De comeback van psychedelica

Psychedelische drugs, ook wel psychedelica, zoals paddo’s en lsd waren erg populair in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Lange tijd stond het gebruik ervan op een laag pitje, maar de laatste tijd is er sprake van een heuse comeback. En dan niet alleen voor recreatief gebruik, maar ook als mogelijk medicijn bij psychiatrische ziektes of als middel om je beter te concentreren op je werk. In deze longread lees je daarom alles over de comeback van psychedelische drugs.

H1: Ervaringen met psychedelica

“Felle kleuren in een wereld waarin alles ineens superlangzaam, maar tegelijkertijd ook heel snel lijkt te gaan”, zo omschrijft Kevin (24) zijn eerste keer trippen op lsd. Robert (31) merkte bij zijn eerste trip weinig visuele effecten, maar hij voelde zich juist mentaal veel meer één met zijn lichaam: “Het was alsof ik alles in het leven in één keer begreep. Ik ging anders over dingen nadenken.” Een ervaring op psychedelische drugs is dus voor iedereen anders, afhankelijk van de soort drugs, set en setting. Hierover kun je meer lezen in H4: Wat zijn de risico’s van psychedelica? Om meer te weten te komen over de ervaringen onder invloed van psychedelica, stelde ik ervaringsdeskundigen Kevin en Robert vragen over hoe zij hun eerste keer trippen ervoeren.

Kevin, 24 jaar

Kun je omschrijven hoe de eerste keer trippen voor jou was?
“Dat was op een zomeravond in een park met twee vrienden van me. We hadden wel al ervaring met andere drugs, maar nog niet met lsd, dus daar waren we superbenieuwd naar. We besloten het daarom die avond te nemen. Alle drie namen we een halve zegel, want we wilden niet gelijk te hard gaan. Ook omdat we op een openbare plek waren. Toen we na een uur nog niks voelden, besloten we alsnog die andere helft erbij te nemen. Nog geen kwartier later waren we kéihard aan het trippen.”

Waar merkte je dat aan?
“Ineens ging alles slomer. Ik weet nog dat ik iets uit mijn tas wilde pakken en het was net alsof ik als een soort langzame robot bewoog. Alles om me heen was ook veel feller qua kleuren. Ik dacht dat ik een bril op had waardoor je kleuren beter kunt zien, maar dat was natuurlijk helemaal niet zo. Ik had ook het idee dat alles zich tegelijkertijd afspeelde; ik voelde letterlijk alles maar ook weer niks. Het is heel moeilijk te omschrijven.”

Heb je het idee dat trippen je leven heeft beïnvloed?
“Honderd procent. Ik was van mezelf altijd negatief ingesteld. Ik was niet depressief ofzo, maar ik vond het leven nou ook niet bepaald te gek. Doordat ik zo nu en dan trip ben ik toch op een andere manier naar het leven en naar de wereld gaan kijken. Het is eigenlijk zo mooi allemaal en er vallen nog zo veel dingen te ontdekken. Nu wil ik niet zeggen dat je met psychedelische drugs je levensproblemen kunt oplossen hoor, haha. Zeker niet. Maar als je er gecontroleerd mee omgaat, kan het zeker helpen om je wereldbeeld te verbeteren.”

Heb je een advies voor mensen die voor het eerst willen trippen?
“Als je het voor het eerst doet, zorg dan sowieso voor een vertrouwde plek. Ik heb het voor het eerst in een park gedaan en dat ging toevallig goed, maar ik zou het zeker niet aanraden om het in het openbaar te doen. Het beste is om het thuis te doen met vrienden en goede muziek op de achtergrond.”

Robert, 31 jaar

Kun je je allereerste trip beschrijven?
“Mijn eerste keer trippen was met een vriendin. Zij had LSA-zaadjes gekocht in de smartshop. Dit zijn zaadjes die je bewustzijn beïnvloeden en waarvan je in hogere doses ook visuele effecten gaat merken. We besloten om het ergens buiten te nemen en kozen er allebei voor om voor een lage dosis te gaan. Een uur later voelden we nog niet echt wat en we hadden eigenlijk ook niet zo’n zin meer om buiten te zitten, dus toen zijn we naar mijn huis gegaan. Vanaf die plek was het maar vijf minuten lopen naar mijn huis, maar op dat moment leek het uren te duren voor we thuis waren. Echt een mindfuck.”

Wat voelde je nog meer precies?
“Ik kan het heel moeilijk omschrijven, maar ik zal het proberen. Ik had ten eerste totaal geen energie meer. Mijn lichaam voelde letterlijk als een zak met aardappelen. Maar daarentegen was mijn hoofd vol met gedachten. Het ging maar door, de ene na de andere gedachte ging door mijn hoofd. Het leek ook alsof ik totaal niet meer aanwezig was in mijn huis. Het mooie was dat die vriendin van mij precies hetzelfde had. We hebben uren niks tegen elkaar gezegd, alleen maar nagedacht over van alles en nog wat.”

Ben je tot heldere inzichten gekomen?
“Ja, absoluut. Dat ik nooit meer LSA-zaadjes ga nemen, haha! Nee, het was geen vervelende trip, maar ook zeker niet voor herhaling vatbaar. Ik had het idee dat ik veel meer begreep van het leven, maar sommige dingen wil je simpelweg niet begrijpen. Daarnaast ben ik vatbaar voor psychoses, dus ik moet dit soort dingen ook eigenlijk helemaal niet doen. Dagen na die bewuste avond heb ik nog vreemde gedachten gehad.”

Kun je mensen die voor het eerst willen trippen een advies meegeven?
“Doe het alleen als je lekker in je vel zit en met mensen bent die je volledig vertrouwt. Anders heb je een kans dat je je mentaal niet goed gaat voelen. Zorg ook dat je er de tijd voor neemt en dat je niet bijvoorbeeld de volgende dag moet werken. Dat gaat anders echt aan je vreten tijdens je trip.”

In dit artikel van VICE lees je meer over tripervaringen van doorgewinterde gebruikers. Op de website van NOS is meer te lezen over de ervaringen van mensen met lsd.

H2: Wat zijn psychedelica?

Psychedelica zijn drugs waarvan je gaat trippen. Dit betekent dat je de wereld om je heen heel anders ervaart dan normaal. Zo kan muziek ineens anders klinken of zie je dingen die er in werkelijkheid niet zijn. De term psychedelisch komt van het Grieks en betekent letterlijk vertaald ‘geest openbarend’. Dit slaat terug op het feit dat je geest de wereld op een voorheen onbekende manier waarneemt.

Verschillende soorten psychedelica

Er zijn veel verschillende soorten psychedelica. Bij sommige psychedelica hebben trippers het gevoel dat ze in hun eigen lichaam op reis gaan. Bij andere soorten heeft de tripper juist het gevoel dat hij opgaat in de ruimte om hem heen. De werking van psychedelica is dus per drug verschillend, maar kan ook per persoon en per keer verschillen. Dit heeft alles te maken met de drug, set en setting, waarover je meer leest in H7: Tips en handige links. Hieronder zijn de meest populaire psychedelische drugs en hun werking omschreven.

Paddo’s

Paddo’s zijn eigenlijk simpelweg paddenstoelen. Het enige verschil is dat paddo’s een stofje bevatten dat normale paddenstoelen niet hebben: psilocybine. Dit stofje zorgt ervoor dat je in een compleet andere wereld belandt, waarin voorwerpen vervormen en kleuren intenser zijn. Andere mogelijke gewenste effecten die kunnen optreden zijn:

 • Lachkick
 • Sterkere positieve gevoelens
 • Muziek klinkt anders. Je kunt er helemaal in meegesleept raken.
 • Opgaan in gedachten
 • Ontspanning
 • Meer energie
 • Voelen van emoties waar je je normaal gesproken niet bewust van bent.

Paddo’s gebruik je door ze op te eten. Je kunt er gewoon op kauwen en vervolgens doorslikken, maar de smaak ervan is niet bepaald lekker te noemen. Vind je de smaak nou echt niet te doen, dan kun je het door je eten mixen, of een kop thee zetten en de paddo’s daarin laten trekken.

De dosering hangt af van de soort paddo en of ze gedroogd of vers zijn. Van verse paddo’s heb je ongeveer 10 gram nodig voor een stevige trip. Hiervoor heb je 1,5 tot 3 gram nodig van gedroogde paddo’s. Dit komt doordat de werkzame stof veel geconcentreerder aanwezig is in een gedroogde paddo. Houd er wel rekening mee dat ook je stemming en de situatie van invloed zijn over het effect. In H7: Tips en handige links lees je hier meer over.

In onderstaand filmpje eet Rens van Drugslab paddo’s. Helaas ontdekt hij dat trippen niet altijd een feest is.

Truffels

Truffels zijn qua effect vergelijkbaar met paddo’s. Ze bevatten dezelfde werkzame stof, namelijk psilocybine. In tegenstelling tot paddo’s kun je truffels gewoon in een smartshop kopen. Dit maakt de effecten echter niet minder heftig, want net als met alle andere tripmiddelen bestaat er een risico op een bad trip. Hierover lees je meer in H4: Wat zijn de risico’s van psychedelica?

Net als paddo’s gebruik je truffels door ze op te eten of er thee van te zetten. De meest gebruikelijke dosering is 15 gram. Als het je eerste keer is en je niet goed weet wat je te wachten staat, dan kun je beginnen met een lagere dosis. Je kunt bijvoorbeeld starten met een dosis van 8 gram, zodat je kunt wennen aan het gevoel. Vind je het prettig? Dan kun je alsnog de resterende dosis nemen.

In onderstaand filmpje eet Nellie van Drugslab psychedelische truffels.

Lsd

Lsd is een sterk tripmiddel dat voor heftige trips kan zorgen. Het veroorzaakt hallucinaties, wat betekent dat je zintuigelijke prikkels anders ervaart dan normaal. De omgeving kan bijvoorbeeld gaan ‘ademen’ of ‘smelten’. Soms zie je dingen die er niet zijn, zoals kleine beestjes. Andere effecten die kunnen optreden als je lsd hebt gebruikt, zijn bijvoorbeeld:

 • Meer energie
 • Gevoel van euforie
 • Sterkere positieve gevoelens
 • Tegelijkertijd ervaren van allerlei gedachten en gevoelens
 • Voelen van emoties waar je je normaal gesproken niet bewust van bent
 • Bovennatuurlijke ervaringen
 • Zintuigen lopen in elkaar over. Iemand ziet bijvoorbeeld geluid en proeft kleuren.
 • Andere beleving van tijd. De tijd kan stil lijken te staan.

De stof wordt meestal ingenomen met een papieren zegel waarop de vloeibare lsd is gedruppeld of gespoten. Ook komt lsd voor als ‘microdots’. Dit zijn kleine tabletjes waarin de werkzame stof is verwerkt. lsd is erg sterk en werkt al in hele kleine hoeveelheden. Een dosering wordt daarom gemeten in microgrammen, een miljoenste deel van een gram. De drempelwaarde is ongeveer 20 microgram. Dit betekent dat mensen vanaf deze dosis effecten beginnen te merken. Omdat de aangeboden doseringen zeer sterk uiteenlopen (3 microgram tot 120 microgram), is het verstandig om de lsd te laten testen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

In onderstaand filmpje neemt Bastiaan van Drugslab lsd en zie je hoe hij ondanks de kleine hoeveelheid drugs toch behoorlijk hard tript.

2c-b

2c-b is zowel een tripmiddel als een stimulant. Je kunt dus, afhankelijk van de dosis, gaan trippen of je juist meer opgewekt voelen. Bij een lage dosering lijken de effecten op die van xtc, waardoor je je opgewekt en euforisch voelt. Bij een hoge dosering ga je echt trippen.

De effecten van 2c-b lopen erg uiteen en kunnen net als andere drugs verschillen van persoon tot persoon, maar ook per trip. Veelvoorkomende positieve effecten zijn:

 • Gevoel van euforie
 • Seksuele stimulatie
 • Lachkick
 • Heftige trips
 • Visuele hallucinaties, zoals het zien van patronen op de muur

De dosering van 2c-b is afhankelijk van hoe sterk je wil trippen. Een lage dosering is ongeveer 5 tot 15 milligram. Hierbij krijg je een oppeppend en euforisch effect, dat lijkt op dat van xtc. Als je echt wil trippen en hallucineren, dan kun je een hogere dosis (vanaf 15 mg) nemen.

In onderstaand filmpje neemt Dzifa van Drugslab voor de eerste keer 2c-b. Na het innemen snapt ze er helemaal niets meer van.

H3: Wat gebeurt er in je hoofd als je paddo’s of lsd neemt?

Tijdens je trip ervaar je alles anders dan gewoonlijk en kun je dingen gaan zien die er niet zijn. Denk aan patronen op de muren of ‘ademende’ voorwerpen. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar. Vanaf het moment dat je psychedelica inneemt tot het moment dat het is uitgewerkt, spelen zich allerlei chemische processen af in je lichaam. Om erachter te komen hoe dit werkt, moeten we in de biologie en scheikunde van psychedelica duiken.

Als je paddo’s of truffels eet, komt hiervan de werkzame stof psilocybine in je maag terecht. Je maag begint dit stofje aan te vallen met enzymen, waardoor de zogeheten fosfaatgroep van het molecuul verdwijnt. Met andere woorden: de psilocybine wordt omgezet in psilocine, dat vergelijkbaar is met serotonine – een stofje in de hersenen dat zorgt voor een blij gevoel. Dit zorgt ervoor dat het zich kan hechten aan de serotoninereceptoren van het brein. Het brein reageert hierop alsof er een overvloed aan serotonine is vrijgekomen, waardoor je je heel gelukkig voelt. Uit onderzoek is gebleken dat je hersenen door psilocybine in een staat van hyperverbinding komen. Dit betekent dat er nieuwe zenuwbanen worden gemaakt, waardoor delen van je brein nu met elkaar verbonden zijn, terwijl ze dat normaal gesproken niet zijn. Dit verklaart waardoor je bijvoorbeeld ineens geluiden kunt zien en kleuren kunt proeven.

In dit artikel van Scientas lees je meer over wat paddo’s met je hersenen doen.

Bij lsd werkt dit anders. Uit onderzoek met hersenscans blijkt dat hoge doseringen van de drug ervoor zorgen dat bepaalde delen van de hersenen overspoeld worden met signalen waar je normaal gesproken niks van merkt. Zonder drugs blokkeren je hersenen deze signalen om overprikkeling te voorkomen. Wanneer je lsd hebt gebruikt, zijn deze blokkades niet aanwezig.

In dit artikel van KIJK Magazine kun je meer lezen over wat lsd met je hersenen doet.

H4: Wat zijn de risico’s van psychedelica?

Angstaanjagende beestjes op je huid zien, het gevoel hebben dat je lichaam niet meer van jou is of denken dat je achternagezeten wordt; het zijn allemaal gevoelens die je kunt hebben wanneer je slecht gaat door psychedelische drugs. Trippen is niet altijd rozengeur en maneschijn, want psychedelica kunnen soms flink verkeerd vallen. Wanneer je je angstig, achterdochtig en neerslachtig voelt en je de controle over je trip verliest, dan wordt dit een bad trip genoemd. Hierover lees je meer in H5: Bad trip. In dit hoofdstuk lees je wat naast een bad trip de risico’s van psychedelica zijn.

4.1       Drug, set en setting

Of de psychedelica goed of slecht vallen, heeft alles te maken met de drug, set en setting. Hieronder wordt uitgelegd wat daarmee precies bedoeld wordt.

Drug

De drug is het soort tripmiddel dat gebruikt wordt. Elke soort heeft weer een ander effect, waardoor je van de ene drug een hogere kans hebt op een bad trip. Zo is 2c-b in gebruikelijke dosis een stuk makkelijker te sturen dan bijvoorbeeld lsd. Dit maakt de kans dat je overspoeld wordt door negatieve gedachten tijdens je trip een stuk kleiner.

Naast de soort drug is ook de dosering van de drug van groot belang voor hoe je je zal voelen. Een lage dosis zorgt ervoor dat je meer controle hebt over hoe je je voelt. Zorg daarom dat je goed in overweging neemt welke dosis je neemt en laat je drugs altijd testen om te weten hoeveel van de werkzame stof erin zit.

Onder de volgende link vind je uitleg over hoe en waar je je drugs kunt laten testen.

Set

De set staat voor hoe jij je voelt voordat je de gaat trippen. Heb je goed geslapen? Zit je lekker in je vel? Ben je verder lichamelijk en geestelijk in orde? Het zijn allemaal vragen die bepalen of je al dan niet een aangename trip zal hebben.

Setting

De setting heeft te maken met de omgeving waarin je je bevindt. Als je met vertrouwde mensen in een rustige omgeving bent, dan is het risico op een bad trip veel kleiner dan wanneer je in een drukke omgeving bent met allemaal mensen die je niet kent.

4.2       Verslaving

Lichamelijke verslaving komt bij psychedelische drugs haast niet voor. Wanneer je in korte tijd meerdere keren psychedelica gebruikt, hebben ze op een gegeven moment namelijk geen effect meer. Er treden ook geen ontwenningsverschijnselen op wanneer je stopt met het gebruik ervan. In de gevallen dat mensen toch lichamelijk verslaafd raakten aan drugs zoals lsd of paddo’s, kwamen daar ook andere geestverruimende middelen bij kijken.

Psychedelische drugs kunnen wel psychisch verslavend zijn. Op deze pagina van Vincere-GGZ lees je meer over deze verslaving en de behandeling ervan.

4.3       Psychiatrische ziektes

Psychiatrische ziektes zoals schizofrenie en depressie kunnen verergerd worden als je psychedelica gebruikt. Ook als je aanleg hebt voor het ontwikkelen van psychiatrische ziektes, bijvoorbeeld omdat iemand in je familie psychiatrisch ziek is, kan dit ineens getriggerd worden door deze drugs te gebruiken. Als je een psychiatrische ziekte hebt, of als iemand in je familie dat heeft, kun je het best dus van psychedelische drugs afblijven.

H5: Bad trip

Een bad trip is een nare ervaring die volgt na het gebruik van psychedelica. Doordat deze drugs een ander beeld van de werkelijkheid veroorzaken, kunnen negatieve gevoelens in deze staat leiden tot een bad trip. Dit heeft te maken met de verschillende effecten van psychedelica: veranderend tijdsbesef, paranoia en hallucinaties.

5.1       Veranderend tijdsbesef

Door psychedelische drugs verandert je perceptie van tijd. Gebeurtenissen lijken sneller of juist veel langzamer te gaan dan normaal. Wanneer je je onprettig voelt tijdens het trippen, kun je het idee hebben dat er geen eind aan je trip komt.

5.2       Paranoia

Tijdens een trip kunnen je gevoelens om de haverklap veranderen. Je kunt je het ene moment goed voelen, dan ineens angstig, dan weer goed en ga zo maar door. Dit is superverwarrend voor degene die tript. Als je merkt dat iemand angstig is tijdens een trip, herinner diegene er dan aan dat hij of zij psychedelische drugs heeft gebruikt en zich daardoor zo voelt. Is diegene paranoïde naar jou toe? Dan is het een goed idee om hem of haar naar een rustige plek te brengen waar hij of zij tot zichzelf kan komen. Zorg wel dat je regelmatig kijkt of het nog wel goed gaat.

5.3       Hallucinaties

Als je tript, is het heel normaal om hallucinaties te krijgen. Je neemt dan dingen waar die je normaal gesproken niet waarneemt of die er zelfs helemaal niet zijn. Voordat je gaat trippen weet je dat je kunt hallucineren, maar tijdens een trip kun je het contact met de werkelijkheid verliezen. Hierdoor weet je niet meer wat nou bij de trip hoort en wat echt is, waardoor je angstig kunt worden en in een bad trip kunt belanden.

In onderstaand filmpje zie je hoe Nellie van Drugslab salvia rookt. Salvia is een plant met een stofje dat wij kennen als het meest krachtige hallucinogeen. Hiervan kun je dus heftig gaan trippen. In het filmpje zie je dan ook dat ze in paniek raakt, maar dankzij de mensen om haar heen weet ze weer tot rust te komen.

Lees in H7: Tips en handige links tips om een bad trip te voorkomen.

H6: De comeback van psychedelica

Als we aan psychedelische drugs denken, dan denken wel al gauw aan hippies in de jaren 60 en 70. In een tijd waarin liefde, vrede en vrijheid een grote rol speelden, is het dan ook niet gek dat mensen flink experimenteerden met drugs die deze gevoelens versterken. Psychedelica werden niet voor niks hippiedrugs genoemd. De laatste jaren worden psychedelische drugs weer steeds populairder. Waar komt deze comeback ineens vandaan?

6.1       Psychedelica en de wetenschap

In 1967 werden psychedelische drugs verboden. Tot die tijd werden drugs zoals psilocybine (het stofje in paddo’s en truffels waarvan je gaat trippen) en lsd echter regelmatig gebruikt om mensen met psychiatrische ziekten beter te maken. Uit onderzoek van voor 1967 bleek namelijk dat psychedelica een negatief effect hadden op mensen die gevoelig waren voor psychoses, maar juist een positief effect hadden op mensen met een neurotische stoornis (zoals depressie) en bij overmatig alcoholgebruik. Bovendien brachten psychedelica weinig bijwerkingen met zich mee in tegenstelling tot gebruikelijke medicijnen.

De kwaliteit van het onderzoek uit die tijd was beperkt, dus mensen konden niet echt concrete uitspraken doen over de effectiviteit en veiligheid van psychedelische drugs. Sinds 1967 is er dan ook verder weinig onderzoek naar gedaan. Tot ongeveer het midden van de jaren 90.

Halverwege de 90’er jaren gingen mensen langzaamaan weer onderzoek doen naar de positieve effecten van psychedelica voor mensen met psychiatrische stoornissen. Op dit moment wordt er overal ter wereld weer onderzoek gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van psychedelische drugs. En de resultaten zijn tot nu toe veelbelovend: psilocybine, lsd en andere psychedelica zoals ayahuasca zorgen voor meer openheid en meer verbondenheid met anderen. Hierdoor zou het goed toegepast kunnen worden bij de behandeling van depressies, trauma’s, angststoornissen of verslavingen. Het is alleen ook nu nog te vroeg om daarover conclusies te trekken.

In dit artikel van De Groene Amsterdammer lees je meer over hoe psychedelica als medicijn kunnen worden ingezet. In het artikel van Het Parool lees je meer over trippen met truffels als therapie. Ook ELLE deed onderzoek naar psychedelica; een van ELLE’s redacteurs zocht uit op welke manier drugs als therapie kunnen worden ingezet.

6.2       Microdoseren van psychedelische drugs

Dat langzaamaan de positieve effecten van psychedelica steeds meer bewezen worden, blijft de psychonauten onder ons niet onopgemerkt. Hoewel lsd, paddo’s en andere tripmiddelen dus steeds populairder worden, zijn het over het algemeen geen drugs die je ‘even tussendoor’ op een feestje neemt. Drugs als cocaïne en xtc blijven wat dat betreft populairder. Toch is er een fenomeen in opkomst waarbij mensen regelmatig lsd of paddo’s nemen in het dagelijks leven: microdoseren.

Zoals de naam al doet vermoeden, nemen mensen in plaats van een normale dosis – je wilt tenslotte niet al trippend op je werk verschijnen – een minuscule hoeveelheid psychedelica. Hierdoor zou je creativiteit, productiviteit en energielevel verbeteren. Harde bewijzen hiervoor zijn er nog niet, maar ’s werelds eerste officiële wetenschappelijke experiment met microdoseren geeft wel voorzichtige tekenen dat microdoseren inderdaad positieve effecten heeft op ons brein. Een groep van 38 gebruikers werd onderzocht voor en nadat zij kleine beetjes truffel hadden genomen. Iedereen bleek na gebruik meetbaar hoger te scoren op associatief en probleemoplossend denken. Er was bij dit onderzoek echter geen rekening gehouden met een eventueel placebo-effect.

Trouw probeerde voor een artikel microdoseren uit. In dit artikel lees je hoe een van Trouw’s redacteurs kleine beetjes paddo’s probeerde.

H7: Tips en handige links

Ben je je bewust van de risico’s van het gebruik van psychedelica (zie H4: Wat zijn de risico’s van psychedelica?) en ben je toch wel benieuwd geworden? Om de risico’s op een bad trip zo veel mogelijk te beperken, is het slim om onderstaande tips zo veel mogelijk op te volgen.

 • Laat je drugs altijd testen. Je weet nooit welke sterkte het middel heeft, zelfs niet wanneer het om exact dezelfde drug lijkt te gaan.
 • Eet een paar uur van tevoren een gezonde en lichte maaltijd.
 • Zorg dat je in een veilige omgeving bent met mensen die je vertrouwt. Het beste is ook om minstens één persoon erbij te hebben die nuchter is, zodat hij of zij een oogje in het zeil kan houden. Diegene wordt ook wel een tripsitter genoemd. Lees hier meer over in het artikel Trip Sitting: Een Uitgebreide Gids.
 • Probeer de trip over je heen te laten komen. Ook als het soms niet prettig is; besef dat het vanzelf weer over gaat.
 • Iets eten of drinken tijdens het trippen kan prettig zijn als je je niet goed voelt. Denk aan fruit of een kop thee.
 • Combineer psychedelische drugs niet met alcohol of andere drugs. Deze kunnen je trip heftiger maken en de kans op een bad trip vergroten.
 • Neem tijdens en enkele uren na je trip geen deel aan het verkeer.
 • Zorg dat je geen belangrijke dingen te doen hebt de dag na het trippen. Je kunt moe zijn en je hersenen hebben in sommige gevallen tijd nodig om alle indrukken te verwerken.

Op Azarius vind je meer informatie over hoe je veilig tript. Denk aan juiste doseringen, do’s en don’ts en wat te doen in het geval van een crisis.

Op de website van Drugsinfoteam lees je meer over de feiten, werking en risico’s van paddo’s en truffels, lsd en 2c-b.

Als laatste kun je op de website van Brainwash een interessant artikel lezen over wat trippen je leert over je bewustzijn. Wat gebeurt er nou exact in je hoofd na het nemen van lsd, bijvoorbeeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *