Het Nederlandse drugsbeleid, realistisch of ouderwets?

Een pilletje op een festival of een sleutelpuntje in de club. Dit zijn dingen die in onze maatschappij veel gebeuren. Ook in de politiek komt dit onderwerp in opspraak. Veel partijen willen er van af maar anderen willen een realistischer beleid. Het beleid dat we nu hebben is dan ook heel frapant, wel mogen gebruiken maar niet in bezit hebben? Het wordt tijd voor een nieuw en modern drugsbeleid.

Vanuit ons werk voor Jellinek voeren we met verschillende politici gesprekken over een nieuw en meer realistisch drugsbeleid. Sommige partijen waaronder het CDA, zijn bang voor een flinke toename in de verslavingscijfers. Zo zegt het CDA dat er een einde moet komen aan de normalisering en romantisering van drugsgebruik. We doen bij Jellinek al jaren onderzoek naar het drank- en drugsgebruik in Nederland en de cijfers spreken boekdelen. Bij alcohol ligt het aantal verslaafden tegen de vijfhonderdduizend en bij drugs een paar honderd tot een paar duizend. Alcohol is dus een veel groter probleem voor de volksgezondheid dan drugs. We vragen ons dan ook sterk af waarom in deze maatschappij alcohol zo genormaliseerd wordt en er zo’n taboe ligt op drugs. Bovendien denken wij dat het aantal verslaafden niet omhoog gaat naarmate drugs wordt gelegaliseerd omdat wij de kans klein achten dat mensen het wél gaan gebruiken omdat het legaal is.

Een ander veelvoorkomend bezwaar bij dit onderwerp is het aantal ongevallen die plaatsvinden. De afgelopen jaren is het aantal ongevallen sterk toegenomen. Er belanden steeds meer mensen op de EHBO op een festival en in extreme gevallen vallen er zelfs doden. Als drugs zoals XTC wordt gelegaliseerd, zit er een overheidsinstantie op de productie waardoor er minder ongevallen gebeuren. De overheid kan zo verzekeren dat pillen niet te sterk worden gemaakt en er geen giftige stoffen in terecht kunnen komen. De stijging van het aantal ongevallen wordt namelijk vooral verklaard door de stoffen die bijvoorbeeld in een XTC pil zitten. XTC pillen zijn vele malen sterker geworden dan voorheen. Er is gemeten dat je voor een euforisch effect van een pil maar tachtig tot honderd milligram MDMA stof nodig hebt. Bij de pillen die nu worden geproduceerd ligt het aantal milligram vaak op meer dan honderdzestig. Door het feit dat XTC pillen nu zo sterk zijn gebeuren er ook meer ongelukken. Naast het feit dat pillen steeds sterker worden komen er soms ook meldingen binnen van een beruchte XTC pil waar een giftige stof in zit. Een voorbeeld hiervan is een pil die een aantal jaar geleden opdook tijden Amsterdam Dance Event. In deze pil zat een giftige stof die kon leiden tot fatale oververhitting en hart-, lever-, en nierfalen. Wij hebben toen direct een waarschuwing gegeven aan alle festivalgangers. De bovengenoemde feiten geven ons daarom ook de conclusie dat de productie van bijvoorbeeld XTC beter gemonitord moet worden.

Veel partijen maken zich zorgen over toenemende aantal meldingen van het dumpen van drugsafval.  Drugsafval wordt op random plekken in het land gedumpt. Wij zijn daarom ook vóór legale drugsafval punten. Zo voorkomen we meer schade aan de natuur en besparen we geld. Het dumpen van drugsafval is namelijk erg schadelijk voor de natuur dus de zorgen van partijen is dan ook terecht. Planten en dieren lopen gevaar en alleen al het inademen van chemische stof kan zorgen voor brandwonden. Naast dat het slecht is voor de natuur kost het ook ontzettend veel geld om dit afval op te ruimen door de hulpdiensten.

Zelfs wij, Jellinek, pleiten vanuit de verslavingszorg voor legalisering. De Nederlandse maatschappij moet zich afvragen of we niet iets aan het alcoholgebruik moeten doen in plaats van het drugsgebruik. De taboe en de schaamte rondom drugs moet weg. Houd het onderwerp bespreekbaar met elkaar. We moeten naar een scherper en realistischer beleid, echt.