‘’DIT ZOU TOCH IEDEREEN DOEN? HET IS JE MOEDER!’’

Je nieren zijn enorm belangrijk. Je hebt ze nodig om te leven. Helaas heeft niet iedereen gezonde nier(en). Het is mogelijk om een donor te krijgen. De gemiddelde wachttijd op een nieuwe nier is bijna 2,5 jaar. Jaarlijks overlijden er mensen op de wachtlijst omdat een donatie té lang duurt. Daarom hoefde Quinten van der Loos (26 jaar) niet lang na te denken. ‘’Mijn moeder heeft een nier nodig, dan geef ik die toch?’’

Hoe verliep het proces bij jullie?

‘’Mijn moeder had eigenlijk nooit wat. Ja, weleens een kuchje maar verder nooit wat. Totdat het die ene avond helemaal misging. In juli 2018 waren wij op vakantie in Marbella, met de hele familie. Mijn moeder werd plots ernstig ziek. In eerste stantie wilde zij daar niet aan toe geven, maar terug in Nederland heeft zij maanden in bed gelegen. De artsen wisten maar niet wat haar mankeerde. Dit was zo beangstigend, voor ons allemaal. 6 maanden later was zij zo ziek dat wij eisten op antwoorden. Na vele onderzoeken en testen kwamen wij erachter dat een virus het eigen lichaam aanviel. Toen was al het kwaad al geschied. Mijn moeder haar linker nier werkte niet meer. Wij waren wel blij dat we nu eindelijk wisten wat mijn moeder zo ziek maakte. Onwetendheid is namelijk nog veel erger. Nu konden we gaan bedenken hoe of wat.‘’

Hoe was jullie reactie?

‘’Ik kan me nog herinneren dat ik erg boos was op de artsen. Dat zij er pas zo laat achter kwamen wat er aan de hand was. Achteraf denk ik; het zijn ook maar mensen die hun werk doen. Met deze uitslag gingen we kijken naar het stappenplan. Mijn moeder lag nog steeds 24 uur per dag in bed, te vergaan van de pijn. Na 1 maand vertelde de arts ons dat zij op den duur een nieuwe nieuw nodig gaat hebben. Alleen; hij deed het voor nu nog ‘te goed’. Dit houdt in dat er andere mensen nóg dringender een transplantatie nodig hadden. Mijn moeder kreeg medicijnen en stapje voor stapje ging het iets beter. Zij kon weer dingen doen zoals naar de speeltuin met mijn neefje.’’

Wat heftig! Hoe nu verder?

‘’Helaas heeft haar eigen immuunsysteem het orgaan zo hard aangevallen dat die nooit meer gaat werken. Dit betekent dat zij een transplantatie nodig heeft, dit is zeker. Alleen de vraag is wanneer. Het heeft eigenlijk te maken met hoe snel zij achteruitgaat en de andere die ook op een wachtlijst staan. De ‘ergste’ gaan voor. Mijn moeder is nog ‘te gezond’. Ik vind dit eigenlijk zo triest om te zeggen, want ze is allesbehalve gezond.’’

 

Hoezo ben jij een match?

‘’Toen we te horen kregen dat mijn moeder een transplantatie nodig heeft, stonden mijn zus en ik als eerste in de rij. Zij is alles voor ons. Mijn zus heeft een zoontje van 3,5 jaar dus leek ons het een goed idee als ik eerst het onderzoek in ging. Dit gaat namelijk per persoon omdat het erg duur kost. Ik ben 26 en voor zover ik wist; gezond. Ik houd wel van een feestje, maar was bijvoorbeeld geen overmatige drinker. Ik rookte wel, maar ook hier ben ik mee gestopt. Alles voor m’n moedertje. Toen ik het proces van onderzoeken in rolde wist ik waar ik aan begon, maar toch viel het me zwaar. Ik ging door de mallemolen heen, maar uiteindelijk kwam daar het verlossende antwoord waar wij allemaal zo naar verlangden. Ik was een match. Ik was zo blij en het liefst mocht de operatie dezelfde dag nog gebeuren. Dit kon helaas niet en de artsen vertelde mij dat het nog een tijdje ging duren. 1 jaar verder moest ik opnieuw ‘gekeurd’ worden. Ook door deze keuring kwam ik vlekkeloos. Dit was aan het begin van dit jaar.’’

Wanneer vindt de operatie plaats?

‘’Ja.. Dat is een goeie! Vanwege COVID-19 loopt alles nu iets anders, zo ook met transplantaties. De artsen bekijken nu wekelijks de plekken voor operaties. Het kan dus zijn dat je binnen 1 week opgeroepen wordt èn geopereerd wordt. Vorige maand werd ik gebeld dat het best zo kan zijn dat wij in dezelfde maand nog onder het mes gaan. Totdat ik positief werd getest op hetzelfde virus dat ons al die tijd tegenhield. Op 10 februari werd ik positief getest terwijl ik op de 15e geopereerd kon worden. Wij denken nu; het had zo moeten zijn. Toch, blijft het kut. We willen allebei van die operatie af zijn. Het herstel duurt namelijk ook nog een poos. Om geopereerd te kunnen worden moet je uiteraard een negatieve test kunnen laten zien. Helaas kan je nog tot 8 weken positief blijven testen ondanks dat je niet meer besmettelijk bent. Zodra ik dus negatief getest wordt, zijn wij aan de beurt. Wanneer weten we voor nu nog niet. Maar, zoals ik al zei.. Alles gebeurd met een reden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *