Klushuis? Ga ervoor!

Verbouw zelf je huis

Yes! De hypotheek is rond, er is getekend bij de notaris en de sleutels van het huis waar je zolang op gewacht hebt zijn in jouw handen. Om kosten te besparen heb je ervoor gekozen om het zelf op te gaan knappen. Hoe ga je te werk? Wat komt erbij kijken? Hoe onderhandel je over prijs van je keuken of badkamer? En hoe blijf je positief?

Hoofdstuk 1: Positief denken

Positief denken is de drijfveer als je zelf je huis verbouwd. Net als denken in oplossingen zorgt dit ervoor dat je plezier hebt in het verwezenlijken van je droompaleis. Laat je niet weerhouden door mensen die zeggen: weet waar je aan begint of andere negatieve uitspattingen. Ondanks dat het allemaal iets langer duurt dan als je het laat uitbesteden, uiteindelijk wordt het helemaal zoals jij het voor ogen hebt.

Het voordeel van het zelf verbouwen van je woning is dat je het helemaal kan maken zoals jij het wil hebben. Daarnaast heb je de kosten zelf in de hand omdat je het zo duur kan maken als dat jij wil. Waar mogelijk kun je het verduurzamen op een tempo wat voor jouw budget haalbaar is.

Om dingen te versimpelen voor het verbouwen pak dan als eerst deze drie punten op:
Een slaapkamer af zodat je een plek hebt om wat kleding bij de hand te hebben en te kunnen slapen.

Een plek om eten klaar te maken, het hoeft nog niet gelijk een complete keuken te zijn, met een gasplaatje en waterkoker kom je al een heel eind.

Het is fijn als je kunt douchen, maar mocht je je badkamer gaan verbouwen, zorg dan dat je in ieder geval een kraan met koud en warm water hebt om je op te frissen. Mocht je echt willen douchen, kijk dan even of dat bij familie of vrienden in de buurt kan, maar zorg wel dat deze ruimtes zo snel mogelijk gerealiseerd worden zodat je niet te lang op alternatieven hoeft te leven.

Kortom: Zorg dat je in ieder geval kunt slapen, koken en douchen.

Daarna kun je ervoor zorgen dat je huis leefbaar wordt. Dus het afmaken van de woonkamer kan echt wel even wachten. Door kamer voor kamer te werken, boek je resultaat. Hierdoor krijg je steeds weer nieuwe energie en haal je voldoening uit de projecten die je afmaakt.

Uiteindelijk wordt je huis helemaal zoals jij het wil. Je kan natuurlijk 30.000 euro extra neertellen voor een kant en klaar huis, maar dan zit je ook met die witte hoogglanskeuken die jouw plezier in het koken bederft en een strakke badkamer die niet jouw stijl is. Bevordert dit je woongenot? Waarschijnlijk niet.

Tot slot: neem de tijd voor je verbouwing. Als je overhaaste beslissingen neemt zorgt dit sneller voor onvrede dan dat je even de tijd neemt over een besluit.

Hoofdstuk 2: Grenzen stellen

Afhankelijk van wat je moet doen, kan het verbouwen van een huis overweldigend zijn. Het is daarom ook helemaal geen gek idee om bepaalde taken uit handen te geven. Voor het specialistenwerk zoals het stuken van muren en het uitbreken van een muur is het aan te raden hiervoor een bouwbedrijf in te schakelen. Het bespaart je tijd, moeite en frustratie aangezien dit zware klussen zijn. Daarnaast is de afwerking iets waar je voor altijd tegenaan blijft kijken dus bespaar daar vooral niet op.

Aangezien de meeste klushuizen al wat ouder zijn, is het laten plaatsen van een keuken ook aan te raden. Vaak omdat dit toch enige precisie vraagt, met name als het huis scheef staat door bijvoorbeeld een verzakking.

Schilderen en het plaatsen van een gipswandje is niet zo moeilijk. Afhankelijk van de grote van je tegels, is het installeren van je badkamer ook te doen. Mocht het nou heel lastig worden, is er gelukkig internet waar veel handige tips op te vinden zijn.

Neem een kijkje op onderstaande link als je er niet uitkomt:
https://www.verbouwkosten.com/badkamer-verbouwen/stappenplan/

Hoofdstuk 3: Fotoreportage

Voor een fotoreportage ben ik langs geweest bij een stel die ervoor hebben gekozen om zelf hun huis te verbouwen. Op de foto’s zijn zowel de voor als na foto’s te zien.

De foto’s van voor de verbouwing:

De foto’s van na de verbouwing:

Hoofdstuk 4: Recepten voor tijdens het klussen

Klussen is te vergelijken met eten. Je hebt een paar ingrediënten en uiteindelijk tover je het om tot een mooi geheel. Of dit nou een logeerkamer is die je in een mooie kleur schildert of een lasagne die je laagje voor laagje met liefde in elkaar zet, beide moeten je voldoening geven. Zelf klussen is hard werken en je lichaam heeft brandstof nodig om door te gaan. Op een bepaald moment komen de witte bolletjes met kaas en vleeswaar je neus wel uit en is het fijn om afwisseling te hebben. Natuurlijk moet het niet te veel tijd kosten maar wel genoeg energie geven. Zorg daarnaast ook voor de mensen die je komen helpen met een lekkere hapjes. Het is natuurlijk ook gezellig.

Wraps
Wraps zijn ideaal als alternatief voor brood en de variaties zijn eindeloos. Met een paar ingrediënten zorg je al voor een lekkere afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan (kruiden)roomkaas met zalm en sla. Of wat dacht je van rosbief met peper, zout, truffelmayonaise en rucola. Wat ook een lekkere combinatie is, is humus met komkommer, gerookte kip, sla, mangochutney tomaat en pompoenzaadjes. Jum! Alle combinaties zijn mogelijk en je zit snel vol.

Soep
Makkelijk voor te bereiden en klaar voor een snelle lunch. Geroosterde tomatensoep, groentesoep of kerriesoep doen het altijd goed. Even de soep laten opwarmen terwijl je het laatste raamkozijn schildert. Daarna kun je gelijk aan tafel. Serveer er een stokbroodje bij met lekkere smeersels.

Gekookte eieren
Een snel tussendoortje mag niet ontbreken. Gekookte eieren zijn hiervoor perfect. Ze zijn snel klaar en vullen goed. Samen met plakjes komkommer en kerstomaatjes zorgt dat je er weer even tegenaan kan.

Ontbijtkoek
Ontbijtkoek is supersnel en makkelijk. Een beetje boter erop, in je mik en weer door.

Brownies
Sorry not sorry voor de mensen die graag op hun lijn willen letten. Maar brownies zijn toch wel heel makkelijk en superlekker voor bij de koffie of thee. Geen zin om zoveel moeite te doen? Een koekje uit de supermarkt is natuurlijk ook altijd goed.

Zoutjes
Voel je een inzakker komen tijdens het klussen? Dat is helemaal niet gek. Tijdens het klussen zweet je veel. Daarom is het belangrijk om extra zout binnen te krijgen en natuurlijk goed te blijven drinken. Neem hiervoor kaasstengels of zoute koekjes.

Limonade
Geen zin om steeds met die grote flessen frisdrank te sjouwen? Koop een paar flessen limonade. Lekker makkelijk en het scheelt je in je portemonnee.

Pastasalade of couscoussalade
Net als met de wraps valt hier eindeloos mee te variëren. Van vegetarisch tot en met vlees. Heerlijk. Marineer je kip in pittige kipkruiden, even opbakken, wat groente erdoor, pasta erbij, af laten koelen en klaar ben je. Couscoussalade kost relatief weinig tijd. Je bent langer bezig met het nadenken over de combinaties dan met het daadwerkelijk in elkaar flansen. Wat dacht je van feta, olijven, rozijnen en walnoot? Supermakkelijk maar ontzettend lekker. Om je couscous extra smaak te geven zou je een (groente)bouillonblokje eroverheen kunnen verkruimelen voordat je het gekookte water erop giet. Heerlijk overheerlijk.

Gezonde tussendoortjes
Nootjes, rozijnen en fruit. Ook deze combinatie doet het altijd goed. Lekker voor tijdens het bespreken welke kamer als volgt aangepakt gaat worden. Lekker met een handje nootjes en rozijnen discussiëren. Tussendoor trek? Zorg dan dat je makkelijk fruit bij je hebt zoals appels, mandarijnen of bananen.

Hartige taart
Dit kost even wat tijd als je het zelf maakt maar iedereen wordt hier blij van: hartige taart. Natuurlijk kun je voor de klassieke quiche Lorraine gaan met spekjes maar in combinatie met paprika en courgette is het ook echt een aanrader. Liever vegetarisch? Geitenkaas, tijm en ui is een gouden combinatie.

Pannenkoeken
Ook voor dit geldt: het kost even wat tijd maar het is een lekkere afwisseling. Je kunt ze thuis bakken en met een beetje poedersuiker is het altijd feest. Natuurlijk valt ook hiermee weer eindeloos te combineren. Door ze hartig te maken met andijvie en spek, of kaas. Ga je liever voor zoet? Kies dan voor appel en rozijnen.

Meer inspiratie nodig voor tijdens het klussen en/of verhuizen?
https://www.lekkerensimpel.com/tips-voor-lekker-eten-tijdens-het-klussen-verhuizen/

Hoofdstuk 5: Kosten en onderhandelen

Prik door de bubbel van wat je ziet op Instagram en influencers. Hun huis is vaak binnen de kortste keren af met de nieuwste snufjes, technieken, spullen en vloeren om bijna jaloers van te worden. Echter worden deze 9 van de 10 keer gesponsord en geeft het geen realistisch beeld van hoe het normaal gaat.

Naast het bouwdepot, kun je natuurlijk sparen maar het is ook belangrijk om leuke dingen te doen zoals op vakantie gaan of af en toe een hapje buiten de deur eten. Voel je ook niet schuldig als bepaalde delen in je huis niet opschieten of af zijn. Het kost gewoon veel tijd.

Maak gebruik van aanbiedingen op vloeren, verf en meubels en gebruik daarvoor kortingsbonnen. Gebruik eventuele bonussen, belastingteruggaves of geld dat je hebt gekregen met je verjaardag voor het afwerken van (grote) projecten.

Er zijn verschillende manieren om je geld effectief te besteden:

  • Vraag om advies bij winkels
  • Vraag om hulp bij mensen die zelf (voor een deel) hun huis hebben verbouwd
  • Lees verhalen en blogs op internet
  • Bekijk Pinterest voor makkelijke oplossingen
  • Durf

Bespaar daarnaast niet op spullen zoals behang, verf en vloeren. Dit is een lust voor het oog en je wil hier zo lang mogelijk plezier van houden zonder dat je dit binnen enkele jaren weer opnieuw moet doen. Het is echt de moeite waard om hier iets meer geld voor uit te trekken.

Onderhandelen. Dit kan met name als starter onnatuurlijk aanvoelen. De eerste stap is om naar zoveel mogelijk keukenboeren en sanitair winkels te gaan om vrijblijvende offertes op te vragen en deze thuis met elkaar te vergelijken. Tijdens de gesprekken met de verkopers zul je veel informatie krijgen, veel koffie of thee en voor de rest van je leven heb je genoeg pennen die ze je graag meegeven.

Je wil niet overkomen als een brutaal persoon. En zo wil je jezelf ook niet zien. Het eerste wat daarbij helpt is je manier van denken te veranderen. Zie jezelf als een krachtig persoon die achter zijn of haar besluit blijft staan. Bedenk wat je over zou hebben voor de keuken of badkamer die je ziet. Geef aan wat je bij de concurrent hebt gezien en laat je vooral niet gek maken door de mooie praatjes waarmee je wordt overspoeld door verkopers. Jij wil de beste prijs voor jouw keuken. Het kopen van huis brengt al genoeg kosten met zich mee. Bedenk ook dat deze bedrijven winst maken als zij een product aan jou kunnen verkopen en dat er in de prijs vaak al rekening is gehouden met onderhandelen. Voel je je door het opdringerige gedrag van de verkoper niet meer prettig? Geef dat aan en loop weg als dit gedrag doorgaat. Er zijn nog genoeg andere winkels waar je terecht kunt. Zij hebben jou nodig, jij niet hen. Het is niet de bedoeling dat je een vervelende associatie overhoudt.

Tips nodig voor onderhandelen? De consumentenbond helpt je hier graag bij:
https://www.consumentenbond.nl/verbouwen-en-klussen/onderhandelen-met-een-keuken–of-badkamerverkoper

Hoofdstuk 6: Interview; Van zwijnenstal tot droompaleis

Vier jaar geleden kocht Niels Ham (28) met zijn vriendin een huis in Purmerend. Om het huis helemaal eigen te maken, besloten zij de complete woning om te gooien. Hiervoor hebben zij onder andere de keuken en badkamer aangepakt maar ook werd er een muur doorbroken en een dakkapel over de breedte van het huis geplaatst. Hoe verging hen dit? En hoe gingen zij om met obstakels? Zijn ze tevreden met het eindresultaat? Je leest het hieronder.

Wanneer hebben jullie je huis gekocht en wat moest er allemaal aan gebeuren?
“In juli 2015 heb ik samen met mijn vriendin een huis gekocht in Purmerend. Beide hadden we geen ervaring en alleen hooguit wat muren geschilderd, een vloertje gelegd en lampen opgehangen. Een grote verbouwing als dit, daar hadden we nul ervaring mee. Het was een ruime eengezinswoning met voor -en achtertuin, vier slaapkamers, een aparte keuken, badkamer en krap zolderkamertje. Op de foto’s van Funda zag het er allemaal erg mooi uit maar toen we de bezichtiging deden in april, zagen we al gauw dat dit huis veel liefde nodig had. We hebben uiteindelijk ons huis gekocht en in onze hypotheek een bouwdepot meegefinancierd.”

Wat waren jullie volgende stappen om het tot jullie droompaleis te maken?
“We kregen de sleutel, hebben champagne gehaald met plastic champagneglazen om de koop te vieren met familie en zijn ’s middags gelijk begonnen met klussen. Er moest een hoop gebeuren. Zo moest er een nieuwe keuken geplaatst worden, maar hiervoor wilde we wel een open keuken creëren dus moest er een muur uitgebroken worden. Ook de badkamer was aan vervanging toe, er moesten nieuwe vloeren gelegd worden op alle verdiepingen en we besloten ook gelijk om een dakkapel te laten plaatsen. Dit was in eerste instantie een idee voor de toekomst maar door de onderhandelingstechnieken van mijn vriendin, hebben we flink wat kosten kunnen besparen op de badkamer en keuken. Hierdoor was er ruimte voor het plaatsen van een dakkapel. We hebben besloten dit zelf af te werken, hierover later meer. Als laatste kreeg ook de tuin een make over.

Als eerst is het tapijt van de trappen, de eerste verdieping en zolder getrokken. Het zat flink vast met lijm en nietjes dus daar zijn we wel even zoet mee geweest. Vervolgens is de trap ingesmeerd met agressieve chemische lijmverwijderaar en afgedekt met vershoudfolie. De geur was niet te harden. Vervolgens zijn we begonnen met het schuren van de trap, het afkitten van gaten die in de trap zaten, die weer weg te schuren, de trap in de grondverf gezet en afgewerkt met speciale traplak.

We zijn vrijwel daarna gelijk begonnen met het uitbikken van de tegels in de badkamer. Dit bleek nog een hele klus want er zaten drie tegellagen onder. We hebben dit afgewisseld door met een hamer en beitel te werken en gebruik te maken van een hamerboor.

Er was flink wat te doen, het hardboard moest uit het plafond gehaald worden, de plastic panelen moesten van de muren en de tussenwanden moesten er ook tussenuit gesloopt worden. Hiervoor hebben we een breekijzer gebruikt en fysiek geweld.

Vervolgens hebben we familie en vrienden opgetrommeld om een weekend te komen helpen met klussen. Een aantal hebben de blauw, roze en gele muren witgeschilderd in de slaapkamers. Anderen hebben tegels staan uittikken en boren in de badkamer. Zo ook in de keuken. De hulp die we kregen was ontzettend fijn en als bedankje gaven we een barbecue.

De tuin leek net het Amsterdamse bos. Het stond vol met onkruid, uit de klauwen gelopen struiken en een soort boom. Gelukkig hadden we een vriend die handig was met een kettingzaag dus die is flink losgegaan. Inmiddels is de tuin gevuld met verschillende fruitbomen. We hebben een appel, kers, pruim en een vijgenboom. Daarnaast hebben we bijen en vlindervriendelijke planten en bloemen gepland. Ook hebben we in de voortuin een pergola gemaakt waar een klimroos doorheen groeit, een clematis en een groenblijvende jasmijn. Van de zomer word je verwelkomd door de geuren.”

Welk gereedschap is volgens jou echt onmisbaar?

“Dat is nogal een lijst aangezien je een hoop nodig hebt maar ik zal het proberen kort te houden:

1. Een goede boormachine met zoveel mogelijk opzetstukken, die is echt essentieel. Wat ook handig is, is een goede machine om tegels van je muren te halen.

2. Oor en oogbescherming zou ik ook zeker aan raden in combinatie met handschoenen.

3. Ze tellen niet als gereedschap maar zijn toch het belangrijkste tijdens het klussen: familie en vrienden. Zonder hen is het een stuk minder gezellig.”

Hoe kijk je terug op deze periode?
“Dankbaar maar ook wel een beetje dubbel. Tijdens de verbouwing is mijn moeder plotseling overleden waardoor het werk ook wel even heeft stilgelegen. We zijn bijna 4 jaar bezig geweest maar nu kunnen we toch wel zeggen dat ons huis af is. Het was een hele klus en het heeft letterlijk bloed, zweet, tranen en een hoop gevloek gekost. Maar het is het allemaal waard geweest. Het klussen was vaak erg gezellig en door deze ervaring zijn mijn vriendin en ik dichter naar elkaar toegegroeid. Met veel plezier wonen we hier met onze hond en twee katten.”

Hoe veel hebben jullie uiteindelijk bespaard?
“Pff, dat is een goede vraag. Als ik zo terugreken hebben we uiteindelijk tussen de 15.000 en 20.000 euro bespaard omdat we zoveel zelf hebben gedaan. We hebben ook prijzen vergeleken. Als we materiaal nodig hadden zoals isolatie, hout, gipsplaten en schroeven, keken we goed naar hoeveel we nodig hadden. Verder hebben we bij verschillende bouwmarkten gebruikgemaakt van kortingsbonnen. Het lijkt maar 20% van de prijs maar uiteindelijk bespaar je dan toch dan een hoop geld.”

Welke tips heb je voor starters die hetzelfde plan als jullie hebben?
“Durf zo een project aan te gaan en laat je niet weerhouden door wat anderen zeggen. Houd je doel voor ogen en maak een collage zodat het visueel is wat jij wil bereiken met je woning. Wil je geld besparen, let dan goed op kortingen. Veel bouwmarkten hebben van die korting stickers dus gebruik die vooral en durf te onderhandelen over de prijs voor grote projecten zoals je keuken of badkamer.”

Hoofdstuk 7: Hulpcontent

Kijk op de website van Eigen Huis voor meer tips over verbouwen, offertes en garantie.
https://www.eigenhuis.nl/verbouwen#/

Benieuwd naar wat voor woontype jij bent? Doe de quiz:
https://quiz.vtwonen.nl/quiz/wat-voor-een-woontype-ben-je/

Meer tips nodig voordat je begint met verbouwen? Bekijk dan onderstaande link:
https://www.verbouwkosten.com/de-renovatie-van-je-huis-in-7-simpele-stappen/

Kom je ergens niet uit? Praxis heeft handige klusvideo’s die op makkelijke manieren laten zien hoe je iets aan kunt pakken.
https://www.praxis.nl/klusadvies/klusvideos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *