Studententijd is (meer dan) alleen maar zuipen!

Is het studentenleven echt alleen maar uitgaan en drinken?

Je bent net klaar met je eindexamens en gaat komend jaar beginnen met een studie of je bent zelfs al een jaar aan het studeren. Je studententijd is (gelukkig) meer dan studeren. Het is de tijd waar je nieuwe vrienden maakt maar ook vrienden verliest. Een tijd waarin je jezelf gaat tegenkomen en waar je voor belangrijke keuzes komt te staan. Keuzes die toekomstbepalend zijn. Werken aan je cv, je wel of niet aansluiten bij een vereniging en wel of niet bij je ouders blijven wonen. Maar wat is de juiste keuze?

HOOFDSTUK 1:

Wel of niet bij een vereniging?

Je aansluiten bij een studentenvereniging heeft voor-en nadelen. Dat is vaak met keuzes die je in het leven moet maken. De afweging die je moet maken is of de nadelen voor jou opwegen tegen de voordelen. Dat verschilt per persoon. Dus als je vrienden of vriendinnen zich bij een vereniging aansluiten betekend het niet dat jij dit ook moet doen. Daarnaast heb je heel veel verschillende verenigingen; studie- , sport- en studentenverenigingen en zelfs daar heb je weer heel veel verschillende. Om je mee te nemen in afwegingen die anderen hebben gemaakt sprak ik Rosa, Roma, Imke en Julia. Rosa (24) niet lid van een enkele vereniging. Roma (23) lid van de grootste studentenvereniging van Nederland. Imke (22) lid van haar studievereniging en van een studentenvereniging. Julia (21) lid van een sportvereniging. Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden.

“Ik ben opgegroeid in Nijmegen en voelde me erg alleen toen ik naar Amsterdam verhuisde. Door me aan te sluiten bij een studentenvereniging hoopte ik meer mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken”, aldus Roma. “Ik heb er geen enkele seconde spijt van gehad, het netwerk en de vrienden die ik heb gemaakt kan niemand me meer afnemen”.

Voor Rosa was de situatie anders: “Ik was al wat ouder toen ik ging studeren in Amsterdam, ik had er al een mbo-studie opzitten. Daarnaast gingen veel vriendinnetjes uit Loenen ook naar Amsterdam en had ik niet echt de nood om nieuwe vrienden te maken. Wat ook een bepalende factor is geweest is dat ik veel mensen ken die wel lid zijn geworden dus ik kan altijd meegaan wanneer ik dat wil”.

In de situatie van Imke was het sporten in combinatie met studeren heel belangrijk. “Ik ben lid van Nereus, ik hou heel erg van sporten maar ook van drinken. Voor mij was dit de perfecte combinatie. Ik kon nog niet roeien maar je kan hier helemaal zelf bepalen hoe actief je wil gaan roeien, dat vind ik erg fijn. Daarnaast ben ik lid van mijn studievereniging SFEER dit ,omdat het mij helpt bij mijn studie.”

Julia geeft daarentegen aan: “Een studentenvereniging trekt mij niet zo, ik hou niet van dat hele corporale. Ik vind het leuk om mee te gaan met vriendinnen maar zelf trekt het me niet. Ik zit nu bij een voetbalvereniging en zit daar ook in het bestuur. Met dit bestuur organiseer ik feesten en werk ik ook aan mijn cv”.

Ongeacht of je wel of niet lid wordt: je krijgt een fantastische en onvergetelijke studententijd, zolang je maar doet wat jij zelf leuk vindt!

HOOFDSTUK 2:

Hoe maak ik keuzes?


Bron: Bregtje- Hermans

Naarmate je ouder wordt kom je erachter wat je zoekt in het leven maar ook wat je belangrijk vindt in het leven. Voor mij zijn mijn vrienden erg belangrijk en staan zij op nummer een. Het werken aan mijn cv staat dat dus niet. Dat neemt niet weg dat dit voor een ander ook zo moet zijn. Voor mij was het al snel duidelijk welke studie ik wilde gaan doen, dat ik in wilde gaan studeren Amsterdam en daar op kamers wilde gaan. Bij anderen duurt dat wat langer dat is heel normaal en zelfs heen menselijks.

Tips om de juiste (studie)keuzes te maken:

 1. Bezoek verschillende open dagen.
 2. Zie het belang in van de keuzes die je maakt.
 3. Leer jezelf kennen.
 4. Doe mee met een meeloopdag.
 5. Kies voor jezelf.
 6. Doe een studiekeuzetest.
 7. Focus je niet teveel op je eerste keuze.

Meer weten over verenigingen en de verschillen lees je hier:
http://studiewiki.nl/wiki/Verschillen_tussen_studie-_en_studentenverenigingen

HOOFDSTUK 3:

Op kamers wonen of thuis blijven?


Bron: Studentennet

Klaar met je examen, tijd voor een nieuwe stap! Je hebt de keuze voor je studie en studiestad gemaakt, maar nu komt de vraag: ga je op kamers of blijf je nog even thuis? In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat zo’n keuze echt heel persoonlijk. Sommigen zijn er echt al klaar voor en anderen gewoon nog niet. Twijfel je? Maak dan een lijstje met de voor-en nadelen.

 • Wat kost huur, levensonderhoud, reiskosten, kan ik dit zelf betalen?
 • Hoeveel reistijd ben ik dagelijks kwijt?
 • Hoeveel behoefte heb ik aan vrijheid en zelfstandigheid?
 • Hoe verantwoordelijk ben ik?

Daarnaast kan je ook ervaringen aan bekenden vragen. Mocht je nog geen mensen kennen die wel of niet op kamers zijn gegaan lees dan hieronder het verhaal van Sara en Luca: https://www.nn.nl/Financien/thuis-blijven-wonen-of-op-kamers.htm

Als blijkt dat je er helemaal voor bent om op kamers te gaan is het vaak nog een hele klus om aan een kamer te komen. Er zijn verschillende opties om aan een kamer te komen:

 • Hospiteren
 • Woningcorporaties voor studenten in jouw gekozen stad
 • Vraag rond bij vrienden en familie
 • Via je universiteit of hogeschool (campus)

Nog extra tips:
https://www.isic.nl/studentenleven/8-tips-voor-studenten-die-uit-huis-gaan/

HOOFDSTUK 4

Studentenbaantjes


Bron: RTV Maastricht

 Het is een dure tijd in je leven, studeren. En het wordt steeds duurder. Het studentenleven is veel te leuk dus is er überhaupt nog wel ruimte om te werken? Toch is het hebben van een bijbaantje goed om te hebben. Geld, ervaring op doen, netwerken en dus werken aan je cv. Maar hoe vind je nou het perfecte studentenbaantje en wat is überhaupt het perfecte studentenbaantje?

 1. Via vacature sites
 2. Flexibele bijbanen; promotiewerk
 3. Check vacatures op je campus
 4. Oppassen als student
 5. Werken in de horeca
 6. Werken in een supermarkt
 7. Bijles geven
 8. Callcenter
 9. Bijles geven
 10. Op festivals werken

Meer lezen? Ga naar: https://blog.kamernet.nl/blog/dit-zijn-de-16-meest-chille-bijbaantjes-voor-studenten/

HOOFDSTUK 5:

Welke student ben jij?

A) De corpsbal
Heel makkelijk te herkennen aan: vieze schoenen, vaak netjes gekleed (jasje-dasje), en een licht bekakt accent. Bier drinken doen ze op de sociëteit. En ze gebruiken termen als ‘knor’ (niet corps-lid) en ‘VVV’tje’(vriend van vroeger).

B) De UB-student
Heel makkelijk te herkennen aan: veel lege koffiebekers, altijd in de UB, vaak licht gestrest en moe. Altijd in de bibliotheek te vinden omdat ze zich ‘thuis niet kunnen concentreren’.


Bron: Studentennet

C) De student die altijd blut is
Heel makkelijk te herkennen: rond de 20e van de maand zielsgelukkig, dan komt ome DUO weer langs. Helaas leidt deze student de rest van de maand een vrij armoedig leven. ‘Nee sorry ik kan niet mee, geen geld’.


Bron: tishiergeenhotel.nl

D) De sportieve student
Heel makkelijk te herkennen: rent rond 08.00 uur in het Vondelpark om de brakheid tegen te gaan. Drinkt niet meer dan drie biertjes want moet volgende dag weer trainen voor de Varsity (Nationale Universiteitenroeiwedstrijd).


Bron: Studentennet

E) De internationale student
Te herkennen aan: rondkijkende en vragende blik. Kent de stad nog niet zo goed. Spreekt meestal geen Nederlands en spreekt af met andere internationals.


Bron: Cursor

F) De afwezige student
Eigenlijk niet te herkennen want is er nooit. Hoewel je de student hebt die nooit naar college komt, heb je ook de student die er wel is maar niks mee krijgt. Verrassend aan deze studenten is dat ze vaak manieren weten om toch het tentamen te halen.


Bron: Big Bang Theory

Twijfel je nog? Doe dan deze test: https://www.flair.be/nl/lol/test-welk-type-student-ben-jij/

HOOFDSTUK 6:

Geloof niet alles wat ze zeggen

Het studentenleven is maar wat interessant. Je wilt alles te weten komen, erachter komen wie je zelf bent en wie anderen zijn. Onbewust wordt je beïnvloedt. Beïnvloedt door wat anderen zeggen maar ook door wat je ziet. En laat dat nou net de reden zijn waarom er zoveel films en series zijn over het studentenleven. Ja, ook in Nederland. Hieronder een lijstje:

 1. Feuten de serie

De serie draait om de levens van een groep studenten die er alles aan doen om zich officieel lid van de studentenvereniging Mercurius te mogen noemen. Daarvoor moeten ze eerst de ontgroening doorstaan.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QZQtwlgR1Ko

 1. Feuten: Het feestje

Een film naar aanleiding van de serie Feuten. In de film komen de hoofdrolspelen nog een keer terug en wordt een groot feest georganiseerd. Dit film loopt helemaal uit de hand. Een film met drama, liefde en politie.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BFQuixOcBbA

 1. Niemand in de stad

Naar aanleiding van het boek. Drie jonge vrienden worden met vallen en opstaan volwassen tijdens hun studententijd in Amsterdam. Een verhaal van vriendschap, verlangens en vooral volwassen worden. Jezelf heruitvinden.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5FweU1VtKqU

 1. Ares

De psychologische horrorserie draait om de ambitieuze studenten Rosa en Jacob, die worden uitgenodigd door de schimmige sociëteit in het centrum van Amsterdam. Aanvankelijk lijkt het allemaal leuk en aardig, maar dan verdwijnt Rosa op mysterieuze wijze.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=WhxAj6inPJ8

HOOFDSTUK 7:

Meer weten?

Wil je meer weten over het studentenleven, bijbaantjes, cv of heb je hulp nodig bij het maken van bepaalde keuzes bekijk dan onderstaande links.

Verschillende verenigingen:

http://www.wordlid.com/waarom-lid-worden/wat-is-een-studentenvereniging

https://www.mijnstudentenleven.nl/studentenverenigingen/

 

Bijbaantjes:

https://www.studentjob.nl/bijbaan/amsterdam

https://www.youngcapital.nl/

 

Kamer vinden:

https://www.kamers.nl/

https://kamernet.nl/

 

Keuzetesten

https://www.studiekeuze123.nl/

https://studiekeuze.qompas.nl/

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *