveren. Het kan zorgen voor tingles: een geluid of visuele trigger waardoor ASMR bij iemand wordt aangewakkerd. En het kan ons helpen beter te slapen en onze chaotische gedachten stil te leggen. Maar hoe werkt dat dan? Laten we daarvoor eens een wat dieper kijkje nemen in deze wonderlijke wereld genaamd ASMR.

In 2010 gaf Jennifer Allen, werkend in cybersecurity, dit rustgevende fenomeen de naam Autonomous Sensory Meridian Response, oftewel: ASMR. Ze dacht dat als het geen naam had, men het er ook niet over zou hebben. Daarnaast wilde ze de gêne van het fenomeen wegnemen, dus koos ze voor deze medisch klinkende term. Toen ASMR eenmaal genaamd was, werden onderzoekers er inderdaad nieuwsgierig naar. Eén van hen is Craig Richard, onderzoeker van de Shenandoah universiteit. Hij zegt dat ASMR een patroonherkenning is. Ons brein herkent een patroon wanneer iemand bijvoorbeeld langzaam fluistert, dat vinden we rustgevend. Verder zijn alle onderzoeken naar ASMR nog zeer pril.

Wel heeft Richard een bijzonder interessante theorie. Hij zegt dat de sfeer die ten grondslag ligt aan bijna alle ASMR-video’s, een rustige, baarmoederachtige intimiteit is. ASMRtists (mensen die ASMR-video’s maken) spreken zachtjes in de oren van de kijkers en proberen ze zachtjes in slaap te brengen door middel van persoonlijke aandacht, troostende woorden, glimlachen en gesimuleerd aaien. Uiteindelijk gaat het volgens Richard allemaal om het triggeren van de gevoelde ervaring van geliefd zijn. De baarmoederachtige intimiteit zou wel verklaren dat zo’n negentig procent van de ASMRtists vrouw is.

Alhoewel er voor mij reden genoeg is om te geloven dat ASMR echt bestaat, zijn er genoeg wetenschappers die het ontkennen tot er genoeg bewijs is. Aan dat bewijs wordt hard gewerkt door onder andere Anouk Keizer, hoogleraar aan de UU. Ze doet onderzoek naar ASMR en vertelt hier alvast iets over in De Universiteit van Nederland Podcast. Ze zegt dat wanneer men ASMR ervaart, de huidgeleiding omhooggaat en de hartslag naar beneden. Dat is bijzonder en afwijkend, maar onderzoekers begrijpen dat wel. Ze zien het als een kalme staat van enthousiasme.

Voor Keizer is het dus wel duidelijk: ASMR bestaat, want het is terug te zien in een lichamelijke reactie. ‘’Het is geen vreemde fetisj zoals sommige mensen denken, slechts 5% van de mensen wordt opgewonden van ASMR’’, aldus Keizer. Ze geeft aan nog te willen onderzoeken of we ASMR ook bij mensen kunnen aanleren.

Benieuwd naar wat Anouk Keizer nog meer te vertellen heeft over haar onderzoek naar ASMR? Luister dan de podcast die ze gemaakt heeft in samenwerking met de Universiteit van Nederland:

Hoofdstuk 3: ASMRtist vertelt

Esmee (24), op YouTube beter bekend als @DutchessASMR, verschijnt op mijn beeldscherm in de Zoom-meeting. Ik bedank haar alvast dat ze dit interview met me wil doen. ‘’Geen probleem hoor’’, zegt ze. ‘’Ik probeer altijd te helpen waar dat kan.’’ Op de achtergrond is de witte schuine wand te zien die in veel van haar ASMR-video’s terugkomt. Het is best gek om haar normale stem te horen in plaats van haar fluisterstem. Met haar donkerbruine krullen zit ze fris en fruitig klaar om mijn vragen te beantwoorden.

Hoe zou je ASMR omschrijven aan iemand die niet weet wat het is?
‘’Dat vind ik altijd lastig. Voor mij is ASMR een tinteling die wordt opgewekt door middel van beeld en geluid en daardoor kom je tot rust. Ik vergelijk het soms met wanneer iemand lekker door je haar gaat met zijn vingers of je rug kriebelt. Maar het bijzondere aan ASMR is dat het voor iedereen anders kan voelen.’’

Wat was jouw eerste ASMR-ervaring?
‘’Ik stond in de Intertoys en de kassière stond een cadeautje in te pakken. Ik was toen ineens helemaal in trans. Ze deed het zo rustig en perfect, dat was voor mij heel erg satisfying. Op een gegeven moment liet ik alles wat ik kocht inpakken, ook al was het voor mezelf, gewoon om dat gevoel weer te krijgen. Ook kan ik me nog goed herinneren dat ik de tingles kreeg van mijn zus die een appeltaart aan het bakken was. Ze legde de reepjes deeg zo perfect en gecontroleerd boven op de appeltaart dat ik weer in die trans terecht kwam. Ik kon daar uren naar kijken.’’

Je hebt het over tingles, dat gevoel dat je krijgt van ASMR, hoe voelt dat?
‘’Dat voelt voor iedereen anders. Veel mensen hebben het over een tinteling die over je rug loopt, dat heb ik niet. Bij mij is het een tinteling bovenin mijn hoofd, mijn bovenarmen en mijn bovenbenen. Die tinteling voelt voor mij dus hetzelfde als wanneer er iemand in je haar aan het kriebelen is. Als ik op bed lig op mijn linkerzij en ik dus meer hoor met mijn rechteroor, voel ik de tingles ook meer aan de rechterkant van mijn lichaam. Dat vind ik zelf altijd een leuk feitje, grappig hoe dat werkt.’’

Wanneer ben je zelf begonnen met het maken van ASMR-video’s?
‘’Ik woonde net op mezelf, op kamers. Ik keek toen al een tijd ASMR en ik dacht: dit kan ik ook. Ik heb mijn telefoon aangezet, wat attributen erbij gepakt en ik ben aan de slag gegaan. Vervolgens heb ik een YouTube naam verzonnen, Dutchess ASMR, waarvan ik achteraf denk: waarom? Maar goed, ik zette de video online en ik ben eigenlijk nooit meer gestopt met video’s maken. In mijn eerste video’s had ik mijn gezicht nog niet in beeld, dat vond ik ongemakkelijk.’’

Waarom begon je pas toen je het huis uitging? Was je bang dat je betrapt zou worden?
‘’Dat klopt wel een beetje ja. Ik kon in mijn eigen plekje ongestoord mijn gang gaan. Ik heb ook heel lang geheimgehouden dat ik dit deed, het was een soort alter ego van me. Ik heb het zelfs mijn voormalige vriend pas na twee jaar verteld.’’

Was er nooit iemand in je omgeving die erachter kwam?
‘’Heel af en toe vroeg iemand op school aan me: ik heb jou gezien in een video, klopt dat? Dan was ik helemaal in shock en wist ik niet wat ik moest zeggen. Want dat stukje van mijn leven was voor mij een soort bubbel, dat is het nog steeds wel. Ik zie mijn kamer, waar ik mijn video’s maak, als een soort safe haven.’’

Vertel je het nu gemakkelijker, na al die jaren?
‘’Wel sneller, maar het is nog steeds niet makkelijk. Ik heb het nu wel op mijn cv staan, maar echt pas net. Ik vind het eigenlijk best slecht van mezelf, maar ik merk dat ik het met honderd abonnees minder snel vertel dan met vijfduizend. Ik ben er nu echt trots op.’’

Krijg je wel eens te maken met mensen die ASMR vreselijk of ongemakkelijk vinden?
‘’Ja, ik moet eerlijk zeggen dat ik dan in de zelfverdediging spring. De ASMR-community is enorm groot en er worden ook video’s geplaatst waar ik mijn twijfels bij heb. Veel mensen denken bij ASMR aan iets seksueels. Er staan video’s online die dat alleen maar bevestigen. Dat helpt niet mee. Ik leg altijd uit dat ik simpelweg lifestyle video’s maak, maar dan in ASMR-stijl.’’

Wat is je doel met het maken van ASMR-video’s?
‘’Ik vind het heel bijzonder als mensen me privéberichtjes sturen met wat ik voor hen kan betekenen. Dat klinkt heel cliché, maar dit is voor mij gewoon een hobby en als ik daar mensen mee kan helpen vind ik dat supertof. Mensen met slapeloosheid of die een moeilijke periode doorgaan kunnen bijvoorbeeld veel steun en afleiding halen uit mijn video’s. Daarnaast richt ik me toch ook wel op het aantal abonnees. Wanneer ik de vijfduizend heb behaald, richt ik me op die zesduizend, ga zo maar door. Je zou het bijna een verslaving kunnen noemen. Maar uiteindelijk vind ik de interactie met mijn volgers het leukst. Dus via Instagram, de comments of via een livestream.’’

