The power of beauty: Skin care in een notendop

Crèmepje hier, nog een serum daar en vergeet je oogcrème niet! Als je een beetje beautyliefhebber bent, kan een goede huidverzorgingsroutine niet ontbreken. Tegenwoordig word je doodgegooid met het aantal producten en foefjes om je huid mooier, gladder, soepeler, jonger, en noem maar op te maken. Waarom is het zo belangrijk om (passende) huidverzorging te gebruiken? Hoe weet je wat voor huidtype je hebt en wat hierbij past? En wat speelt er zich allemaal af binnen deze wereld? Je leest het hier.

Hoofdstuk 1: One size fits none
Huidverzorging is niet meer weg te denken in het huidige beautybeeld. Maar waarom gebruiken we eigenlijk allerlei producten voor ons gezicht? Hier zijn een aantal belangrijke redenen voor:

De huid is het grootste menselijke orgaan
Dit komt misschien niet als verrassing, maar de huid is het grootste zintuigelijke orgaan dat je hebt. De huid bevat, net als andere interne organen, verschillende lagen met weefsel die een functie vervullen. Deze functie is het lichaam beschermen tegen factoren van buitenaf. De huid omhult net als een jas je lichaam en waarschuwt je voor gevaren als extreme kou en hitte door signalen als pijn of jeuk. De zuurmantel van je huid werkt ook als een barrière tegen bacteriën en parasieten.

Het verwijderen van vuil
Je huid wordt iedere dag blootgesteld aan verschillende factoren van buitenaf. Dit kan zonlicht zijn, maar denk ook aan uitlaatgassen, stof en make-up. Ook kun je zowel overdag als ’s nachts wanneer je slaapt, zweten. Deze factoren kunnen je huid vervuilen en tast daarmee de conditie van je huid aan. Daarom is het belangrijk om de huid goed te reinigen.

Bescherming tegen de zon
Je huid beschermen tegen de zon is eigenlijk iets wat je het hele jaar door moet doen en niet alleen in de zomer. Op dit moment zal je niet veel merken van het feit dat je zonder bescherming de zon in gaat. Het gevolg is op latere leeftijd echter wel te zien. Schade van de zon kan zich uiten in donkere pigmentvlekken en rimpels. Beter voorkomen dan genezen!

Een gezonde en egale glans
Stress of een verkeerde huidverzorgingsroutine kan ervoor zorgen dat je huid haar glans verliest. Hierdoor ziet je huid er dof en soms zelfs grauw uit. Daarnaast kun je ook last krijgen van onzuiverheden. Een egale huid heeft niet alleen te maken met het bovenstaande, maar ook met rode plekken, droge plekken en gevoelige plekken. Met de juiste huidverzorging kun je je huid precies geven wat het nodig heeft.

Investering
Het verzorgen van je huid is een investering voor later. Door goed voor je huid te zorgen en deze soepel te houden met skin care, verminder je de kans op huidveroudering. Wel is het belangrijk om te onthouden dat je huid met de jaren en seizoenen verandert. Zorg er dus altijd voor dat je inspeelt op je huidbehoefte, leeftijd en weersverandering.

Hoofdstuk 2: Wie ben ik?
Bij het zoeken naar de juiste skin care is het belangrijk om te gebruiken waar je huid behoefte aan heeft. Om deze reden is het handig om te weten welk huidtype je hebt. Er bestaan vijf verschillende huidtypes.

Een droge huid is te kenmerken door een zeer fijne structuur. Als je een droge huid hebt, heb je een huid die een vochttekort heeft. Na het wassen voelt je huid strak, trekkerig of ruw aan. Dat komt door de tekorten in de vet- en vochthuishouding, waardoor je huid weinig zelfbescherming heeft. Daarnaast kan het zijn dat je huid extreem droog is en je last hebt van schilfers. Dit gaat vaak gepaard met rode plekjes die met name op je wangen en in je hals snel zichtbaar zijn. De droge huid reageert gevoelig op kou, warmte en weersverandering. Andere oorzaken van een droge huid zijn de verwarming en airco. Deze onttrekken veel vocht aan onze huid. De zon heeft ook een uitdrogende werking. Een droge huid is een veelvoorkomend huidtype dat verbetert kan worden met de juiste producten. Dit huidtype kun je het beste verzorgen met rijke en voedende producten met een dikke en volle textuur. Producten met een hoog alcoholgehalte kun je het beste vermijden, want deze kunnen de huid juist nog meer uitdrogen.

Het tegenovergestelde van een droge huid is een vette huid. Dit huidtype voelt (surprise surprise) vet aan en is te herkennen aan een soort glans. Deze glans ontstaat doordat er te veel talg wordt aangemaakt door de huid. De poriën bij dit huidtype zijn vaak grof en duidelijk te zien. Daarnaast is de textuur van de huid vaak onregelmatig en niet egaal. Als je een vette huid hebt, kun je sneller last hebben van puistjes en mee-eters. Net als de droge huid, kan de vette huid ook vochtarm zijn. Wanneer je poriën en mee-eters verstopt raken, kan je vette huid een probleemhuid worden. Je kunt dan last krijgen van onderhuidse ontstekingen. Onder invloed van hormonen bijvoorbeeld kun je last krijgen van acne. Bij dit huidtype is het belangrijk om de huid goed te reinigen zodat de poriën niet verstopt te raken. Daarnaast kun je het beste lichte producten gebruiken met een geltextuur.

Een combinatie van een vette en droge huid, noemen we een gecombineerde huid. Het gebied rondom je neus en voorhoofd (de T-zone) bestaat dan vaak uit de vette huid en je wangen uit een droge huid. Je huid produceert op sommige plekken te veel talg en ziet er glimmend uit. Het is bij dit huidtype belangrijk om de balans op peil te hebben. Vermijd producten die olie bevatten en gebruik producten op waterbasis.

Als laatste hebben we nog de normale huid. Dit huidtype heeft kleine poriën en over het algemeen een egale teint. Het vocht- en vetbalans is dus optimaal. Wanneer je een normale huid hebt, kan het nog steeds zijn dat je huid afwisselende behoeftes heeft vanwege het weer in verschillende seizoenen.

Hoofdstuk 3: De draad kwijt
De keuze is reuze op het gebied van skin care producten. Van reinigingsproducten tot maskers en van dagcrèmes tot serums. Voor elk (huidtype) wat wils. Daarom hebben we alle productgroepen met hun functies voor je op een rijtje gezet.

1. Gezichtsreiniging: Gezichtsreiniging is om, je raadt het al, je gezicht mee te reinigen. Je kunt dit het beste twee keer per dag doen. In de ochtend tijdens of na douchen en ’s avonds voordat je gaat slapen. Gedurende de dag en nacht verzamelen vuil en bacteriën zich op je huid. Om je huid zo schoon mogelijk te houden is het dus belangrijk om een goede reiniging te gebruiken die geschikt is voor jou huid. Hierin is de keus ook weer groot. Zo heb je gezichtsreinigingsproducten die je in combinatie met water gebruikt, maar ook zonder. Zoals we weten, kan water een uitdrogende werking hebben. Heb jij dus een droge huid, vermijd reinigingsproducten die in combinatie met water worden gebruikt. Wanneer je een vette huid hebt, zal je een iets intensievere reinigingsroutine hebben omdat je huid meer talg aanmaakt.

2. Toner: Toner is eigenlijk onderdeel van het reinigingsproces, maar toch een product dat op zichzelf staat. Je gebruikt het product na het grondig reinigen van je gezicht om de laatste restjes vuil mee weg te halen. Toner zorgt ervoor dat je poriën worden verkleind en herstelt de pH-waarde van de huid. Dit is belangrijk, aangezien sommige chemicaliën en ingrediënten in reinigingsproducten de pH-waarde uit balans kunnen halen. Ook dit product gebruik je twee keer per dag. Heb je een gevoelige huid? Gebruik dan een toner zonder alcohol.

3. Exfoliant: Je huid ontdoet zich dagelijks van dode huidcellen op een natuurlijke manier. Door verschillende factoren als zonneschade, een droge of vette huid of een huidaandoening kan dit natuurlijke proces verstoord worden. Dit zorgt bijvoorbeeld voor verstopte poriën, puistjes, een doffe huid of een oneffen teint. Een exfoliant verwijdert dode huidcellen op een milde manier en helpt het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Hiermee kun je dus verstopte poriën tegengaan, puistjes verminderen en rimpels minder diep maken. Hierbij maken we onderscheid tussen AHA (glycolzuur/melkzuur) en BHA (salicylzuur) exfolianten. Deze komen in verschillende concentraties. Hoe vaak en hoe veel is afhankelijk van de behoefte van je huid en is voor iedereen anders. Welke exfoliant het beste is voor welk huidtype, zie je in het schema hieronder.

Bron: Paula’s Choice

4. Serum: Een serum bevat vaak dezelfde bestanddelen als een crème, maar dan veel geconcentreerder. Je hebt daarom vaak maar een paar druppels nodig van een serum. Het is ook kleiner verpakt dan een crème. Een serum heeft daarnaast vaak meer actieve bestanddelen die specifieke huidproblemen aanpakken. Dit kan extra hydratie zijn of bijvoorbeeld huidveroudering. Het hangt helemaal af van wat je huid op dat moment nodig heeft en om vraagt. Een serum is een aanvulling op je dagelijkse gezichtsverzorging. Je gebruikt dit onder je dag- en/of nachtcrème om je huid een extra boost te geven.

5. Gezichtsolie: Je huid produceert van nature olie. Wanneer we ouder worden, neemt deze productie iets af. Hierdoor word je huid droger en kun je huiduitslag, fijne lijntjes en diepe rimpels krijgen. Met gezichtsolie kun je de balans en hydratatie van je huid behouden en tegelijkertijd de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Gezichtsoliën kunnen bij veel huidtypes worden gebruik. Er zijn zelfs producten voor de vette huid met neiging tot acne.

6. Zonnebrand: Zonneproducten zijn essentieel voor het beschermen van je huid tegen UV-schade. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je je huid het hele jaar door beschermen, dus ook in de winter. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook een dagcrème met SPF gebruiken. Hierdoor heb je dus twee producten in een en heb je ook iets wat bij je huidtype past. Sommige zonneproducten kunnen wat rijker aanvoelen en je poriën verstoppen. Zorg er dus altijd voor dat je een hebt die bij je huid past.

7. Crème: Crème is er om je huid soepel en gehydrateerd te houden. Hierin heb je crèmes voor overdag (dagcrèmes) en crèmes voor ’s nachts wanneer je slaapt (nachtcrèmes). Je kunt voor gemak gaan en één crème gebruiken voor zowel overdag als ’s nachts, maar als je het meeste uit gezichtsverzorging wil halen, kun je twee verschillende gebruiken. Wanneer je slaapt ontspant je huid zich en begint het herstelproces. Een nachtcrème ondersteunt dit herstelproces. Daarnaast verlies je ’s nachts een kwart liter vocht. Je kunt dus ’s nachts een extra hydraterende crème gebruiken en overdag een dagcrème met SPF om je huid te beschermen tegen de zon.

8. Maskers: Gezichtsmaskers zijn er als extra verzorging en reiniging van de huid. Voor ieder type is er wel een masker te vinden, inspelend op de behoefte van de huid. Je kunt zelfs meerdere maskers na elkaar gebruiken of op verschillende plekken. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van onzuiverheden op je voorhoofd en droge wangen, kun je op je voorhoofd iets gebruiken wat de huid grondig reinigt en op je wangen een hydraterend masker.

9. Oogcrème: Oogcrèmes zijn vaak geformuleerd voor verschillende problemen, zoals bijvoorbeeld donkere kringen, rimpels en wallen. Dit product is speciaal gemaakt voor de gevoelige en dunne huid rondom de ogen. Ingrediënten die vaak in oog crèmes zitten zijn o.a. cafeïne, kamille, hyaluronzuur en antioxidanten. Oogcrème kun je ook twee keer per dag gebruiken. Dermatoloog Debra Jaliman adviseert om ’s nachts een oogcrème te gebruiken waar retinol of peptide in zit. Dit stimuleert de aanmaak van collageen, wat ervoor zorgt dat je huid soepel blijft.

Wanneer je meerdere producten gebruikt, is het handig om te weten in welke volgorde dit moet. Hiervoor hebben we een handig schema die je kunt aanhouden bij je routine:

           Bron: Cosmopolitan

Hoofdstuk 4: Feiten of fabels?
In de wereld van skin care wordt van alles beweerd en gezegd. Maar wat is er nou echt waar en wat is simpelweg een fabeltje?

Huidverzorging moet afgestemd worden op leeftijd.
FABEL
Een goede skin care routine moet worden afgestemd op de conditie van de huid. Bij veel producten wordt beweerd dat ze specifiek zijn ontwikkeld voor een bepaalde leeftijdsgroep. Zo ook voor bijvoorbeeld de “rijpere” huid, waar ze meestal vrouwen van boven de 50 bedoelen. Iemand van 45 zou dus niet niet dezelfde producten gebruiken als iemand van 50, maar alles boven de 50 wordt op een hoop gegooid. Dus ook als je 80 bent, gebruik je dezelfde producten als wanneer je 50 bent. Leeftijd is geen huidtype, baseer de keuze op bepaalde producten dus ook niet op je leeftijd, maar altijd op de behoefte van je huid!

Natuurlijke ingrediënten zijn beter dan synthetische ingrediënten.
FABEL
Dat een ingrediënt uit de grond groeit of in de natuur wordt aangetroffen betekent niet gelijk dat het ook goed is voor je huid. Omgekeerd is ook dat als een ingrediënt synthetisch, het niet automatisch slecht is voor je huid. Zowel stoffen uit de natuur als stoffen uit een laboratorium kunnen veilig of onveilig zijn. Dus staar je niet blind op slimme marketingtechnieken van bedrijven die beweren dat hun natuurlijke product fantastisch is voor je huid en ga vooral zelf op onderzoek uit!

Bestaande rimpels kun je niet laten verdwijnen.
FEIT
Hoe graag we het ook hadden gewild, er bestaat geen combinatie van wondermiddelen, in wat voor prijsklasse dan ook, die bestaande rimpels doen verdwijnen. De rimpels die je ziet (niet te verwarren met fijne lijntjes, die ontstaan door een droge huid en die je makkelijk kunt wegwerken met een rijke dag- en/of nachtcrème) worden veroorzaakt door schade aan de huid door de zon en de achteruitgang van de ondersteunende structuur van de huid. Deze achteruitgang is onvermijdelijk en het enige wat je kunt doen is dagelijks een product met een zonnefilter (SPF) gebruiken.

Hypoallergene producten zijn beter voor de gevoelige huid.
FABEL
De waarheid is dat hypoallergeen eigenlijk een nietszeggend woord is. Het is niets minder dan een slimme marketingtruc om je te laten geloven dat een product nauwelijks of geen allergische reactie geeft voor de gevoelige huid of voor een probleemhuid. Er bestaan geen tests, regels, richtlijnen, procedures, of beperkingen op ingrediënten, waar dan ook ter wereld, die bepalen of een product het etiket ‘hypoallergeen’ mag dragen of niet. Ieder bedrijf kan op elk product zetten dat het hypoallergeen is. Het is een uitspraak die je niet kunt bewijzen, omdat er geen standaard is waaraan je dat kunt meten. Het kan dus zomaar zijn dat er ingrediënten in een product zitten die wel een allergische reactie kunnen veroorzaken. Het woord ‘hypoallergeen’ zegt dus helemaal niks.

Mee-eters worden veroorzaakt door een vette huid en je kunt ze scrubben.
FABEL
De huid kan er vies uitzien door de zwarte mee-eters, maar dat komt niet door vuil. Ze ontstaan wanneer er te veel talg (olie) wordt geproduceerd. Dit kan komen door dode huidcellen die in de weg zitten, door de invloed van hormonen en door een porie die beschadigd of misvormd waardoor het pad voor de talg om uit de porie te komen wordt geblokkeerd. Hierdoor raakt de porie verstopt. Wanneer de verstopping van het huidoppervlak in de buurt komt, komt het mengsel van talg en celafval bij elkaar en wordt het zwart. Deze mee-eters kun je niet helemaal wegscrubben. Met een scrub kun je het bovenste laagje eraf halen, maar de onderliggende oorzaak krijg je er niet mee weg. Binnen de kortste keren komen je zwarte vriendjes gewoon weer terug. Je kunt hiervoor beter een exfoliant met salicylzuur gebruiken. Dit maakt de binnenkant van de porie schoon en lost talg en dode huidcellen op die tot mee-eters leiden.

Hoofdstuk 5: What’s hot?
Er gebeurt veel in skin care land en trends ontwikkelen en ontpoppen zich razendsnel. We sprake met Martine Baijanova, online coördinator bij Estée Lauder Companies, over dé skin care trends van het moment.

V: Houd jij je veel bezig met trends binnen de skin care wereld?

A: “Ja, absoluut! Het is heel belangrijk binnen mijn job. Wij schrijven bij Estée Lauder ook super veel content, dus dan is het belangrijk dat je de ins and outs kent. Wanneer je niet op de hoogte bent van deze trends, heb ik het idee dat je niet echt een feeling hebt met producten of de taal die wij als merk spreken. Binnen ons bedrijf hebben we ook een project waarbij wij als millenials mentor zijn van brand managers, dus de mensen die hogerop staan. Juist om hen te informeren over het milleniallandschap, zowel online als offline. Ik spendeer veel tijd op Instagram, want daar gebeurt heel veel en vind je de laatste trends en nieuws over waar bijvoorbeeld de competitie mee bezig is en waar je op kan inspelen.”

V: Wat zijn volgens jou de trends op het gebied van cosmetica en skin care?

A: “Wat ik heel veel zie op het moment is sustainability/green beauty. Die kan ik wel uit elkaar trekken. Sustainability om het recyclen van bijvoorbeeld de verpakkingen, transportkosten en ik denk dat green beauty daar wel hand in hand mee gaat. Natuurlijke ingrediënten hoor ik vaak en clean beauty. Dit vind ik overigens wel een vage term, want het is nergens helemaal gedefinieerd wat ze onder clean beauty scharen. Je merkt ook wel dat heel veel merken daarop in proberen te spelen, terwijl ik me afvraag of het niet op het randje zit. Persoonlijk geloof ik niet heel hard in ingrediënten die geheel natuurlijk zijn. Ik denk dat je voor sommige dingen echt wel chemische stoffen nodig hebt om iets beter te laten worden. Ik denk niet dat dat per sé slecht voor je is. Alles moet tegenwoordig ook clean zijn, en niet getest op dieren, wat ik heel goed vind.”

“Wat ik nu ook heel veel zie is die glowy skin/Korean skin care bestaande uit meerdere stappen. Ik ben er zelf ook super dol op. Sinds ik zelf die 10 stappen gebruik, merk ik echt verschil, maar misschien is dat ook wel placebo. Ik merk ook dat mensen veel met tools bezig zijn. De Jade Roller bijvoorbeeld of dermarollers met naaldjes erin om je gezicht te shapen of te liften. Mensen gaan steeds meer af van een matte huid. Daarnaast wordt het ook steeds minder een taboe dat mannen veel bezig zijn met skin care, make up en nagellak.”

V: Zou je zeggen dat mensen steeds bewuster worden van hun huid en dat de routines daardoor ook uitgebreider worden?

A: “Ik denk het wel. Vooral in een markt als die van Nederland en België. Voor heel veel mensen gaat het om gemak om een dag- en nachtcrème in een te hebben. Ik denk dat er juist meer bewustwording is dat het handig is en ook wel echt voordeel heeft voor je huid om twee verschillende te hebben. Aan de andere kant zie ik in markten die veel verder zijn zoals Korea of Amerika, waar ze al veel meer bezig zijn met hun huid, dat ze juist teruggaan naar de basics. Ze willen terug naar het bekijken wat hun huid echt nodig heeft, in plaats van klakkeloos de tien stappen over te nemen. Momenteel in Nederland zijn we heel erg bezig met onze huid meer te geven dan alleen te reinigen met water of een make-up doekje. En dat we steeds meer de nood zien om goed voor onze huid te zorgen met meerdere producten.”

Hoofdstuk 6: DIY gezichtsmaskers
Naast het kopen van skin care, kun je het een en ander ook zelf maken. Hierbij een aantal recepten om een eigen gezichtsmasker te maken op basis van jouw huidtype met producten die je waarschijnlijk gewoon al in huis hebt!

Vette huid
Wanneer je een vette huid hebt, heb je sneller last van verstopte poriën en onzuiverheden. Hiervoor kun je dus het beste een reinigend masker gebruiken met een onrijpe papaya. Volgens onderzoeksarts Dr. Jetske Ultee zit hier een hoge concentratie papaine in. Dit is een stofje dat dode huidcellen en talg tegengaat en ontstekingsremmend werkt.

Wat heb je voor dit masker nodig?
– Een halve groene papaya
– 1 eetlepel honing

Prak de halve groene papaya fijn en meng dit met honing. Je kunt hiervoor ook de blender gebruiken, dat gaat wat makkelijker. Daarna kun je het op je gezicht aanbrengen en 15

minuten laten intrekken. De andere helft van de papaya kun je opeten. Wanneer je het bewaart, gaan alle werkzame stoffen verloren. Deze worden na drie uur al inactief.

*Waarschuwing: wanneer je allergisch bent voor latex, gebruik dit masker dan niet. Het blijkt dat mensen met een latexallergie ook allergisch zijn voor papaya!

Droge huid
Als je een droge huid hebt, wil je graag een voedend gezichtsmasker zodat je huid weer lekker gehydrateerd en soepel wordt. De honing, olijfolie en yoghurt die in dit masker worden gemengd, werken verzachtend. De vitamine A uit de banaan en vitamine E uit de avocado zullen de huid voeden.

Wat heb je nodig?
– ¼ kopje banaan
– ¼ kopje avocado
– 1 theelepel rauwe honing
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 eetlepels Griekse yoghurt

Prak de banaan en avocado fijn en doe deze in een kommetje. Voeg hierbij de honing, olijfolie en Griekse yoghurt toe en meng alles samen tot een geheel. Smeer het daarna op je gezicht en laat het 15 minuten intrekken. Hierna spoel je het af met water.

Onrustige huid
Heb je vaak last van vlekjes en een geïrriteerde huid? Dan wil je juist een verzachtend gezichtsmasker. De groene thee die in dit masker zit, bevat veel antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en reinigt de huid. Daarnaast zorgt de honing ervoor dat je huid zijdezacht wordt.

Wat heb je hiervoor nodig?
– 2 groene thee zakjes
– 3 eetlepels honing
– Water

Knip de twee groene tee zakjes open en doe de groene thee in een kommetje. Doe hier drie eetlepels honing bij. Vervolgens voeg je hier water aan toe, hiermee maak je het mengsel wat dunner. Afhankelijk van hoe dun je het wil hebben, verschilt de hoeveelheid. Meng dit tot een geheel en smeer dit op het gezicht. Laat dit 15 minuten intrekken en spoel af met water.

Gevoelige huid
Als je een gevoelige huid hebt, is het handig om alle skin care producten eerst te testen aan de binnenkant van je elleboog of achter je oor. Zo kun je checken of je huid ertegen kan. Dit gezichtsmasker van honing, yoghurt en cacao zorgt ervoor dat je huid kalmeert.

Wat heb je nodig?
– 1 eetlepel yoghurt
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel cacao

Meng de yoghurt, cacao en honing in een kommetje samen, smeer het op je gezicht en laat het 20 minuten intrekken in de huid. Spoel het daarna af met water.

Meer inspiratie opdoen over gezichtsmaskers die je zelf kunt maken? Bekijk dan deze video:

Hoofdstuk 7: Meer weten?

Wil je weten wat voor huidtype je hebt, meer informatie hierover verkrijgen en weten wat voor soort producten geschikt zijn voor jouw huid? Doe dan hier de Uncover huidanalyse en wie weet heb je binnen de kortste keren de perfecte routine voor jouw huidtype!

Meer weten over huidverzorgingsroutines? Bekijk hier dan de video’s van beautyguru Xelly Cabau waarin ze uitlegt welke producten zij gebruikt en meer uitlegt over haar huidtype. In de eerste video heeft ze het over haar routine bij het reinigen van haar huid en de tweede video gaat over haar huidverzorging.

Veel kijkplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *