Waarom de blokkade van Trump op Twitter gevierd moet worden

Net wanneer je dacht dat de Amerikaanse verkiezing al genoeg commotie had opgeleverd, barstte afgelopen 7 januari de bom. Twitter blokkeert het account van Donald Trump. Jarenlang heeft het socialmediaplatform de hand boven het hoofd gehouden bij Trumps tweets die altijd net over het randje gingen. Nu heeft Twitter eindelijk besloten de (online)wereld een stukje veiliger en vrediger te maken.

Stoppen van monsterlijk gedrag
Zoals voormalig first lady Michelle Obama al betoogde: ‘Het is de verantwoordelijkheid voor bedrijven uit de Silicon Valley om te stoppen met het mogelijk maken van het monsterlijke gedrag van Trump.’ Niet alleen deed Trump racistische, dreigende en opruiende uitspraken op Twitter, maar vaak waren ze simpelweg onwaar.

Zo tweette Trump op 6 oktober 2020 dat er elk jaar meer dan 100.000 mensen aan griep sterven en dat Covid-19 veel minder dodelijk zou zijn. Daarom zei hij dat hij geen reden zag om het land op slot te gooien. De Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC zegt echter dat er in de afgelopen tien jaar 395.000 mensen aan de griep zijn overleden in Amerika. In een jaar tijd stierven er in Amerika aan Covid-19 tot nu toe al 553.000 mensen. En de teller staat nog lang niet stil. Zijn uitspraken zijn dus simpelweg misleidend. En voor een man met zo’n groot bereik is misinformatie verspreiden uiterst gevaarlijk. Nepnieuws is iets wat de meeste van ons uit de wereld willen helpen. Maar als de meest machtige van de Verenigde Staten dit zelf veroorzaakt, gaat dat niet.

Daarnaast is de bestorming van het Capitool het levende bewijs geworden van de gevolgen van Trumps opruiende tweets. Hieruit bleek nogmaals de grote invloed die deze machtige man heeft via social media. Zelfs in zijn oproep aan de relschoppers om naar huis te gaan, herhaalde hij zijn onbewezen beschuldigingen over de verkiezingsfraude. Hij weet van geen ophouden. Dit bewijst dat het risico op verdere aanzetting tot geweld te groot is.

Iedereen accepteert dezelfde voorwaarden
Iedereen die een Twitter-account aanmaakt, klikt op het accepteren van de voorwaarden. Dat is een vereiste. Toch heeft Trump deze vaak genegeerd. Zo staat er onder andere in de voorwaarden: ‘’Gebruikers mogen niet (direct of indirect) dreigen of met geweld promoten’’. Deze voorwaarde heeft Trump op 6 januari overtreden met de tweets waarin hij mensen indirect aanspoorde om het Capitool te bestormen. Dit is niet de eerste keer dat Trump de voorwaarden heeft genegeerd. Zo heeft hij in 2017 presentatrice Mika Brzezinski zo dom als een ezel genoemd en tweette hij dat ze ‘’flink aan het bloeden was van een facelift’’. Hiermee overtrad hij de voorwaarde: ‘’Je mag anderen niet gericht beledigen of lastigvallen en daar ook niet toe aansporen’’. Trump heeft zich lang genoeg schuilgehouden achter de vrijheid van meningsuiting, maar nu wordt hij toch echt gedwongen zich aan de regels van het platform te houden.

Journalistieke functie bewaken
Twitter is een van de grootste socialmediaplatforms in de wereld. Op dit moment heeft het zo’n 335 miljoen actieve gebruikers. En of het platform dit wil of niet, het heeft daardoor een enorme journalistieke functie gekregen en die moeten ze bewaken.

Eigen vrijheid van meningsuiting ontnomen
Veel mensen zeggen dat de blokkade inbreuk is op het recht van vrije meningsuiting. Echter weet Trump maar al te goed dat hij zich bevindt op een extern platform met vooropgestelde regels. Twitter had zelfs al veel eerder kunnen ingrijpen. Trump heeft de voorwaarden al vaker overtreden. Dat Twitter pas later ingrijpt, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij president was. Want zijn account werd pas geblokkeerd nadat de verkiezingen voorbij waren. Helaas kan Twitter nog altijd zelf bepalen wanneer het zich wel of niet aan de eigen regels houdt, omdat ze geen externe controle hebben.

Daarnaast heeft Trump meerdere kansen gehad om de blokkade te voorkomen. Zoals de donderdag voordat hij permanent geblokkeerd werd. Hij moest toen drie tweets verwijderen die de voorwaarden overschreden. De twaalf uur hierna mocht hij niets meer tweeten. Trump werd vervolgens ook nog eens extra duidelijk gewaarschuwd. Als hij zo door zou gaan zou hij permanent geblokkeerd worden. De keuze lag dus wel degelijk bij hem. Maar deze kans heeft hij zichzelf ontnomen door zijn gedrag door te zetten.

De blokkade van Trump op Twitter en andere socialmediaplatforms die volgden, heeft veel losgemaakt in de wereld. Maar we moeten deze gebeurtenis zien als triomf. Een stukje dichter bij een wereld zonder nepnieuws en alle vreselijke gevolgen daarvan. Zoals de bestorming van het Capitool. De rust en veiligheid zijn wedergekeerd en dat mag gevierd worden.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *