Deel uitmaken van de Nederlandse dragscene en je passie naar een hoger niveau tillen? Dit is wat je moet weten!
De Nederlandse dragscene breidt zich met het jaar verder uit. Homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen sluiten zich meer dan ooit aan bij de altijd vrolijke drag community. Toch is de acceptatie van dragqueens in ons land nog verre van ideaal. Dragqueens durven niet over straat of worden zwaar onderbetaald voor hun entertainment werkzaamheden. Gelukkig wegen de positieve kanten zwaarder voor de queens. In deze longread lees je meer over de dragscene in Nederland. Wat betekent het voor de LGBTQ+ jeugd? Wie zijn de grote voorbeelden? En hoe verdien je een leuk zakcentje aan je hobby? Ontdek het zelf!
Hoofdstuk 1: Meet Diva MayDay! De Nederlandse mother of drag
Laten we eerlijk zijn… heeft mother of drag Diva Mayday écht een introductie nodig? Nou, vooruit dan maar.
Ze is een entertainer in hart en nieren en zwaait al ruim dertig jaar de scepter over de Nederlandse dragscene. Met haar vrolijke persoonlijkheid, haar blonde bombshell look en haar eindeloze doorzettingsvermogen siert ze al jarenlang feestjes, festivals en evenementen met haar aanwezigheid. Dankzij haar drukke agenda springt ze van de ene activiteit naar de andere en verdient ze daar ook nog eens een prima salaris mee. Voor velen is Diva MayDay hét voorbeeld van hoe drag in Nederland moet zijn.

Op vierjarige leeftijd trok MayDay (zijn echte naam is Robin) al jurken aan en op zevenjarige leeftijd schitterde hij in de Playbackshow van Henny Huisman. In 1995 brak hij als Diva MayDay door tijdens een travestieverkiezing in Amsterdam. MayDay werd vertegenwoordiger van de tweede generatie dragqueens en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse dragscene.
Media entertainers, en tevens trotse leden van de LGBTQ+ community, Ephraïm en Kors spraken MayDay in hun wekelijkse podcast Gayting over het begin van haar carrière. Ook vroegen ze haar hoe het is om als bekende dragqueen te daten. “Niet iedereen kan mij aan, maar ik vind het niet erg om alleen thuis te zitten hoor’’, zegt de queen. Het volledige interview is via de onderstaande podcast te beluisteren. Ook zekere aan te raden als je meer informatie wil over het ontstaan van drag in Nederland!
Hoofdstuk 2: Waar kun je als (beginnende) dragqueen terecht in ons land?
Het zal je vast niet verrassen, maar in Amsterdam vind je de grootste Nederlandse dragscene. Zo zijn er verschillende cafés speciaal voor dragqueens en worden er ook met regelmaat dragqueen bingo-avondjes georganiseerd. Wat je in Amsterdam ook vindt, is The Drag Agency Amsterdam. Danielle Jiskoot (28) richtte eind vorig jaar de eerste Drag Agency van Nederland op.
Op haar 28e verjaardag kwam er een dragqueen optreden, Hoax Lebeau. Danielle kwam er toen achter dat de queen in kwestie helemaal geen agent had. Ze regelde al haar klussen zelf. Sterker nog, geen enkele Nederlandse dragqueen had een agent. Danielle’s droom was altijd al om workshops te geven over empowerment en authenticiteit. Na haar gesprek met Hoax Lebeau besloot ze haar droom te koppelen aan de dragscene.
“DJ’s, modellen en sprekers zijn allemaal aangesloten bij een agency of boekingsbureau. Dragqueens zijn de enige performers die geen agent hadden. Ik zag daar enorme ongelijkheid in, want dat betekent dat ze zelf moeten onderhandelen en sales contacten moeten onderhouden”, zegt ze in een interview met WorkJuice.nl. Met de komst van de Drag Agency Amsterdam is dat gelukkig verleden tijd. Inmiddels zijn er elf Nederlandse drag talenten aangesloten bij het agentschap. “We willen dat alle queens de grootste supersterren van de wereld worden. Daar helpen wij ze bij. We geven de queens het podium dat ze verdienen, bijvoorbeeld door presentatieklussen op tv te regelen.”
Als beginnende dragqueen kun je je altijd aanmelden bij het bureau van Danielle. Zij regelen jouw optredens en zorgen ervoor dat je naam binnen de kortste keren bekend is in Nederland. Of er een addertje onder het gras zit? Niet echt. Je staat enkel 15 procent van je vergoeding voor het optreden af aan de agency. Echter liggen de prijzen voor een optreden dankzij The Drag Agency Amsterdam nu wél tussen de 500 en 750 euro, in plaats van de 100 euro per boeking die de meeste dragqueens krijgen.
In onderstaande video zie je kort maar krachtig voor welke gelegenheden je een queen kunt boeken. Online en offline evenementen of vrijdagmiddagborrels zijn nog nooit zo extravagant geweest!
Hoofdstuk 3: De opbrengsten en kosten van een Nederlandse dragqueen
In het vorige hoofdstuk las je kort over de prijzen van een optreden van een Nederlandse dragqueen. Die prijzen zijn echter gebaseerd op queens die aangesloten zijn bij een agency. Helaas zijn dragqueens over het algemeen erg onderbetaald in Nederland. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitgaven die een dragqueen heeft. Elke show een andere jurk, een bijpassende pruik en een nieuwe set nepnagels. De kosten tikken aardig aan.
In onderstaande infographic vind je een schets van het gemiddelde kostenplaatje van een Nederlandse dragqueen die niet is aangesloten bij een agency. Zij regelen dus helemaal zelf hun klussen. Ook zie je de soorten opdrachten waarmee dragqueens geld kunnen verdienen en wat dat maandelijks oplevert.

De conclusie? Lastig. Vooralsnog verdien je in Nederland niet veel met drag. Je kunt er wel een leuk zakcentje aan verdienen, maar dragqueen zijn is allesbehalve gratis. Onder de streep hou je maandelijks waarschijnlijk minder over dan gehoopt. Nu kun je het kostenplaatje natuurlijk zo hoog maken als je zelf wilt, maar echt goede queens investeren wel in hun looks.
Tip! Neem als beginnende dragqueen zoveel mogelijk opdrachten aan die bij je passen. Zorg er op die manier voor dat jouw naam binnen de dragscene bekend wordt. Van die 900 euro per maand kun je niet leven in Amsterdam, dus is het misschien handig om nog een leuk bijbaantje te zoeken in bijvoorbeeld een make-up winkel. Zo oefen je je make-up skills en kun je direct aan klanten laten zien wat jij in petto hebt.
Hoofdstuk 4: De stiekeme dragqueen
Hoe het voelt om niet 100% jezelf te kunnen zijn? De 18-jarige Mika weet er alles van. Hoewel er in ons land al grote stappen zijn gemaakt richting het accepteren van iedereen in onze samenleving, is de 100% acceptatiegraad nog lang niet bereikt. Homojongens, lesbiennes, maar ook dragqueens worden soms zonder pardon neergeslagen op straat of uitgescholden vanwege hun seksuele voorkeur.
Mika’s droom is om succesvol dragqueen te worden in Nederland. Hij staat soms uren voor de spiegel en hult zich in de mooiste pruiken en jurken. Zijn make-up zit altijd on-point en zijn aanstekelijke enthousiasme werkt in zijn voordeel. Deze sociale vlinder is gemaakt voor de drag-runway. Toch beoefent hij zijn hobby alleen achter gesloten deuren. Uit angst voor nare reacties en fysieke aanvallen durft hij dit geheim met bijna niemand te delen. Zelfs zijn moeder, waarmee hij gewoon nog samenwoont, weet van niets.
Een grote Praxis doos komt uit de kast tevoorschijn. In de doos zitten allemaal losse zakjes. “In de een zit make-up en in de andere wimperlijm, nepwimpers en plaknagels”, zegt Mika terwijl hij door de producten graait. Hij loopt naar zijn bed en haalt daar een platte plastic bak onder vandaan. “Hier zitten mijn pruiken in. Ik heb er nog maar twee.”
Roze en blauw. Voor kleur is Mika in ieder geval niet bang. Maar voor wat dan wel? “Kijk, ik word als homojongen nog dagelijks op straat aangekeken en soms zelfs uitgescholden. Dat terwijl ik mezelf, al zeg ik het zelf, redelijk hetero kleed. Dat is gewoon mijn stijl. Ik wil niet weten wat er gebeurt als ik in volle drag het huis verlaat.”
Mika maakt zich wekelijks op. Hij doet dit het liefst op zijn zolderkamer wanneer hij alleen thuis is. “Make-uppen is voor mij ook een creatieve uitlaatklep. Ik ben er urenlang zoet mee, maar uiteindelijk draag ik zo’n look meestal maar een uurtje en dan gaat het er snel weer af. Ik ben de ballen nog aan het kweken om eens in full-drag naar buiten te gaan. Maar eerst maar eens moed verzamelen om het mijn moeder te vertellen.”
Hoofdstuk 5: Drag inspiratie voor de Nederlandse LGBTQ+ jeugd
Net naar de middelbare school en nu al een icoon voor de LGBTQ+ jeugd. De 14-jarige Desmond Napoles, beter bekend als ‘Desmond Is Amazing’, is al sinds zijn tiende de definitie van fierce in alles wat hij doet. Over-the-top outfits en een attitude waarmee hij de hele zaal aan het lachen krijgt, Desmond weet wat hij doet. Ook in Nederland is hij een voorbeeld voor veel upcoming dragqueens.
Als sinds de start van zijn jonge carrière spreekt Desmond zich uit over het belang van vrijheid. “Haters verdienen geen aandacht en zullen nooit zo ‘amazing’ worden als degene die gepest wordt”, zegt hij zelfverzekerd in een interview met Mic.com. Dat je altijd jezelf moet zijn, is iets waar Desmond zich hard voor maakt. Niet iedereen is gecharmeerd van het uiterlijk van de jonge queen. Hij schreef daarom een brief aan zijn ‘haters’. Je leest hem hieronder.

Met dit soort positieve posts op social media hoopt Desmond een veilige omgeving te creëren voor de LGBTQ+ jeugd die zelf misschien niet zo vrij durft te zijn. Hij laat zien dat het oké is om anders te zijn en dat je door simpelweg doen meer bereikt dan je ooit had durven dromen.
Inmiddels is Desmond een volleerd dragqueen, of eigenlijk drag-kid, zoals hij het zelf liever noemt. En daar hoort sinds kort ook een eigen drag club voor kinderen bij. De naam? Haus of Amazing.
In onderstaande video van Zoomin Aspire kun je Desmond’s looks bewonderen en hoor je meer over het bijzondere Haus of Amazing.
Hoofdstuk 6: De dragqueen quiz
Yes! Het populaire Amerikaanse programma RuPaul’s Drag Race heeft vorig jaar eindelijk een Nederlandse versie gekregen, met in de hoofdrol de goedlachse stijlicoon Fred van Leer. In Drag Race Holland strijden de tien beste Nederlandse dragqueens voor de titel: Drag Race Superstar. De eerste editie is, zoals je waarschijnlijk wel weet, gewonnen door de prachtige Miss Envy Peru. En hoewel het een hele spannende strijd was tussen een heleboel prachtige queens, heeft zij dit met haar waanzinnige looks 100% verdiend.
Naast Envy waren er in het programma natuurlijk nog andere queens om naar op te kijken. Zo wist comedy-queen Sederginne ons altijd aan het lachen te maken, werden we verrast door de geïmproviseerde jurken van Miss Abby OMG (die stiekem vaak op die van Envy leken, oops) en zouden we een moord doen voor de make-up kunsten van Janey Jacké.
Zoveel rolmodellen op een rijtje, maar wie zou jij zijn als je een dragqueen was? Doe de quiz en ontdek!
Vraag 1: In een musical..
- A) Pak ik de lead, hello hoofdrolspeelster
- B) Speel ik het liefst een rol samen met mijn besties
- C) Ben ik de grappenmaker van de club
- D) Ben ik de lieveling van het publiek
Vraag 2: Vrienden omschrijven mij het meest als..
- A) Knap
- B) Onschuldig
- C) Grappig
- D) Betrouwbaar
Vraag 3: Hoe zou je jezelf omschrijven?
- A) Holland’s Next Drag Superstar? Duh?
- B) Een exotische queen. Oh ja en een model
- C) Chunky yet funky en met een heerlijk accent
- D) Eigenlijk gewoon een schtinkhoer (stinkhoer), maar wel een fancy one
Vraag 4: Je wordt last minute uitgenodigd voor een feest vanavond. Wat trek je aan?
- A) Mijn meest extravagante glitter outfit
- B) Ik vis een schattig cocktail jurkje uit de kast van mijn zus
- C) Met verschillende patronen en printen flans ik nog snel een outfit in elkaar
- D) Ik maak mijn agenda vrij en vertrek naar het winkelcentrum om een nieuwe jurk te kopen
Vraag 5: Voor welk thema ben je het meest enthousiast?
- A) Miss Holland
- B) We Are Family
- C) Snatch Game
- D) Shine Bright Like a Diamond
That’s it, queen! Nu is het tijd om te kijken welke Drag Superstar jij bent. Noteer welke letter jij het meeste hebt aangevinkt en lees hieronder de uitslag.

Meeste A?
Jij bent opper-queen Miss Envy Peru! Dragqueen, model, actrice en visagist; voor jou is het allemaal een eitje. Jij bent een echte duizendpoot en blinkt uit in alles wat je doet. Je bent een groot voorbeeld voor jouw omgeving en vormt met je zelfvertrouwen en jarenlange ervaring dé ideale vertegenwoordiger voor de Nederlandse LGBTQ+ jeugd.
Meeste B?
Hello, Miss Abby OMG! Jij bent dol op wat je doet en hebt echt plezier in het leven. Soms ben je nog wat onzeker en je vindt de mening van jouw naasten enorm belangrijk. Kijk eens wat minder naar anderen, zet jezelf op nummer één en een wereld vol nieuwe kansen gaat voor je open. Want talent, dat heb je zeker.
Meeste C?
Geen feestje is compleet zonder comedy-queen Sederginne! Jij bent de grappenmaker van je vriendengroep en iedereen vindt het fijn om in jouw omgeving te zijn. Je bent enorm creatief en ziet overal het positieve van in. Je bent erg speels en houdt van donkere humor, maar iemand kwetsen met je grappen? Dat doe jij niet. Je hebt je hart op de juiste plek.
Meeste D?
Stunning, gorgeous, perfection. It’s you, Janey Jacké! Jij streeft naar perfectie en ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Je looks zijn tot in de puntjes verzorgd en bad hair days ken jij niet. In een grote groep ben je soms wat verlegen, maar hierdoor ben je wel het lievelingetje van je mede-queens. Je bent een rustige en betrouwbare boss babe.
Hoofdstuk 7: Nog niet klaar met drag?
Dan staan er op Netflix en Videoland nog genoeg seizoenen van RuPaul’s Drag Race voor je klaar. En als je daarna nóg meer wil weten over het onderwerp (go you), kun je altijd terugkomen naar deze pagina. Hieronder vind je een lijstje met meer nuttige, leuke en handige informatie over de dragscene.
Lees of bekijk ook:
- Winnaar Drag Race Holland: ‘Krijg in supermarkt support van hetero jongens’
- Deze 9 kleurrijke Nederlandse dragqueens moet je volgen op Instagram
- Fotoserie: de Nederlandse dragqueen en haar pruik
- In het programma ‘Make Up Your Mind’ moet de jury raden welke BN’ers verkleed zijn als dragqueen. Maar wie deze laatste dragqueen is had niemand zien aankomen… kijk maar:
- Pruikentijd is een Nederlandse Drag Race Podcast. Luister na elke aflevering van RuPauls’ Drag Race de bijpassende podcast om de ongezouten meningen van GJ Kooijman, Marco Dreijer en David Mondeel te horen. Alle roddels, nieuwtjes en meer hoor je hier!