Krijg je ook wel eens haat?
‘’Ja, toevallig laatst nog. Ik nam een video op toen ik net onder de douche vandaan stapte. Ik had geen make-up op maar dat maakte mij niets uit. Iemand reageerde toen onder de video dat ik de reden ben waarom mensen make-up dragen. Ik dacht: oh, bedankt! In het begin kon ik me daar heel veel van aantrekken, soms nog steeds, maar ik kan er nu wel beter mee omgaan.’’

Hoe sta je tegenover mensen die totaal niet van ASMR houden?
‘’Ik denk dat ASMR gewoon niet voor iedereen is. Ik heb ook een aantal vrienden die het echt vreselijk vinden, maar ik weet dat ze het wel geprobeerd hebben. Dan kan ik me daar heel goed bij neerleggen. Ik zou nooit mensen dwingen om ASMR-video’s te kijken. Ik vind het al helemaal vreselijk wanneer mensen mijn video’s gaan kijken in mijn bijzijn. Dan zeg ik: zet alsjeblieft gauw af!’’

Als afsluiter: wat is jouw favoriete ASMR-trigger?
‘’Dat verschilt echt bijna per dag. Op het moment is het fluisteren waarbij je duidelijk alle geluiden uit iemands mond kunt horen. Ook door losse thee of rijst graaien vind ik superfijn. En het triggert me wanneer mensen die geen ASMRtists zijn, ASMR proberen te maken. Zoals de video’s van W Magazine, waarbij bekende mensen ASMR proberen.’’

Lijkt het je leuk om ASMR-video’s te maken? Kijk dan de volgende video waarin @GibiASMR je tips en advies geeft over het maken van je eigen ASMR-kanaal:

Hoofdstuk 4: Heftige meningsverschillen

Voor eens en voor altijd wilde ik weten of mensen die een afkeer hebben van ASMR, zich simpelweg niet openstellen of het werkelijk anders ervaren. Ik ging op onderzoek uit.

Stephen Smith, psychologie professor aan de universiteit van Winnipeg, liet samen met twee collega’s tweeëntwintig proefpersonen een fMRI-scan doen onder het genot van ASMR-triggers. De helft van de groep gaf aan ASMR te kunnen ervaren en de andere helft niet. Wat opviel was, dat bij de helft die géén ASMR kon ervaren de scan

er anders uitzag dan bij de helft die dat wel kon. Bepaalde delen van het brein werken normaalgesproken samen wanneer je wakker en in rustmodus bent. Bij de groep die geen ASMR kon ervaren, lichtte deze delen van het brein inderdaad op tijdens de scan. Bij de groep die het wel ervaarde, werkten die delen van het brein niet zoveel samen, maar juist andere delen van het brein waren meer betrokken dan normaal.

Een fMRI-scan van de hersenen in normale, relaxte staat:

Een fMRI-scan van de hersenen tijdens het ervaren van tingles:

 


Bron: NCBI.

Na dit onderzoek, speculeerde Smith dat ASMR gelijkmatig zou kunnen zijn aan synesthesie. Dat is een neurologisch verschijnsel, dat twee tot vier procent van de bevolking heeft, waarbij een zintuigelijke waarneming ongewild ook andere zintuigen aanwakkert. Waar voor een gemiddeld persoon een knoop gewoon een knoop is, kan een persoon met synesthesie een knoop associëren met de smaak van drop. Dat werkt als volgt. Onze vijf zintuigen hebben hun eigen lijntjes naar onze hersenen, waar ze ook hun eigen plekje hebben. Bij mensen met synesthesie lopen die lijntjes kriskras door elkaar heen.

Neurowetenschapper Dennis Schutter denkt ook dat ASMR-liefhebbers mogelijk over een extra verbinding in het brein beschikken. ‘’Misschien activeert gefluister bij hen zowel het auditieve deel van de hersenen als het beloningssysteem, zodat ze een fijn gevoel ervaren’’, zegt hij tegen Psychologie Magazine.

Daarnaast deed Stephen Smith nog een ander onderzoek met zijn twee collega’s. Namelijk het verband tussen mensen die ASMR ervaren en hun karaktereigenschappen. Wat bleek? Mensen die ASMR ervaren zijn vaak opener voor nieuwe ervaringen en scoren hoog op neuroticisme, een meting voor emotionele instabiliteit. Ze scoorden juist weer lager op zorgvuldigheid, extraversie en servicegerichtheid. Ik weet niet of ASMR-liefhebbers, waaronder ikzelf, dat laatste moeten opvatten als een belediging. Maar wellicht ging de hospitality-opleiding die ik een aantal jaar geleden volgde dáárom niet van een leien dakje.

Er is dus wel degelijk een verschil tussen mensen die wel of geen ASMR ervaren. Dat is niet alleen te zien op een fMRI-scan, maar zelfs in karaktereigenschappen. Misschien is het dan toch niet zo gek dat sommige mensen liever niet naar een fluisterend persoon kijken die op alles tikt en schraapt?

Hoofdstuk 5: Hulp bij mentale problemen

We weten ondertussen dat ASMR voor een deel van de mensen ontzettend ontspannend is: het kan je binnen no-time naar dromenland brengen. Maar, houd je vast, het kan ons zélfs helpen bij mentale klachten of chronische pijn. Hier was ik zelf ook van onder de indruk. Hoe kunnen rustgevende geluidjes er nu voor zorgen dat je minder last van pijn of mentale problemen hebt? Dat zocht ik uit.

In hoofdstuk twee vertelde Anouk Keizer al, dat de huidgeleiding bij een ASMR-ervaring omhooggaat en de hartslag omlaag: een kalme staat van enthousiasme. En doordat de hartslag dus naar beneden gaat, kan het mensen helpen met stress, depressie, slapeloosheid en angstgevoelens. Klinkt logisch, maar is het dan echt zo makkelijk?

Etos legt de werking ervan op de volgende manier uit. De tingles die je kunt krijgen tijdens het luisteren naar ASMR, worden opgewekt door biologische en hormonale processen in je lichaam. Er komen op dat moment hormonen vrij die in relatie staan tot het hebben van een persoonlijke band met een ander. Namelijk:

Endorfine: Het hormoon dat zorgt voor een goed gevoel.
Dopamine: Het hormoon dat hoort bij het beloningssysteem: maakt deel uit van het ervaren van genot en blijdschap.
Oxytocine: Het hormoon dat ervoor zorgt dat je kunt ontstressen en ontspannen.
Serotinine: Het hormoon dat slaap opwekt.

Deze hormonen zorgen er gezamenlijk voor dat je zo’n ontspannen gevoel krijgt én misschien wel de tingles. En doordat je al die hormonen tegelijk opwekt en ze je in zo’n relaxte staat brengen, kan dit daadwerkelijk helpen met stress, depressie, slapeloosheid en angstgevoelens. Bij een ASMR-ervaring gaat je hartslag zelfs meer naar beneden dan bij een mindfulness-training.

Anouk Keizer heeft zelfs de hoop dat ASMR in de toekomst misschien wel een optie kan zijn om psychische klachten te behandelen. Maar dan moet er een video komen die bij iedereen ASMR opwekt en dat is nogal lastig.

Conclusie: het onderzoek naar ASMR en de mogelijkheden die het met zich meebrengt is nog lang niet gesloten. En het is van belang dat het onderzoek niet stopt, want blijkbaar is ASMR in staat meer te doen met mensen dan ze naar dromenland brengen.

Benieuwd naar hoe ASMR Belinda Strijbos heeft kunnen helpen met haar depressieve klachten? Lees haar verhaal onderaan dit artikel van RTL Nieuws.

Hoofdstuk 6: Test of jij je brein kunt kietelen

Weet je nog niet of je ASMR kunt ervaren? Of heb je gewoon zin om naar wat fijne geluidjes te luisteren? Doe dan de test! Hieronder vindt je vijf korte ASMR-video’s waarin verschillende triggers te zien zijn. Een groep onderzoekers uit Sheffield deed onderzoek naar de meest favoriete ASMR-triggers door dit bij 800 mensen te testen. De vijf meest geliefde triggers zijn verwerkt in onderstaande video’s.

1. Tikken/tapping
In de volgende video tikt @ASMRDreamMore op allerlei verschillende voorwerpen. In de ASMR-wereld wordt deze trigger tapping genoemd.

Hoe voel je je bij het bekijken van deze video?
A. Ontspannen en relaxt.
B. Totaal ontspannen en ik voel tintelingen in mijn hoofd of andere delen van mijn lichaam.
C. Ik voel niets.
D. Ik voel me ongemakkelijk of geïrriteerd, ik zet het zo snel mogelijk af.

2. Fluisteren
In deze video fluistert @BusyBASMR, dat is een van de favoriete triggers voor driekwart van de ASMR-liefhebbers.

Hoe voel je je bij het bekijken van deze video?
A. Ontspannen en relaxt.
B. Totaal ontspannen en ik voel tintelingen in mijn hoofd of andere delen van mijn lichaam.
C. Ik voel niets.
D. Ik voel me ongemakkelijk of geïrriteerd, ik zet het zo snel mogelijk af.

3. Gezicht borstelen/persoonlijke aandacht
@ASMRClaudy gaat in deze video zogenaamd zachtjes over je gezicht met een make-upborstel. Dit soort triggers vallen ook onder persoonlijke aandacht omdat je een soort van gepamperd wordt.

Hoe voel je je bij het bekijken van deze video?
A. Ontspannen en relaxt.
B. Totaal ontspannen en ik voel tintelingen in mijn hoofd of andere delen van mijn lichaam.
C. Ik voel niets.
D. Ik voel me ongemakkelijk of geïrriteerd, ik zet het zo snel mogelijk af.

4. Haar borstelen
In deze video borstelt @HushedTonesASMR het haar van een vriendin. Dit is een zeer populaire trigger, hoogstwaarschijnlijk omdat ook dit met persoonlijke aandacht te maken heeft.

Hoe voel je je bij het bekijken van deze video?
A. Ontspannen en relaxt.
B. Totaal ontspannen en ik voel tintelingen in mijn hoofd of andere delen van mijn lichaam.
C. Ik voel niets.
D. Ik voel me ongemakkelijk of geïrriteerd, ik zet het zo snel mogelijk af.

5. Hoofdmassage
In deze video geeft @OzleyASMR je een zogenaamde hoofdmassage. Je kent vast het fijne gevoel dat je daar in het echt van krijgt. Veel mensen krijgen een gelijkmatig gevoel door naar zo’n video te kijken.

Hoe voel je je bij het bekijken van deze video?
A. Ontspannen en relaxt.
B. Totaal ontspannen en ik voel tintelingen in mijn hoofd of andere delen van mijn lichaam.
C. Ik voel niets.
D. Ik voel me ongemakkelijk of geïrriteerd, ik zet het zo snel mogelijk af.

Heb jij het vaakst A geantwoord?
Dan kun je ASMR ervaren! Je ervaart alleen niet zo snel of helemaal geen tingles. Dat is niet erg, want een ASMR-ervaring zonder tingels kan alsnog ontzettend fijn en rustgevend zijn! Wist je nog niet dat je ASMR kon ervaren? Dan ligt er nog een wereld aan ontspannende ASMR-video’s op jou te wachten!

Heb jij het vaakst B geantwoord?
Dan kun jij zeker ASMR ervaren. Niet alleen dat, je ervaart ook tingles! Wat fijn! Misschien heb je dit gevoel wel eerder gehad en weet je nu wat het inhoudt. Of misschien ervaar je dit voor de eerste keer, dan ligt er nog een wereld aan ontspanning en tingles op jou te wachten!

Heb jij het vaakst C of D geantwoord?
Dan ervaar jij geen ASMR. Geen paniek, ASMR is niet voor iedereen zoals je hebt kunnen lezen in hoofdstuk vier. Misschien word jij wel veel meer ontspannen van mediteren, yoga of opruimen. Dat is voor iedereen anders.

Wat kwam er uit jouw test? Is gebleken dat je ASMR kunt ervaren? Hieronder vind je een video met vijftig verschillende triggers zodat je kunt testen welke triggers jij het fijnste vindt. Ontspan ze!

Hoofdstuk 7: Extra tips die je niet mag missen

Kun jij ook niet genoeg krijgen van het onderwerp ASMR? En wil je er alles over weten? Hieronder wat extra tips die je niet mag missen als ASMR-lover!

Een aantal Nederlandse ASMR-YouTubers maken gepersonaliseerde video’s waarbij je tegen een kleine vergoeding zelf kunt aangeven welke triggers je fijn vindt, waar de video over moet gaan en soms kun je zelfs voorkeur geven voor een bepaalde achtergrond. Hieronder een aantal ASMRtists die gepersonaliseerde video’s maken:

@TiaraASMR:

@DutchASMR:

@DutchessASMR:

W Magazine heeft een YouTube-kanaal waarop bekende mensen ASMR proberen te maken. Sommige video’s zijn verrassend fijn! Bijvoorbeeld deze van Cardi B die erg goed in de smaak viel bij veel ASMR-liefhebbers:

Bepaal je liever compleet zelf welke ASMR-geluiden je te horen krijgt? Via de deze website kun je zelf jouw ideale ASMR-beleving samenstellen. Je hebt de keuze uit acht geluiden waaronder heavy snowstorm en pebble beach. Je kunt de geluiden aan- en uitzetten, en harder en zachter. Misschien wil je mijn favoriete combinatie eens proberen: scratching, leaves rustling in the wind en crackling bonfire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *