Hamsteraars nemen supermarkt over tijdens coronacrisis

Het was vrijdag de dertiende, alsof het zo had moeten zijn. Het was ook de dag na de allesbepalende persconferentie van minister-president Mark Rutte. Er ontstond chaos in de supermarkten en mensen begonnen te hamsteren. Het leek wel alsof iedereen de grip op de werkelijkheid was verloren.

Ik moest aan het einde van de ochtend bij de Albert Heijn werken. Het is altijd wel druk maar nu wist ik niet wat ik zag. De hele ochtend had ik appjes gekregen over hoe bizar het er in de winkel aan toe ging, maar nu zag ik het met mijn eigen ogen. De winkel zag zwart van de mensen en ze hadden bijna allemaal al een karretje. Iedereen was aan het dringen en schreeuwen tegen elkaar. Ze waren allemaal bang dat de supermarkten dicht zouden gaan en besloten te hamsteren. Allemaal vanwege het coronavirus, niemand maakte zich op dat moment druk om de anderhalve meter afstand, terwijl dat veel belangrijker was.

Ik kwam binnen en deed mijn Albert Heijn-blouse aan. De klanten bestookten mij met de vraag of we achter nog wc-papier hadden. Ik wist niet wat mij overkwam, ik probeerde alles in mij op te nemen. Deze situatie was heel erg, maar toch ook fascinerend. Ik liep eerst een rondje door de winkel. Want zo leeg had ik de winkel nog nooit gezien. Al het eten in blik was weg, echt alles, ook die vieze smaken die normaal gesproken nooit verkocht werden. De eieren en het meel ook, alsof iedereen de intentie had om zelf brood te bakken. Het was fascinerend want ook het waterschap was helemaal leeggeplunderd. Dachten mensen echt dat het water afgesloten zou worden?

Ik hoorde dat we meer omzet maakten dan met kerst. Dan zijn we heel goed voorbereid. Nu overviel ons deze situatie volledig. Alle kassa’s waren open, de rijen stonden zo ver dat je niet kon zien wie de laatste was. Iedereen had karren vol, pakken wc-papier en allemaal verpakt eten. De massahysterie had toegeslagen.

Opeens zag ik mijn buren, dat zijn leuke nuchtere mensen. Ze hadden allebei een afgeladen kar. Mijn buurvrouw zwaaide vrolijk naar mij en ik wist niet wat ik zag. Ze droeg handschoentjes en haar man had zelfs een mondkapje op. Het viel me op dat heel veel mensen handschoentjes droegen. En verbazingwekkend veel mensen droegen een mondkapje over hun mond. Ik was met stomheid geslagen. Jarenlang lachten wij de Chinezen uit die dat doen. Maar puntje bij paaltje doen wij het ook en zijn wij helemaal niet zo’n nuchter volk zoals wij altijd beweren.

Mensen begonnen hun geduld te verliezen. Alle schappen raakten leeg. Wij waren niet voorbereid maar daar konden wij ook niets aan doen. Mensen schreeuwden en vonden dat wij ons best niet deden. Wat dachten deze klanten? Wij kunnen geen wc-papier toveren. Daarbij van corona krijg je niet de schijterij. Ik stond achter de servicebalie sigaretten te verkopen. Iedereen wilde zoveel mogelijk pakjes tegelijk kopen. Sigaretten en shag hamsteren vonden ze misschien nog wel het belangrijkst. Doordat de schappen steeds leger werden, raakten ze in paniek. Twee vrouwen gingen zelfs bijna op de vuist om het laatste pakje Marlboro. Dit is toch pure waanzin.

Ondertussen werd het ook steeds drukker in de Gall & Gall. Ik liep naar binnen om te kijken hoe het er daar ook toe ging. Maar ook hier was ik met stomheid geslagen. Alle whisky was uitverkocht; echt alles, de dure, de goedkope, alles was weg. De cognacschappen werden ook steeds leger. Blijkbaar waren alcohol, sigaretten en wc-papier op dat moment het belangrijkst voor onze klanten. Het distributiecentrum vond alcohol en sigaretten geen prioriteit om te leveren dus werd het niet bijgevuld.

Het was een bizarre dag, en er volgden nog vele bizarre dagen. Ik hoopte dat de hysterie snel zou afnemen, maar tevergeefs. Aan het einde van de dag was ik moe en leeggezogen. Ik wilde nog even snel boodschappen halen voor het avondeten. Daar stond ik voor het groentenschap. Er was nog één komkommer en er lag nog één prei. En ik lust helemaal geen prei. Met dank aan alle hamsteraars had ik na een lange dag werken nu ook geen fatsoenlijk avondeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *