Onbetaalbaar Amsterdam

Op een saaie bankhangdag kan ik eindeloos op mijn telefoon door Funda scrollen om het huizenaanbod in Nederland te bekijken. “Die is te groot, die is te klein, die is te ver weg, deze buurt lijkt me niks en deze is te duur. Véél te duur.” Dat zijn een aantal gedachten die door mijn hoofd gaan als ik kijk naar alle huizen die aangeboden worden.

Ik ben 23 en ik woon nog steeds thuis met mijn ouders en mijn broer. Al mijn hele leven in hetzelfde huis in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Alles is voor mij in de buurt. Ik werk hier, studeer hier en veel van mijn vrienden en familieleden wonen in de buurt. Op kamers gaan sla ik over. Ik heb het goed thuis, maar over een aantal jaar wil ik wel graag het huis uit en een leven voor mezelf beginnen.

Het liefst wil ik graag in mijn vertrouwde buurt blijven wonen. Er staat wel eens een woning te koop in de straat waar ik woon. Een lange straat die weinig licht vangt door alle dicht op elkaar gebouwde huizen. Als je over de huizen heen kijkt richting het IJ, zie je de top van de peperdure Pontsteiger er al bovenuit steken. Ik vraag me altijd af wat dat enorme miljoenenpand met dure woningen doet in een oude arbeidersbuurt als de Spaarndammerbuurt.

Uit nieuwsgierigheid zoek ik wel eens op wat dat huis dat te koop staat in de straat wel niet moet gaan kosten. 5,5 ton?! Voor nog geen 90 vierkante meter? Of  verderop in de straat: 7 ton voor een woning met maar 3 kamers? Elders in Amsterdam vind ik eindelijk een woning die nog geen €300.000 kost. Maar ook dat huis valt af. “Ik weiger faliekant 2,6 ton te betalen voor een huis van 27 vierkante meter”, denk ik dan. Dat is geen woning waar ik een gezin zou kunnen onderhouden later.

De huizenprijzen in Amsterdam reizen de pan uit en lijken net zo sky high te zijn als de Pontsteiger bij het IJ. Het wordt mij en mijn broer bijna onmogelijk gemaakt om in deze bruisende stad een leven voor onszelf op te bouwen. De kans dat wij een woning moeten gaan zoeken buiten Amsterdam, wordt met de dag groter. Daarmee wordt een familietraditie volledig op z’n kop gezet. Al generaties lang wonen familieleden in dezelfde buurt als waar mijn ouders, mijn broer en ik ook groot zijn geworden. De onbetaalbare prijzen jagen ons weg uit de stad die we zo goed kennen.