Studiestress neemt toe in Nederland

In Nederland is er vandaag de dag steeds meer stress onder studenten. Zeven op de tien studenten (68,9%) ervaart vaak tot zeer vaak prestatiedruk. 60% van deze studenten zegt dat de druk meer is toegenomen het laatste jaar. PvdA wil de studiedrempels gaan verlagen zodat de studiestress afneemt onder studenten. Dit met meerdere partijen, de ChristenUnie, de SGP, 50PLUS, SP, DENK, GroenLinks, PvdD en PvdA.

Deze toenemende studiestress is onderzocht tijdens een onderzoek onder 3000 studenten door de Hogeschool van Windesheim. Ook meldde CBS dat het aantal psychisch ongezonde jongeren (18-25 jaar) is gestegen van 8,8% naar 10,9%. Dit is dan wel een lichte stijging, maar dit brengt wel nare gevolgen met zich mee. En stel je eens voor dat deze studiestress jouw toekomstige droombaan verhindert.

Deze studiestress zorgt vaak voor minder succes. Zo blijkt dat de studenten die stress ervaren vaker overwegen om te stoppen met hun studie (40%). Ook is de kans dat deze studenten studievertraging oplopen 2 keer zo groot. Als er meer aandacht wordt geschonken aan de vermindering van de studiestress kan dit uiteindelijk zorgen voor meer succes onder de studenten.

Ook blijkt uit onderzoek dat studiestress slecht is voor de gezondheid van deze jonge studenten. Studiestress kan namelijk leiden tot slapeloosheid en aanhoudende vermoeidheid. Om gezond door het leven te gaan is een goede nachtrust een vereiste.  Dus als de studiestress afneemt dan nemen de slaapproblemen ook af. Dat leidt weer tot een beter gezondheid. Verder zorgt deze studiestress voor angst, hoofdpijn en depressieve klachten.

Als het hoger onderwijs meer gaat doen om de huidige studiestress te voorkomen dan zorg je ervoor dat er meer succes is onder studenten, dat studenten een betere gezondheid hebben en dat er minder studenten moeten omgaan met studiestress. Om deze redenen wil PvdA deze week nog de studiedrempels gaan verlagen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *