De illuminati, bestaat dit écht?

Niemand weet of dit geheime genootschap echt bestaat, maar wat weten we wel?

De illuminati is een geheim genootschap dat bij veel mensen bekend voorkomt. De een heeft zich compleet verdiept in de betekenis en het bestaan hiervan, terwijl dat ander er nog weinig vanaf weet. Of het geheime genootschap echt bestaat, daar is verschillend bewijs over te vinden. Sommige zijn ze ervan overtuigd dat in dit geheime genootschap mensen zitten met macht over de wereld. Ook het nummer “ilumminati’ van Madonna, of de tekst “Y’all haters corny with that Illuminati mess” van Beyonce kunnen geen toeval zijn. Toch?

Hoofdstuk 1 – Wat wordt er gezegd?
De illuminati is een geheim genootschap waarvan het bestaan nog nooit écht is bevestigd, het genootschap lijkt op dit moment daarom nog een complottheorie. In dit genootschap zouden alleen mensen mogen zitten die zijn ingewijd. Het gene wat de illuminatie wil bereiken is het hebben van macht over de wereld.  Dat willen ze doen door een eenheid te creëren. Sommige geloven dat in dit genootschap bekende mensen zitten met veel macht, maar ook bijvoorbeeld overheidsinstanties.

Sommigen zeggen dat de illuminati uit verschillende lagen is opgebouwd. Wat je ervoor moet doen om dieper verbonden te raken is niet duidelijk, maar hoe dieper je vervlochten raakt hoe moelijker het zou zijn om eruit te stappen. Maar hoe is de Illuminati dan wel ontstaan? Daar zijn verschillende verhalen over bekend. De driehoek, een van hun symbolen, kwam op verschillende plekken terug. Daar kom ik later in dit stuk op terug.  De illuminati en de New world order is hetzelfde. Ook gaan er geruchten dat de illuminati achter moorden en heftige gebeurtenissen zitten. Een goed voorbeeld hiervan is de dood van Withney Houston of de vliegtuigcrash van 9/11. Hoe verder je je erin verdiept, hoe meer je tegenkomt.

Hoofdstuk 2 – Het ontstaan
Bavaria, 1776. Adam Weishaupt, een rechten professor, richtte de illuminati op. Later werd bekend dat hij altijd al een onrustige geest had. Hij wilde verlichtende ideeën verspreiden over de wereld. Zijn doel was om de monarchie te infiltreren omdat hij geloofde dat zij vrijheid en gedachtes onderdrukte van het volk. Alle toekomstige kandidaten hadden voor een toelating de toestemming van de andere leden, een sterke reputatie met gevestigde en sociale banden en rijkdom en macht nodig. Het genootschap had daarnaast waarschijnlijk ook veel geheime en bizarre rituelen.

Baron von Knigge speelde een belangrijke rol in de organisatie en uitbreiding van de samenleving. Als voormalig vrijmetselaar was hij voorstander van het aannemen van handelingen die te vergelijken waren met die van hen. Leden van de Illuminati kregen een ‘codenaam’ uit de klassieke oudheid. Weishaupt werd voortaan Spartacus en Knigge was Philo.

In de daaropvolgende jaren groeide het genootschap in hun omvang en diversiteit, ze hadden waarschijnlijk tegen 1784 zo’n 600 leden. Onder hen bevonden zich belangrijke mensen, zoals baron Adolph von Knigge. Hoewel de Illuminati in het begin beperkt waren tot de rechtenstudenten van Weishaupt, breidde het later uit met edellieden, mensen uit de politiek, artsen, advocaten en juristen, en later ook intellectuelen en schrijvers, waaronder Johann Wolfgang von Goethe. Tegen het einde van 1784 hadden de Illuminati waarschijnlijk 2.000 tot 3.000 leden.

Maar in 1785 werden ze vernietigd. Karl Theodor was de baron van Bavaria, hij verbande in dat jaar alle geheime genootschappen. De Illuminati dachten eerst dat dit verbod geen invloed op hun zou hebben. Maar in maart 1785, keurde de Beierse vorst een tweede edict goed, dit edict zei duidelijk dat het genootschap werd verboden.

Tijdens de arrestaties van de leden vond de politie documenten, een verdediging over zelfmoord en atheïsme, een plan om een vrouwelijke tak van het genootschap te creëren, onzichtbare inktrecepten en medische instructies voor het uitvoeren van een abortus. Het bewijsmateriaal werd gebruikt als basis voor het beschuldigen van de samenzwering tegen religie en de staat. In augustus 1787 kwam de hertog met een derde edict waarin hij bevestigde dat het bevel verboden was, en legde hij de doodstraf op voor lidmaatschap.

(Bron: Vox)

Hoofdstuk 3 – Lid worden
In het begin had het lidmaatschap voor de illuminati drie niveaus: de beginners, de minervals en de verlichte minervals. ‘Minerval’ verwijst naar de Romeinse godin van de wijsheid, Minerva. Dit stond symbool voor het doel van het genootschap, om kennis en verlichting te spreiden over de wereld zodat de staat kon worden hervormd. Een tijdje na de oprichting werden de nivieau’s voor het lidmaatschaap een complexere hiërarchie. Er waren in totaal 13 graden van inwijding, verdeeld in drie klassen. De eerste bereikte de graad van illuminatus minor, de tweede illuminatus dirigens en de derde die van de koning.

Niet iedereen kan lid worden van dit geheime genootschap. De persoon zou een hoge en vooral belangrijke status moeten hebben. Of dit nou in de politiek, de radio of in het zakenleven is. Áls iemand geschikt genoeg is om tot het genootschap te treden, zou diegene ergens in dat proces zijn of haar ziel aan Satan moeten verkopen. Wat is Satan? Satan is de duivel, en dat zou een mogelijke link kunnen zijn naar het Satanisme waar de illuminati wellicht te maken mee heeft. Satan is precies het tegenovergestelde van God. Waar God bezig is met goeie dingen, is Satan bezig met vernieling.

Een jongen werd benaderd via twitter om lid te worden, dat artikel lees je hier

Hoofdstuk 4 – De logo’s en symbolen
Alhoewel voornamelijk de piramide met het oog een bekend symbool is voor de illuminati, hebben ze nog talloze andere symbolen. Wanneer je bijvoorbeeld muziekvideo’s kijkt van grote sterren zal je sommige van deze symbolen regelmatig terugzien.

 1. De piramide/driehoek
  De piramide is het symbool van de hiërarchie en orde en deze wordt vaak gebruikt met het allesziend oog. Aan het begin van de vorige eeuw, 1935, werd er een biljet naar buiten gebracht met een afbeelding van de piramide. De piramide bestond uit 13 lagen en dat zou symbool staan voor de 13 lijnen bloed van de leden van de illuminatie. Pas 61 jaar later reageerde de Amerikaanse overheid op de speculaties. De afbeelding zou staan voor volharding en kracht. De piramide toont daarnaast ook de mogelijke organisatiecultuur van het genootschap. Diegene met macht staan aan de top van deze piramide en de gewone mensen op de onderste laag omdat de machtige mensen ‘boven hun staan’.
 2. De uil
  Het symbool van de uil, maar ook het echte dier, staat voor wijsheid. Er wordt ook wel gezegd dat de uil de godin Minerva symboliseert. Omdat uilen nachtdieren zijn en kunnen zien ik het donker, zien ze alles. De illuminati gebruikt het symbool van de uil om aan te geven hoeveel macht ze hebben over de wereld. Ze zetten zich graag neer als grootheersers. Zo staat de uil op het 1 dollarbiljet en zijn er in Washington D.C. meerdere gebouwen gebouwd in de vorm van het dier. Ook wordt jaarlijks de uil geëerd, en hier doen zelfs wereldleiders aan mee. Zou het daarnaast toeval zijn dat Drake in een kleding loopt met uilen?
 3. 666
  Het iconische symbool met drie zessen komt af van de Antichrist. Uit de naam kun je wel opmaken dat dit het tegenovergestelde van de kerk was; het kwaad of zelfs de duivel. Tegenwoordig zie je dit icoon regelmatig terugkomen. Meerdere wereldberoemde artiesten zijn gespot terwijl ze hun duim en wijsvinger op elkaar houden en de rest van hun vingers gestrekt, een 6.
(Bron: Drake)

Hoofdstuk 5 – Wie zijn er lid?
Vroeger waren er voornamelijk mannen lid van het geheime genootschap. Dit waren belangrijke, rijke mannen met status. Alhoewel er op dit moment nog niet 100% zeker is te zeggen of de illuminati nog bestaat, kan ik je wel vertellen welke geruchten er rondgaan en waar deze vandaan komen. Geruchten en complottheorieën laten dingen zien die je aan het denken zet.

 1. Koningin Elisabeth van Engeland
  Sommigen beschouwen haar als lid van de Illuminati, maar haar mogelijke betrokkenheid is van een heel ander niveau. Theoretici geloven dat koningin Elizabeth II een klooncentrum runt waar ze beroemdheden repliceert om de Illuminati’s visie om een nieuwe wereldorde te helpen vervullen. Het klinkt bizar, maar wat als het wel zo is?
 2. Beyoncé en Jay-Z
  Beyoncé en ook haar partner Jay-Z zoude lid zijn van de Illuminati. En niet gewoon lid, maar ze zouden ergens bovenaan de piramide staan. In meerdere van hun videoclips of songteksten refereren ze naar de illuminati. Zo kun je wanneer je haar hit nummer ‘single ladies’ achterstevoren luistert, een verborgen tekst horen. En ook zie je Jay-Z regelmatig met het 666 icoon op de foto. In de video hieronder kun je de verdere uitleg hierover zien.

 

(Bron: Rolling stone)

 1. Jacob Rothschild
  Wellicht dat je weleens van deze naam hebt gehoord. Maar de bankiersfamilie Rothschild bij elkaar heeft een vermogen van ongeveer vierhonderdnegentigduizend triljoen dollar. Mayer Amschel Rotschild, financierde ergens in 1700, de Illuminati. Mensen geloven dat er nog steeds 1 of meer leden in het genootschap zitten die uit de Rotschild familie komen. Jacob Rotschild heeft het meerdere keren gehad over het erven van een familiebedrijf.

Hoofdstuk 6 – Ben jij nu een echte kenner?
Na het lezen van dit artikel hoop ik dat ik je het een en ander heb kunnen bijbrengen over de illuminati. Of het genootschap nog steeds bestaat, daar hebben wij helaas nu nog geen antwoord op. Maar wij geloven na het lezen van de verschillende geruchten, dat er in ieder geval iets bestaat. Wil jij je kennis testen over de illuminatie? Doe dan DEZE quiz, en vind zelf uit hoeveel jij weet.

Ook zijn er talloze podcasts te luisteren op bijvoorbeeld Spotify. De illuminatie is niet het enige geheime genootschap. Nieuwsgierig? Luister dan een van de podcast op het Spotify account Secret socities.

Hoofdstuk 7 – Wil je toch nóg meer weten?
Ben je ook nieuwsgierig geworden over de illuminati en wil je graag meer weten? Kijk dan een van de volgende video’s:

– Are the illuminati real?

– What the eye in every conspiricay theory means:

Grote filmfan? Dan is ook dit filmpje leuk om te kijken, hierin zie je verborgen berichten in bekende films:
– 10 hidden subliminal messages in populair movies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *