Dé interieurtrend van deze zomer
Ben je na al die tijd in quarantaine je interieur he-le-maal zat? Wil je weten wat nou echt dé interieurtrend is van deze zomer? Dan zit je hier goed. We gaan deze zomer namelijk all-in met Rotan, je weet wel, zo’n houtkleurig materiaal wat lijkt op bamboe, of riet, of een mix daarvan. Maar nee, dit materiaal is veel meer dan die ene stoel die je overal tegenkomt. Ik weet zeker dat jij ook een Rotan product in je bezit hebt, maar wat weet je er eigenlijk van? Waar komt het vandaan? Hoe verzorg je het en welke producten worden er allemaal gemaakt van dit materiaal? Tijd om Rotan in het zonnetje te zetten!
HOOFDSTUK 1 – DIT IS JOUW WOONSTIJL
Een vaas met reusachtige pampasgras erin, het liefst alle kleuren in je kamer of juist clean white met strakke vormen. Vele mensen vinden verschillende stijlen mooi, maar heb je enig idee wat jouw persoonlijke woonstijl nou echt is? Welke kleuren zijn belangrijk voor jou en welke materialen zie jij het liefst terug in je interieur?
Er zijn vier populaire woonstijlen; de botanische stijl, de industriële stijl, de moderne stijl en de Scandinavische stijl. Deze stijlen kunnen sterk uiteenlopen, maar je kunt ze ook makkelijk combineren met bepaalde producten. Ik zal alvast een tipje van de sluier geven. Rotan past goed bij al deze woonstijlen. En dat is precies waarom je meer moet weten over deze natuurlijke materiaal.
Maak onderstaande quiz en kom er binnen een aantal minuten achter wat jouw persoonlijke woonstijl is.
HOOFDSTUK 2 – WAT IS HET NOU PRECIES?
We hebben gezien dat Rotan past bij elke woonstijl. Ook zagen we dat er allerlei verschillende meubelen en woonaccessoires van dit materiaal gemaakt kunnen worden. Ik hoor je al denken; alles mooi en aardig, maar wat is het eigenlijk precies? Daar ga ik jullie nu meer over vertellen.
Rotan, Riet en Bamboe
De drie materialen Rotan, Riet en Bamboe worden eigenlijk altijd door elkaar gehaald. Vaak wordt er zelfs gedacht dat het om hetzelfde materiaal gaat. Laat ik dat maar direct de wereld uit helpen; Rotan, Riet en Bamboe zijn niet hetzelfde. Er zit degelijk verschil tussen deze materiaalsoorten. Rotan is namelijk afkomstig van de Rotanpalm, dit is een liaan-achtige plantensoort dat groeit in tropische regenwouden. Riet daarentegen is een waterplant en in principe niet geschikt om meubels van te maken. Wanneer er wordt gesproken over ‘Riet’ wordt er eigenlijk pitriet bedoeld; het binnenste van de stengel van Rotan. Dus wanneer er bij een productbeschrijving ‘Rieten stoel’ staat, klopt dat eigenlijk niet, het product is vrijwel altijd gemaakt van Rotan, wat veel steviger is.
Bamboe is stevig materiaal en staat erom bekend dat het de snelst groeiende plant ter wereld is. Deze plant heeft eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig. Het grootste verschil tussen Rotan en Bamboe is dat Rotan massief is en Bamboe juist hol. Dit zorgt er dan ook voor dat Bamboe een stuk lichter is dan Rotan. Buiten alle verschillen om, hebben Rotan en Bamboe ook overeenkomsten. Beide materialen groeien namelijk supersnel, worden steeds meer gezien als duurzaam alternatief voor hout én hebben uiteraard beiden een mooie, natuurlijke uitstraling.
Waar het vandaan komt
Rotan is een prachtig, natuurlijk materiaal waar kwalitatieve meubels en manden van gemaakt kunnen worden. Het materiaal komt vooral voor in Maleise Archipel, Indiase subcontinent, aan de voet van de Himalaya, Zuid-China, Australië, Sri Lanka en in het westerse deel van de Stille Oceaan tot aan Fiji. De dikte van een Rotanstengel varieert van drie millimeter tot bijna tien centimeter. De lengte kan wel oplopen tot tweehonderd meter hoog. Buiten het feit dat Rotan een echte eyecatcher is binnen je interieur, heeft het materiaal nog meer voordelen. De economische waarde van Rotan helpt namelijk mee het regenwoud te beschermen. Rotan is een goed alternatief voor hout; het groeit snel aan, is makkelijk te oogsten en is ook nog eenvoudiger te vervoeren. Bovendien heeft Rotan juist bomen nodig om te groeien, wat ook weer een reden is om minder bomen te kappen. Ecologisch én maatschappelijk verantwoord dus.
Rotanpalm, ook wel Calamus Rotang genoemd).
FOTO: alchetron.com.
Rotanstengels die gekapt en op lengte zijn gemaakt.
FOTO: rotanspeciaalzaak.nl.
Het proces van een Rotanstoel
Voordat die ene mooie stoel in je de winkel belandt, heeft het product al een hele weg doorlopen. Allereerst worden de Rotan stengels schoongemaakt. Vervolgens worden de stengels gekranst (lees: de scherpe puntjes worden ervan afgehaald). De dikke stokken van de Rotanpalm worden Manou genoemd. Deze worden dan ook vaak voor het opbouwen van het frame gebruikt. Nadat ze zijn verwarmd in een ketel kunnen ze in een frame gezet worden, omdat ze dan zachter worden en makkelijk gebogen kunnen worden. Hierna worden de stokken gebogen en in een mal vastgezet. Tijdens het maken van de frame wordt er goed gecontroleerd of het frame recht staat en niet wiebelt. Als laatst wordt de frame ingevlochten van Manou en wordt het product gelakt. Nadat dit allemaal is gedaan worden de producten ingepakt en zijn ze klaar voor verzending.
Onderhoud
Prachtig, een natuurlijk product in huis; het materiaal gaat superlang mee, maar helaas knapt het ook nog weleens kapot. Dit komt omdat Rotan een plantaardig vezel is en snel kan uitdrogen. ‘Hoe moet ik een meubel onderhouden’, hoor ik je denken. Dat zal ik je even vertellen. Om te beginnen is de plek van de meubels heel belangrijk. Het is niet de bedoeling dat Rotanmeubels in de zon worden gezet, omdat dat ervoor kan zorgen dat het materiaal verkleurt of uitdroogt. Wel houden Rotanmeubels van een warme en vochtige ruimte, dat gaat het uitdrogen toch tegen. Lekker tropisch dus, net zoals hun roots.
Net zoals bij mensen, heeft Rotan ook hydratatie nodig. Dit kun je het beste één keer per maand doen met een meubelpoets met een hoog oliegehalte (zoals citroen of sinaasappelolie. Spuit de achter- en onderkant van je meubel ermee in en laat één kant droog, zodat het materiaal goed kan blijven ademen. Last but not least; zet op zijn minst één kussen op het zitvlak van een Rotanstoel of bank om barsten te voorkomen.
Hier moet je op letten voor het aanschaffen van een Rotan product
Nog een aantal tips voor de liefhebbers die op het punt staan om een Rotan product aan te schaffen. Let erop dat het frame stabiel is, als dat niet het geval is kan het product snel afbreken. De bindingen moeten goed vastzitten en het product moet goed afgewerkt zijn (meestal zijn de producten mat afgewerkt).
HOOFDSTUK 3 – ALLE MEUBELEN IN EEN ROTAN JASJE
Je hebt het vast weleens langs zien komen. De welbekende reusachtige Rotanstoel. Maar is dat dan alles? Rotan wordt vooral gebruikt voor manden, maar dat is lang niet alles. Ontdek hieronder wat voor prachtige meubelen er wel niet gemaakt wordt van dit materiaal!
Bron: Merve Öztürk
HOOFDSTUK 4 – GET INSPIRED
Zoals je ziet heb je vrijwel overal een rotan variant van. Kasten, banken, stoelen, tafels, manden, woonaccessoires, wandaccessoires, commodes, lampen en zelfs bedden die helemaal zijn gemaakt van Rotan. Omdat Rotan een natuurlijk product is, past het goed in elke woonstijl, en dan vooral bij de Botanische en Scandinavische woonstijl. Nu je de woonstijl test hebt gedaan en je meer te weten bent gekomen over het materiaal, overweeg je misschien wel om dan ook een Rotan product aan te schaffen. Dit is in ieder geval hoe je Rotan producten stylet!
Meubels
Grote meubelen, zoals bedden, banken en kasten zijn superhandig om te hebben in Rotan. Het materiaal is erg stevig, is makkelijk te onderhouden én het ziet er ook nog eens supermooi uit in je interieur! Ga voor een echte eye catcher; een Rotan bed. Plaats je bed midden in je slaapkamer en decoreer met kussens in verschillende maten en prints.
FOTO: eigenhuisentuin.nl.
Woonaccessoires
Wil je niet all-in gaan en je interieur subtiel houden? Ga dan voor basic grote meubelen met een kleur en decoreer de ruimte met leuke woonaccessoires. Dit kan gemakkelijk met bijvoorbeeld een Rotan poef, een lampenkap of simpelweg met een Rotan mand voor je groene vrienden in huis.
FOTO: wonenenco.nl.
Combinatie woonstijlen
Rotan past bij elke woonstijl. Maar hoe combineer je dat allemaal? Voor een Botanisch interieur zal Rotan een van de weinige producten zijn zonder een opvallend kleurtje. Je kunt een veelkleurig vloerkleed makkelijk combineren met een Rotan bijzettafel. Op deze manier zorg je voor kleur en balans in je interieur. Een Scandinavisch interieur staat daarentegen bekend om zijn eenvoudige vormen en kleuren. Een Rotan-item valt dus al snel op in je interieur, waardoor het makkelijk een eye catcher wordt. Ga voor een Rotan kast; het heeft een rechthoekig vorm, waardoor het je niet zal irriteren maar toch wat kleurcontrast geeft in je interieur!
FOTO: bol.com.
Bij een moderne woonstijl staat een Rotan lampenkap het mooist. Het zorgt voor een goede combinatie tussen warme en koele kleuren. Last but not least. De industriële woonstijl. Bij deze woonstijl wordt er veel gebruik gemaakt van hout. Hout en Rotan gaan supergoed samen, mede omdat het beide natuurlijke materialen zijn. Om ervoor te zorgen dat Rotan niet overheerst, zou ik gaan voor kleine Rotan woonaccessoires. Zoals mandjes voor op de kast.
Kortom, je kunt woonstijlen makkelijk combineren. Ook kun je Rotan gebruiken zoals jij dat wilt. Er wordt namelijk van alles gemaakt van dit materiaal. Van klein naar groot; alles wat jij wilt in je interieur!
HOOFDSTUK 5 – DO IT YOURSELF
Rotan items zijn prachtig, maar prijzen kunnen helaas ook flink oplopen. Niet getreurd! Met onderstaande DIY-filmpjes kun je zelf makkelijk een Rotan-item maken. Het is niet alleen een leuke bezigheid, je kunt ook precies iets maken wat jij mist in je interieur én je komt nog eens veel goedkoper uit! Probeer het zelf en gebruik de hashtag #selfmaderotan zodat je anderen ook inspireert!
DIY Rotan kast met producten van de IKEA
Bron: Lone Fox
DIY Rotan bijzettafel
Bron: Emily Faith
DIY Rotan spiegel
Bron: LoveForDIY
DIY Rotan lamp van een mand
Rotan lampen bestaan. Maar de meeste zijn of supergroot, of hebben een hoge prijs. Met deze lifehack kun je makkelijk zelf een lamp maken van een Rotan mand!
Bron: Megan Bell
HOOFDSTUK 6 – WEG MET DIE MUFFE GEUR
Het is eindelijk zover, je hebt een prachtige Rotan-item aangeschaft. Hij staat prachtig in de kamer, maar wat ruikt het muf. Omdat het natuurlijk materiaal is, brengt het vaak muffe geurtjes met zich mee, wat je uiteraard absoluut niet wilt in je huis. Niet getreurd! De perfecte oplossing bestaat. Koffie en azijn werken perfect om van deze geur af te komen. Volg de stappen en verlos jezelf én je huisgenoten van die muffe geur.
Bron: Merve Öztürk
Bron: Merve Öztürk
Geen zin om alle stappen door te lezen? Bekijk deze tutorial en volg de stappen!
HOOFDSTUK 7 – MEER WETEN?
Krijg jij ook geen genoeg van styling tips of heb je nog niet genoeg inspiratie gehad? Hieronder vind je nog meer artikelen die jou verder op weg helpen als je meer wilt lezen over een interieur met natuurlijke materialen!
Stijltips voor een interieur met natuurlijke materialen
Inspiratie natuurlijke materialen