SOLO-REIZEN

SOLO-REIZEN,
iets voor jou?


HOOFDSTUK 1

IS SOLO-REIZEN IETS VOOR JOU?
Ontdek niet alleen de wereld, maar ook jezelf: ga alleen op reis.
Alleen reizen, het lijkt de trend van nu te zijn. Al jouw vrienden en de vrienden van je vrienden pakken hun biezen en vertrekken naar Verweggistan: alleen. En jij zit daar knus en veilig met je dekentje op de bank, thuis, de foto’s van ze te bekijken op Instagram. De parelwitte stranden en palmbomen vliegen je om de oren. Voor jou is alleen naar de supermarkt al een wereldreis op zich. Solo reizen? Dat is voor avonturiers. Toch neemt de drang toe, want ook jij wil ondervinden hoe het is om alleen te reizen. Maar kunt genoeg redenen bedenken om thuis te blijven. Jammer, want dit is precies de reden waarom er een hoop potentiële solo reizigers de stap niet zetten om de wereld te verkennen. Gelukkig ben ik hier om je te overtuigen om toch die reis te maken, ja, in je UPPIE.

DE VOORDELEN OP EEN RIJTJE
Waar het idee van solo reizen vaak begint met veel enthousiasme, stokt het doordat we afwegen wat de voor- en nadelen zijn van een reis in je eentje. Maar hoe kun je de voor- en nadelen afwegen als je zelf nooit eerder alleen op reis bent geweest? Juist, door het te vragen aan de ervaringsdeskundigen. Het is hoogtijd om het solo reizen van beide kanten te belichten en dit doen we door de experts aan het woord te laten Zo maakte ik een selectie voor je van verschillende bloggers en de voor-nadelen die zij ervaren tijdens het maken van een solo reis.

#1 KOM JEZELF TEGEN
Laten we gelijk met het allergrootste voordeel beginnen van alleen reizen: je leert jezelf kennen en het is een investering in jezelf.  Maar waarom? Door alleen te reizen plaatst je jezelf even letterlijk in een andere context. Weg uit je comfortzone. Je bent op een plek waar niemand je kent en dus alle vrijheid om buiten je hokje te treden. Je zult merken dat je jezelf gaat vergelijken met hoe je thuis bent en wat daar je normen en waarden zijn in vergelijking met ergens anders op de wereld. Het allerbelangrijkste: je krijgt te maken met onverwachte situaties en jij bent de enige die dat op kunt lossen. Over jezelf leren kennen gesproken…

#2 LEER NIEUWE MENSEN KENNEN
Naast dat je jezelf beter leert kennen, leer je ook nieuwe mensen kennen! Je legt sneller contact met andere reizigers wanneer je alleen bent. Al is het maar omdat je op jezelf aangewezen bent en je de weg moet vragen aan een vreemde. Een praatje is al snel gemaakt. Alleen reizen stelt je open voor andere mensen. Daarnaast zijn er ook veel andere solo reizigers die opzoek zijn naar contact: 1 +1 = 2. Er zullen maar weinig momenten zijn waarop je écht alleen bent. Voor je het weet staat je telefoon vol met nieuwe contacten over de hele wereld! Handig voor je volgende reis alleen.

#3 BEPAAL JE EIGEN KOERS
Zeg nou eerlijk, er is niets fijners dan helemaal zelf te bepalen waar je heen gaat, toch? Het klinkt misschien wat egoïstisch, maar je hoeft met niemand anders dan jezelf rekening te houden als je alleen reist. Gaan en staan waar jij maar wilt. En dat alles op je eigen tempo.

DE NADELEN OP EEN RIJTJE
Heb je al zin om aan je solo reis te beginnen? Goed zo, ik juich het iedereen toe! Ik had nog veel meer voordelen voor je kunnen bedenken, maar aangezien ik maar een drietal nadelen ken en ik wil dat je zelf een afweging maakt, houd ik het aantal voor- en nadelen gelijk. En laten we het bekende gezegde aanhalen: ‘Aan elk voordeel zit een nadeel en andersom…’ Dus, dit is niet om je af te schrikken, maar om je voor te bereiden: de nadelen van alleen reizen. En daarbij ook meteen de oplossingen! Om je toch een beetje over die streep te trekken.

#1 VEILIGHEID
De meest gehoorde reden om die solo reis niet te maken is veiligheid. Maar laten we eerlijk zijn. Iemand die in Mongolië woont ziet Nederland misschien wel als een heel onveilig land omdat er zoveel mensen zijn. Iets wat onbekend is lijkt altijd gevaarlijk, dat is logisch, want je weet simpel weg niet wat je moet verwachten. Het is natuurlijk waar dat je kwetsbaarder bent als je in je uppie bent. Vertrouw hierbij daarom altijd op je eigen gevoel. Voelt iets niet goed? Ga weg of spreek iemand die er vertrouwt uitziet aan. Zorg ervoor dat je altijd een boekje met noodnummers bij je hebt en voldoende geld om thuis te komen. En onthoud: je bent nooit écht alleen!

#2 ALLEEN IS WEL ALLEEN
Het grootste nadeel van een solo-reis is dat je geen ervaringen kunt delen. Je zit daar in de outback van Australië onder de meest indrukwekkende sterrenhemel ooit, maar eenmaal thuis kun je het gevoel wat je daar had niet overbrengen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig Facebook, WhatsApp en Skype en ben je eigenlijk nooit ver weg van thuis. Maar het is toch anders als dat je daar samen onder de sterrenhemel zit.

#3 EENZAAMHEID
Ik zal je vast waarschuwen… er komt een moment van eenzaamheid. Zo’n reis doe je op eigen houtje. Er is niemand om je op te vangen wanneer je verdrietig of ziek bent. Hoewel je veel andere solo-reizigers tegen gaat komen, is dat contact meestal van tijdelijke aard. Als je het echt niet meer ziet zitten ga dan op een groeptour. Deze zijn vaak heel simpel te regelen bij de lokale reisbureaus.  Tijdens zo’n tour ontmoet je vaak andere mensen die ook alleen reizen. Eenzaamheid opgelost!

TIP:
Omdat solo-reizen soms eenzaam kan zijn en jij jouw verhalen daarom misschien graag wil delen met het thuisfront, kun je een blog schrijven. Op www.polarsteps.nl kun je gratis
je reisverhalen schrijven en openbaar publiceren.

 

HOOFDSTUK 2
INPAKKEN EN WEGWEZEN
Één van de leukste dingen van het reizen is de voorpret. Het uitzoeken van toffe bestemmingen en vervolgens alle voorbereidingen voor je reis. Om je te helpen bij die voorbereidingen heb ik een handige paklijst gemaakt. Met deze paklijst voor backpacken hoef je nergens meer aan te denken. Het is een enorm lange paklijst met veel dingen die je waarschijnlijk nooit allemaal nodig hebt, maar elke reis is anders en zo heb je in ieder geval overal aan gedacht. Ga vooral voor jezelf na wat je op jouw reis denkt nodig te hebben en laat je door de lengte van deze lijst niet gek maken. Ik raad je aan liever te bezuinigen op korte broekjes dan op medicijnen, want die broekjes kun je onderweg ook nog kopen! Medicijnen kunnen een stuk lastiger te vinden zijn.

 

BASICS
Bagagelabel (Wereldpas)Creditcard – Flightbag – Hoofdlamp – Lakenzak – Medisch paspoort- Mobiele telefoon + oplader- Noodnummers- Oordopjes- Klein kussen- Cijferslotje- Waterbidon- Rijbewijs- Pen en papier- Pasfoto’s (voor visum)- Reis portemonnee- Paspoort + Kopieën- Backpack + Daypack- Regenhoes voor backpack- Lonely Planet- Pinpas- Reisverzekeringpapieren- Vliegtickets + Uitgeprint- Wereldstekker- Zakmes- Zonnebril

TOILETARTIKELEN
Babydoekjes- Washandje- Deodorant- Haarborstel / kam- Hand desinfecteermiddel- Lenzen + reservesetje / bril- Lenzenvloeistof- Scheerspullen- Schampoo- Douchegel- Tampons- Tandenborstel- Tandenstookers- Tandpasta-Toilettas

ELEKTRONICA
Digitale camera- E-reader – Telefoon- Back-up voor foto’s- Al je laders- Oordopjes- Koptelefoon

MEDICIJNEN
DEET (muggenspul)- Zonnebrand- Betadine zalf- Diarree remmers- EHBO setje- Lippenbalsem- Malariatabletten- Azaron stick (helpt enorm tegen jeuk van muggenbulten)- Nagelknipper- Tekenpincet- Thermometer- Vitaminetabletten – ORS

KLEDING

Ondergoed- Winddichte jas- Dikke trui of vest- Dunne longsleeve shirts- Korte broeken / Jurkjes- Dunne lange broeken- Hammamdoek / strandlaken- Kleine handdoek- Makkelijke schoenen- Pet of hoed- Poncho- Riem- Sokken + dikke sokken- Teva sandalen- Slippers- T-shirts- Thermokleding- Wandelschoenen- Zwembroek of bikini

TIP:
Een aanrader is Reisartikelen.nl want dit is de grootst reisartikelen website in Nederland met vaak de beste prijzen. Zij verkopen dan ook bijna alles wat op deze paklijst staat. Voor kleding en schoenen is Decathlon.nl vaak de goedkoopste. Een goede backpack? De mijne komt bij Bever.nl vandaan!

HOOFDSTUK 3
VLIEGTICKETS
Nu je jouw ultieme solo reisbestemming in je hoofd hebt is het tijd om je vliegticket te boeken. Je struint waarschijnlijk het hele internet af, want vliegentickets boeken doen we het liefst zo goedkoop als kan. Ikzelf heb afgelopen jaren al heel wat vliegtickets aangeschaft en kan mezelf dan ook een expert noemen op het gebied van goedkoop, goedkoper en aller goedkoopst vliegen. Want hoe leuk is het om geld over te houden voor een excursie op je eindbestemming? Hierbij deel ik mijn tips:

Eerste soloreis (2016)

WANNEER BOEKEN?
Er wordt vaak gezegd dat last minute boeken het goedkoopste is. Er zitten voor- en nadelen aan op het laatste moment je ticket aanschaffen. Het  is waar dat last minute tickets de goedkoopste zijn, want vliegtuigmaatschappijen willen graag dat de vlucht gevuld wordt. Het nadeel is dat het een gok blijft. Je weet namelijk nooit zeker of er nog wel een plekje voor jou over is! Het kan zijn dat je op het allerlaatste moment je bestemming moet veranderen. Wel spannend! 😉

Wil je het op save en goedkoop spelen? Dan kun je het beste zo vroeg mogelijk boeken. De gouden regel is zeven maanden van tevoren. Rond die tijd beginnen de vliegmaatschappijen hun eerste tickets aan te bieden. Die zijn vaak het scherpst geprijsd. Nog beter is om te wachten op actieweken. Zo heeft KLM altijd de ‘KLM wereldweken’. Dat is een actie waarbij je goedkoop vliegtickets kan boeken naar verschillende bestemmingen.

HOE TE ZOEKEN?
Internet staat vol met zoekmachines die de prijzen van de verschillende vliegtuigmaatschappijen voor je vinden en vergelijken. Een zoekmachine die ikzelf vaak gebruik is Skyscanner. Op Skyscanner.nl kun je zoeken naar een specifieke datum waarop je wilt vliegen, maar kan bijvoorbeeld ook een prijscategorie selecteren. Als je alles hebt ingevuld krijg je een overzichtelijke weergave waarin je precies kunt aflezen welke vliegmaatschappij de goedkoopste is op de dag dat jij wil vliegen. Ook kun je aanvinken of je met een tussenstop wilt vliegen. Vaak is het vliegen met een tussenstop goedkoper dan een vlucht rechtstreeks. Het afwegen waard!

HOE TE BOEKEN?
Nadat je jouw ideale vlucht hebt gevonden via de zoekmachine, kun je twee opties kiezen.
#1. Je boekt je vlucht bij de aanbieder via de zoekmachine, zoals Skyscanner.
#2. Je gaat rechtstreeks naar de website van de desbetreffende (Nederlandse) vliegtuigmaatschappij en zoekt daar op de datum die je zojuist hebt gevonden via de zoekmachine.

Ik raad je aan om je vlucht te boeken via optie 2.
Het voordeel hieraan is dat het vaak goedkoper is. De zoekmachines, zoals Skyscanner, rekenen extra kosten, omdat ze jou een extra dienst verlenen. Het scheelt je meestal een aantal tientjes als je jouw ticket rechtstreeks via de aanbieder koopt. Een ander voordeel is dat Nederlandse vliegtuigmaatschappijen goed bereikbaar zijn en beschikken over een Nederlandse klantenservice. Mocht je ooit problemen hebben met je vliegticket, dan kun je in ieder geval in je eigen taal spreken. Een bekende Nederlandse zoekmachine is Vliegtickets.nl. Hier bieden alleen Nederlandse vliegtuigmaatschappijen vliegtickets aan.

TIP:
Als je als eerste wil weten dat de KLM Werelddeal Weken van start zijn gegaan, dan kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief van KLM. Je ontvangt dan als eerste een melding wanneer de volgende Werelddeal Weken van start gaan. Zo loop jij jouw goedkoopste tickets niet mis! Aanmelden doe je hier: www.KLM.com/nieuwsbrief

 

HOOFDSTUK 4
TOP 5 MOOISTE LANDEN
Wat zijn de mooiste landen om te bezoeken? De wereld is ongelofelijk mooi en ‘O’ zo groot. Omdat er zoveel landen zijn en je soms door de bomen het bos niet meer ziet, heb ik een top vijf lijst met mooiste landen voor je samengesteld. Dit lijstje is gekozen uit eigen ervaringen en door tips van andere solo reizigers. Met deze reisinspiratie kun jij van de gebaande paden gaan en een onvergetelijke solo reis maken. Dus pak die koffers en ontdek wat de wereld jou te bieden heeft!

SRI LANKA
Sri lanka, daar waar de zon altijd schijnt! Het land veranderd snel, maar je bent nog op tijd om te genieten van de unieke mix van cultuur, natuur en tempels. Sri Lanka staat onder andere bekend om de surfcultuur. Ben jij een waterrat? Dan ben je hier helemaal in je hum. De locals zijn zeer behulpzaam en altijd gastvrij. In Sri Lanka hoef je je nooit te vervelen. Het land heeft werkelijk alles. Van surfen en zwemmen met dolfijnen tot jungletours, yogalessen en safari’s. En… het land is nog vrij goedkoop!

VIETNAM
Vietnam wordt steeds populairder onder de soloreizigers, en ik begrijp waarom! Vietnam is de perfecte combinatie van natuur, cultuur, historie, strand en een hele behulpzame bevolking. Mijn eerste reis alleen was naar Vietnam. Deze reis heeft ervoor gezorgd dat ik solo reizen zo leuk ben gaan vinden! Het land is makkelijk begaanbaar. Een trein- of bus ticket kopen doe je zo, maar het leukste is om achterop de motor bij een local van A naar B te touren! Als je Vietnam googelt zie je alleen maar afbeeldingen van Halong Bay en dat is niet voor niets, dit wereldwonder is een enorme trekpleister dus een echte must see. In deze prachtige grote baai waar je ongeveer 2000 vreemd gevormde rotsen uit zee ziet steken heb je het gevoel dat je op een schip uit Pirates of the Caribbean zit. Vietnam hoort zeker thuis in mijn top 5!

CUBA
Naast reizen is mijn andere allergrootste hobby Salsadansen! Cuba stond dus al geringe tijd op mijn reisverlanglijstje, want hier is de Salsa geboren. In één woord: WAUW. Letterlijk op iedere hoek van de straat wordt in Cuba muziek gemaakt en gedanst. Het is alsof je iedere dag wakker wordt in een dansfilm waarin jij de hoofdrol speelt. Als je niet van dansen houdt, dan zijn alleen al alle oude auto’s de moeite waard om hiernaartoe te reizen. Fan-tas-tich! Cuba is een nog wat onbekend vakantieland, al veranderd het de laatste jaren snel. Het eiland heeft een oogverblindende ongerepte natuur en het is er altijd tropisch. Huur zelf een auto en cross het land over. Slapen doe je in ‘Me Casa’s’ bij de locale bevolking. Zo wordt je van top tot teen ondergedompeld in de cultuur van de bevolking.

ZIMBABWE
Mijn ouders hadden vroeger een reisorganisatie die reizen maakte naar Afrika. Dat ik zeven jaar oud was namen ze mij mee naar Zimbabwe. Die reis heeft zoveel indruk op mij gemaakt! De cultuur, het landschap, de mensen… het staat op mijn netvlies gebrand! Een land die je gezien moet hebben. Zimbabwe is een van de veiligste bestemmingen in Afrika, wat wordt bewoond door ontzettend vriendelijke mensen die je met open armen ontvangen. Wat je zeker moet doen is op safari in de nationale parken om de Big Five te spotten! Een absolute must see zijn de Victoriawatervallen. Het gigantische watergordijn van de beroemde zambezi-rivier behoort tot éé van de zeven wereldwonderen. Hij is wel 1,7 kilometer lang!
Zimbabwe is de bestemming voor de avontuurlijke reiziger.

MONGOLIË
Het dunst bevolkte land ter wereld, Mongolië. Daar waar oneindig een betekenis lijkt te krijgen! Een enkele soloreiziger uit Nederland is hier ook, maar Mongolië is nog relatief onontdekt. En dat maakt het zo prachtig. De uitgestrekte steppes, nomadische leefstijl en de hoeveelheid rijders te paard doen vermoeden dat je hier een avontuurboek binnenstapt. En niets is minderwaar. Zo ver als je jouw blik kunt werpen zie je een oneindigheid aan woestijn, steppen en wilde dieren. Onbeschrijfelijk mooi. De zogeheten nomaden, de bewoners van Mongolië, leven in tenten genaamd Gers. Het overgrote deel van de bevolking is Boeddhistisch en veel bezienswaardigheden in het land zijn hier dan ook aan gerelateerd. Er zijn prachtige, hoog gelegen, verstopte tempels te bezoeken in de valleien. Wil je echt cultuur opsnuiven? Ga paardrijden over de weidse vlakten of kijk met de bevolking naar een worstelwedstrijd tijdens het Naadam festival. Mongolië is mijn lievelingsland!

TIP:
De lonely planet maakte ook een ‘Best in Travel 2019: top 10 landen’. Bekijk hem hier: https://lonelyplanet.nl/reistips-and-trends/best-in-travel-2019-top-10-landen

 

HOOFDSTUK 5
VIJF VRAGEN AAN
EEN SOLO-REIZIGER
Wie kan je nou beter vertellen hoe het is om een solo reis te maken dan een expert met een boel ervaring? Bo, mijn reismaatje en goede vriendin, reist al een lange tijd alleen over de wereld. Ze heeft de meest mooie plekken in haar eentje bewonderd. Afgelopen jaar vertrok ze in haar uppie naar India en dit jaar staat Kaapstad op de planning. Dankzij Bo haar fantastische verhalen, heb ook ik de stap durven zetten om in mijn eentje de wereld te verkennen. Ik stelde Bo vijf vragen over haar ervaring met solo reizen.

Bo (22), Amsterdam


Hoi! Wie ben jij in een notendop?

Mijn naam is Bo, ik ben 20 jaar en woon in Amsterdam. Momenteel studeer ik psychologie aan de universiteit van Amsterdam.

Wat betekend solo reizen voor jou?
Leren dat je op jezelf kunt bouwen. Doordat je eigenlijk alles zelf moet doen zal je versteld staan over waar je allemaal tot in staat bent. Je leert jezelf kennen in de meest uiteenlopende omstandigheden.

 

 

Waarom is solo reizen zo leuk? Of juist niet?
Alleen reizen geeft je ongelofelijk veel vrijheid. Alleen jijzelf bepaalt wie wat hoe wanneer.  Doordat je alleen op reis bent kun je ook zelf bepalen wanneer je zin hebt in mensen om je heen. Het is super makkelijk contacten te leggen met anderen die ook alleen reizen. Zo leer je heel veel locals maar ook andere reizigers kennen.

Wat heb je geleerd door solo te reizen?
Dat ik dus superveel zelf kan en dat ik mezelf wel red. Dat is een superfijne gedachte. Daarnaast leer je enorm om in het moment te leven. Doordat je elke dag geen verplichtingen hebt of hogere doelen kun je echt genieten van de kleine momentjes en de simpele zaken van het dagelijks leven. Een voordeel daar weer van is dat het je laat stil staan bij hoe dankbaar je kunt zijn voor alles.

Wat zijn jou top vijf tips voor iemand die voor het eerst solo gaat reizen?
• Geef jezelf de tijd om te wennen aan het alleen reizen, waarschijnlijk denk je de eerste week alleen maar; waar ben ik aan begonnen?!
• Probeer je verwachtingen minimaal te houden, dat betekent des te meer ruimte voor verwondering
• Plan niet te veel vooruit, het is juist superleuk om op de plek zelf rond te kijken wat er toe doen is en welke plekken je trekken
• Raak niet in paniek! Tel tot 10 en vraag gewoon hulp. Uiteindelijk zijn er zo ontzettend veel goede mensen op de wereld die echt wel bereid zijn je een handje te helpen
• Geniet! Geniet van de ultieme vrijheid en wordt je eigen favoriete reisgenoot

TIP:
Veel solo-reizigers delen graag hun avonturen met jou. Wil je meer lezen? Hieronder een lijstje met websites waar jij alle tips van de echt solo-reis-experts kan terugvinden:

 

HOOFDSTUK 6
TERUG NAAR HUIS
Het klinkt vreemd, maar thuis komen is misschien wel het moeilijkste aan solo reizen. En dat is niet zomaar. Als je een lange tijd in het buitenland hebt doorgebracht dan kan het zijn dat je moet wennen aan ons kikkerlandje. Het contrast tussen het reizen met altijd zonnig weer, het buitenleven, de bevolking en ‘vrij’ zijn is 180 graden anders dan thuis. Zo zwart-wit als Yin en Yang. Eenmaal terug thuis heb je weer te maken met de grijze, koude winter, het huishouden, verplichtingen en de drukte. Dat is niet altijd even makkelijk. Ik geef je een aantal tips om thuis te kunnen ‘aarden’.

De gehechtheid aan alle mooie momenten, jouw geluksgevoel op reis, jouw idee van wie je bent of zou moeten zijn… Je gehechtheid aan de vrijheid die je ervoer, ontneemt je nu de vrijheid om thuis te genieten van het leven. ”

WAT VOORAL WEL TE DOEN:
• Kom thuis in de lente of de zomer. Het is makkelijker om je goede reishumeur te behouden als de zon schijnt, je veel naar buiten kunt en zelfs Nederland er vrolijk uitziet. Zo houd je het contrast wat kleiner.
• Plan een nieuwe (mini) reis. Als je een nieuwe stedentrip of weekend weg in het vooruitzicht hebt, dan kun je langzaam afbouwen met reizen.
• Doe de dingen die je hebt gemist! In Nederland zijn heeft echt wel z’n voordelen. Je bent dicht bij je familie en vrienden, je kunt weer warme chocomelk met slagroom drinken en je eigen bed heb je vast ook gemist! Als je thuiskomt probeer dan alle goede dingen van ons Kikkerlandje in te zien!
• Maak een fotoboek. Tijdens je reis heb je vast honderden foto’s gemaakt. Nu heb je de tijd om al deze pareltjes uit te zoeken en er een fotoboek van te maken. Geloof me, dat houd je wel eventjes zoet.
• Zoek andere mensen op die net terug komen van een lange reis. Dan kun je samen klagen over hoe het is om weer terug in de sleur te zijn. Een beetje begrip doet wonderen voor je herstel.
• Blijf niet te lang hangen in je ‘thuis-kom-depressie’. Hoe sneller jij weer aan het werk gaat, hoe sneller je weer in het dagelijkse ritme zit.
• Blijft het lastig om thuis te aarden? Pen het op papier of schrijf een blog. Zo kun jij je reis nog eens herbeleven. En andere mensen kunnen jouw reisverhalen teruglezen!
• Bouw een ritme. Tijdens je reis heb je (waarschijnlijk) weinig verplichtingen gehad. Je hoefde niet op tijd je bed uit of bij een vergadering aanwezig te zijn. Maar eenmaal terug in het ‘normale’ leven wordt dit wel van je verwacht. Je zult zien dat wanneer jij je wekker standaard om 8 uur zet, je veel sneller een ritme vind. Zodra je die gevonden hebt dan wordt alles al veel sneller normaal.

WAT VOORAL NIET TE DOEN:
• Je voelt ‘m aankomen: kom niet thuis in de winter. Binnen zitten en grijze landschappen met regen zijn deprimerend na maanden van zon, buiten leven en felle kleuren.
• Blijf vooral niet achter de geraniums zitten. Je hebt misschien de neiging om zeker de eerste dagen niet van de bank af te komen. Iedereen om je heen rent van hot naar her en jij hebt nergens zin in. Ga van die bank af! Zitten piekeren over hoe vervelend het is om thuis te komen gaat je echt niet helpen.
• Maar… geef jezelf wel de tijd om te wennen aan het normale leven. Bouw rustig op en plan iedere dag maximaal twee dingen die je gaat doen. Van boodschappen tot de was draaien.
• Vooral niet te doen: iedere zin die je zegt beginnen met ‘toen ik op reis was’. Hoewel jij het waarschijnlijk ongelofelijk leuk hebt gehad, heeft je omgeving op den duur genoeg gehoord van jouw avonturen.

TIP:
Jantines Reisstijl is een persoonlijke blog over reizen. Jantine heeft een volledige blog geschreven over alleen thuiskomen. Lees hem hier:
www.janstiensreisstijl.com

 

HOOFDSTUK 7
HANDIGE LINKS
Ondertussen heb je in deze longread heel wat gelezen over solo-reizen, maar er is nog zoveel meer te vinden! Ik geef je graag een aantal websites, video’s en series die ik je aanraad om te bekijken. Zodat je straks je eerste reis alleen zelfverzekerd gaat maken! Want geloof mij, er is niets leukers dan alleen de wereld verkennen met een rugzak op.

Lonely Planet
De Lonely Planet wordt vast en zeker één van jouw beste reismaatjes onderweg. Naast alle handige reisgidsen in pocketformaat (voor zowat alle bestemmingen), hebben ze ook dé dagelijkse dosis reisinspiratie voor je klaar staan op hun website: https://www.lonelyplanet.nl/

Floortje Dessing
‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ is de ultieme serie over de verste uithoeken op aarde. Een serie die je eindeloos door blijft kijken. Fan-tas-tisch! Floortje Dessing gaat op bezoek bij Nederlands en locals op de meest prachtige, onbekende plekken. Je moet alle afleveringen kijken! Pas op, het is verslavend…
https://www.npostart.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld/VARA_101377615

YOUTUBE
Het staat er vol mee! Je kunt super veel video’s vinden van vloggers die vertellen hoe het is om alleen te reizen. Een goede video vind ik die van Femme. Een professioneel vlogger- en soloreiziger die in een video van 8 minuten allerlei handige tips geeft voor jouw eerste reis alleen:
https://www.youtube.com/watch?v=UmNR1EGWQUQ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *