Van kantoorbaan naar busbaan

Erik Zaal is 58 jaar en werd na 37 jaar trouwe dienst bij Ahold overtallig verklaart. Vanaf dat moment zat hij werkloos thuis. Het is een groot probleem onder 50-plussers want een nieuwe baan vinden is niet makkelijk. Erik ging niet bij de pakkenneer zitten en besloot het roer om te gooien en buschauffeur te worden. “Het was een grote stap, nu zit ik op de bus.”

 Welke functie had je bij Ahold
“Ik werkte op de afdeling interne controle, hier controleerde ik de Albert Heijn, Etos en Gall & Gall winkels op hun administratieve- en veiligheidsprocessen. Drie jaar geleden werd ik geheel onverwachts boventallig verklaard.”

Hoe voelde dit na al die jaren trouwe dienst?
 “Klote. Eerst krijg je een bepaalde tijd vrijstelling van werken en een vergoeding daarvoor. Maar je zit thuis en dan zie je elke dag als je de straat uitloopt het kantoor, dat doet dan wel pijn.”

Had je ook schaamte tegenover de mensen in je omgeving?
“Ja, ik had deels wel schaamte. De omgeving vond het ook raar en vervelend dat je dan op zo’n leeftijd op deze manier eindigt. We hadden dit niet zien aankomen, dat maakte het extra vervelend. We waren hier niet op voorbereid, het overviel ons.”

“Je wereld wordt erg klein”

Hoe vul je je dagen als je opeens werkloos thuis zit?
“Gelukkig waren we net de tuin aan het verbouwen. Dus hier heb ik mij de eerste tijd in gestort. Die is helemaal opgeknapt dat was het eerste halfjaar een fijne afleiding. Maar dan is de tuin klaar en moet je je tijd op een andere manier opvullen. Je wereld wordt dan erg klein. Ik vulde mijn dagen met boodschappen doen en het huishouden. Maar daar word ik ook niet gelukkig van.”

Ben je vanaf het begin gelijk gaan solliciteren?
“Ik heb eerst een halfjaar rust genomen en na dit halfjaar heb ik bij uitzendbureau Randstad een out-placementstraject gevolgd. Daar leren ze je hoe LinkedIn en sociale media werkt maar ze leren je ook hoe je een cv opstelt. De begeleiding was wel goed. Ik ben in totaal een jaar werkzoekend geweest. In deze tijd heb ik ongeveer vijftig sollicitatiebrieven gestuurd en ben vijftig keer afgewezen. Gelukkig heb ik wel op alles reacties gekregen. Ook ben ik vijf keer uitgenodigd op gesprek.”

Denk je dat je bent afgewezen vanwege je leeftijd?
“Dat denk ik wel. Dat voelt niet leuk. Je hebt veel ervaring en iedereen zegt dat er werk genoeg is. Vaak kreeg ik te horen dat ik niet in het profiel viel dat ze zochten. Met andere woorden we zoeken een jonger iemand. Elke afwijzing is weer een domper want je hebt toch hoop.”

 Toen dacht je ik gooi het roer om en word buschauffeur?
“Ik had mijzelf als doel gegeven om een halfjaar te zoeken naar een baan in de branche waarin ik gewerkt heb en voor ben opgeleid. Als dit niet zou lukken wilde ik iets heel anders doen. Na een halfjaar was het mij niet gelukt en heb ik om mij heen gekeken, wat vind ik nog meer leuk om te doen. Wat zou ik nog zeven, acht jaar willen doen. Toen zag ik een advertentie van Connexxion, die zochten buschauffeurs en dacht ik: ik ga het gewoon proberen. Het leek mij een leuke uitdaging. Ik ben namelijk dol op auto rijden en zo’n bus heeft natuurlijk wel wat. Ook is het sociaal werk, je maakt even een praatje met mensen.”

“Nu ben ik gelukkig”

Hoe reageerde je vrouw hierop?
“Het was best wel een grote stap. Mijn vrouw vond het leuk en steunde mij. Ze vond het belangrijk dat ik iets ging doen wat ik leuk zou vinden. Toen heb ik mij ingeschreven en ben ik geselecteerd. Je moet allerlei testen doen. Daar kom je dan ook achter: je wordt niet zomaar buschauffeur. Ik ben bij de Connexxion-academie de opleiding begonnen. Begin september ben ik hier begonnen en eind oktober was ik klaar.”

Hoe bevalt het nu op de bus?
“Het is wel wennen dat ik hele wisselende werktijden heb. Vroege diensten middag diensten en late diensten. Het is geen negen tot vijf baan. Het is wel heel erg leuk, ik heb het echt naar mijn zin. Het is heel anders qua sociaalcontact want de mensen komen binnen en zeggen gedag, als ze weggegaan steken ze hun hand op. Dat is het contact. Ik zie het mezelf nog wel tien jaar doen. Vorige week reed ik langs een bedrijf waar ik gesolliciteerd had, toen had ik zoiets van eigenlijk is het maar goed dat ik die functie niet heb gekregen. Daar was ik niet gelukkig geworden. Nu ben ik dat wel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *