Waarom we ons allemaal moeten vaccineren tegen Corona

Op 27 februari 2020 werd de eerste coronabesmetting in Nederland geconstateerd. In maart werden daarom de eerste maatregelen genomen. Evenementen werden afgelast, mensen moesten thuis gaan werken en er kwam zelfs een vliegverbod naar landen waar het coronavirus het hardste had toegeslagen. Het is nu meer dan een jaar verder en het lijkt alleen nog maar erger te worden. Restaurants en winkels zijn gesloten en iedereen is aan huis gebonden. Het wordt tijd dat we ons leven weer kunnen oppakken en daarvoor moeten we ons allemaal laten vaccineren.

 

Corona verslaan

Heel Nederland is klaar met de maatregelen en de restricties. Iedereen wil deze zomer op vakantie, een terrasje pakken of zorgeloos met vrienden naar het strand kunnen. Zonder vaccin is de kans echter heel klein dat dit mogelijk wordt. Volgens het RIVM is 84,5% van de Nederlanders bereid om een vaccinatie te nemen. Iets meer dan 5% zegt nee tegen een vaccinatie en de overige 10,3% twijfelt. Als het merendeel van Nederland zich laat vaccineren, zullen de coronamaatregelen worden versoepeld. Als we echter terug willen naar een leven zonder corona, zal iedereen zich moeten laten vaccineren. De vaccins zorgen ervoor dat het ziekteverloop van het virus flink verminderd dan voorheen. Ook is bewezen dat een vaccin er voor zorgt dat je minder besmettelijk bent voor je omgeving. Een vaccin kan er dus voor zorgen dat we straks van het virus af zijn.

 

Schade herstellen

Als iedereen in Nederland zich laat vaccineren, wordt ook de druk op de ziekenhuizen verlaagd. Hierdoor wordt er weer meer tijd en ruimte vrijgemaakt voor mensen die andere zorg nodig hebben of belangrijke operaties hebben gemist. Door het afzeggen van reguliere zorg, zoals zorg voor kankerpatienten, mensen met hartfalen, diabetes of andere ziektes zijn er namelijk al 100 tot 400 duizend gezonde levensjaren verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Gupta. Zij noemen dit dan ook een ongekende en disproportionele schade. De zorg moet weer ademruimte krijgen en belangrijke operaties en zorg kunnen niet langer wachten.

 

Vertrouwen

Er zijn ook veel mensen die aangeven het vaccin niet te vertrouwen, omdat het binnen een jaar is ontwikkeld. Normaal gesproken duurt het maken van een vaccin inderdaad gemiddeld 10 jaar. Echter konden onderzoekers door eerdere ervaringen met virussen als het coronavirus, zoals SARS en MERS voortborduren op de onderzoeken. Zij hoeven dus niet binnen een jaar het wiel opnieuw uit te vinden. Daarnaast kunnen zij ook verschillende fases uit het onderzoek tegelijkertijd uitvoeren of samenvoegen, waar deze normaal gesproken elkaar zouden opvolgen. Dit scheelt ongelofelijk veel tijd. De vaccins worden getest door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op werking, kwaliteit en veiligheid. Pas na de goedkeuring is er toestemming om het vaccin te gebruiken. We hoeven ons dus geen zorgen te maken over het vaccin.

 

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Een vaccin nemen is een individueel besluit en zal, als het aan ons ligt, altijd een vrije keuze blijven. Echter dragen wij als Nederland een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo snel mogelijk terug te keren naar een normaal leven. Dit is goed voor ons, de zorg, de economie en ook het onderwijs. Het onderwijs lijdt enorm onder de maatregelen. Al een jaar krijgen studenten les vanuit huis en hebben zij geen fysiek contact met leraren en leerlingen. Het aantal studenten met angst- en depressieklachten is daardoor met 5 procent gestegen en ligt momenteel rond de 30%. Dit blijkt uit een bevolkingsonderzoek van NETHLAB. Niet alleen mentaal, maar ook financieel krijgen studenten het steeds lastiger. Uit een enquete van Erasmus Magazine blijkt dat 39% van de studenten sinds de crisis een lager inkomen heeft. Bij sommigen is dit, omdat zij minder kunnen werken, maar er zijn ook veel studenten die hun baan zijn verloren. Hoewel het inkomen daalt, blijven veel uitgaven hetzelfde. Er komen vergoedingen voor studenten die studievertraging oplopen, maar hun onvergetelijke studietijd krijgen ze daardoor niet terug.

 

Samen zijn en op bezoek bij opa en oma. Gezellig met zijn allen naar het terras en geen zorgen maken over of we genoeg afstand houden. Waarschijnlijk spreken we voor een groot deel van het land als we zeggen dat we deze dingen weer graag willen doen. We weten wat we ervoor moeten doen, dus laten we het samen doen. Een vaccinatie beschermt jezelf en de mensen om je heen en zorgt ervoor dat we weer kunnen genieten met elkaar. Waarom zou je dat niet willen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *