De mens heeft het nodig om af en toe terug naar fabrieksinstellingen te gaan

Het is maandagavond. De vaste klanten van de kroeg waar ik werk beginnen binnen te stromen. “Hoe was je weekend?”, klinkt van de ene kant van de bar naar de andere. Een sjagerijnige man mompelt wat uit zijn mond en neemt een slok van zijn jenever. Het is duidelijk een zware dag geweest. 

Een paar borrels later staat diezelfde man met zijn arm om zijn buurman heen geslagen. Ze hebben het over vrouwen, een verhuizing, de stripclub en maken een paar Corona grappen. De man die zo bedroefd binnenkwam, gaat lachend de deur uit.

Net als de sjagerijnige man ben ook ik schuldig aan het smeren van mijn keel na een drukke studie week. De drank is ook niet zo moeilijk te verkrijgen: op de campus zit een kroeg, thuis staat de koelkast vol met bier en op het werk in het café krijg ik goede korting. Is dit erg? Nee.

Vanaf het moment dat ik begon met drinken hamerden mijn ouders er op dat alcohol je lichaam en je geest aantast. Waarom drink ik dan nog? Als tiener was het om tegen het systeem te trappen, met meisjes durven te praten en nieuwsgierigheid. Vandaag de dag doe ik het om even te ontsnappen aan de werkelijkheid.

Dit klinkt misschien alsof ik een alcoholist ben. Volgens de Jellinek ben je een overmatige drinker als je een keer per week meer dan zes glazen drinkt. Ik zit hier ver boven, maar zo is het bij de meeste mensen.

Waarom? Simpel. Er is niets fijners dan na een week achter je scherm naar cijfertjes, nummertjes, spellingscontroles en e-mails te staren jezelf te verdrinken in de olie, even weg van die vermoeiende verplichtingen. Sommige mensen gaan hardlopen, drinken een muntthee of beginnen met mediteren. Ik hoef geen gezondheidsgoeroe te zijn.

Ik moet er niet aan denken om, op vrijdagmiddag, naar een feestje te gaan waar je zelf je theezakjes mee moet nemen, er “healthy juice” voor je klaarstaat bij binnenkomst en te moeten discussiëren over veganistisch eten, politiek en allerlei wereldproblemen. De mens heeft het nodig om af en toe terug naar fabrieksinstellingen te gaan. Er is niets bevrijdender dan na een week begaan te zijn met je collega’s, je als een holbewoner te gedragen.

Blijkbaar vinden sommige mensen de verpreutsing van de maatschappij goed voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de mens. Ik denk echter dat dit averechts werkt. De gezelligheid die met drank gepaard gaat, kan het hek zijn wat mensen tegenhoudt om in het diepe dal te vallen. Neem een voorbeeld aan de sjagerijnige man.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *