Koninklijk of niet

Waardig en beschaafd, dat zijn de eerste woorden die ik bedenk bij koninklijk. Dus waarschijnlijk zaten die woorden onbewust nog ergens opgeslagen in mijn hoofd toen ik gisteravond naar het interview keek met Harry en Meghan. Naïef? Misschien wel, maar ook best lekker als je alles in je hoofd een beetje mooier maakt. Nadeel is wel, wanneer het tegendeel waar blijkt te zijn, de schok des te groter is.

De woorden van Harry en Meghan, het prachtige paar, dreunden na in mijn hoofd. Hun allerliefste zoontje Archie was misschien te donker om de titel van prins te dragen. Deze kwestie speelde zich twee jaar geleden af toen Archie nog niet eens was geboren. Het meest schokkende detail: het was een lid van de Windsors zelf die zich hier druk om maakte. Welk lid van de koninklijk familie het betrof, wilde zowel Harry als Meghan niet zeggen. Maar het kwaad was geschied. Racisme binnen het Engelse koningshuis, wie had dat nou gedacht!

Iedereen vond er wat van, social media stroomde over. Het ging van een schande van de koninklijke familie tot zeer kwalijk de bak stront die Harry en Meghan over de koninklijke familie heen uitstrooide. Hoe langer ik er over nadacht en hoe meer ik erover las, hoe wisselender mijn gedachten door mijn hoofd gierden. In welke context was het eigenlijk gezegd en moest wie A zei ook niet B zeggen? Pas dan kan ik er echt iets van vinden. Natuurlijk mag racisme niet, maar tegenwoordig wordt alles wel heel snel racisme genoemd. En wisten Harry en Meghan niet heel goed dat als ze dit zouden noemen iedereen zich direct tegen het koningshuis zou keren. Iets wat misschien ook wel de bedoeling was van dit interview.

Harry en Meghan hebben A gezegd, waarmee ze een bom hebben laten barsten. Maar het was eerlijker geweest wanneer ze daarachter aan ook B hadden gezegd. De kans was groot dat deze mega bom waarschijnlijk een bommetje was geworden. En ook dan zou er nog steeds genoeg kruid over zijn gebleven en daarmee een enorme puinhoop achterlatend. Heel terecht ook, want het is allemaal niet niks wat gezegd is. Maar het kruid had opgeruimd kunnen worden. Nu blijft het Britse volk achter met de chaos van iets waarvan niemand het echte verhaal kent. Nee, koninklijk is dit allerminst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *