Duurzaam leven voor dummies, makkelijke tips voor iedereen!

Help, ik wil duurzaam leven tijdens Corona. Oké heel eerlijk, ik wil dit eigenlijk al heel lang. Duurzaam leven is een voornemen dat al jaren op mijn lijstje staat. Iedere keer neem ik het mij weer voor, maar het lijkt mij nooit helemaal te lukken. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. We hebben het allemaal hartstikke druk met onze banen, studies, vrienden, familieleden en ga zo maar door. In een druk bestaan kan je overprikkeld raken en daardoor kies je sneller voor de makkelijke optie. Daarom wil ik voor mijzelf (en jullie!) ontdekken hoe ik duurzamer kan leven, zónder er te veel moeite voor te doen. Met dit in gedachten ga ik op onderzoek, wat zijn nou goede manieren om stappen richting duurzaam leven te zetten?

Hoofdstuk 1: Minder vlees eten

 

Minder vlees eten is een makkelijke manier om je carbon footprint te verkleinen en een goede eerste stap naar een duurzamer bestaan. Ik hoor je schrikken, maar wees gerust. Met zelfs één dag vegetarisch eten per week maak je al een verschil.

Ik hoef denk ik niemand uit te leggen dat de vleesindustrie moreel onaanvaardbaar is. Sinds de komst van de kiloknaller staat het dierenwelzijn niet hoog in het vaandel van menig boer. Ook veroorzaakt vlees ook zo’n 40% van de klimaatbelasting. Dat komt doordat de productie van bijvoorbeeld 1 kilo rundvlees ongeveer 20 kilo plantaardig voer nodig is. Daarnaast is er ook 15.500 liter water nodig. Je kan ruim 180 kilometer autorijden om dezelfde broeikas-uitstoot te produceren als 1 kilo rundvlees. Een paar ons minder maakt dus al een heel verschil! (Bron: Milieudefensie.nl)

Als je niet bang bent voor een uitdaging, probeer dan minstens één dag per week volledig plantaardig te eten. Tegenwoordig is dat makkelijker dan je zou denken. Ook al bieden supermarkten steeds meer lekkere vlees en zuivel vervangers aan, is het helemaal niet zo gek dat je niet weet waar je moet beginnen. Omdat ik het juist makkelijk wil houden beroep ik mij op het internet. Op YouTube.com vond ik geweldige kanalen voor recepten en tips, die ook nog eens heel gemakkelijk zijn. Ik deel mijn favorieten met jullie:

  •       Bosh: Dé plek voor vegan comfort food. Deze 2 Engelse jongens maken de heerlijkste gerechten klaar. Ze hebben ook veel alternatieve gerechten voor de echte vlees klassiekers. Inmiddels hebben zij ook hun eigen kookboek uitgebracht voor nog meer inspiratie.

 

  •       Goodful: Het kanaal voor niet alleen vegetarisch eten, maar ook voor praktische tips als het aankomt op duurzaam leven. Het kanaal wordt gerund door verschillende vrouwen. Zo is een professional food prepper, die met jou al haar wijsheden deelt. Een zero-waste activiste, die vertelt over hoe zij zero waste in New York leeft. En een vegan chef die de lekkerste, helaas niet altijd de makkelijkste, recepten op humoristische wijze met jou deelt.

 

  •        Vegan Richa: Een simpel kanaal met simpelweg heerlijke recepten. Je kan hier voor ieder moment van de dag terecht, van snack tot avondeten. Alle video’s duren maximaal 2 minuten en hebben makkelijk volgbare instructies.

 

  •        The Happy Pear: deze video’s kun je niet kijken zonder lach op je gezicht. Twee Australische broers maken makkelijke en lekkere veganistische recepten. Ze hebben veel gerechten voor als je niet tijd hebt, zoals een 5-minute Dahl. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk!

 

  •       Tasty vegetarian: het vegetarische zusje van Tasty. Het kanaal dat iedere dag de lekkerste recepten plaatst op hun Facebook en door miljoenen mensen gedeeld wordt. Tasty vegetarian biedt een enorm scala aan lekkere en makkelijke vegetarische gerechten. Van Aziatisch tot Tex-Mex, je kunt hier voor alles terecht. Waarschuwing: de filmpjes zijn verslavend!

 

  •        De hippe vegetariër: een Nederlandse jonge vrouw die ongelooflijk lekkere en toegankelijke vegetarische recepten deelt. Ze heeft ook meerdere kookboeken geschreven! Naast recepten deelt zij op een positieve manier haar kennis over vegetarisch eten en duurzaamheid.

Ook het kookboek “Plenty” van Yotam Ottolenghi mag niet in je keukenkast ontbreken als je van mediterraans en midden-oosters eten houdt. Als je vaker dan één dag per week plantaardig of vegetarisch wilt eten, verdiep je dan eerst in welke producten de voedingsstoffen zitten die je moet vervangen. Zo zit er in bonen, linzen, kikkererwten en seitan genoeg proteïne voor een volwassenen. Calcium zit weer in noten en zaden zoals: amandelen, hazelnoten, sesamzaad, chiazaad en lijnzaad. Ook groenten als boerenkool, waterkers en zeekraal zijn bronnen van calcium. Bijna alle boon soorten zijn bronnen van ijzer, proteïne en kalium. De bonen met de hoogste voedingswaarden zijn: sojabonen, linzen, witte bonen, zwarte bonen, spliterwten en kidneybonen. Vitamine D kan je halen uit plantaardige melk, verse jus en verschillende soorten paddenstoelen. Bij omega 3 denk je natuurlijk gelijk aan vette vis, maar hennepzaad is hier ook een goede bron voor. Net als omega 3 denk je bij zink al snel aan dierlijke producten, gelukkig kan je het ook vinden in tofu, tempeh, peulvruchten, pompoen en veel noten.  De website van het voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging voor Veganisten bieden veel uitleg over al deze voedingsstoffen aan.

Hoofdstuk 2: Minder verpakkingen in de keuken

 

Goed, dan heb je boodschappen gedaan voor je avondje zónder vlees. Kom je thuis en zie je al het plastic dat je met je mee hebt meegenomen.

Per jaar wordt 250 miljoen ton plastic geproduceerd. Bij de productie van plastic komen schadelijke chemicaliën in de lucht terecht, waaronder ook CO2. Dit leidt tot opwarming van de aarde en is slecht voor je gezondheid. Ook het verbranden van plastic brengt schadelijke stoffen in de atmosfeer. De helft van al het afval is bedoeld voor eenmalig gebruik. Veel van dit type plastic komt in het milieu terecht als zwerfafval, waar het tot 100 jaar kan duren voor het afgebroken is. Ook het afvoeren van plastic naar stortplaatsen is geen oplossing; daar levert het stof-, stank- en geluidsoverlast op voor de directe omgeving en is de kans op ongedierte en ziekten veel groter. Elk jaar komt er ook 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat wil zeggen dat er elke dag 12.000 bigbags vol plastic boven het water uitgekieperd worden. Dit is funest voor veel vogels en zeedieren: zij kunnen het plastic per ongeluk opeten en hierdoor sterven. Jaarlijks leidt dit tot een miljoen dode zeevogels en 100.000 dode zoogdieren. (bron: Hetkanwel.nl)

Dat kan anders. In de supermarkt wordt het lastig om boodschappen te doen zonder te veel plastic met je mee te nemen. Een simpele oplossing is om een keer te investeren in bakjes en herbruikbare zakjes. Deze bakjes en zakken kan je mee nemen de lokale markt en laat je vullen met alles wat jij lekker vindt. Er zijn gelukkig ook winkels die jou een handje hierbij helpen:

  •       My plant pantry: Een winkel waar je boodschappen kan doen zónder verpakkingen. Neem je eigen bakjes en zakjes mee, en schep ze vol met alles wat jij lekker vindt!

 

  •       Pieter Pot: Dit bedrijf brengt jou al je boodschappen in glazen potten naar jou toe. Ideaal!

 

  •       DIY soap: Deze winkel maakt zelf zeep en leert jou hoe jij dit ook kan doen. Neem je eigen verpakking mee en laat je verrassen door de heerlijkste geuren.

Ik vond het onwijs moeilijk om minder afval te produceren en het duurde een tijd voordat ik echt verschil merkte. Op Youtube kun je ongelooflijk veel video’s vinden met tips en tricks om richting een zero waste levensstijl te gaan. Mijn persoonlijke favoriet is Lauren Singer. Een jonge vrouw die in New York zero waste leeft. Ze deelt op een positieve manier al haar wijsheden en verkoopt veel handige producten in haar online winkel. Mocht een je tripje naar New York gepland hebben, ga langs bij haar winkel! Ook in Nederland zijn er winkels die producten aanbieden zonder plastic:

  •       Plastic free Amsterdam: Hier koop je producten als een veiligheidsscheermes en katoenen watjes.

 

  •        Lush: Ik koop mijn shampoo bars al jaren bij de Lush. Jason and the Argan oil is mijn absolute favoriet.

 

  •         Dille en Kamille: Deze winkel verkoopt naast een heleboel leuke spulletjes ook producten voor een plastic free en zero waste levensstijl.

Mij helpt het om een vaste dag naar de markt en andere winkels te gaan en alles wat ik veel eet flink in te kopen. Mocht je toch weer een keer in de Albert Heijn staan, neem dan ook gewoon wat zakjes mee. Croissantjes, tomaten of sperziebonen, alles kan erin! Probeer ook de “alles of niets” gedachten los te laten. Je bent al hartstikke goed bezig! Je bent niet hypocriet als je een keertje een emmertje blauwe bessen haalt. De grootste stap is de bewustwording en die heb jij al gezet!

Ik kreeg ook nog een goede tip van een vriendin: eet binnen het seizoen. Ik en mijn slechte kortetermijngeheugen vinden dit ontzettend lastig. Een oplossing is om aan het begin van het seizoen of de maand even op te zoeken welke groenten en fruitsoorten dat nu zijn.

Hoofdstuk 3: Minder verpakkingen in de badkamer

 

Ik stond er nooit bij stil, maar in de badkamer gebruikte ik misschien wel het meeste plastic. Flessen shampoo, gezichtsreiniger, scrubs, conditioner en ga zo maar door. Ik houd ervan om mijn huid goed te verzorgen. Hoe kun je dit doen zonder je prullenbak te vullen met plastic? In conditioner en scrubs zit zelfs heel veel plastic in het product. Ook gaf ik ontzettend veel geld uit aan producten. Om dit te voorkomen zijn er een paar producten die jouw duurzame badkamer niet mag missen:

  •           Een veiligheidsscheermes: Ik weet het. Hij ziet er eng uit, maar dat is hij echt niet! Dit scheermes is veel zachter voor je huid en voorkomt ingegroeide haren. Ook kun je je hele leven er mee doen, je moet alleen af en toe de messen vervangen.

 

  •          Katoenen watjes: Deze kan je kopen of gewoon zelf maken. Ik gebruik ook vaak washandjes om mijn make-up er vanaf te halen en was deze vaker.

 

  •         Bamboe of houten wattenstaafjes: Wattenstaafjes zijn samen met rietjes echte killers. Je kunt ze gemakkelijk wisselen voor een variant van hout of bamboe. Tip: bij de Etos kosten de houten staafjes nog geen 0,65 cent!

 

  •         Houten of Bamboe tandenborstel

 

  •         Shampoo bar: Je mag mij later bedanken. Je haar wordt hier veel gezonder van! Ook doe je ongelooflijk lang met 1 bar, soms wel 3 keer zo lang als met een fles. Tip: loop eens langs de Lush, ze hebben echt hele fijne shampoo bars.

 

  •          Conditioner bar: hetzelfde als een shampoobar, maar dan de conditioner versie. Wist je dat in normale conditioner veel plastic zit? In deze bars absoluut niet. Je haar wordt er ook nog eens veel gezonder van!

 

  •           Ouderwets blok zeep: Bij zeep wordt veel water toegevoegd om het vloeibaar te maken, dit is helemaal niet nodig! Stap weer over op een ouderwets blok zeep en je zult merken dat deze veel langer mee gaat. Tip: Aleppo zeep en Marseille zeep doen wonderen.

 

  •          Face wash bar: Hetzelfde verhaal als je shampoo- en conditioner bar. Tip: bij de Dille en Kamille verkopen ze handige bakjes om je stuk zeep in de bewaren!

 

  •          Nuud deodorant: In normale deodorant zitten veel schadelijke stoffen die direct in je lichaam komen door je dunne okselhuid. Daarnaast verstopt het ook je poriën. Nude is een smeerbare deodorant die je eens in de 5 tot 7 dagen opsmeert. Je hoeft maar een erwtje qua hoeveelheid te gebruiken. De tube is ook nog eens gemaakt van suikerriet!

 

Een tijd geleden ben ik begonnen met het zelf maken van producten. Dit is echt ontzettend makkelijk en ook nog eens super goedkoop. Als je kokosnoot olie, olijf olie, suiker, koffie, kamille thee, appelazijn en honing in huis hebt, kom je al een heel eind! Ik zoek meestal op het internet naar de meest simpele recepten en ingrediënten. Een paar van mijn lievelings:

  •          Haarmasker: In de winter kan mijn haar ontzettend droog worden. Kokosnoot laten smelten, flink door mijn haar smeren en een uurtje laten intrekken doet wonderen! Het is ook niet moeilijk om het eruit te wassen.

 

  •          Gezichtsscrub: Ik maak altijd een scrub van gemalen koffiebonen (ik pak altijd mijn gebruikte) en citroen. Super simpel, goedkoop en effectief. Als ik iets meer tijd heb maak ik een scrub van kokosnoot olie en suiker. Hier kun je nog dingen als honing en tea tree olie aan toevoegen. Deze kun je ook nog even laten zitten als masker.

 

  •         Tea tree olie: Deze olie heeft magische krachten! Het heeft een zuiverende en kalmerende werking, dus zeer geschikt voor een onrustige huid. Let er wel op dat je een pure olie koopt!

 

  •        Gezichtsmasker: het hele internet staat vol met makkelijke homemade maskers. Van avocado tot , alles is er! Een favoriet van mij is een mix van avocado, honing en havermout. Dit masker is super hydraterend en fijn voor een droge huid.

 

  •        Toner: Je kan gemakkelijk een toner te maken door een sterke thee te trekken van kamillethee (klein kopje) en deze te mixen met 1 eetlepel honing en 3-4 eetlepels appelazijn. Tip: leg het zakje kamillethee op je ogen tegen wallen!

 

Probeer voor al je producten een voor een te kijken of er een duurzaam alternatief is. Als je op budget bent sla dan de dure winkels over en wees creatief.  Producten als komkommer en aloë vera zijn super hydraterend en kosten vaak niet zoveel geld. Ik houd ontzettend veel geld over! Raak niet overmoedig en doe het stapsgewijs. Zo houd je het ook langer vol.

 

Hoofdstuk 4: Op vakantie zónder vliegtuig

 

Ik had vorige zomer besloten om wel op vakantie te gaan, maar niet met het vliegtuig. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een echte Randstedeling ben en de Nederlandse provincie niet zo goed ken. Tijd om dat te veranderen dacht ik! Als kind ging ik altijd met mijn gezin naar Frankrijk of Italië. Ik kende het Nederlandse platteland alleen maar vanaf de snelweg. En dat is zonde, want er is ontzettend veel te doen in Nederland en het is vaak ook geschikt voor een kleiner budget.

Vliegen heeft een negatieve impact op het milieu. Doordat de uitlaatgassen hoog in de lucht worden uitgestoten, hebben ze een extra broeikaseffect. Verder zorgt vliegen voor de vorming van wolken: ook dat versterkt het broeikaseffect. Jouw vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. (Bron: Milieucentraal.nl)

Maar dat kan dus anders! Mijn vriend en ik besloten een ger (yurt) te boeken op de Gelderse Veluwe. Mijn beste vriendin en ik boekten een grote tent op privé grond in de achterhoek. Beide hadden wij geboekt via Airbnb.nl. Tip: zoek op AirBnB op unieke locaties. Van boten tot boomhutten, je hebt het allemaal. Als je ook net over de grens in België kijkt is er keuze genoeg. In mijn zoektocht kwam ik nog een aantal andere fijne websites tegen:

  •   Natuurhuisje.nl: De naam verraad het al, hier boek jij je vakantiehuisje in de natuur.

 

  •  Buitenlevenvakanties.nl: Als je van natuur houdt en niet bang bent voor back to basic, kan je hier geweldige vakanties boeken.

 

  •   Logerenbijdeboswachter.nl: Ook hier kun je de meest pittoreske vakanties huisjes huren, midden in het bos!

 

Als je niet zo’n natuurliefhebber bent, is er alsnog voldoende te doen. Met mijn zus boek ik een overnachting in Zwolle en waren blij verrast door de gezelligheid van de stad. Met mijn andere beste vriendin boeken we voor nog geen €30 een retour met de bus naar Lille. Mijn vriend en ik stapten in de trein naar Maastricht voor een dag. Al vlaai etend en met een biertje in onze handen waanden wij ons even in Vlaamse sferen. Ook Utrecht staat hoog op mijn lijst en in de zomer kan je heerlijk langs de grachten dineren.

Omdat na al deze uitstapjes mijn vakantie drang toch nog niet helemaal bevredigd was besloten mijn vriend en ik samen met auto naar Frankrijk te gaan. Deze keer geen ruzie met mijn broers en zus over wie met Gameboy mocht spelen of alle chips had opgegeten. Maar samen Franse kaas eten, wijn drinken op terrasjes en romantisch kamperen in de natuur. Onderweg boekten wij een aantal overnachtingen op bijzondere plekken. Op de terugweg voelde wij ons helemaal herladen en vroegen wij ons af waarom wij dit niet veel eerder hadden gedaan. Een leuke bijkomstigheid was dat wij vergeleken met voorgaande jaren veel minder geld kwijt waren.

Hoofdstuk 5: Toch graag Nederland uit?

 

Ik snap het! Ik ben ook gek op reizen. Ik heb al een aantal mooie reizen gemaakt, maar er staan er nog veel meer op mijn bucketlist. Met dit in gedachten interview ik Charlotte Noël. Zij is de oprichtster van het duurzaam reizen platform Travelrebel.be, en kan mij hopelijk helpen om verantwoord het vliegtuig in te stappen.

Duurzaam leven en toch die verre reis boeken?, het kan!

Travel POST-COVID-19

Geluiden over overmatig co2 uitstoot, klimaatveranderingen en global warming hebben reizen in een ander daglicht gezet. Mensen pakken steeds minder vaak het vliegtuig en blijven dichterbij bij huis om duurzamer te leven.  Charlotte Noël, oprichtster van het  reisplatform “Travelrebel.be” , bewijst dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Haar platform is gespecialiseerd in ecologisch én sociaal duurzaam reizen, met een positieve impact voor mens, dier en milieu. Haar slogan is dan ook: “What if we could change the world by changing the way we travel.”

Duurzaamheid en reizen, gaat dat samen?

“Bij duurzaam reizen denken mensen al snel dat ze dichtbij huis moeten blijven. Als je alleen kijkt naar het ecologische aspect is dat ook zo. Maar duurzaam reizen heeft wel een enorme positieve sociale impact! Er zijn wereldwijd  veel mensen die op toerisme leven. Hierin kun je balans vinden. Je kan kiezen voor een bestemming die minder bekend is en zoveel mogelijk teruggeven aan de bevolking. Een optie is ook om je reis compenseren.”

Hoe compenseer jij je reizen?

Ik plant mijn eigen bomen! Ik heb laatst zelfs een heel bos gekocht om mijn reizen te compenseren. Je kan ook denken aan geld doneren aan projecten die bijvoorbeeld waterputten maken, boeren ondersteunen in positieve landbouw of hele gemeenschappen helpen zelfvoorzienend te worden.”

Waar kan je op letten bij het boeken van een reis?

“De manier hoe je naar je bestemming gaat, kan al een groot verschil maken. Ik reis binnen Europa met de trein. Als je gaat vliegen, probeer dan een directe vlucht te boeken. Dit scheelt veel in co2 uitstoot.”

Wat als je graag met een reisorganisatie reist?

“Dan is het eigenlijk vrij simpel. Lees je goed in op hun website en stel daarnaast goede vragen. Hoe meer vragen je stelt, hoe meer je kan aanvoelen of een organisatie oprecht is of eigenlijk greenwashing. Vraag bijvoorbeeld naar met welke mensen ze werken en hoe zij opgeleid worden. Maar pas op voor politiek correcte antwoorden! “

Waar moet je aan denken bij het plannen van je reis?

“Als je een route uitstippelt, kijk dan wat verder dan alleen de bekende toeristische plekken. Ik snap als mensen naar India gaan, dat zij graag de Taj Mahal willen zien. Maar kijk daarnaast ook naar andere locaties. Vaak is de highlight van je reis niet die toeristische hotspot, maar een leuke ontmoeting met iemand of iets totaal onverwacht. Soms is het maar 100 meter verder! Dit zorgt er ook voor dat het geld meer verspreidt wordt en meer mensen kunnen verdienen aan toeristen. Dus laat je ook verrassen door nieuwe en minder bekende dingen en je zal een veel uniekere beleving hebben!”

Hoe kom je bij deze plekken?

“Durf je open te stellen naar de lokale bevolking en vraag hen om tips. Er zijn landen waar je vanaf het moment dat je aankomt al wordt geholpen door de inwoners. Volg je gevoel en durf mensen te vertrouwen. Daarnaast is online natuurlijk ook veel informatie te vinden.”

Moet je veel plannen om duurzaam op reis te gaan?

“Nee dat hoeft zeker niet! Ik reis zelf graag op gevoel en plan van tevoren liever niet te veel. Ik zie wel wat er op mijn pad komt en hoe het op dat moment voelt. Je maakt ook constant keuzes op reis. Daarin kan je met de kleine dingen kan je al een verschil maken.”

Welke kleine dingen moet je dan aan denken?

Je kan dan denken aan: waar ga ik eten? Hoe verplaats ik mij? Waar ga ik slapen? Ik geef het liefst zoveel mogelijk terug aan de lokale bevolking. Zo slaap ik bijvoorbeeld niet in multinationals of grote hotelketens. Ik slaap liever bij mensen thuis in een homestay of in een klein hotel. Ik vind het ook belangrijk om te zien of er vrouwen werken.”

Kan je duurzaam op reis en toch wildlife bezoeken?

“Met wildlife is de regel eigenlijk heel simpel: het is niet mogelijk om direct in contact te staan. Je moet er niet mee op de foto kunnen gaan of tussen kunnen lopen. Ik begrijp dat als iemand naar Thailand gaat graag een olifant wilt zien of in Afrika op een safari gaat. Ik ben zelf een duiker en snap de verleiding om dichtbij een wild dier te willen komen. Ook hier kan je je inlezen en verdiepen in de verschillende organisaties. Let ook weer goed op welke bedrijven het doen voor hun imago en welke bedrijven het doen vanuit hun core. Het is ook handig om de reviews van vorige bezoekers te lezen.”

Zijn er andere organisaties waarvoor je moet oppassen?

Er zijn veel organisaties die tijdens een georganiseerde reis langs een weeshuis gaan. Kinderen in een weeshuis zijn vaak hun hele familie verloren. Die kinderen binden zich opnieuw aan iemand en verliezen diegene weer. Voor hen doe je er geen goed mee. Ook vindt er regelmatig fraude en misbruik plaats. Ik vind het zo lastig met wildlife toerisme en weeshuis toerisme onderscheid te maken, dat ik het helemaal niet doe.”

Waar kan je nog meer aandacht aan besteden tijdens je reis?

“Ik vind reizen met een positieve sociale impact belangrijk. Uit een onderzoek van The World Tourism Organisation is gebleken dat van elke $100 dollar die jij uitgeeft op reis, er maar $5 bij de mensen zelf. Daar kan je dus een groot verschil maken. Probeer je geld lokaal te besteden en niet bij multinationals of grote bedrijven. Taxi’s zijn niet de meest ecologisch keuze, maar er zijn veel mensen die ervan leven. Ik loop ook graag veel naar plekken toe of gebruik het openbaar vervoer.

Als je opzoek bent naar souvenirs kan je ervoor kiezen om handgemaakte en lokale producten te kopen. Dit symboliseert vaak ook een traditie en waarde van een gemeenschap, met technieken die generatie op generatie worden doorgegeven.

Eet ook als de locals! Als je in het land van de mango’s bent, eet dan mango’s. Verblijf je dichtbij een haven, eet dan vers gevangen vis. Als de mensen in een land veel rijst en bonen eten, eet dit dan ook.“

En wat moet ik meenemen in mijn koffer?

“Als je naar een bestemming gaat met koraal, neem dan een speciale zonnebrand mee die veilig is hiervoor. Dit moet echt op de verpakking vermeld worden. Je kan ook je eigen reisbestek meenemen, een bakje en een herbruikbare beker.  Ik gebruik zelf ook graag shampoo bars en biologisch afbreekbare producten. Ik neem ook altijd mijn eigen drinkfles mee. De Water-To-Go fles heeft een speciale filter waarmee je overal ter wereld veilig drinkwater kan drinken. Deze fles laat ik ook vaak achter bij gezinnen die ik ontmoet.”

Kan je ook op budget duurzaam reizen?

“Mensen denken vaak dat duurzaam reizen duurder is, maar dat klopt helemaal niet! Alleen binnen Europa kan dat wel zo zijn. De trein is helaas vaak veel duurder dan het vliegtuig. Als je buiten Europa op reis gaat, dan is de duurzame optie gelukkig vaak ook de goedkopere.”

Is er nog een tip die jij moét delen?

“Als je op reis bent, houdt dan ook rekening  met de normen en waarden van een gemeenschap. Vergeet ook niet: je kunt niet alles perfect doen. Als iedereen een beetje zijn best doet, wordt er al een groot verschil gemaakt!”

 

 

Hoofdstuk 6: Inspiratie

De makkelijkste manier van verduurzamen was het downloaden van Ecosia. Deze search engine werkt hetzelfde als Google, maar met 1 groot verschil. Elke zoekopdracht verwijderd een kilo CO2 uit de lucht. Daarnaast planten de een boom voor elke 45 zoekopdrachten. Ze vechten ook nog eens tegen de palmolie industrie en onderwijzen kinderen over het belang van bomen.

YouTube is mijn beste vriend als het aankomt op DIY. Ik kijk vooral veel fimpjes over eten! Ik heb laatst drie recepten geprobeerd waar ik groot fan van ben:

  • Kimchi: Ik houd van Koreaans eten en eet echt ongelooflijk veel Kimchi! Maanchi wordt ook wel the queen of Koreaan cooking genoemd. Dit recept is makkelijk en je kan genoeg Kimchi voor een jaar maken.

  • Havermelk: Ik drink havermelk alsof het water is en zocht al een tijdje een recept om dit zelf te maken. Dit recept is super makkelijk en zorgt ervoor dat je melk niet slijmerig wordt.

 

  • Bananenbrood: Ik ben geen held als het aankomt op bakken. Dit recept is echt heel lekker en heel makkelijk!

 

Als je duurzamer wilt leven kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Ik begon met het kopen van 1 shampoo bar en voelde mij al een echte zero waste queen. Ik weet dat ik nog lang niet ben waar ik wil zijn, maar probeer mij te focusen op wat ik al wél doe. Mocht je echt met je handen in je haar zitten, Lauren Singer got you! Haar filmpjes zitten boordevol inspiratie, motivatie en tips.

Ik probeer ook niks nieuw te kopen. Zoek je voor nieuwe ijskast, bank of oven? Kijk dan eerst op Marktplaats.nl. Mensen bieden vaak bijna nieuwe producten aan, voor een hele lage prijs! Ook voor kleding ga ik in Amsterdam graag naar de Ijhallen, de Kringloop of een vintage winkel. In Amsterdam heb ik nog een favoriet: Lena Library. In deze bibliotheek leen je geen boeken, maar kleding. Ze hebben ontzettend leuke kleding en van goede kwaliteit. Ze hebben veel grotere merken, maar ook vintage vondsten. Je huurt de kleding voor een klein bedrag en zij zorgen ervoor dat alles schoon en gestreken is. Vooral voor kledingstukken die jij misschien maar een keer gaat dragen, is Lena Library perfect!

Neem een kijkje op hun website:

https://www.lena-library.com/

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *