Je lichaam slaapt, maar je gedachten zijn wakker
’s Nachts plotseling wakker worden, je om willen draaien en er dan achter komen dat je je lichaam niet kunt bewegen. Dit kan een erg beangstigende situatie zijn. Vooral wanneer je dit voor het eerst meemaakt. Je lichaam is verlamd, maar je bent je wel bewust van alles wat er om je heen gebeurt. Je kijkt je slaapkamer in, je ademhaling versnelt en je hartslag schiet omhoog. Wanneer je denkt dat het niet erger kan, begin je te hallucineren en komen je ergste nachtmerries tot leven. Wat is dit in godsnaam?
Dit fenomeen heet slaapverlamming. 20 tot 30 procent van de bevolking maakt dit minstens één keer in zijn leven mee. Wel 4 op de 10 mensen hebben slaapverlamming, dat is niet niks. Deze veelvoorkomende aandoening wordt vaak voor het eerst ervaren in de tienerjaren, maar mannen en vrouwen van elke leeftijd kunnen het krijgen. Helaas.
Sommigen zijn zo bang dat het weer gebeurt, dat ze niet meer durven te slapen. Voor hen helpt het om te begrijpen wat er nou precies aan de hand is, zodat ze er minder bang voor hoeven te zijn.
Slaapverlamming wordt vaak beschreven als ‘nachtelijk bezoek van een kwade aanwezigheid’, maar wat is het nou precies en hoe ervaren anderen dit?
nacht·mer·rie (de; v(m); meervoud: nachtmerries)
1nare droom; = angstdroom
2iets dat verontrust; = schrikbeeld
Hoofdstuk 1: Wat is slaapverlamming?
Slaapstoornis – Wat is het?
Slaapverlamming wordt ook wel slaapparalyse genoemd. De meeste mensen maken dit mee net voor het in slaap vallen, maar sommigen ook direct bij het ontwaken. Op dat moment zijn de spieren in je lichaam verlamd. Tijdens deze ‘verlamming’ kun je gaan hallucineren. Dit worden hypnagogische waarnemingsstoornissen genoemd. Ja, dat is best een mond vol. Deze term staat voor het bewustzijn die ervaren wordt in de periode tussen het wakker zijn en in slaap vallen.
De gevoelens die deze hallucinaties opwekken zijn: spanning, angst, of een gevoel van trippen. Tijdens zo’n moment ‘slapen’ de spieren al terwijl je hersenen nog wakker zijn. Denk maar eens aan die schok die je wel eens voelt voordat je in slaap valt. Die kennen we allemaal wel. Het voelt alsof je in een zwart gat valt en dan wakker schrikt. Dit wordt ook wel een hypnagoge schok genoemd. Tijdens slaapverlamming lijkt het alsof je lichaam minutenlang is uitgeschakeld. Je bent dan niet meer in controle over je eigen lichaam. Na die periode wordt je wakker of val je in slaap. Het lijkt lang te duren maar eigenlijk duurt het maar een paar seconden. Echter verschilt de waarneming per persoon en kan de duur variëren tussen enkele seconden tot maar liefst 5(!) minuten.
Normaal gesproken is van verlamming van de spieren alleen sprake tijdens de remslaap. De remslaap is de periode waarin je diep slaapt en droomt met snelle oogbewegingen. Wanneer dromen plaatsvindt, verlamt de hersenstam het lichaam door motorneuronen te remmen. Deze verlamming zorgt er dus voor dat bewegingen in dromen niet in het echt uitgevoerd worden. Dat is maar goed ook, anders zouden we met onze armen en benen in de rondte slaan in onze slaap, en dat is ook niet erg fijn voor degene die op dat moment naast je ligt.
Hallucinaties – Hoe voelt het?
De natuurlijke verklaring van slaapverlamming is dan ook dat er sprake is van twee elementen van de remslaap (dromen en verlamming) terwijl iemand wakker is. Hierdoor kunnen er hallucinaties optreden. Deze hallucinaties kunnen erg realistisch lijken en wekken extreme angst op. Voorbeelden van hallucinaties zijn:
Voelen
- Niets kunnen bewegen behalve de ogen
- Het gevoel van een kwaadaardige aanwezigheid in de kamer
- Een druk op de borst, waardoor je niet of nauwelijks kunt ademen
- Als gevolg van paniek een oncontroleerbaar gevoel van angst
- Vallen, opgetild worden of omrollen zonder dat dit in werkelijkheid gebeurt
- Gevoel van aanraking
Zien
- Aanwezigheid van iemand (dit is vaak een zwarte schim)
- Deuren die open gaan
Horen
- Voetstappen
- Stemmen
- Geschreeuw
- Een harde klap
- Suizen
- Gebons
Paranormale ervaringen
Tijdens slaapverlamming ervaren mensen vaak paranormale voorvallen. De hallucinaties verschillen per persoon, maar komen vaak terug in drie types:
- De ongenode gast: Het begint allemaal met een elektrische schok. Op dat moment weet je dat je bezoek zal gaan krijgen. Het is een kwaadaardige aanwezigheid die op je afkomt. Ze omcirkelen je bed en zo nu en dan proberen ze je aan te raken.
Hier zijn twee soorten van.
Schaduwpersoon: Dit is een driedimensionale zwarte schim, hij is uitgelijnd in de vorm van een doodgewoon persoon en komt onsamenhangend op je af.
Hoedenman: Dit is een autoritair figuur, hij is dreigend en heeft de leiding.
Samen zijn zij een team uit de hel.
- De Incubus. Dit voelt als een drukkend gevoel op je borst. De Incubus wordt vaak waargenomen als een soort demon/kat die je wurgt of aanvalt met zijn tanden en klauwen. In de middeleeuwen had de Incubus een ander verhaal. Dit lees je in een later hoofdstuk.
- Uit het lichaam treden. Dit is het gevoel van opgetild worden uit je bed, boven je lichaam zweven en op jezelf neerkijken. Sommigen hebben dit zelfs ervaren alsof ze geteleporteerd werden naar een andere plek. Dit komt vaak terug als een ontvoering door buitenaardse wezens. Dit fenomeen wordt ook wel astrale projectie genoemd.
Wetenschapper National Geographic
Bekijk hier een korte video over slaapverlamming van National Geographic waarin een wetenschapper zijn theorie over buitenaardse ontvoeringen deelt.
Hoofdstuk 2: Ervaringen
Column: Het eerste bezoek van het monster
Mijn eerste ervaring met slaapverlamming zal ik nooit vergeten. Ik was 18 en was die nacht naar een feest geweest in de grootste club van Haarlem. De hele nacht heb ik lopen dansen met mijn vriendinnen. Die avond ontmoette ik ook de jongen die nu mijn vriend is. Die ontmoeting ging niet erg soepel want toen ik naar huis ging, wilden wij elkaar allebei drie zoenen geven. Op de een of andere manier gaven we elkaar een kus op de mond en werd het erg ongemakkelijk. Ik dacht: ‘Wat doet hij nou? Ik ken hem amper en dit is pas de eerste keer dat ik hem heb gezien. Creep!’ Natuurlijk gaf hij mij ook de schuld van de kus en tot op de dag van vandaag geven we elkaar nog steeds de schuld van de kus.
Het was ook de eerste keer dat ik niet ging slapen na het uitgaan. Of er drugs in het spel zat? Dat mag je zelf invullen. Met een vriendin heb ik nog de hele ochtend buiten gehangen in de auto van haar vriend. Toen ik eenmaal thuis was, ergens in de middag, besloot ik toch om eens te gaan slapen. Een paar uur later werd ik wakker door iets angstaanjagends.
Ik keek mijn kamer in maar kon mij niet bewegen. Ik voelde een enorme druk op mijn borst. Het voelde alsof iemand mijn keel dichtkneep en aan mij trok. Het leek zelfs alsof ik mij echt verplaatste in mijn bed. Het meest enge was dat het voelde alsof er iemand naast mijn bed stond. Ik wou zo graag kijken wie het was, maar omdat ik mij niet kon bewegen lukte dat niet.
Ik probeerde te schreeuwen maar mijn mond ging niet open. Ik wilde mij verzetten tegen het monster, maar mijn lichaam gaf geen kik. Ik kon alleen mijn kamer in kijken en binnensmonds gillen. Wat gebeurde hier? Kwam de duivel mij halen? Mijn hartslag bleef maar omhoog gaan en ik ging steeds sneller ademen.
Eindelijk. Ik kon weer bewegen. Rechtop in mijn bed bekeek ik elk hoekje van mijn kamer. Wat een trauma. Ik was zo bang dat ik niet meer verder durfde te slapen. Het heeft wel een week geduurd voordat ik niet meer bang was om in slaap te vallen.
Soms gebeurt het nog dat ik slaapverlamming heb, in sommige periodes vaker dan in andere. Het ergste vind ik als ik het krijg terwijl mijn vriend naast mij ligt te slapen. Ik wil dan zo graag schreeuwen om zijn hulp, maar hij kan mij niet horen. Ik kan niets doen en voel mij machteloos.
Interview met Lisa (26)
Ik heb heel vaak last gehad van slaapverlamming, vooral in periodes van stress gebeurde het erg vaak. Ik hoorde een keer een keiharde gil en een deur die dichtsloeg. Ik schrok wakker met een hoge hartslag en durfde niet meer verder te slapen. De dromen lijken zó echt, dat je aan jezelf gaat twijfelen of het nou een droom was of niet.
Toen ik een keer bij mijn vriend sliep, verscheen naast het bed een zwarte schim die over het bed gebogen stond. Het leek zelfs alsof de deur ineens open stond. Ik voelde een enorme druk op mijn borst. De doodsangst brak mij uit. Mijn vriend sliep en kon mij natuurlijk niet helpen. Ook baalde ik dat hij aan de muurkant lag. Zo kan ik toch gepakt worden door de monsters? Moet je mij eens horen, zo klink ik als een klein kind, maar het zijn ook gewoon monsters.
Ik slaap altijd met mijn voeten onder de dekens vandaan. Op een avond voelde ik een harde klap op de onderkant van mijn voet. Toen ik weer in slaap viel gebeurde het weer. Ik voelde mij erg ongemakkelijk. Dat was een moment dat ik dacht: ‘Was dat de duivel? Houdt hij mij voor de gek?’
Soms hoor ik voetstappen in mijn kamer en dan voel ik weer dat ik mij niet kan bewegen. Het voelt alsof iets op mij afkomt. Je voelt echt een aanwezigheid van ‘iets’, het is zo gek. Naast dat je dingen ziet en voelt, hoor je ook nog eens geluiden. Een deur die open gaat, voetstappen, geschreeuw en gegil.. en dan die grote zwarte schim die me aankijkt. Hij staat dan in mijn kamer. Het voelt echt alsof iets je komt halen, alsof je tijd gekomen is.
Voor mij heeft het erg veel geholpen om me te verdiepen in het onderwerp en sindsdien heb ik nooit meer heftige hallucinaties gehad. In het begin was ik er ook wel erg bang voor en soms durfde ik niet eens meer te gaan slapen. Het helpt dus echt om te begrijpen wat het nou precies inhoudt.
Het blijft altijd nog een eng gevoel wanneer je je niet kunt bewegen en het gevoel hebt dat er iets of iemand aanwezig is in de kamer. Gelukkig heb ik de tips voor het doorbreken van de verlamming snel onder de knie gekregen. Wanneer het weer gebeurt, probeer ik meteen mijn vingers, tenen en ogen te bewegen. Dit werkt vrijwel altijd, maar niet altijd even snel. Ook is het belangrijk dat je een andere positie aanneemt, vooral als je op je rug ligt. Soms voelt mijn lichaam zo moe dat ik bijna meteen weer in slaap val, maar als ik niet verander van positie krijg ik het daarna weer. Dit kan oplopen tot wel 3 á 5 keer op een avond.
Zelf heb ik nog nooit geprobeerd om de verlamming om te zetten in een lucide droom, maar het klinkt wel erg uitnodigend om het te proberen. Ik heb een paar keer lucide dromen gehad, maar ik kan me er maar één herinneren. In die droom kon ik vliegen, waar ik ook heen wilde. Ik voelde me vrij! Het was dan ook een teleurstelling toen ik wakker werd.
Nicolas Bruno
Een kunstenaar genaamd Nicolas Bruno lijdt tientallen jaren lang aan slaapverlamming. Om met deze angstaanjagende nachtmerries om te gaan ging hij in therapie. Toen hij op het internet zocht naar antwoorden, raakte hij geïnspireerd door ‘The Nightmare’ van Henry Fuseli (1978). Dit bracht hem op het idee om zijn nachtmerries te simuleren en vast te leggen op foto’s. Op de surrealistische beelden is hijzelf te zien als slachtoffer, met de enge figuren die hem kwellen.
Bekijk hier de video:
Bekijk hier zijn foto’s: https://nicolasbrunophotography.com/
Henry Fuseli – The Nightmare (1978)
Hoofdstuk 3: Hoe komt het?
Oorzaken
De slaapstoornis komt vaker voor bij mensen met andere slaapproblemen zoals narcolepsie, RLS en slaapapneu. Ook komt het vaker voor bij mensen met een PTSS of angst- en paniekstoornissen. Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot slaapverlamming. Denk bijvoorbeeld aan een onregelmatig slaappatroon, drank en drugs of stress. Ook lijkt slaapverlamming vooral voor te komen bij mensen die op hun rug slapen. Ben jij een ‘rug slaper’? Dat wordt afleren!
Wanneer je (te) lang wakker bent is je lichaam ontregeld. Hierdoor zijn je lichaam en geest minder goed op elkaar afgestemd. Hetzelfde geldt voor drank en drugs. Verdovende middelen zijn van invloed op je hersenen en zorgen ervoor dat je lichaam en je hersenen minder goed in verhouding zijn met elkaar. Dat is wel iets om over na te denken wanneer je besluit elk weekend je ziel achter te laten in de club en rond 4 uur ’s middags naar zwalkt vanaf de afterparty. Sla dat de komende tijd maar eventjes over.
Wanneer je vaak last hebt van slaapverlamming is het slim om te proberen op regelmatige tijdstippen te gaan slapen en je drugs- en alcoholgebruik te beperken. Heb je dan alsnog last van slaapverlamming? Dan is het geen slecht idee om eens contact op te nemen met je huisarts.
Het is een heftige en angstaanjagende ervaring, maar het is geen echte ziekte en het is niet gevaarlijk. Je hoeft dus niet bang te zijn om bijvoorbeeld te stikken of dood te gaan. Gelukkig zijn niet al je spieren verlamd, want je hartslag en ademhaling blijven gewoon hun werk doen. Stayin’ alive!
Narcolepsie
Als het gaat over slaapverlamming, valt vaak het woord narcolepsie. Wat is dat nou precies? Het is een zeldzame, chronische ziekte waarbij je zomaar in slaap kunt vallen. Het tijdstip en plek maakt niet uit voor deze ziekte. Daarom kan dit erg lastig zijn bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals werken of auto rijden. Bij deze aandoening is het ook mogelijk dat er een spierverslapping voorvalt waarbij diegene bij bewustzijn is.
Waarom wordt narcolepsie dan zo vaak genoemd als het gaat om slaapparalyse? Wanneer iemand met narcolepsie weer eens acuut in slaap valt, kan diegene direct in de remslaap terecht komen. Hierdoor is het mogelijk dat diegene hypnagoge hallucinaties krijgt. Dat zijn dezelfde realistische, heftige dromen die je krijgt bij slaapparalyse. Daarnaast kan iemand met narcolepsie verlamd wakker worden, oftewel met slaapparalyse.
Zoals bij slaapparalyse, is er voor narcolepsie geen medicijn of behandeling en is het niet te genezen. In tegenstelling tot slaapparalyse kan narcolepsie wél gevaarlijk zijn. Dat komt omdat narcolepsie kan optreden op elk moment van de dag en slaapparalyse alleen tijdens het slapen.
Je bent niet alleen
Ongeveer 8 procent van de bevolking heeft minstens één keer in zijn leven slaapparalyse gehad. Uit een onderzoek bleek dat 28,3 procent van de studenten en 31,9 procent van de psychiatrische patiënten minstens één keer slaapverlamming heeft meegemaakt.
Bizarre slapers
Het realityprogramma van RTL ‘Bizarre slapers’ gaat over twaalf mensen met extreme slaapstoornissen. Een van hen is Roxanne, zij kampt elke nacht met slaapverlamming. Zij heeft hier al last van sinds haar kindertijd.
Lees hier het artikel waarin Roxanne haar ervaring deelt en Hans Hamburger (neuroloog en slaapdeskundige) uitleg geeft: https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/artikel/307446/roxanne-heeft-slaapverlamming-het-lijkt-iets-boven-me-zweeft-heel-eng
Hoofdstuk 4: Culturen en mythes
Culturen
Het fenomeen slaapverlamming jaagt al eeuwenlang vele slapers de stuipen op het lijf. Echter wordt de slaapstoornis op uiteenlopende manieren opgevat in verschillende culturen. In elke cultuur bestaat er wel een andere benaming, verhaal of mythe voor slaapparalyse. De verklaringen variëren van ontvoering door aliens tot demonen uit de hel die de slaapkamers van mensen binnen sluipen en gezellig op hun borst gaan zitten. Koekje erbij? Al deze opvattingen laten samen zien hoe een enkel natuurlijk verschijnsel door samenlevingen verschillend kan worden geïnterpreteerd. Dit zijn een paar voorbeelden van de vele folkloristische verhalen van over de hele wereld:
- Brazilië – Pisadeira
In Brazilië bestaan volksverhalen over een vrouw met lange vingernagels dat ’s nachts op daken schuilt en wacht op haar kans om bij slapende mensen naar binnen te sluipen. Het wezen, dat Pisadeira wordt genoemd, komt je huis binnen en gaat op je borst zitten. Het slachtoffer kan hierdoor niet ontsnappen aan het wezen, wat de reden is voor het benauwde en angstige gevoel.
- Cambodja – Khmaoch sângkât
In Cambodja bestaat al sinds de jaren 70 het verhaal van de “khmaoch sângkât”. Dit betekent “de geest die je naar beneden duwt”. Dit is waarschijnlijk voortgekomen uit het feit dat je tijdens slaapparalyse het gevoel hebt dat je in je bed gedrukt wordt omdat je niet kan bewegen en een drukkend gevoel op de borst krijgt.
- Canada – Old Hag
In Canada bestaat het verhaal van de “Old Hag”, een heks die ’s nachts haar fysieke lichaam verlaat. Wanneer haar ziel op de borst van een slachtoffer gaat zitten, wordt diegene wakker met een angstig en benauwd gevoel door het voelen van het zware gewicht op zijn of haar borst.
- China – Spook onderdrukking
In Oost-Azië stond slaapparalyse al tussen 30 n.Chr. tot 124 n.Chr. bekend als “spook onderdrukking” en dit begrip stond in het eerste Chinese woordenboek. Dit begrip is voortgekomen uit het oude Chinese geloof waarin de ziel van een persoon kwetsbaar is voor de invloed van boze geesten tijdens de slaap. Daarmee heeft het fenomeen een paranormale dimensie gekregen in verschillende interpretaties tussen culturen.
- Japan – Kanashibari
Een Japans volksverhaal gaat over een persoon dat een wraaklustige geest oproept om zijn vijanden te laten verstikken door de “kanashibari”, wat “vastbinden met een ijzeren touw” betekent.
- Mexico – Subirse el muerto
In Mexico wordt gezegd dat slaapparalyse wordt veroorzaakt door een geest van een overleden persoon. De geest gaat op het lichaam van de slaper liggen waardoor diegene zich niet kan bewegen. Subirse el muerto betekent letterlijk “dode persoon op jou”. Heavy!
- Thailand – Phi Am
In Thailand achtervolgt de geest “Phi am” mensen als ze half slapen en niet kunnen bewegen. Mensen beweren zelfs dat deze geest je blauwe plekken kan geven in je slaap. Er komen vooral verhalen over de Phi am voor in Thaise stripboeken.
- Spanje – Pesanta
In Spanje leeft het verhaal van een dier, vaak een grote hond of kat. Het dier is zwart, harig en heeft scherpe, stalen klauwen. Dit dier staat bekend onder de naam Pesanta. De Pesanta dringt ook de huizen van mensen binnen en gaat op hun borst zitten terwijl ze slapen, waardoor het moeilijk wordt om te ademen en nachtmerries veroorzaakt.
- Inuit-cultuur – Uqumangirniq
In sommige culturen worden spreuken van sjamanen gebruikt voor het verklaren van slaapparalyse. In de Inuit-cultuur (Eskimo’s), geloven mensen in sjamanen die een betovering kunnen uitspreken wanneer een persoon slaapt, wat een ervaring met de naam Uqumangirniq oproept. Dit is een ervaring waarbij de persoon niet kan bewegen, praten of schreeuwen en wordt bezocht door een schim.
Mythes van vroeger
De eerste beschrijving van de slaapstoornis komt al uit 400 voor Christus. Deze stond in een Chinees boek over dromen. In de middeleeuwen werd slaapverlamming geassocieerd met aanvallen van heksen en het werd het zelfs gebruikt als argument om zogenaamde heksen te beschuldigen. Slaapverlamming is een slaapstoornis met een rijke geschiedenis. Veel mensen hebben tijdens de verlamming het gevoel dat zich iets of iemand bij hen in de kamer bevindt. Daar komt de mythe van de Succubus en Incubus vandaan. Dit zijn twee benamingen die afstammen uit de middeleeuwen en nog steeds vaak gebruikt worden in de verklaring van slaapparalyse.
Succubus
Het verhaal van de Succubus gaat over een vrouwelijke demon die zicht voedt met de energie en/of zaad van haar slachtoffers. Het verhaal van de Succubus was niet alleen een verklaring voor slaapverlamming, maar ook voor de “natte droom”.
Incubus
De mannelijke vorm van de Succubus is de Incubus, die vrouwelijke slachtoffers maakte. Dit wezen stond erom bekend dat hij ’s nachts de krachten van vrouwen opzoog. Deze demon bezocht ’s nachts vrouwen en verkrachtte ze in hun slaap. Er werd gezegd dat deze gemeenschap leidde tot de geboorte van misvormd nageslacht, heksen en demonen.
Wanneer vrouwen in de middeleeuwen ’s avonds erotische dromen hadden of zich opgewonden voelden, voelden zij zich daar schuldig om en beweerden door een Incubus te zijn bezocht. Dat schuldgevoel kwam voort uit het feit dat vrouwen in de middeleeuwen een zonde begingen wanneer zij interesse hadden in seks.
Het hoogtepuntje van dit verhaal is dat vrouwen die dachten verkracht te zijn door de Incubus, mogelijk misbruikt zijn door een echt persoon. Verkrachters in die tijd konden de schuld schuiven op de demon en ermee weg komen. Zou dat in deze tijd ook nog werken?
Billie Eilish – Bury A Friend
Wist je dat het nummer ‘Bury A Friend’ van Billie Eilish over slaapparalyse gaat? Het gaat over haar slaapverlamming en een terugkerende droom die ze heeft gehad. Dat is dan ook de reden waarom ze in de videoclip meerdere malen in haar rug wordt geprikt met naalden, deze scène herhaalt zich een aantal keer.
Billie over de video: “Het gaat over een monster onder een bed, met iemand in dat bed die graag wil weten wat het is. Ze is bang voor het monster en ze weet dat het kwaadaardig is, maar soms zijn de gevaarlijkste situaties ook het aantrekkelijkst.”
Hoofdstuk 5: Wat kun je ertegen doen?
Slaapverlamming kan erg beangstigend zijn. Het kan zelfs zo je leven overnemen dat je slaapkwaliteit erdoor beïnvloed wordt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld te bang zijn om te gaan slapen en kunt daardoor slaaptekort krijgen. Dit kan er in de ergste gevallen zelfs voor zorgen dat je psychische klachten (angst en depressie) en/of gezondheidsproblemen krijgt.
Gelukkig zijn er een aantal tips en tricks om de slaapverlamming te doorbreken en daardoor het leven met slaapverlamming iets draaglijker te maken.
6 don’ts
In dit filmpje van Explore Lucid Dreaming krijg je tips over welke 6 dingen je zeker niet moet doen tijdens slaapverlamming.
5 tips en tricks van ervaringsdeskundigen
1. Zen naar bed
Ga op regelmatige tijden naar bed en zorg ervoor dat je kalm en rustig bent op het moment dat je wil gaan slapen. Wanneer je veel stress ervaart, is de kans dat je ’s nachts in een slaapverlamming terecht komt groter. Als je veel aan het piekeren bent voor het slapen kun je proberen om rustgevende muziek te luisteren om even helemaal zen te worden. Hier zijn apps voor, maar je kunt ook even een kijkje nemen op YouTube of Spotify.
Maraconi Union – Weightless
Uit onderzoek van Mindlab International is gebleken dat dit 8 minuten durende nummer je angstniveau met 65 procent af laat nemen. In het nummer zijn gitaar, piano en soundscape geluiden te horen. Weightless zorgt voor een rustigere ademhaling, een lagere hartslag en lagere waardes van het stresshormoon Cortisol. Het beïnvloedt dus je hersenactiviteit en zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Ben je bang om in slaap te vallen en vervolgens weer wakker te worden terwijl je in de lucht hangt, boven je eigen lichaam? Luister dan ‘Weightless’!
Natuurgeluiden
Daarnaast zijn er op Spotify veel afspeellijsten te vinden onder de categorie ‘slapen’. Dit zijn bijvoorbeeld natuurgeluiden, witte ruis, pianomuziek, regen of fluitende vogeltjes. Welterusten!
https://open.spotify.com/genre/sleep-page
Mediteren
Tot slot kun je Headspace uitproberen. Dit is een meditatie app die je helpt rustiger te worden en sneller in slaap te vallen. Dit abonnement kun je combineren met je Spotify abonnement.
2. Wees lief voor je lichaam
Doe rustig aan met alcohol en drugs, aangezien dit een slaapverlamming kan aanwakkeren en versterken. Ook is het belangrijk dat je een regelmatig slaappatroon aanhoudt en op een avond zo’n 6 tot 8 uur slaapt pakt. Mijd roken en koffie vlak voor het slapen en zorg ervoor dat je genoeg lichaamsbeweging krijgt op regelmaat.
3. Slaap op je zij
Uit onderzoek is gebleken dat je sneller slaapverlamming kunt krijgen als je op je rug ligt. Ga dus voortaan op je zij slapen. Wordt je ’s nachts wakker en merk je dat je op je rug ligt? Probeer dan toch even om te rollen naar je zij. Je weet maar nooit!
4. De slaapverlamming doorbreken
Shit, het is weer zo ver. Je ligt verlamd de kamer in te staren en de zwarte schimmen lijken steeds dichterbij te komen. Gelukkig is er een manier om jezelf te redden uit deze situatie. Probeer je te concentreren op een bepaald lichaamsdeel en probeer die te bewegen. Lukt dit niet? Beweeg dan wat je wél bewegen kan. Dit zijn meestal je vingers, tenen en ogen.
Daarnaast is het ook mogelijk om wakker te worden uit een slaapverlamming als iemand je aanraakt. Helaas moet je dan wel net het geluk hebben dat er iemand naast je ligt die wakker is en doorheeft wat er aan de hand is.
5. Praat erover met een arts
Helpen bovenstaande tips niet en heb je het gevoel dat de slaapstoornis je leven overneemt? Vermijd psychische klachten tijdig en neem contact op met een arts. De arts kan eventueel medicijnen voorschrijven of je in het ergste geval doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in slaapstoornissen. Je kunt dan bijvoorbeeld een slaaponderzoek laten doen.
Hoofdstuk 6: Lucide droom
Nu je eindelijk begrijpt wat er nou precies gebeurt in je lichaam, ben je er waarschijnlijk minder bang voor wanneer het opnieuw gebeurt. Dankzij de tips en tricks ben je binnen no-time weer wakker en ‘terug op aarde’, maar wist je dat je slaapverlamming ook om kunt zetten in een lucide droom?
Wat is het?
Het is een droom waarin de dromer zich ervan bewust is dat hij aan het dromen is. Het woord ‘lucide’ komt uit het Latijn en betekent ‘helder’. Het zijn dus heldere, bewuste dromen. Sommigen zijn van nature lucide dromers, maar vrijwel iedereen kan het zichzelf aanleren. Hier zijn verschillende manieren voor. De mensen die regelmatig slaapparalyse ervaren zijn al een stap voor, want zij kunnen de verlamming omzetten in een lucide droom. Zo is er toch nog iets positiefs aan de slaapstoornis. Yes!
Wat kun je doen in een lucide droom? Zelf bepalen wat je droomt! Dus heb je altijd al willen vliegen over daken en bergtoppen? Dan is dit je roeping.
Wanneer je je in een droom bevindt waarin je bijvoorbeeld kunt vliegen, kan het zijn dat je je plots bedenkt dat dit eigenlijk helemaal niet kan. Als dit gebeurt moet je proberen om die bewustheid vast te houden en niet wakker te worden. Als dat lukt, ben je in een lucide droom beland.
Leuk weetje: het fenomeen lucide dromen werd in 1913 ontdekt door een Nederlandse psychiater: Frederik van Eeden. De beste man ervaarde zelf regelmatig lucide dromen en schreef hier een boek over.
Door lucide te dromen, ontdek je je eigen bewustzijn en kun je vaardigheden verbeteren. Daarnaast zijn lucide dromen goed voor een emotionele balans. Wetenschappers beweren zelfs dat je creatiever en flexibeler in het leven zult staan en problemen uit het dagelijks leven makkelijker kunt oplossen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je er oneindig van kunt genieten! Want wie wil er nou niet over uitgestrekte landschappen vliegen en vrij zijn in wat hij doet?
Enthousiast geworden om het zelf te proberen?
In deze video van Explore Lucid Dreaming wordt uitgelegd hoe je je slaapverlamming om kunt zetten naar een lucide droom. Wat in het verleden een angstaanjagende ervaring was, kun je nu omzetten naar iets moois en positiefs, veel succes!
Hoofdstuk 7: Meer weten?
Hopelijk begrijp je nu beter wat er aan de hand is met je lichaam wanneer je slaapverlamming hebt. Vrijwel iedereen maakt het op een andere manier mee, maar toch is het fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Heb je nog niet genoeg gehad van verhalen over ervaringen of mythes? Dan kun je eens een van deze films bekijken (of allebei).
The Nightmare
Dit is een documentaire uit 2015 en duurt 1,5 uur. Het bevat uiteenlopende verhalen met uitleg over verschillende verklaringen van slaapverlamming en ervaringen van mensen. Hieronder alvast een sneak peek:
Chris C uit New York: “Op een avond bleef er een vriendin slapen. Mijn vriendin en ik hadden een eenkamerappartement dus we moesten met zijn allen in één bed slapen. De meiden sliepen als een blok. Toen gebeurde het, ik kreeg weer slaapverlamming. Het was een erg lang gestalte, dat net aan in de kamer paste. In de 4 meter hoge kamer stond de 4 meter hoge schim. Hij keek mij aan met zijn rode ogen en zei: “Je weet wie ik ben. Je weet nu niet wie ik ben, maar ik ken jou. Je gaat dood.” Ik geloofde dat ik echt dood ging. De vriendin die bleef slapen gilde het uit. Ze vertelde dat ze zag dat er een kat op haar borst zat die in een taal sprak die ze niet begreep. Het zat op haar, maar bedreigde mij. Toen ze zei dat het rode ogen had was ik sprakeloos. Ik geloofde toen echt dat ik dood zou gaan. Het was erg moeilijk voor mij om verder te gaan met mijn gewone leven. Ik wou het gaan uitzoeken..”
Michio Kaku (futurist en theoretisch natuurkundige): “Onze wereld bestaat uit meerdere dimensies. We leven in meerdere dimensies van flats, met oneindig veel blokken. In elke kamer is een andere dimensie te vinden. Een andere ‘wij’ heeft onze gang gevonden en klopt op de deur. Hij heeft zijn weg naar ons gevonden.”
Bekijk de trailer hier:
Mara
Voor de griezelaars onder ons bestaat er ook een horrorfilm over slaapverlamming. ‘Mara’ is een horrorfilm uit 2018 en is van de makers van Insidious en Paranormal Activity. Mara gaat over een psychologe die onderzoek doet naar een moord. Tegelijkertijd wordt ze achtervolgd door een demon die mensen in hun slaap vermoordt. Durf je het aan?
Trailer: