on

Drugs ‘horen’ erbij

Grote doppen en flesjes water dé festivaltrend

Drugs zijn populair.  Mensen zijn zich over het algemeen echt wel bewust van de gevolgen en eventuele gevaren van drugs. Toch houdt dit ze niet tegen om drugs te gebruiken. Wat gebeurt er met je als je drugs gebruikt en hoe ervaren mensen zo’n dagje op een festival? Hieronder een verhaal van Emma (22) uit Amsterdam. Eens in de zoveel tijd gebruikt zij wel eens een pilletje en hieronder vertelt ze hoe zo’n dag op een festival eruitziet.

 Een dagje verliefd

Eindelijk is het zover. Vandaag gaan we naar Pleinvrees bij Blijburg. Maanden hebben ik en mijn vrienden uitgekeken naar dit festival. De line-up is geweldig en veel van onze favorieten artiesten komen, waaronder Worakls. De afgelopen tijd heb ik alleen maar naar zijn setjes op Soundcloud geluisterd tot grote ergernis van mijn huisgenoten.

Vorige week heb ik contact gehad met de dealer die de drugs dezelfde avond nog langsbracht. Ik had een enorme bestelling, 3 gram MDMA, 2 gram Ketamine, 1 gram speed en nog 20 XTC pillen. Ik haal altijd de drugs voor mijn vrienden en laat het dan testen bij Jellinek. Ik wil er namelijk wel zeker van zijn dat wat ik gebruik goed en veilig is. En dat was het. Nu lagen die verschillende zakjes drugs op mijn bureau. Gelukkig zijn mijn ouders niet thuis vandaag. Ze zouden zich rot schrikken. Ik begrijp ze wel. Ze zien alleen de gevaren en hebben geen idee wat drugs nou echt zijn en wat het met je doet. Zelf heb ik me goed ingelezen en weet ik precies wat ik wel en niet kan doen.

Stop de drugs in mijn tas en stap op de fiets. Ik ga naar mijn vriendin, Elisa, toe. Daar verzamelen we met zijn allen en eten we van tevoren veel fruit. Met gevulde magen gaan we naar het feest toe. Met de drugs in onze onderbroeken staan we in de rij om gefouilleerd te worden. Eerst gaan we naar de wc om de drugs uit onze onderbroek te halen. Dan lopen we wat rond op het festival. De zon schijnt, de lucht is knalblauw en het is rond de 21 graden. We bestellen een biertje en lopen naar de mainstage toe. N’to is daar nu aan het draaien. De sfeer zit er direct goed in. Na een uurtje hebben we wel zin om aan de drugs te gaan, dus lopen we naar de Dixi’s toe. In de dixi haal ik het zakje met MDMA uit mijn tas. Ik lik aan mijn vinger en stop het in het zakje. Als ik mijn vinger eruit haal zit mijn vingertopje vol met witte kristallen. Ik neem een lik en snel een slokje water, want gadver wat smaakt dat goor. De chemische nasmaak is niet weg te spoelen met water.  Nog een lik en het zakje gaat weer in mijn tas.

Als ik de dixi uitloop staan mijn vriendinnen me al op te wachten. Arm in arm lopen we richting de muziek. Binnen een halfuur voel ik een warme gloed door mijn lichaam heengaan. De MDMA kickt in. Een gelukzalig en tintelend gevoel stroomt in golven door mijn lichaam. Ik geef mijn vriendinnen een knuffel. “Ik ben zo blij dat we hier met elkaar zijn. Echt. Had dit met niemand anders willen doen.”  We gaan helemaal op in de muziek. Alles is zoveel intenser, aanrakingen, de muziek en ook het blauw van de lucht lijkt intenser dan voorheen.

Ik voel me vrolijk en heel alert en wat is iedereen mooi. Er gaat een verliefd gevoel door mijn lichaam heen. Ik loop naar een meisje. “Wat heb jij prachtige roze haren zeg.” Waarop het meisje antwoordt: “Dankjewel, ik vind jouw broek echt het einde!” We staan nog een tijdje samen te praten als ik word geroepen door Elisa. Ze vraagt of ik mee naar de wc ga om bij te nemen. Ik kijk op mijn telefoon. Het is al meer dan een uur geleden dat ik heb genomen. Ik pak haar bij de hand en samenlopen we naar de dixi toe. Er staat een enorme rij, maar het boeit ons allemaal niets. Al staan we hier uren. We zijn zo content met het leven en ik merk dat ik het liefst iedereen een compliment wil geven. Al is het alleen maar om even met iedereen te praten. Alle mensen zijn zo lief en ik voel me de hele dag zo verliefd.

Ik neem nog een kwartje XTC en vul mijn flesje met water. In de spiegel zie ik dat mijn pupillen erg groot zijn. Verder zie ik normaal uit. We lopen weer terug naar de groep. Ik merk dat mijn kaken beginnen te schuren en neem een kauwgompje.

“Ga je lekker?”, vraagt Merel, een van mijn vriendinnen. “Vind je het goed als ik even aan je haar zit?”

“Ik ga heerlijk Meer en ja is goed zullen we even gaan zitten dan?”, zeg ik.

We gaan aan de rand zitten en Merel wrijft met haar handen in mijn haar. Het voelt zo fijn en vertrouwd. De lucht is nu niet meer felblauw, maar hij kleurt wat oranje door de ondergaande zon. Ik voel me zo fijn. Zo gelukkig. Er zijn zoveel lieve mooie en zorgzame mensen zijn hier.  Deze dag mag voor eeuwig duren van mij. De uren daarna neem ik nog een paar keer bij. Ik bruis van de energie en baal enorm als de laatste tonen van Worakls uit de boxen komen. Het was een heerlijke dag. Een dag waar ik even verliefd mocht zijn op alles en iedereen van deze wereld.

Lees hier meer over de ervaringen van mensen en hun drugsgebruik:

Drugs zijn ‘normaal’?!

Wat voor de een normaal is, is dit voor de ander niet. Wat de een ‘normaal altijd’ doet, is voor de ander een ver van zijn bed show. Zo is het ook met drugs. Waar het vroeger voor de meerderheid was om alleen al over drugs praten lijkt dit vandaag de dag de ‘normaalste’ zaak van de wereld.

Metro deed onlangs een onderzoek naar de sociale acceptatie van drugsgebruik onder jongeren. 93,1 procent van de respondenten heeft het wel eens met vrienden over drugs. En 68% van deze jongeren praat aan de keukentafel met ouders wel eens over drugs. Niet elke student vertelt aan zijn ouders zelf drugs te hebben gebruikt. Uit deze cijfers blijkt dat het taboe rondom drugs onder jongeren zo goed als verdwenen is, met de normalisering van drugs tot gevolg.

Het taboe rondom drugs onder jongeren is dus zo goed als verdwenen, normalisering en gebruik zijn meegenomen, maar ook het gebruik van de drugs gebeurd niet meer stiekem. Op festivals worden de pilletjes zonder enige aarzeling publiekelijk aan elkaar over gegeven.

Drugsgebruik is niet alleen populair bij jongeren, maar ook bij twintigers en dertigers worden de middelen geregeld gebruikt. Het lijkt erop dat drugs onder gebruikers als vanzelfsprekend wordt gezien.

Een lijntje coke snuiven is zowat hetzelfde als een sigaret opsteken” (Uit: Zin in een pilletje, trouw 2013)

Experimenteren hoort bij jongeren

Deskundigen geven aan dat jongeren altijd experimenteren. Daan van der Gouwe van het Trimbosinstituut vraagt zich af of de acceptatie van het drugsgebruik onder de huidige twintigers dan ook groter is geworden dan voorheen. De cijfers die er zijn zeggen namelijk meer over het gebruik dan over de acceptatie van drugs. Verder heeft ook elke periode zijn eigen populairste drugs. Aan het begin van de jaren ’80 was speed het populairst en aan het werd XTC hét middel.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat drugsgebruik normaal is en of normaal drugsgebruik bestaat is nog maar de vraag. Er zijn mensen die er ‘verstandig’ mee omgaan, mensen die het een keer proberen en daarna nooit meer en er zijn mensen die verslaafd zijn aan de drugs. Uit een onderzoek van Jellinek blijkt dat hoogopgeleide voornamelijk, als ze gebruik van drugs maken, xtc en cocaïne gebruiken. Lageropgeleiden gebruiken voornamelijk drank of softdrugs.

Laagopgeleide die wel gebruik maken van harddrugs komen hiermee eerder in de problemen dan hoogopgeleide. Hoogopgeleide gebruiken voornamelijk drugs voor hun plezier.

“Mensen raken vaak verslaafd aan drugs door de reden waarom ze drugs gebruiken.  Sommige gebruiken het als vluchtmiddel. Dat is heel wat anders dan dat je voor je plezier gebruikt.  (Uit: Zin in een pilletje, trouw 2013)

Zo makkelijk gaat dat

Drugs zijn goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Er is maar één appje nodig en de dealer kan binnen een uur voor je deur staan. Tegenwoordig kent ook elk dorp zijn eigen dealer. Alcohol is vaak erg duur en drugs als xtc zijn goedkoop. Dit is ook een reden waarom mensen drugs gebruiken.

Agenda-hedonisten

De normalisering van drugsgebruik gaat waarschijnlijk gepaard met naïviteit van de huidige gebruikers zegt Ton Nabben in een interview voor Vrij Nederland Vroeger waren gebruikers voornamelijk alternatievelingen of junkies. Nu zijn drugsgebruikers consumenten die rekening houdt met de risico’s van de drugs. Drugs horen op dit moment ‘gewoon’ bij het leven van de gemiddelde jongere. Het is ‘gewoon’ een van de dingen die ze doen. De gemiddelde jonge gebruiker woont in de stad. De drugsgebruikers stemmen hun drugsgebruik af met de rest van hun plannen. Voor een tentamenweek of een belangrijke voetbalwedstrijd is het niet verstandig om drugs te gebruiken. Nee er wordt goed in de agenda gekeken door de gebruikers, daarom ook wel ‘agenda-hedonisten’.

Voor meer informatie over de ontwikkelingen van drugsgebruik, uitgebreidere informatie over de geschiedenis van drugs en de denkrichtingen wat betreft het aanscherpen van het preventiebeleid kijk hier. 

 Voor ieder wat wils

Er zijn ontzettend veel verschillende drugs en allemaal hebben ze een andere werking dit blijkt uit onderzoek van Jellinek (2017). De overeenkomst tussen drugs is dat ze je hersenen prikkelen. Per drugs uit zich dat in verschillende geestelijke of lichamelijke effecten. De verschillende soorten drugs zijn onder te verdelen in drie verschillende groepen.

 1. Verdovende middelen

Deze werken ontspannend en kalmerend, ook wel downers. Ze zorgen ervoor dat je de wereld om je heen kan vergeten. Dit is gevaarlijk, wanneer je veel aan je hoofd hebt en met deze middelen aan de ellende van het leven wilt ontsnappen. Door deze verdovende middelen vertraagt je hartslag en je ademhaling. Je zintuigen werken minder goed en ook je spieren ontspannen.

GHB

is een combinatie van verschillende chemische stoffen en werd eerst gebruikt als narcosemiddel (Trimbos Instituut GHB, 2018). De drug zit als doorzichtige vloeistof in vijf milliliter buisjes. Het ruikt nergens naar, maar smaakt wel zout. Het wordt vaak vermeng met een drankje.

 Alcohol

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook alcohol is een drug (Trimbos Instituut Alcohol). Per drank is het verschillend hoeveel procent alcohol het bevat. In een standaardglas zit 10 gram alcohol. Bij alcohol zijn er verschillende fases waar de gebruiker doorheen gaat. Het verschilt per persoon hoe snel deze overgaat van de ene naar de andere fase. Wanneer iemand veel drinkt is er sprake van gewenning, dan heeft die persoon meer alcohol nodig.

 1. Stimulerende middelen

Deze middelen zorgen ervoor dat je alerter bent en meer energie hebt, ze worden ook wel uppers genoemd. Veel mensen krijgen ook meer zelfvertrouwen door deze middelen. Door deze middelen heb je minder of geen honger. Verder gaat je hartslag omhoog, adem je sneller, stijgt je bloeddruk en span je je spieren meer aan.

Cocaïne

Wordt gehaald uit de balderen van de cocaplant en is een wit poeder (Trimbos Instituut Cocaïne, 2018). De meeste gebruikers snuiven de poeder die verpakt is in kleine envelopjes. De werking is met snuiven ongeveer een halfuur, daarom wordt er snel bijgenomen. Mensen kunnen door gebruik van cocaïne zin krijgen in seks, mensen moeten vaker naar de wc en zijn minder gevoelig voor pijn.

 Speed

Wordt gemaakt met een aantal chemische stoffen in laboratoria (Trimbos Instituut Speed, 2018). De werkzame stof is amfetamine. Het is een wittige poeder die net als cocaïne verpakt wordt in kleine envelopjes. Speed wordt ook verkocht in pillen of capsules en soms worden er oplosmiddelen werkt in het poeder, dit noem je natte speed. Deze oplosmiddelen zijn schadelijk voor de gezondheid. Speed wordt gesnoven, opgelost in een drankje of met de capsules doorgeslikt.

 XTC

Stof die werkzaam is in XTC is MDMA (Trimbos Instituut XTC). Soms denken mensen dat er naast MDMA ook nog speed in XTC zit, dit is alleen bijna nooit het geval. XTC kan in pil vorm of in poeder worden gebruikt. De pil wordt vaak verdeeld in kleinere stukjes en per kwartje ingenomen. De poeder wordt gelikt van de vinger.  De drugs werkt ongeveer na een halfuurtje tot een uurtje en werkt rond de 4 tot 6 uur lang.

 1. Bewustzijns veranderende middelen

Je ziet de wereld tijdelijk anders dan normaal. Je stemming en waarneming worden beïnvloed door deze middelen die ook wel trippers of hallucinogenen worden genoemd. Mensen krijgen door deze drugs vaak bepaalde inzichten over zichzelf of over de omgeving. Door deze middelen krijg je een wat snellere hartslag en bloeddruk.

 Lsd

Wordt gemaakt in een fabriek van een natuurlijke schimmelsoort (Trimbos Instituut LSD, 2018). De werkzame vloeistof wordt meestal op een papiertje gedruppeld. Dit papiertje wordt onder de tong gelegd zodat ze stof kan worden opgenomen via het mondslijmvlies. Binnen een uur merk je de effecten en dit kan aanhouden tot ongeveer 12 uur.

 Ketamine

Dit is een narcose middel die voornamelijk wordt toegepast op dieren (Trimbos Instituut Ketamine, 2018). Het wordt daarom ook vaak in de farmaceutische industrie geproduceerd en komt op een manier in handen van het illegale circuit. Ketamine is een witte kristalachtige poeder die wordt gesnoven. het duurt ongeveer een uur, maar de na-effecten kunnen nog 3 uur daarna aanhouden.

Paddo’s

Zijn paddenstoelen die onder de grond groeien in verschillende landen van Europa (Trimbos Instituut Paddo’s, 2018). Ze worden gegeten of er wordt soep of thee van gemaakt. Na een uur merk je de effecten van de paddo’s en deze duren vaak 4 tot 6 uur. Ze zijn niet constant aanwezig maar komen in verschillende golven.

 Dit is een lijst van de meest bekende drugs. Er zijn nog veel meer verschillende soorten drugs. Kijk hier voor nog meer verschillende soorten drugs en meer informatie op

Maar wat voel je dan?

Drugs zijn onder te verdelen in drie verschillende groepen, maar binnen deze groepen verschilt de werking van de drugs ook enorm. Geen enkele drugs heeft precies hetzelfde effect. Voor de meest gebruikte drugs wordt uitgelegd wat de werking is en hoe gebruikers deze ervaren.

 1. Verdovende middelen

GHB

Na ongeveer een halfuur werkt de GHB. Je wordt er vrolijk, praterig en ontspannen van. Het zorgt voor tijdelijk geheugenverlies. Gebruikers vergelijken het met een soort alcoholachtige roes.

De lichamelijke effecten zijn niet altijd even prettig. Mensen worden misselijk en geven over. Verder voelen mensen zich soms duizelig, vallen ze als een blok in slaap, of gaan ze out. De ervaring heeft ook heel erg te maken met de eigenschappen van de persoon die drug neemt en de omgeving.

Alcohol

Fase 1: vaker naar de wc. Langzaam gaat het gezichtsvermogen achteruit. De persoon voelt zich vaak vrolijk en meer ontspannen.

Fase 2: het gedrag en de stemming veranderen. Dit kan tot gevolg hebben dat iemand zichzelf voerschat. Het onthouden van dingen gaat moeilijker en ook reageert de persoon minder snel op dingen. Deze fase wordt aangeschoten of tipsy genoemd.

Fase 3: de effecten van fase 1 en 2 versterken zich nog meer. De persoon gedraagt zich meer emotioneel dan normaal.  Deze fase wordt dronken genoemd. De persoon is te herkennen aan een rood opgezwollen gezicht en soms ook grote pupillen.

Fase 4: iemand kan in coma raken door het extreem vertragen van de ademhaling en de polsslag. In het ergste geval kan iemand overlijden.

 1. Stimulerende middelen

Cocaïne

Door cocaïne hebben mensen meer energie en voelen ze zich opgewekter. Door de drug krijgen mensen meer zelfvertrouwen waardoor ze meer durven. Ze praten en denken makkelijker en sneller. Door het verhoogde zelfvertrouwen kan het zijn dat mensen zichzelf overschatten. De grote hoeveelheid energie kan gepaard gaan met een rusteloos gevoel. Dit heeft bij sommige mensen tot gevolg dat ze zich agressiever gedragen.

Speed

De werking is rond de 4 tot 8 uur. Het ligt eraan hoe sterk de speed is en hoeveel er is bijgenomen. Lichamelijke bijwerking zijn onder ander het niet stil kunnen zitten, gespannen spieren, droge mond en veel mensen kunnen niet slapen.

 XTC

Je krijgt behoefte aan lichamelijk contact en heb zin om met allerlei mensen te praten. Je voelt je verliefd en erg gelukkig. Zowel aanraking als muziek beleeft worden intenser beleefd. Verder krijg je een droge mond, grote pupillen en ga je zweten. Doordat je spieren zich aanspannen krijg je een stijf gevoel in je kaken, je hebt geen honger en soms kunnen mensen niet slapen.

 1. Bewustzijns veranderende middelen

LSD

Of je een positieve of negatieve (bad trip) ervaring krijgt hangt heel erg van persoonlijke factoren af. Het heeft er mee te maken hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt en ook de omgeving speelt een rol. Je gaat hallucineren, waardoor de vorm, het geluid en de kleur om je heen intenser is. Voorwerpen kunnen van vorm veranderen. Positieve en negatieve emoties kunnen elkaar afwisselen. Ook lijkt de tijd stil te staan. zintuigen kunnen ook door elkaar lopen. Het kan zijn dat mensen bijvoorbeeld geluiden zien.

Ketamine

Het is een dissociatief tripmiddel. Daarmee wordt bedoeld dat je lichaam en geest gescheiden ervaart. Zo voelt je lichaam anders en weet je niet meer waar je armen en benen zijn.  Bij een lage dosering kan je wat dromerig zijn. Bij hoge dosering kan je gaan hallucineren. Het is moeilijk om te bewegen als iemand heel veel Ketamine gebruikt kan deze in een k-hole belanden. Mensen ervaren dit soms als bijna-doodervaring. Bewegen en praten gaat dan moeilijk.

Paddo’s

Ruimte en tijd worden anders beleefd (Trimbos Instituut Paddo’s, 2018). Door de drug ga je hallucineren, dus je zintuigelijke waarnemingen worden anders. Ook zijn emoties versterkt, die wisselen zich af tussen positief en negatief. Sommige gedachten komen tijdens de trip terug, waardoor iemand uiteindelijk verschillende verbanden gaat leggen. Aan het begin kan iemand misselijk worden van de paddo’s en last van de maag krijgen. een ander lichamelijk effect zijn tranen, dit hoeft niet te betekenen dat de persoon verdrietig is.

Kijk eens naar de video’s van drugslab om een beter beeld te krijgen over de echt werking van drugs. In deze korte video’s worden verschillende soorten drugs getest.

Wat je moet weten als je voor de eerste keer drugs gaat gebruiken

Drugs zijn niet gezond en daar zijn we ons bewust van. Toch kan nieuwsgierigheid naar de middelen de overhand nemen. Je wilt een keer drugs proberen op een festival. Hieronder staat op een rijtje aangegeven wat je dan vooral wel, en niet moet doen.

 1. Laat je drugs altijd testen. De dealer van je vrienden is zeker niet altijd veilig. En met het excuus, “ik laat ze nooit testen en het gaat altijd goed, moet je zeker geen genoegen nemen. Voor je eigen veiligheid, laat je drugs testen en koop deze nooit op straat.
 2. Gebruik de eerste keer niet teveel. Je weet niet hoe je lichaam reageert op de drugs.
 3. Drugs zorgen er vaak voor dat je oververhit raakt. Pas hiermee op en dwing jezelf om af en toe even de mensenmassa te ontvluchten en een koel plekje op te zoeken
 4. Door drugs ga je makkelijker over je grenzen heen, maak met je vrienden van tevoren afspraken zodat zij kunnen ingrijpen.
 5. Het kan zijn dat je even niet lekker gaat. Bespreek het. Zeg het direct. Dit lucht vaak op en anders zit je alleen maar te malen en kan je in een bad trip belanden. Verder is er ook altijd EHBO op festivals. Die mensen kunnen jou het beste helpen. Geen zorgen ze zien vaak genoeg
 6. Gebruik met mensen die al vaker drugs hebben gebruikt of met mensen waar je je veilig bij voelt.
 7. Lees je van tevoren goed in over de drugs die je gaat gebruiken. Je wilt natuurlijk wel weten welke stoffen je in je lichaam stopt.
 8. Drugs zorgen ervoor dat je geen eetlust hebt. Probeer tijdens het festival wat te eten en zorg dat je thuis meer dan genoeg eten in huis hebt liggen. Denk dan vooral aan gezonde dingen, zoals bananen en ander fruit.

Ga je naar een weekendfestival of wil je nog meer informatie over wat je moet doen bij de eerste keer drugsgebruik?

Beluister dan deze podcast: https://megaphone.link/VICENL5210530859

Is elke drugsgebruiker verslaafd?

Nee, lang niet iedereen die drugs gebruikt wordt er verslaafd. Per drugs is de verslavingsgevoeligheid verschillend en ook verschilt het per persoon en situatie of je verslaafd raakt. Buiten het gevaar van verslaving zijn er nog meer risico’s en gevaren die drugs met zich meebrengen. Er is een hele kleine lijn tussen een geweldige avond en het krijgen van een badtrip.

 Risico’s

De risico’s zijn onder te verdelen in vier categorieën en zijn per drugs verschillend. Ze hebben namelijk te maken met de stof die erin zit en ook de manier van toedienen heeft invloed op de risico’s. Ook spelen maatschappelijke situaties een rol.

1. Lichamelijke gezondheid: Een overdosis aan drugs is een risico op korte termijn. Op de lange termijn kan je te maken krijgen met verschillende lichamelijke ziekten. Dosis en frequenties hebben grote invloed.

2. Geestelijke gezondheid: Mensen die drugs gebruiken om problemen te ontlopen verzetten hun problemen en ontwikkelen zichzelf dus niet.

 3. Risico op misbruik en verslaving

 4. Maatschappelijke risico’s: drugs zijn illegaal. Als je gepakt wordt kan dit zorgen voor een strafblad. Verder kan overmatig drugsgebruik leiden tot problemen met bijvoorbeeld relaties.

 Door experts is er een ranking gemaakt van de meest schadelijke drugs:

Gebruik van drugs op jonge leeftijd extra slecht

Drugsgebruik is nooit goed, maar op jonge leeftijd is drugsgebruik nog schadelijker. Dit komt doordat je hersenen zich ontwikkelen tot je 24e. alcohol en drugs kan daarom invloed hebben op ontwikkeling van je hersenen. Als jongere heb je minder bloed en lichaamsvocht in je lichaam je bereikt dus een hogere concentratie drugs in je bloed dan een volwassenen bij gelijke hoeveelheid. Nog een reden is dat je als jongere meer risico’s neemt met drugs. Je houdt minder rekening met de risico’s en kan deze ook minder goed inschatten. Mensen die later beginnen met drugs komen vaak minder in de problemen dan mensen die al op jonge leeftijd beginnen aan drugs.

 Wat je níét moet doen

Een website waar gebruikers verschillende informatie, zoals naam, stad, logo, kleur, vorm kunnen delen is Pillreports. Ook kan worden aangegeven wat de, eventuele, testuitslag was.

Gebruikers maken gebruik van deze website om te kijken of hun pillen veilig zijn. Deze websites zijn nooit betrouwbaar om de volgende redenen.

 1. De testuitslag van de testservice is niet lang houdbaar en is vaak tijdelijk
 2. Je weet nooit zeker of de ingevoerde informatie juist is
 3. Testuitslagen mogen nooit worden gepubliceerd

Zorg er altijd voor dat je je drugs test bij een testservice. Drugsgebruik is namelijk niet zonder risico en het is belangrijk dat je jezelf goed informeert en dat je op de hoogte bent van de werking van het middel. Anders ben je je eigen testpersoon. Drugstesten in Nederland en kost maar €2,50 en is anoniem. Maak daar dan ook gebruik van.

Voor meer informatie over de gevaren en risico’s van alle soorten drugs? Kijk dan  hier.

Meer weten?

Wilt u nog meer weten over drugs? Wilt u precies weten wat de gevaren van drugs zijn, bent u benieuwd naar het drugsbeleid in Nederland, of wilt u een samenvatting van alle soorten drugs, met de gevaren en risico’s op een rijtje? Kijk dan op een van deze websites.

Veilige drugs

Op deze website staan verschillende locaties waar drugs getest kan worden: https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs-test-service/adres-en-route/#adres

Hier staat alles wat je moet weten over het combineren van cocaïne en drugs: https://www.vice.com/nl/article/mbdyz4/alles-wat-je-moet-weten-over-het-combineren-van-cocaine-en-alcohol

Drugsbeleid

Om weer te weten te komen over het drugsbeleid in Nederland kijk op de website van Spuiten en Slikken zij hebben dit helemaal voor u uitgezocht. Op hun website staat nog veel meer informatie over verschillende soorten drugs: https://spuitenenslikken.bnnvara.nl/woordenboek/item/drugsbeleid-nederland

In deze podcast wordt verteld hoe iemand drugswetten omzeilt door het gebruiken van designerdrugs. De nadelen en gevaren van designerdrugs komen duidelijk naar voren: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/maarten-22-omzeilt-drugswetten-met-legaal-verkrijgbare-designerdrug/

Informatie soorten drugs

Wilt u meer te weten komen over de drugswereld waar jongeren inzitten? Op vice staat enorm veel gevarieerde informatie van onderzoeken, interviews en podcasts:  https://www.jellinek.nl/familie-en-omgeving/ouders-en-opvoeders/drugsinfo-voor-ouders-opvoeders/

Op de volgende website staan verschillende animaties en YouTube video’s die elk op een eigen manier zorgen voor verduidelijking over drugs en de werkzame stoffen:  https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/animatie-video/youtube-videos/

Trimbos Instituut heeft voor jou uitgezocht wat je allemaal zou moeten weten over drugs en hier een document over gemaakt. Eigenlijk is dit een korte samenvatting per middel: https://www.trimbos.nl/docs/7f5aaa9e-d79f-4aa0-89af-ece71817c3de.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *