Hoe start ik een eigen webshop?

Zelf je tijden indelen, je dromen achternagaan en de touwtjes in handen hebben. Velen dromen van een eigen bedrijf. Met een eigen webshop kan je zelf dat realiseren. Je hebt bijvoorbeeld geen reistijd meer naar je werk. Ook kan je werken waar je wilt. En ben je in de avond meer productief? Dan plan je je eigen tijden in de avond in. Maar waar moet je beginnen? Wat wil ik verkopen en hoe wil ik mijn webshop vormgeven?

Hoofdstuk 1 – The beginning

Als klein meisje droomde ik van een eigen bedrijf. Vroeger speelde ik veel winkeltje met mijn oma. De kamer lag vol met lege verpakkingen, zodat oma die kon kopen. Na een half jaar oriëntatie hakte de knoop door. FEMME 23 werd opgericht vanuit mijn slaapkamer. Ik miste trendy sieraden die je een fleeky look geven, betaalbaar zijn en niet verkleuren. Het kostte mij een halfjaar om te oriënteren. Dit duurde zolang omdat ik geen juiste informatie kon vinden. Als ik dan een artikel vond was deze in moeilijke jargon geschreven. Tijd om daar verandering in te brengen.

My Jewellery was een grote inspiratie voor mij. Zelf droeg ik ook sieraden van dit merk. De eigenaresse Sharon begon haar bedrijf vanuit een passie voor sieraden. Nu is My Jewellery gegroeid van small business naar imperium.

Lees hier het hele verhaal: https://www.my-jewellery.com/nl-nl/geschiedenis

Hoofdstuk 2 – Alle feiten op een rij

Webshops groeien als paddenstoelen uit de grond. Volgens het Webwinkelsucces zijn er in Nederland 48760 webshops in 2020 geopend. Zeker in tijden van pandemie willen mensen liever online willen bestellen. Ondanks dat zijn er nog genoeg punten waar een webshop zich kan verbeteren. Zo wordt 75% van de winkelwagentjes worden verlaten. Redenen hiervoor kunnen zijn dure verzendkosten, goedkoper bij de concurrent of verplicht een account moeten maken. Als je straks gaat beginnen, probeer dan in de schoenen van een potentiele klant te stappen. Wat wil je potentiele klant? Zo weet je precies hoe je dit percentage kan verminderen.

Bron:

https://www.webwinkelsucces.nl/aantal-webshops-nederland-2020/

Meer weetjes?

https://www.shoppagina.nl/blog/5-waardevolle-weetjes-voor-je-webshop.html

Hoofdstuk 3 – Let’s quiz it

Benieuwd wat voor toekomstige ondernemer jij bent? Doe de test en kom erachter! Schrijf alle antwoorden op een blaadje.

Vraag 1: Als ik een idee krijg dan…

A. maak ik eerst een plan van aanpak

B. denk ik eerst strategisch na of het haalbaar is

C. krijg ik nog meer ideeën

 

Vraag 2: Mijn vrienden omschrijven mij als dat…

A. ik vaak emotioneel reageer

B. ik vaak te perfectionistisch ben

C. ik vaak te optimistisch ben

 

Vraag 3: Een zwak punt van mij is…

A. dat ik kritiek te persoonlijk opvat

B. dat ik het vaak beter weet

C.dat ik niet gestructureerd te werk ga

 

Vraag 4: Als het over ondernemen gaat, dan ben ik een kei in…

A. plannen en organiseren

B. analyseren en verbeteren

C. ideeën bedenken

 

Vraag 5: Ik ben goed in…

A. zaken op orde brengen

B. een juiste analyse maken

C. het omgaan met mensen

 

Alle antwoorden genoteerd? Kijk welke letter je het meeste hebt en lees hieronder de uitslag. Welke toekomstige ondernemer ben jij?

Meeste A?

Je bent altijd voorbereid op de ergste scenario’s. Georganiseerd zijn is voor jou een eitje! Let wel op, dat je als toekomstige ondernemer risico’s moet nemen om verder te ontwikkelen.

Meeste B?

Je bent een kritische denker en je weet precies wat je wilt. Let wel op dat je je goed moet kunnen verplaatsen in de doelgroep. Op die manier kan je het beste inleven in mensen.

Meeste C?

Je bent het creatieve ei. Alles los je op met jouw creativiteit! Let wel op dat je soms wat meer structuur nodig hebt bij je nieuwe webshop.

 

Hoofdstuk 4 – Bepaal je product

Wat wil jij verkopen? Hieronder een lijstje met mogelijke opties:

Zelfgemaakte items

Zelfgemaakte items hebben een groot voordeel: exclusiviteit. Zeker omdat er zoveel webshops zijn, wil je eruit springen. Door een zelfgemaakt item te verkopen, ben je ook niet afhankelijk van andere mensen. Je hebt zelf de kwaliteit in handen. Een groot nadeel is wel dat het vaak veel tijd kost. Mocht je webshop booming business zijn, moet je de vraag wel aankunnen.

Items inkopen bij de leverancier

Zelf koop ik mijn sieraden in bij de leverancier en daardoor heb ik veel tijd over. Ook kan ik gemakkelijk mijn voorraden aanvullen. In het begin zal je veel moeten zoeken naar groothandels voor jouw webshop. Het geheim is om het niet te delen met andere bedrijven, want andere webshops kunnen daar natuurlijk ook inkopen. Hierdoor verlies je een stukje originaliteit. Een tip: kijk ook naar het buitenland! Wellicht dat de levertijden langer zijn, maar je hebt dan wel weer een exclusiever item dan in Nederland. Let wel op eventuele invoerkosten.

Dropshipping

Dropshipping houdt in dat je producten importeert. Je hebt geen voorraad en de producten gaan van de groothandel naar de klant. Vaak krijg ik de vraag waarom ik niet aan dropshipping doe. De redenen voor mij zijn dat ik het graag zelf leuk wil inpakken, geen invoerkosten heb en zeker weet dat de items van goede kwaliteit zijn. Daarentegen is het wel een groot voordeel dat de items stukken goedkoper zullen zijn. Je bent ook niet afhankelijk van plek, want je hebt geen voorraad beheer. Ook heb je meer tijd over, doordat je niet zelf de pakketjes moet inpakken.

Hoofdstuk 5 – Bepaal je doelgroep

Het is onmogelijk om iedereen te voorzien van jouw product. Je zult dus een keuze moeten maken. Aan wie ga jij je producten verkopen? Voor mij waren dat bijvoorbeeld vrouwen tussen de 16 en 30 jaar. Kijk ook naar hun leefwijze. Hebben ze wel genoeg te besteden om jouw product te kopen? Ga je voor internationaal of alleen in het binnenland? Deze vragen helpen je om de markt te segmenteren. Dan is het van belang dat je een klantenanalyse maakt. In een klantenanalyse maak je een compleet overzicht van jouw potentiele klanten. Hieronder een aantal vragen:

  • Welke behoeften heeft mijn doelgroep?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn producten worden ingezet om deze behoeften te vervullen?
  • Hoe waardeert mijn doelgroep de service?

Ontwikkel daarna een persona. Een persona is een zogenaamd profiel van mensen uit je doelgroep. Verzin zelf namen, leeftijden, interesses, koopgedrag, problemen, wensen en behoeften. Vervolgens test je jouw analyse in de markt. Is jouw doelgroep bijvoorbeeld te vinden bij een horecagelegenheid? Ga naar een koffietentje en stel ze vragen. Op die manier kom je er goed achter of jouw analyse klopt of niet. Indien je analyse niet klopt, zal je moeten bijschaven.

Tool waarbij je persona’s kan maken: https://xtensio.com/user-persona-template/

Hoofdstuk 6 – Bepaal je merkidentiteit

Missie en visie

Je hebt nu bepaald wat je product wordt en wie je doelgroep is. Nu is het tijd om je nieuwe merk op papier te krijgen. Wat wil je uitstralen en bereiken? In een missie staat waarvoor je staat, de visie is waar je voor gaat. Beantwoord de volgende vragen:

  • Hoe zie jouw webshop er over vijf jaar in de markt? (visie)
  • Hoe ga je dit bereiken? (missie)

Voorbeeld van FEMME 23:

Ik wil de meest trendy webshop zijn op het gebied van sieraden en accessoires voor een betaalbare prijs.

Dit wil ik bereiken aan de hand van de volgende missie:

Door de beste kwaliteit sieraden en accessoires te leveren en de daar bijbehorende topservice.

USP

Unique Selling Points zorgen ervoor dat jouw nieuwe webshop er straks tussenuit springt ten opzichte van concurrenten. Voor FEMME 23 is dat uniek inpakken, snelle levering, goede reviews en persoonlijk contact via social media.

Kleuren, lettertypes en het logo

Als je straks je eigen webshop gaat opzetten, wil je dat jouw klanten je gaan herkennen. Kies maximaal drie kleuren die telkens terugkomen. Voor Albert Heijn is dat bijvoorbeeld blauw, oranje en wit. Voor FEMME 23 zijn dat neutrale tinten. Een logo kan ook niet ontbreken. Houd er wel rekening mee dat deze tijdloos is. Vergeet niet in je achterhoofd te houden dat jouw nieuwe webshop je doelgroep moet aanspreken.

Handelsnaam en tone of voice

Kies vervolgens een handelsnaam. Probeer er een beleving in te maken. Ik koos voor FEMME 23, omdat ‘femme’ Frans is voor vrouwen en drieëntwintig is mijn geboortedag. Tone of voice houdt in dat je jouw doelgroep op een bepaalde manier aanspreekt. Bol.com spreekt zijn doelgroep anders aan dan de overheid. Spreek je jouw doelgroep aan met u of met je?

Check dit artikel voor meer tips: https://www.frankwatching.com/archive/2017/02/27/zo-vind-je-de-juiste-tone-of-voice-voor-jouw-merk/

Hoofdstuk 7 – Let’s start

Zin om te beginnen met je eigen webshop? Check hieronder wat video’s over Belastingdienst, Kamer van Koophandel en andere administratieve zaken.

Check deze video voor de kleineondernemingsregeling:

Check deze video om te kijken welke rechtsvorm je kiest bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *