Hoe je van je gezonde leven een feestje maakt.
Altijd maar druk aan het studeren of aan het werk? Zorg je alleen voor jezelf of moet je ook voor je partner, vriend of vriendin zorgen? De coronacrisis zorgt ervoor dat onze levensstijl wordt aangetast, of we het willen of niet. Waar wij als Millennials voor moeten zorgen is dat we van ons drukke leven alsnog een gezond leven maken. We werken thuis, gaan minder vaak naar buiten en winkels zijn (helaas) gesloten. Natuurlijk is dit in het begin even wennen, maar dit betekent niet dat we niet gezond kunnen leven. Toch?
1. Hoe gezond is jouw levensstijl?
We hebben allemaal een bepaalde routine in het dagelijkse leven. De een houdt ervan om meteen te ontbijten na het opstaan en de ander laat nog even op zich wachten. Natuurlijk is het allebei prima, want iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. Afhankelijk van de beweging die je krijgt op een dag, kun je nagaan hoeveel voeding je nu eigenlijk binnen kunt krijgen. En nu zeggen we echt niet dat je niets mag eten als je niet beweegt. Integendeel zelfs! Je hoeft zeker niet de meest sportieve persoon te zijn. Als je je maar bewust bent van hoe gezond je nu eigenlijk bent. Want weet je dat wel? Doe nu de test en komt er na de quiz achter! Schrijf je antwoorden op een blaadje.
- Hoeveel slaap je gemiddeld per nacht?
- Minimaal 8 uur per nacht
- Tussen de 6-8 uur per nacht
- Minder dan 6 uur per nacht
- Kom je makkelijk in slaap of lig je lang te piekeren?
- Ik val makkelijk in slaap
- Als ik een lange en drukke dag heb gehad, pieker ik ’s avonds in bed
- Ik pieker elke avond
- Wordt je altijd uitgerust wakker?
- Ja, elke ochtend
- Soms wel, soms niet
- Nee, ik ben altijd moe als mijn wekker gaat
- Drink je dagelijks alcohol?
- Nee, ik drink nauwelijks tot geen alcohol
- Alleen bij speciale gelegenheden
- Ja, lekker bij het eten
- Rook je?
- Nee, ik rook niet
- Ja, een paar sigaretten per dag
- Ja, een pakje per dag
- Kook je elke dag zelf?
- Ja, ik sta graag in de keuken
- Ik vind het makkelijker om een pizza in de oven te doen
- Nee, ik bestel liever eten
- Als je kookt, kook je dan altijd met verse ingrediënten?
- Ja, ik haal zoveel mogelijk van de versafdeling
- Niet altijd, ik vind het te duur
- Nee, zo kan ik het makkelijker inslaan en bewaren
- Eet je altijd groenten bij je avondmaal?
- Ja, mijn bord is voor 2/3 gevuld met groenten
- Ik probeer zoveel mogelijk groenten te eten, maar het lukt niet altijd
- Nee, ik eet liever meer pasta of rijst
- Hoe vaak sport je gemiddeld per week?
- Meer dan drie keer per week
- Gemiddeld één keer per week
- Niet of nauwelijks
- Wat voel je als je vijf minuten jogt?
- Niets, ik voel me prima
- Ik kan niet aan één stuk door vijf minuten joggen
- Ik ben helemaal buiten adem en bezweet
- Heb je een gezond BMI?
- Ja, ik zit precies goed (tussen de 18.5 en 24.9)
- Ik heb licht overgewicht (tussen de 25 en 29.9) of licht ondergewicht (lager dan 18.5)
- Nee, ik ben te zwaar (hoger dan 30)
- Heb je last van stress?
- Nee, ik heb bijna nooit stress
- Af en toe, ligt aan mijn werk of studie
- Ja, ik heb elke dag stress
- Kun je je ontspannen wanneer je even niets doet?
- Ja, ik kan er goed van genieten
- Ik kan wel relaxen, maar in mijn hoofd ben ik soms met andere dingen bezig
- Nee, ik kan niet stilzitten en onderneem altijd actie
- Durf je het aan te geven wanneer iets je teveel wordt (bijvoorbeeld op je studie of werk)
- Ja, ik geef het altijd aan
- Het ligt eraan bij wie ik het moet aangeven
- Nee, dat durf ik niet, dus ik ga gewoon door met mijn werk
- Doe je regelmatig leuke dingen voor jezelf?
- Ja, ik ga er vaak op uit met mezelf of vrienden
- Alleen als ik er tijd voor heb
- Nee, ik heb daar geen zin in of tijd voor
Alle vragen beantwoord? Dan is het tijd voor de uitslag! Bij elk antwoord hoort een aantal punten. Tel al je punten bij elkaar op en lees in de tabel hoe gezond jouw levensstijl is.
A = 3 punten
B = 2 punten
C = 1 punt

Tussen de 30 – 45 punten | Gefeliciteerd! Jij bent duidelijk goed bezig met een gezonde levensstijl. Je weet wat er goed en slecht voor je is en maakt bewuste keuzes. Je vindt dit dan ook totaal niet erg om te doen en weet dat dit het beste is voor jezelf en je gezondheid. Je beweegt voldoende, eet gezond, en bent matig met alcohol en vet en weet wat ontspanning inhoudt. Zorg je wel dat je ook nog blijft genieten? Af en toe een iets ongezondere snack tussendoor of een avondje op de bank zonder beweging is ook geen ramp. Dit is juist goed voor je ontspanning en hier kan je denkwijze van op vooruit gaan. Keep up the good work! |
Tussen de 30 – 15 punten | Mooi, over het algemeen ben je goed bezig met je gezondheid. Toch is er nog ruimte voor wat verbetering. Zorg dat je een ritme krijgt in je dagelijkse leven: sta op tijd op, ontbijt stevig, maak een planning voor de komende week, ga vaker naar buiten om te bewegen en grijp net iets vaker naar de verse ingrediënten. En geloof mij, die hoeven echt niet duur te zijn! Breng eens een bezoekje aan de lokale groenteboer en laat je inspireren. Zorg daarnaast ook voor voldoende ontspanning en durf voor jezelf op te komen. Geef aan, ook bij jezelf, wanneer het even teveel wordt. Maak een gewoonte van deze levensstijl en binnen no time scoor jij de 45 punten! |
15 punten | Ai, je bent niet zo heel bewust bezig met je eigen lichaam en je gezondheid. Maak hier snel verandering in! Het zal in het begin niet heel gemakkelijk zijn, maar je hebt er echt profijt van. Laat die snacks staan en maak tijd vrij om naar de supermarkt te fietsen voor voldoende groenten en fruit. Zoek op internet gerechten op waar weinig koolhydraten inzitten, zodat je zeker weet dat je een voedzame maaltijd op tafel zet. Neem ook wat meer tijd voor ontspanning en doe bijvoorbeeld een yogales in de sportschool! Het geeft je rust en tegelijkertijd beweeg je ook nog eens voldoende. Maak een duidelijke planning voor jezelf wanneer je wat gaat doen. Zo voorkom je dat je te weinig tijd hebt voor de belangrijke dingen. Laat daarnaast net iets vaker de alcohol en/of sigaretten achterwegen. Dit heb je zeker niet nodig. Lukt het niet? Je kunt hiervoor altijd terecht bij je huisarts voor wat extra hulp. Je kunt het! |
En? Ben je op de goede weg? Of ga je in het vervolg toch anders nadenken over je eigen levensstijl? Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten hoe je zelf gezond blijft. Dit kan op ontzettend veel verschillende manieren. Maar hoe?

2. ‘Ik was mezelf aan het opeten in plaats van het voedsel’
Totaal de weg kwijt en enkel bezig met studie, werk en het zorgen van een soort van sociaal leven. Ik was echt niet meer gelukkig met mezelf. Maar schijn ophouden was nogal mijn ding. Dus ging ik er maar gewoon mee door.

In de wintermaanden is het niet moeilijk om de schijn op te houden. Ik word weer een jaartje ouder, de feestdagen staan voor de deur en ik heb vooral veel vrije dagen. Ondanks het feit dat ik studie en werk moet bijhouden, kan ik nog wel tijd voor mezelf vrijmaken. Vaak afspreken met vrienden om niet alleen te zijn. Drankje hier, hapje daar. Ik propte me echt vol. Zelfs als ik geen honger meer had. Schuld heb ik deze maanden nauwelijks.
HONGER?
Naar mate de zomer nadert komt de schuld. Wanneer mijn huisgenoot rond een uur of zeven ’s avonds gaat sporten, krijg ik enorme honger. Ik heb geen zin om met haar mee te gaan en zet de oven aan voor een pizza. Ik ga niet nog helemaal koken na een hele dag druk bezig te zijn geweest. Ik ga op de bank liggen en begin te eten. Bij het laatste stuk hoef ik eigenlijk niet meer. Maar toch eet ik verder.
Mijn huisgenoot komt rond negen uur terug van het sporten en vraagt of ik nog een hapje met haar mee wil eten. Ik hoef eigenlijk niet, maar het is wel lekker. Ik schuif bij haar aan tafel en krijg een bord met nog een redelijke portie pasta. Ik schuif het naar binnen alsof ik nog niets had gegeten. Nadat ik nog een uurtje heb gestudeerd, besluit ik naar bed te gaan.
De volgende ochtend gaat de wekker om zes uur. Ik besluit mijn ontbijt maar even over te slaan en stap op de fiets naar werk. Terwijl ik op de fiets zit denk ik na over dat bord pasta. Die enorme portie. Waar sloeg dat op? Ik had toch gewoon nee kunnen zeggen? Waarom kan ik dat steeds niet?
SKINNY BITCH
Twee weken later heb ik mijn deadlines ingeleverd en kan ik mij even volledig focussen op mijn werk. Ik ben inmiddels vijf kilo kwijt. Ik at nauwelijks en bewoog meer, zodat ik meer calorieën verbrand dan ik binnenkrijg. Echt een goed idee, vond ik zelf. Maar niemand zag nog verschil. Dus het moest sneller en meer.
Na een maand ben ik nog eens acht kilo kwijt. Mensen zagen dat ik was afgevallen en vonden dat ik goed bezig was. Zij wisten niet op welke manier ik dit deed. En ik hield natuurlijk de schijn op dat het de juiste manier was. Tot ik op een warme dag aan het werk was en ik opstond van mijn stoel. Ik ging neer. Ik ben vijf minuten out geweest. Hier kwam de aap uit de mouw en kreeg ik een enorme preek van mijn omgeving. En terecht. Ik was mezelf aan het opeten in plaats van het voedsel. Ik wist dat dit niet mensen was en zeker niet gezond.
Hierna ben ik beter onderzoek gaan doen over een gezonde levensstijl en ben ik te weten gekomen wat nu echt werkt. Het is niet belangrijk om zo snel mogelijk zoveel mogelijk kwijt te raken. Echt niet. Als je maar weet wat je binnenkrijgt. Je mag jezelf af en toe echt wel eens verwennen. Blijf bewegen en doe lekker je ding. Maar onthoudt: maak altijd tijd voor jezelf vrij. Hierdoor voel je je al een stuk gelukkiger en krijg je energie voor andere dingen.
Hoofdstuk 3. Wat houdt een gezonde levensstijl precies in?
F*ck die weegschaal! Je hoeft je echt niet elke dag te wegen om er zeker van te zijn dat je een gezonde levensstijl hanteert. Echt niet! Een gezonde levensstijl is makkelijker dan je denkt. Misschien zelfs wel anders dan je nu denkt. Waarom? Het is niet een kwestie van bijhouden wat je nu elke dag eet en binnenkrijgt. Het is een kwestie van gewoonte.
Ja, echt waar. Veel mensen denken dat je alleen gezond bent wanneer je de chips en de suikers laat staan. Maar ook juist deze producten zorgen voor een gezonde en evenwichtige levensstijl. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt onze gezondheid beïnvloed door een bepaalde levensstijl en je leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan vrienden van jou die roken. Zelfs dit heeft invloed op jouw eigen gezondheid. Je hoeft ze natuurlijk niet te “ontvrienden”, maar weet wel dat een gepaste afstand beter voor je is wanneer zij een sigaret opsteken.
‘Ongezond gedrag is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de ziektelast’
Gezond eten is bijna één van de belangrijkste dingen dat bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Iemand met overwicht heeft een grotere kans op ziekten dan iemand met een gezond BMI. In de quiz heb je kunnen zien wat een gezond BMI is. Het gaat er dus niet om dat je nooit meer een stukje chocolade mag eten wanneer je lekker aan het bingen bent op de bank. Nee, het gaat om de juiste verhoudingen en variaties. Heb je vanochtend bij de koffie een stukje appeltaart gegeten? No problem, neem dan vanavond tijdens het diner een minder grote schep pasta of rijst. Compensatie is the magic word. Benieuwd hoe een gezond eetpatroon in elkaar steekt? Lees het in hoofdstuk vijf!
‘Wist je dat gezond leven de kans op hart- en vaatziekten verkleint?’
Wel geeft het RIVM aan dat er steeds meer gunstige ontwikkelingen zijn op het gebied van een gezonde levensstijl. Minder mensen roken en er wordt in Nederland steeds meer bewogen. Dit zorgt voor minder overgewicht. Natuurlijk is het in deze coronatijd lastiger om naar buiten te gaan, maar zeker nu is beweging ontzettend belangrijk! Dus neem wat vaker een break van je werk en kom achter je computerscherm vandaan. Loop buiten een rondje (zo vang je ook nog wat extra vitamine D) of doe boodschappen in je pauze.
Luister deze podcast voor meer inspiratie om te bewegen!

Tuurlijk begrijpen we dat je het druk hebt met studeren en/of werken. Maar het is ook ontzettend belangrijk om te ontspannen. Stress zorgt volgens de Hartstichting namelijk voor een te hoge bloeddruk en uiteindelijk sneller voor hart- of vaatproblemen. Lichtelijk stress hebben is goed voor je, want het houdt je scherp en energiek. Maar teveel stress zorgt voor een slecht ritme, door bijvoorbeeld een slechte nachtrust. Overdag kun je beter presteren wanneer je minimaal zeven uur slaap hebt gehad. Veel mensen weten vaak niet dat ze teveel stress ervaren. Soms zorgt dit zelfs voor een burn-out. Weet jij wat de signalen zijn van stress? De Hartstichting vertelt het je in hoofdstuk zes.
Dus over het algemeen zijn het niet hele grote stappen die je moet kunnen zetten om over te schakelen naar een gezonde levensstijl. Thank God. Werk, beweeg, ontspan, eet gezond en gevarieerd, maar boven alles: Leef! Wordt geen robot die nergens meer van kan genieten. Daar haal je je immuunsysteem alleen nog maar meer mee naar beneden.
Vind je het lastig om ermee te beginnen? Zet deze tips in je notities en binnen no time zit jij te pronken met je gezonde leven!
Hoofdstuk 4. Waarom heb je moeite met het volgen van een dieet?
Crash-dieet, keto-dieet, eiwit-dieet. Noem ze maar op. Er zijn talloze soorten diëten op de wereld. Maar werkt dit nu wel echt? We vroegen het aan studente Voeding en Diëtiek Anne.
Wat houdt een dieet precies in?
“Een dieet volgen is voor elk persoon anders. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten. Over het algemeen gaat het erom dat een persoon een beperkte inname van calorieën binnenkrijgt op een dag. Dit zorgt ervoor dat je de overtollige spier- en vetmassa’s verliest. Uiteindelijk gaat je lichaam op een andere manier werken en wordt je stofwisseling langzamer. Dit noemen we ook wel de ‘overlevingsstand’.”
Wat doet de overlevingsstand met je lichaam?
“Bij elk lichaam werkt dit natuurlijk ook weer anders. Het komt erop neer dat je lichaam de overgebleven energie voor nét dat laatste wat hij moet doen om je overeind te houden. Dit kan vooralsnog geen kwaad, maar je moet zelf een gewoonte maken van deze levensstijl. Je kunt niet weer gaan leven zoals je eerst deed.”
Waarom niet?
“Ik denk dat iedereen het welbekende jojo-effect wel kent. Dit heeft alles te maken met die vertraging van de stofwisseling. Dit blijft namelijk ook zo wanneer je besluit weer te gaan eten zoals voorheen. Je stofwisseling kan dit nog niet verwerken en de kilo’s zitten er binnen no time weer aan. Mensen zijn trots op wat ze eerst hebben bereikt met het afvallen, dus gaan ze zichzelf belonen met iets lekkers. Dit is een psychisch probleem bij iedereen en ook niet raar. Maar dit zorgt er wel voor dat je weer aankomt.”
Waarom vinden mensen het lastig om een dieet te volgen?
“Het is vooral moeilijk om de eerste stap te zetten. Je moet onderzoek gaan doen naar welk dieet het beste bij jou past en duidelijk voor je hebben wat je nu echt wilt bereiken. Gaat het om afvallen of wil je juist meer spiermassa opbouwen? Op basis hiervan kun je makkelijker doelen stellen en op zoek gaan naar een bijpassend dieet. Hierna moet je de motivatie vinden om het echt te doen. Wanneer mensen alleen zijn, zijn ze vaak sterker en houden ze een patroon. Afspreken met anderen of ergens anders gaan eten is echter moeilijker. Hier moeten ze zich inhouden om toch niet dat broodje of bakje chips te pakken. Zorg ervoor dat je mensen om je heen hebt die je steunen op deze momenten.”
Hoe kunnen mensen er dan voor zorgen dat ze wel op gewicht blijven?
“Het is van groot belang dat je niet wisselt van eetpatroon, maar van leefpatroon. Je moet zorgen dat je er een gewoonte van maakt om te letten op wat je binnenkrijgt op een dag. Schrijf het voor jezelf op. Zo houd je een goed overzicht en weet je wat je nog mag. Erg belangrijk vind ik ook dat je niet te streng moet zijn voor jezelf. Een dieet volgen is lastig, maar maak er daarom altijd het beste van! Trakteer jezelf, maar met mate. Dan kom je tot een prachtig eindresultaat.”
Wist je dat er wereldwijd steeds vaker sprake is van overgewicht? In de jaren ’80 was één op de drie Nederlanders te zwaar. Inmiddels is dit zelfs al de helft.

Een diëtist zal je makkelijker op weg kunnen helpen om een goed dieet te volgen en hierna ook in shape te blijven. Vind je dit eng of wil je er niet teveel geld aan uitgeven? Check dan onderstaande links voor een effectief dieet!
Eiwitdieet – Bestaande uit het eten van eiwitrijke ingrediënten.
Keto-dieet – Bestaande uit een dieet met zo min mogelijk koolhydraten.
D.A.S.H.-dieet – Bestaande uit een dieet die zorgt voor verlaging van je bloeddruk.
Suikervrij dieet – Bestaande uit een dieet met zo min mogelijk (toegevoegde) suikers.
Paleodieet – Bestaande uit een dieet die je eetpatroon aanpast naar een gezond patroon.
5:2 vastendieet – Bestaande uit een dieet waarbij je twee dagen gaat vasten en vijf dagen vrij kunt eten.
Hoofdstuk 5. Hoe je zorgt voor meer balans en zelfdiscipline
Tja, twee woorden waar menig mens het nog wel eens moeilijk mee heeft. Nog lastiger wanneer je ziet dat iemand in je omgeving hier wel over beschikt. Inmiddels weten we wat een gezonde levensstijl inhoudt en hoe een dieet in elkaar steekt en je lichaam hierop reageert. Nu dus nog een kwestie van volhouden!
Volgens het NLP College is niet meer dan normaal dat veel mensen het moeilijk vinden om de juiste balans te vinden en deze te behouden. Iedereen maakt natuurlijk fouten. Gelukkig maar! Je kunt namelijk niet alles perfect doen. Toch willen we je helpen met het makkelijker maken om balans te vinden. Daarnaast moet je hier wel een portie zelfdiscipline voor hebben. Een zelfverzekerde feeling is het halve werk!
Breng je leven in kaart
Klinkt zweverig, maar volgens Adine Versluis is belangrijk om voor jezelf goed duidelijk te hebben hoe jouw dagen eruitzien. Stap je elke dag uitgerust uit bed of blijf je liggen tot de laatste minuut en moet je ontzettend haasten? Dit heeft namelijk invloed op een gebalanceerd leven.
Plannen, plannen, plannen
Nu weet je of je gehaast bent of niet. Ook al ben je dit niet, is het belangrijk om een planning voor jezelf te maken. Maak een ritme aan voor jezelf. Dus sta elke dag rond dezelfde tijd op, eet op dezelfde momenten, beweeg voldoende en wissel werk en vrije tijd met elkaar af. Je lichaam gaat hier echt op vooruit en je weet dan pas echt hoe je moet relaxen.
Motiveren
Hier duiden we op het motiveren van en door jezelf. Wanneer je een planning maakt is het natuurlijk de bedoeling dat je deze blijft volgen. Zorg dat je hem ophangt op plekken waar je elke dag langsloopt en er dus mee wordt geconfronteerd. Dan het stukje motiveren dóór jezelf; praat jezelf elke ochtend moed in. Doe dit in de spiegel, onder de douche of tijdens het maken van je ontbijt. Je zult dit in het begin nog gek vinden en eraan moeten wennen, maar het sleept jezelf erdoorheen en je hebt na een tijd echt zin om weer verder te gaan met je werk en je gezonde levensstijl!
Beloon jezelf
Een belangrijk punt. Je doet natuurlijk veel moeite voor het aanpassen van je levensstijl en ondertussen moet je ook nog je werk blijven doen én wil je je sociale leven op pijl houden. Daarom is het ook echt niet erg als je je werk bijvoorbeeld voor een dag laat liggen en je heerlijk kunt ontspannen. Iedereen beloont zich op zijn of haar eigen manier. De één vindt het prettig om een uurtje langer in de sportschool te staan en de ander gaat voor een picknick in het park. Het maakt ook niets uit, zolang jij er maar happy van wordt!
Leer je eigen grenzen kennen
Een burn-out komt tegenwoordig steeds vaker voor. Weet wat je op je bord durft en kunt nemen. Wanneer je weet dat je ontzettend veel moet doen voor je werk, kan dit betekenen dat je een rondje in de sportschool over moet slaan omdat je het anders niet redt. Je moet dus dingen kunnen schrappen. Dit is ontzettend belangrijk. Voor je eigen doorzettingsvermogen en voor je lichaam. Luister hiernaar.
Stop met zoeken naar balans
Dat klinkt dan weer tegenstrijdig, maar je zult zien dat je huidige situatie acceptabel is wanneer je je eigen leven op orde hebt. Ingewikkeld? Lees dan het boek The sublte art of not giving a f*ck. Zij leggen hier uitgebreid uit hoe balans in elkaar steekt en dat hoe meer je ernaar op zoek gaat, hoe minder balans je krijgt.
Het zal niet binnen een paar dagen ineens als een maaltijd op je bord komen. Balans en zelfdiscipline ontdekken heeft tijd nodig. Dus geen zorgen als het niet meteen lukt. Je moet er namelijk op je eigen manier achterkomen! Vind je het toch te lastig om dit zelf te ontdekken? Ga dan op zoek naar een (virtuele) coach. Zij kunnen je goede tips geven en blijven je motiveren.
Hoofdstuk 6. Presteren is een must
Shit! Je moet nog je deadline afmaken, boodschappen doen, naar de sportschool en dan door naar een etentje. Je drukke agenda wordt je teveel. Wist je dat dit kan leiden tot een burn-out? Take a step back.
De hoge druk van het alsmaar willen presteren kan zich gaan uiten in een burn-out. Je weet niet meer waar je het zoeken moet en je zit tot over je oren in de stress. Je wilt blijven presteren, maar eigenlijk ben je uitgeput. Je weet dat je niet naar dat etentje moet gaan, omdat je na je werk even wilt ontspannen. Maar wat als je stom over je gaan denken? Of dat je net dat leuke roddeltje moet missen. Dat wil je ook niet, dus ga je toch maar.
Psycholoog Carien Karsten heeft onderzoek gedaan naar de stress onder Millennials. ‘Jonge mensen hebben het niet alleen druk door een volle agenda, ze hebben ook continu een existentiële taak van ultiem ‘zichzelf moeten’ zijn en hun hart volgen. Wat ze doen moet zinvol zijn, en waarde toevoegen. Vaak weten ze niet waar ze het zoeken moeten’. Volgens Karsten is het niet alleen hun eigen probleem, aangezien de vorige generatie hen “zo gemaakt heeft”. Het onderwijs hamert op prestatie en social media staat ontzettend in de weg. Hierdoor wordt ontzettend veel stress veroorzaakt. ‘Ze nemen elkaar en zichzelf non-stop de maat, aldus Kersten. ‘En ze verleren de flow, het opgaan in iets, omdat ze steeds beoordelen hoe die ervaring er vanbuiten uitziet’.
Millennials hebben een druk leven. Altijd zorgen dat het werk goed en op tijd wordt gedaan is een must. Daarnaast moeten we ook nog op zoek naar liefde en geluk. Uit een onderzoek van EenVandaag is gebleken dat de jonge Millennials, tussen de 18 en 25 jaar, last hebben van veel stress, namelijk 76%. Bij de oudere generatie is dit nog niet eens de helft; 46%.
32% geeft aan voortdurend bang te zijn te falen op meerdere vlakken.
Dit komt dus omdat de Millennials erg hoge verwachtingen hebben van hun professionele en privéleven. 86% van de generatie vindt het belangrijk om de liefde de vinden en de helft gaat voor een schitterende carrière. Ze willen er alles aan doen om later een goede baan te hebben die veel geld oplevert. Dit zorgt er natuurlijk voor dat ze vanaf begin af aan al erg druk bezig zijn met een sterkte opstart. Ze willen geen dingen verkeerd doen en gooien ze alles op alles om boven hun eigen verwachtingen te scoren. Deze verwachtingen zorgen vervolgens voor een hoge druk. Ze vinden het namelijk hun eigen schuld als ze falen in hun carrière.
Bij een burn-out is je lichaam dus helemaal uitgeput. Fysiek en mentaal. Het is een psychische aandoening en je kunt eigenlijk niet meer presteren zoals eerst. Veel mensen weten niet dat ze tegen een burn-out aanlopen, omdat de signalen heel langzaam opkomen en ook niet altijd aanwezig zijn. De eerste klachten zijn vermoeidheid, faalangst, geen zin in seks, piekeren en erg vergeetachtig. Aangezien mensen hier wel vaker last van kunnen hebben, maken ze zich in dit stadium nog niet snel zorgen. Door het negeren van de klachten en doorgaan met hun huidige levensstijl, worden de klachten alleen maar erger. Je raakt opgebrand, ofwel burned-out.
Omdat mensen vaak ervan uitgaan dat een depressie involved is bij een burn-out, durven velen er niet voor uit te komen. Hierdoor worden ze dus ook niet geholpen met hun problemen en kunnen de klachten fataal worden. Vermoeidheid en vergeetachtigheid worden chronisch en het kan zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Hier is dan sprake van een ‘energiestoornis’.
Volgens het CBS loopt momenteel 15% van de Millennials risico om een burn-out te krijgen.
Dit percentage zal in de toekomst blijven stijgen als mensen zich niet laten helpen.
Volgens Karsten is het voor de Millennials die teveel druk ervaren goed om terug te gaan naar de basis: zorg voor goede nachtrust, gezond eten, voldoende beweging en ontspanning. Zo zorg je er dus weer voor dat je lichaam een ritme krijgt en een verse boost om weer verder te kunnen gaan met je “gewone” leven. Geen zin of motivatie om te sporten? Probeer eens yoga, dit zorgt voor beweging én ontspanning in het hoofd tegelijkertijd. Pak dus die gezonde levensstijl op. Je weet inmiddels hoe dit moet!
Raadpleeg een deskundige wanneer je denkt dat je deze symptomen hebt.
Hoofdstuk 7. Food en sporty
Meer tips?
De gezonde trends van dit moment!
Voor de lekkerste vegan-recepten.
Zin om “ongezond” te eten? Check deze gezonde varianten!
Natuurlijk blijft het niet alleen bij gezond eten!
Voor net dat beetje extra motivatie
F*ck corona! Sporten kun je prima thuis doen.
Voor algemene vragen.