2015/16: Het succesjaar van PSV

Hoe werd dit seizoen hét seizoen van PSV?

Het voetbalseizoen 2015/16 is voor PSV een seizoen om nooit te vergeten. Niet alleen werd het kampioenschap op krankzinnige wijze binnengesleept, ook werd er voor het eerst in negen jaar weer een succes behaald in de Champions League. Een seizoen als deze maak je niet jaarlijks mee. Dat maakt het de moeite waard om eens terug te blikken op het voetbalseizoen van 2015/16.  Heb je de behoefte om weer even te genieten van hoe dit seizoen verliep? Of ben je nog niet zo lang PSV-fan en wil je alles weten over het seizoen 2015/16? In dit artikel neem ik je mee terug naar dit voor PSV bijzondere seizoen en vertel ik je alle ins en outs.

Hoofdstuk 1: Wat waren van tevoren de verwachtingen van het seizoen 2015/16 voor PSV?

In het seizoen 2014/15 werd PSV voor de 22e keer landskampioen van Nederland door met ruime afstand concurrent Ajax achter zich te laten (18 punten verschil). Op 18 april 2015 versloeg PSV in eigen stadion SC Heerenveen met 4-1, waarna de schaal na zeven jaar weer terug in Eindhoven was. Wat volgde was een drukke zomerse transferperiode. Sterspelers Memphis Depay en Georginio Wijnaldum wilden graag de stap naar het buitenland zetten en beide spelers vertrokken naar respectievelijk Manchester United en Newcastle United. Depay werd daarmee de duurste PSV’er ooit (34 miljoen euro). Wijnaldum leverde PSV 20 miljoen euro op.

Met het vertrek van deze twee sterspelers leverde PSV veel kwaliteit in. Depay maakte in 30 wedstrijden 22 doelpunten, terwijl Wijnaldum goed was voor 14 doelpunten. Veel scorend vermogen ging verloren. Maar met de opbrengst van deze transfers had PSV genoeg geld om de selectie te versterken. En dat was nodig, want niet alleen Depay en Wijnaldum verlieten de club. Ook moest PSV afscheid nemen van Hiljemark, Tyton en de gehuurde Karim Rekik. Daarnaast kwam er ook een einde aan de huurperiodes van twee andere belangrijke spelers: Andres Guardado en Nicolas Isimat-Mirin.

Over deze laatste 2 spelers was PSV erg tevreden. Beide spelers kwamen definitief over voor enkele miljoenen. Hiernaast haalde PSV ook Hector Moreno, een ervaren verdediger die het vertrek van Karim Rekik moest doen vergeten. Daarmee was PSV nog niet klaar op de transfermarkt. PSV zag Davy Pröpper als vervanger van Wijnaldum en nam hem over van Vitesse. Tenslotte versterkte de club zich met de aanvallende spelers Maxime Lestienne (huur) en Uruguayaan Gaston Pereiro.

Hoewel PSV dus veel scorend vermogen inleverde met de verkoop van Depay en Wijnaldum, stond er ook voor dit seizoen een op het oog prima team op het veld. Met ervaren spelers zoals Guardado, Moreno en Luuk de Jong en talentvolle spelers als Jürgen Locadia, Adam Maher, Jetro Willems en Santiago Arias was er een goede afspiegeling tussen jonge en oude spelers. De algemene verwachtingen waren dat deze selectie goed genoeg moest zijn om de strijd om het kampioenschap aan te gaan.

Beoogde basisopstelling van het seizoen 2015/16:

Keeper: Jeroen Zoet

Verdediging: Santiago Arias, Hector Moreno, Jeffrey Bruma en Jetro Willems

Middenveld: Andres Guardado, Jorrit Hendrix, Davy Pröpper

Aanval: Luciano Narsingh, Luuk de Jong, Lestienne

Wisselspelers: Remco Pasveer, Nicolas Isimat-Mirin, Joshua Brenet, Simon Poulsen, Adam Maher, Stijn Schaars, Gaston Pereiro, Jürgen Locadia, Steven Bergwijn, Florian Jozefzoon

Coach: Phillip Cocu

Bron: Bob van den Cruijsem, Pics United

 

Hoofdstuk 2: Het Eredivisie seizoen

Laten we een duik nemen in het Eredivisie seizoen. Op 11 augustus 2015 trapte PSV voor het eerst af in dit seizoen in een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Een wedstrijd die de geschiedenisboeken inging. En niet vanwege PSV. Met een 0-1 voorsprong moest PSV in de allerlaatste minuut een corner verdedigen. De corner kwam terecht bij ADO-keeper Hanssen, die mee naar voren was gekomen en de bal met de hak van zijn schoen het doel in werkte. Dat maakte de eindstand 1-1 en dat betekende dat PSV in de eerste Eredivisiewedstrijd al gelijk dure punten verspeelde.

Het zou niet de laatste keer zijn dat PSV dit overkwam. Ook de thuiswedstrijd tegen Excelsior gaf PSV in de allerlaatste seconde van de wedstrijd weg: 1-1. Het was een wake up call dat PSV niet zomaar moest verslappen.

De start van de Eredivisie verliep dan ook moeizaam voor PSV. Pas na 9 speelrondes was de club voor het eerst in de top 3 te vinden. Wel wonnen de Eindhovenaren in speelronde 8 een belangrijke wedstrijd: de uitwedstrijd tegen Ajax (1-2). 3 hele belangrijke punten waren binnen.

Gaston Pereiro (rechts) juicht nadat hij het winnende doelpunt heeft gescoord tegen Ajax met Luciano Narsingh (links). Bron: Pim Ras Fotografie

Na de zeperd tegen Excelsior in eigen huis verspeelde PSV tot aan de winterstop nauwelijks punten meer. Wel kwam PSV niet verder dan een gelijkspel tegen Willem 2 (uit, 2-2) en Roda JC (thuis, 1-1), twee clubs waar PSV doorgaans veel moeite mee heeft. Maar de winst op clubs als FC Utrecht, AZ en Feyenoord maakten deze fouten goed. Ook de uitwedstrijd tegen Vitesse leverde drie punten op, dankzij een doelpunt in de extra tijd van Jorrit Hendrix.

PSV ging de winterstop in met een tweede plek, waarbij de achterstand op koploper Ajax drie punten bedroeg. Ook het doelsaldo was in het voordeel van de Amsterdammers (+34 tegenover +23).

Na de winterstop zette PSV, met de in de winterstop gehuurde middenvelder Marco van Ginkel, een goede reeks neer met negen overwinningen op rij. PSV was wederom te sterk voor Feyenoord en FC Utrecht (beide wedstrijden won PSV met 0-2) en ook maakten ze geen fout tegen de wat kleinere clubs. Ajax voelde de hete adem uit Eindhoven al in de nek. Maar toen stond er een drukke week voor PSV op de planning. In een week tijd speelde de club een thuiswedstrijd tegen Heerenveen, de uitwedstrijd tegen Atletico Madrid in de achtste finales van de Champions League én de belangrijke thuiswedstrijd tegen Ajax. Het werd geen positieve week voor PSV. De wedstrijd met Heerenveen eindigde in 1-1, Atletico Madrid schakelde PSV uit in de Champions League na 120 minuten voetballen en penalty’s, en concurrent Ajax won met 0-2. PSV zag hiermee Ajax weer weglopen op de ranglijst.

Dat was echter van korte duur, want drie weken later stond PSV op gelijke hoogte met Ajax. Ajax had nog wel een voordeel, aangezien zij een beter doelsaldo hadden. Er waren op dat moment nog maar drie speelrondes te gaan. Maar de selectie bleef vertrouwen hebben en durfde zelfs te stellen dat als PSV nog drie keer zou winnen, zij in mei gewoon met de schaal zouden staan.

Zowel PSV als Ajax wonnen de volgende twee wedstrijden. Dat hield in dat de beslissing in de kampioensstrijd op de laatste speelronde plaats zou vinden. PSV had een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle voor de boeg. Ajax moest naar De Graafschap, die al zeker waren van de 17e plek en dus nacompetitie. Ajax hoefde alleen maar te winnen. Het doelsaldo van Ajax was te groot voor PSV om hen nog in te halen. Als PSV dus kampioen wilde worden, moest Ajax punten verspelen. Dat was zeer onwaarschijnlijk, want de Graafschap speelde nergens meer voor. Maar toch gebeurde het. PSV won van PEC Zwolle met 1-3, terwijl Ajax het kampioenschap verspeelde met een 1-1 gelijkspel. Het ongeloof was groot, maar het was echt gebeurd: PSV was voor de 23e keer landskampioen geworden.

Bron: VI Images

Hoofdstuk 3: Champions League: PSV – CSKA Moskou

8 december 2015. Een belangrijke dag voor PSV. Om 20:45 uur stond in Eindhoven de Champions League wedstrijd tegen CSKA Moskou op het programma. De laatste ronde in de groepsfase. Het was ongekend spannend. PSV stond derde in de poule, op één punt van nummer twee Manchester United en twee punten van nummer één Wolfsburg. Op nummer vier CSKA Moskou had PSV een voorsprong van drie punten. Zou PSV winnen van CSKA, dan zou PSV in de achtste finale van de Champions League staan. Bij een gelijkspel was het resultaat van Wolfsburg – Manchester United van belang. Bij een nederlaag zou PSV vierde worden en dus uitgeschakeld zijn in Europa. Kortom, het kon nog alle kanten op.

Stand in Poule B na 5 wedstrijden:

Teams Gespeeld Goals voor Goals tegen Doelsaldo Punten
VFL Wolfsburg 5 6 4 +2 9
Manchester United 5 5 4 +1 8
PSV 5 6 6 0 7
CSKA Moskou 5 4 7 -3 4

Een uur voor de wedstrijd kwam de opstelling naar buiten. Arias (geschorst), Narsingh (geblesseerd) en Lestienne (persoonlijke omstandigheden) ontbraken in de selectie. Hun plaatsvervangers waren Brenet, Locadia en Pereiro. Voorafgaand aan de wedstrijd hing er een geweldige sfeer in het stadion. De harde kern zongen uit volle borst PSV-liedjes en zwaaiden met enorme vlaggen. Kippenvel kreeg je ervan. Er heerste een voelbare spanning in het stadion. PSV kon voor het eerst sinds negen jaar weer overwinteren in de Champions League. Sindsdien was het geen enkele Nederlandse club gelukt om de achtste finale te bereiken van het grootste toernooi van Europa.

De spelers kwamen het veld op. Het thuispubliek ging weer helemaal los en zetten het op een zingen. Het was tijd om te beginnen. PSV koos vanaf begin af aan voor de aanval. Dat resulteerde snel in twee kopkansen voor Luuk de Jong. Ook de rest van de eerste helft was PSV veel in de aanval, maar de aanvallende keuzes waren vaak erg ongelukkig. PSV speelde sterk, maar in de laatste fases van de aanval ging het te vaak mis. CSKA wist niet veel te creëren. Ze kregen nog wel een gevaarlijke vrije trap, maar Jeroen Zoet lette goed op en voorkwam een tegendoelpunt. Ondanks een gevaarlijke kopbal van Bruma gingen beide ploegen rusten met een 0-0 tussenstand.

Ondertussen was het bij de andere poulewedstrijd ook rust. Wolfsburg stond met 2-1 voor tegen Manchester United. Dat betekende dat PSV met deze stand genoeg zou hebben aan een gelijkspel om te overwinteren in de Champions League.

PSV begon iets rustiger aan de tweede helft, zonder het overwicht te verliezen. Ondertussen bleef de harde kern op de Oosttribune massaal liedjes zingen om de spelers te steunen. Een kwartier voor tijd ging het mis. Andres Guardado haalde CSKA-speler Tosic naar de grond met een lichte overtreding in het strafschopgebied. De scheidsrechter floot voor een penalty. Het zou toch niet? Een overwicht hebben en alsnog de wedstrijd verspelen? De hoop was gevestigd op Jeroen Zoet, maar die kon de penalty niet keren. PSV keek tegen een 0-1 achterstand aan en stond nu virtueel laatste in de poule. Wolfsburg leidde nog steeds met 2-1, wat betekende dat PSV nog één doelpunt nodig had om verder te gaan in de Champions League. Het publiek wist dit en ging daarom nog eens extra achter de club staan. 2 minuten na de 0-1 maakte PSV de schade weer ongedaan. Na een vrije trap kwam de bal plotseling voor de voeten van Luuk de Jong, die oog in oog stond met de keeper. De supporters sprongen al op van hun stoel voordat De Jong de bal überhaupt op doel schoot. Luuk tikte de bal rustig binnen, waarop het stadion helemaal ontplofte. De spelers renden juichend naar Luuk de Jong toe, die zijn feestje al met het publiek aan het vieren was. Met deze stand stond PSV virtueel tweede in de poule!

Vier minuten later veranderde dit weer toen Manchester United de 2-2 maakte tegen Wolfsburg. Met deze stand eindigde PSV als derde en zou het de Europa League in gaan. PSV werd ondertussen steeds gevaarlijker en ging vol op de aanval spelen. De sfeer in het stadion bleef onveranderd en het vertrouwen in de 2-1 bleef ook onder de spelers hangen. Toen was daar de 85e minuut. Geen enkele PSV-supporter die deze wedstrijd bewust heeft meegemaakt zal dit moment ooit vergeten. Pereiro speelde de bal hoog het strafschopgebied in. Een Russische verdediger werkte de bal weg, maar die kwam in de voeten van Pröpper, die verwoestend uithaalde. De bal vloog de linkeronderhoek in en daar was ie dan… de beslissende 2-1! Wat een ontlading bij de spelers en het publiek. Het zag er naar uit dat PSV de achtste finales van de Champions League zou halen! Ondertussen werd bekend dat Wolfsburg tegelijkertijd de 3-2 had gemaakt. Met deze stand zou PSV zelfs nog een gelijkmaker mogen incasseren. Maar in beide wedstrijden scoorde er niemand meer. Na het laatste fluitsignaal ging het hele stadion weer massaal los. Voor het eerst in 9 jaar was PSV ook na de winterstop in de Champions League te bewonderen.

Stand in Poule B na 6 wedstrijden:

Teams Gespeeld Goals voor Goals tegen Doelsaldo Punten
VFL Wolfsburg 6 9 6 +3 12
PSV 6 8 7 +1 10
Manchester United 6 7 7 0 8
CSKA Moskou 6 5 9 -4 4

Beluister hieronder het radiocommentaar van NOS Langs de Lijn op de 2-1 van Davy Pröpper (bron: NOS Langs de Lijn):

 

“Als we dit niveau altijd in de competitie zouden laten zien, dan zijn we onverslaanbaar”

Ook over de achtste finales tegen Atlético Madrid kon PSV trots zijn. Zowel in Eindhoven als in Madrid wist PSV het tot 0-0 te schoppen. Dat betekende dat de strijd beslist moest worden met strafschoppen, die Atlético Madrid met 8-7 won. Narsingh miste zijn penalty, waardoor PSV uitgeschakeld was in Europa. Bij aanvoerder Luuk de Jong overheerste de trots boven de teleurstelling: “als we dit niveau altijd in de competitie zouden laten zien, dan zijn we onverslaanbaar”, reageerde hij tegenover de NOS.

 

Hoofdstuk 4: De rol van Luuk de Jong

PSV had in het seizoen 2015/16 een aantal ervaren spelers die erg belangrijk waren voor het team. Denk aan Andres Guardado, die met veel buitenlandse ervaring de verbindende schakel was tussen de verdediging en de aanval. Of Hector Moreno. Met zijn ervaring een zeer betrouwbare en waardevolle verdediger. Maar de belangrijkste speler van dit seizoen was de aanvoerder, Luuk de Jong. Hoewel zijn buitenlandse avonturen geen groot succes werden, voegde hij op veel vlakken veel toe aan PSV. Niet alleen werd hij met ruime afstand clubtopscorer (30 doelpunten, waarvan 26 in de Eredivisie), maar ook was hij een echte leider in én buiten het veld.

De quote van Luuk waarmee ik vorig hoofdstuk afsloot is daar een goed voorbeeld van. Zijn mentaliteit is iets waar veel voetballers (en überhaupt sporters in het algemeen) een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Altijd en overal de volle 100 procent geven. Dat is wat Luuk deed en ook uitstraalde naar zijn medespelers. Alle eigenschappen die een aanvoerder moet hebben, die had hij. Zo’n speler in je team hebben is altijd handig.

Een van de meest kenmerkende momenten van Luuk de Jong vindt plaats in de laatste speelronde. In de 65e minuut staat Ajax op 1-1 tegen de Graafschap, terwijl PSV net de 1-3 maakte tegen PEC Zwolle. Doelpuntenmaker? Luuk de Jong. Na het doelpunt pakt hij meteen de bal uit het doel, zodat het spel weer snel voortgezet kan worden. Zo heeft PSV meer tijd om nog wat doelpunten te maken en eventueel Ajax op doelsaldo voorbij te gaan. Het verschil in doelsaldo was op dat moment nog 4 in het voordeel van Ajax. Dat betekende dat PSV nog vier keer moest scoren in 25 minuten. Normaal gesproken ondenkbaar. Maar toch pakte Luuk de Jong de bal uit het doel na de 1-3. Die mentaliteit is erg belangrijk geweest voor dit successeizoen. Strijden tot de laatste minuut. Dat is het motto van aanvoerder Luuk de Jong.

Los van zijn leiderschap voegde Luuk ook op gebied van kwaliteit veel toe op het veld. Met zijn 1,88 meter lengte een fantastische kopper. Voor hem dan ook ideaal dat hij spelers als Narsingh en Lestienne naast hem had staan. Niet alleen vanwege de voorzetten die hij van de buitenspelers kreeg. Maar ook als Zoet de bal ver uittrapte, was de kopspecialiteit van De Jong ideaal, waarmee hij de snelle Narsingh goed kon bedienen.

Wat trainer Phillip Cocu tactisch erg sterk deed, is het spel en de tactiek aanpassen op de kwaliteiten van Luuk de Jong. Want alleen dan is De Jong op zijn best. Het verklaart ook waarom de buitenlandse avonturen van Luuk tot nu toe niet erg geslaagd waren. Zolang Luuk zich aan moet passen aan het team in plaats van andersom, gebruikt de coach de krachten van De Jong niet optimaal. Dat PSV dit op deze manier aanpakte wierp zijn vruchten af, want met 26 doelpunten in 34 wedstrijden was Luuk de Jong de belangrijkste speler van dit PSV.

Bron: Orangepictures

 

Hoofdstuk 5: De laatste speelronde

In hoofdstuk 2 ging ik al in op het verloop van het Eredivisieseizoen. Ik eindigde dit hoofdstuk, logischerwijs, met de laatste speelronde. Het was de speelronde waarin de strijd om het kampioenschap onverwachts uitpakte in het voordeel van PSV. Deze dag, 8 mei 2016, zullen weinig PSV-fans vergeten. In dit hoofdstuk lees je alles over deze knotsgekke ontknoping aan de hand van een tijdlijn.

14:30 uur: De laatste speelronde in de Eredivisie gaat van start. Virtueel is Ajax landskampioen.

14:40 uur: PSV heeft het niet gemakkelijk tegen PEC in de beginfase. Het spel gaat heen en weer.

14:45 uur: Ajax denkt op 0-1 te komen door een doelpunt van Younes. De scheidsrechter keurt hem af, want vlak daarvoor zou Davy Klaassen hinderlijk buitenspel hebben gestaan.

14:46 uur: Nog geen minuut na de afgekeurde goal komt Ajax toch op voorsprong. Younes mag dit keer wel een goal achter zijn naam schrijven. Het Ajax-publiek gaat los in het uitvak. PSV staat nu virtueel twee punten achter op Ajax.

14:49 uur: PSV krijgt een grote kans doordat Guardado medespeler Narsingh één op één met de keeper zet. Maar Narsingh twijfelt te lang en PEC-verdediger Lam haalt hem in. 0-0 nog in Zwolle.

15:02 uur: Bijna is daar de 0-2 voor Ajax als Milik de bal gevaarlijk voor het doel neerlegt. Cerny heeft hem voor het intikken, maar schiet de bal ongecontroleerd naast.

15:04 uur: Daar is de 0-1 voor PSV! Een lange bal van Guardado komt terecht bij Pröpper, die de bal terug legt op Locadia. Die rond het uiteindelijk soepel af door de bal in de verre hoek te krullen. PSV weer gelijk in aantal punten met Ajax, maar dat is niet genoeg!

15:12 uur: En daar is Luuk de Jong met de 0-2! Uiteraard met het hoofd! PSV zet aan en weet veel kansen te creëren. Een corner komt aan bij Luuk de Jong, die hem via de onderkant van de lat in het doel kopt. Mocht PSV op doelsaldo kampioen moeten worden, dan zijn er nog vijf goals nodig. Maar dan mag Ajax geen doelpunt meer maken…

15:16 uur: In beide duels fluit de scheidsrechter voor de rust. Zowel Ajax als PSV gaan aan de leiding en lijken gezien hun overwicht de voorsprong niet meer weg te zullen geven. Over een uur weten we wie er kampioen van Nederland is.

15:30 uur: De tweede helft gaat van start. Op naar de ontknoping!

15:33 uur: Ajax dringt gelijk aan en krijgt drie corners achter elkaar. Een speler van De Graafschap werkt de laatste corner weg, nadat keeper Jurjus een kopbal van Veltman nog net weet te keren.

15:34 uur: Ook PSV wordt sterker en krijgt wat kansen. Guardado schiet van een meter of 25 richting doel, maar de keeper redt.

15:35 uur: Wat gebeurt hier? De Graafschap komt op 1-1 tegen Ajax! Bryan Smeets schiet de bal hard langs Cillessen en maakt zijn eerste goal ooit in de Eredivisie! Zal het dan toch voor PSV…?

15:36 uur: In het stadion van PEC Zwolle komt het bericht binnen dat Ajax de gelijkmaker heeft moeten incasseren. Een luid gejuich klinkt door het stadion, met name in het uitvak. PSV is nu virtueel landskampioen!

15:40 uur: Er heerst een kampioenssfeer in het stadion van De Graafschap. Niet in het uitvak, maar in alle andere vakken. De supporters van De Graafschap zingen uit volle borst, terwijl het Ajax-publiek erg stil is.

15:51 uur: Daar is de aansluitingstreffer van PEC Zwolle. Jeroen Zoet probeert de bal weg te trappen maar raakt hem helemaal verkeerd, waardoor de bal in de voeten van de tegenstander komt. Bouy krijgt daarna veel te veel tijd en mag uithalen. De bal verdwijnt achter Zoet en dat brengt de stand op 1-2. PSV verliest wat scherpte sinds de 1-1 van De Graafschap.

15:52 uur: PSV stelt zaken op orde en maakt bijna meteen na de aftrap de 1-3! Locadia steekt Luuk de Jong weg, die de bal vervolgens langs de keeper schuift. De Jong pakt de bal op om snel verder te spelen. Nog 25 minuten!

16:08 uur: Ajax is veel in de aanval, maar komt niet door de Doetinchemse verdediging. Nog ongeveer 10 minuten voor Ajax om een goal te maken.

16:10 uur: De wedstrijd tussen PEC en PSV is niet spannend meer te noemen. PSV wil geen risico’s meer nemen en ook PEC Zwolle gelooft het wel. De verdedigers van PSV tikken rustig de bal rond.

16:14 uur: Een gevaarlijke uitbraak van De Graafschap beslist bijna de kampioensstrijd! Bryan Smeets krijgt een grote kans om Ajax nog een keer pijn te doen. De bal komt tegen de vuisten van Cillessen.

16:15 uur: In beide wedstrijden zitten de 90 minuten erop. De extra tijd in Zwolle bedraagt drie minuten, terwijl Ajax vijf minuten erbij krijgt. De laatste minuten zijn ingegaan!

16:18 uur: Daar is het laatste fluitsignaal in Zwolle! PSV wint met 1-3 van PEC Zwolle en zal moeten afwachten of Ajax nog weet te scoren in de resterende paar minuten. De spelers pakken meteen hun telefoon erbij om de laatste speelminuten in Doetinchem te volgen.

16:20 uur: HET IS GEBEURD! PSV IS LANDSKAMPIOEN GEWORDEN! Ajax speelt gelijk tegen De Graafschap en verspeelt de titel aan PSV! Wie had dit ooit kunnen denken? De PSV-selectie rent naar het uitvak om het feest te vieren met hun supporters. Coach Cocu en technisch manager Marcel Brands vliegen elkaar om de armen. PSV heeft het geflikt! De 23e landstitel is een feit! Het zal hier nog lang onrustig zijn…

Bekijk in de video hieronder het moment waarop de schaal omhoog wordt gehouden (bron: Omroep Brabant, YouTube. Beelden van: FoxSports).

Hoofdstuk 6: De ‘99%’-uitspraak van Jetro Willems

Ondanks dat PSV bijna het hele seizoen achter koploper Ajax aanhobbelde, hielden de Eindhovenaren altijd het vertrouwen dat zij na 34 speelrondes met de schaal zouden staan. Zelfs na 33 speelrondes was dat vertrouwen nog niet verdwenen. Op dat moment stonden PSV en Ajax in aantal punten gelijk, maar Ajax had een veel beter doelsaldo (6 meer dan PSV). Als PSV kampioen zou worden, zou dat betekenen dat Ajax punten moet laten liggen of dat PSV met een grote overwinning Ajax voorbij gaat op doelsaldo. Beide scenario’s leken niet realistisch. Ajax speelde een uitwedstrijd tegen De Graafschap, de nummer 17 die nergens meer om speelde. En een doelpuntenfestijn bij PSV zag ook niemand echt gebeuren.

“De kans dat wij kampioen worden is 99 procent”

Maar toch was daar Jetro Willems, die na de wedstrijd van speelronde 33 een opvallende uitspraak deed. “De kans dat wij kampioen worden is 99 procent”, zei hij tegenover FoxSports. Het was een uitspraak die in de media voor veel gelach zorgde. ‘Dacht hij nou echt dat PSV nog kampioen zou worden?’ waren de reacties, vooral vanuit Amsterdam. Of Willems nou serieus was of niet, het is wel een uitspraak die kenmerkend was voor het PSV van dit seizoen. Altijd hoop blijven houden en doorgaan totdat de laatste minuut verstreken is. En je ziet dat het effect heeft. Met deze instelling haalde PSV de achtste finales van de Champions League en wist het tegen een Europese topclub tot penalty’s te laten komen. Of het gelach over de uitspraak van Willems nou terecht was of niet, hij kreeg gewoon gelijk. Het was PSV die aan het eind van de rit het hardste lachte van allemaal.

Bron: Joep Leenen, Brabants Dagblad

 

Hoofdstuk 7: Contentcurratie

Wil je meer weten over het successeizoen van PSV? Hieronder vind je meer informatie en beeldmateriaal!

  • Bekijk de fotoreportage van het trainingskamp van PSV in Frankrijk in de zomer van 2015, gemaakt door Andrew Spring en Andre Klok van PSV-foto’s.nl.
  • Als je nieuwsgierig bent naar de spelersstatistieken van het seizoen 2015/16, klik dan hier.
  • Benieuwd naar de sfeer in het stadion bij de CL-wedstrijd tegen CSKA? Kijk dan de sfeermovie van PSV Support!Bron: PSV Support, YouTube
  • Meer weten over Luuk de Jong? Bekijk de documentaire ‘De weg van Luuk’ (bron: PSV, YouTube).
  • Benieuwd hoe de PSV-spelers de ontknoping beleefden? Bekijk de video!Bron: PSV, YouTube
  • Wil je weten hoe Jetro Willems achteraf terugkijkt op zijn 99%-uitspraak? Lees het hier!

One Comment Add yours

  1. Ray schreef:

    Een mooi verhaal over een mooie periode van PSV uit Eindhoven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *