Drugs: een feest

Drugs (ook wel: narcotica, verdovende middelen, stimulerende middelen, bedwelmingsmiddelen, roesmiddelen, geestverruimende middelen, verboden middelen of dope) is een verzamelnaam voor geneesmiddelen en genotsmiddelen die een meer of minder ‘drogerende’ (verdovende, opwekkende en/of bewustzijnsverruimende) werking hebben en die tot verslaving kunnen leiden.

Het is een veelbesproken onderwerp in het nieuws en er wordt ook steeds meer over bekend. Op festivals wordt het veel gebruikt en ook wordt er steeds meer over gesproken. Het blijft een taboe, maar de maatschappij begint het meer te accepteren. Wat gebeurt er nou eigenlijk in je lichaam en wat zijn de ervaringen?

Hoofdstuk 1: hoe is drugsgebruik op festivals ontstaan

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan; drugs op festivals. Ik betrap mezelf er op dat ik liever een pilletje neem dan dat ik mezelf krom zuip aan de alcohol. Uit een onderzoek van Metro is dan ook gebleken dat het nemen van ‘wat lekkers’ er steeds vaker bij hoort.

In het onderzoek buigt ook verslavingsexpert Herm Kisjes zich over het opkomende fenomeen van acceptatie. “Tegenwoordig heeft elk dorp z’n eigen dealer: drugs zijn makkelijker verkrijgbaar. Voorheen dronk je alcohol, nu zijn daar allerlei middelen bijgekomen die je ook nog eens makkelijk kan krijgen. Niet alleen het praten over drugs, ook het gebruik vindt openlijker plaats. Ga je naar een festival, dan zie je mensen weleens wat nemen. Of je ziet in ieder geval dat ze ermee bezig zijn. We kunnen er niet omheen: drugs zijn meer aanwezig in onze maatschappij.”

Dat drugsgebruik is toegenomen is een feit, maar hoe is het gekomen dat wij tegenwoordig steeds vaker een pilletje zoals XTC nemen op een festival? Vroeger werden drugs voornamelijk gebruikt als geneesmiddel, maar tegenwoordig ook als recreatiedrug. Iedereen leeft een beetje in zijn of haar eigen wereld en dit verdwijnt als sneeuw voor de zon op zo’n festival. Mensen voelen zich er lekkerder door, krijgen meer energie en voelen zich oprecht verbonden met de medemens.

Dennis is zo’n persoon die vaak naar festivals gaat en wel eens een pilletje neemt: ‘Vrijer en relaxter. Ons motto is niet voor niets: go hard or go home. Met drugs op kun je meteen goed ‘levellen’ met anderen. Iedereen is lief en kleuren en geluiden worden intenser. Je vergeet je zorgen en geniet zoveel meer. Iedereen kletst honderduit met elkaar, bekenden of onbekenden: het maakt niet uit, er is geen onderscheid meer. Je staat soms intens te knuffelen met wildvreemden die je in het normale leven straal voorbij zou lopen. Daarnaast is het ook heel fijn dat iedereen een beetje op elkaar let. Niet alleen je vrienden, ook andere feestgangers, op een heel goede en betrokken manier’, vertelt hij aan Metro.

En zo zijn er meer mensen die een festival niet meer zien zonder drugs. Er wordt zelfs vanuit gegaan door de maatschappij dat als je naar een festival gaat je aan de drugs zit. Zodra ik vertel dat ik naar techno feestjes ga zeggen mensen gelijk dat je aan de pillen zit. En dit hebben veel meer mensen.

Eind jaren 50 begon het allemaal onder de artistiekelingen die een jointje rookte rond het Leidseplein. Hier kon je in die tijd zelfs voor de gevangenis in draaien. Op een gegeven moment is dit groter geworden en werden er heel veel jongeren opgepakt met een beetje wiet of hasj. Eind jaren 70 ging men nadenken of het wel verstandig was om zo veel mensen op te pakken voor een simpel jointje. Langzamerhand is de wet soepeler geworden en zo is er een omslag geweest in het Nederlandse beleid. In Nederland is het nu meer zo dat ze willen dat áls jij ervoor kiest drugs recreatief te gebruiken, je dat dan ook zo veilig mogelijk doet. Er zijn velen voorlichtingen en regels hiervoor opgesteld.

Eind jaren 80 kwam de housemuziek opzetten. Tegelijkertijd werd XTC geïntroduceerd. Er brak een vrolijkere periode aan. Veel kleuren, smileys en muziek kenmerkte dit tijdperk. Ook kwamen er raves. Door de introductie van XTC werden deze raves overspoeld door mensen die het wilde proberen. Langzamerhand gingen steeds meer mensen het op verschillende feestjes gebruiken.

Toen er festivals kwamen nam het recreatieve drugsgebruik alleen maar meer toe. Mensen voelen een verbondenheid en festivals staan tegenwoordig vooral bekend om de vriendelijkheid en liefde die men daar voelt.

 

Hoofdstuk 2: Wat gebeurt er als je een pilletje neemt?

Je cyclus

We gaan eens kijken wat het op zo’n dag met je doet als je op een festival staat en bijvoorbeeld XTC of MDMA neemt. Ikzelf begin mijn dag altijd met ongelooflijk veel zenuwen. Het lijkt wel alsof mijn lichaam weet dat ik aan de drugs ga en hier zenuwachtig van wordt. Hierdoor eet ik vaak weinig en dit is juist iets wat je wel moet doen. Een goede nachtrust, eten en een goede mood zijn heel belangrijk.

Rond een uur of 1 ga ik naar het festival. Veel mensen kiezen ervoor om alvast wat in te nemen voordat ze naar binnen gaan, maar ik wil altijd eerst even het terrein zien voordat ik eraan begin. Eenmaal binnen moet je natuurlijk eerst even muntjes halen (op veel festivals is het overigens alleen maar pin tegenwoordig). Als je die hebt ga je naar de wc en haal je je drugs, vaak uit je ondergoed, tevoorschijn. Ikzelf begin altijd met een likje MDMA voordat ik gelijk aan de XTC ga. Bij XTC duurt het altijd iets langer voordat het werkt, maar is het wel gelijk een heftiger effect dan bij MDMA. Dit doe ik zelf altijd bewust om duizeligheid in mijn hoofd te voorkomen. Na ongeveer dertig minuten neem ik nog een keer. Een uurtje na eerste inname begin ik me iets energieker te voelen en vrolijker. Ik besluit nog een keer te nemen. Dan voel ik hem. Mijn handen beginnen te tintelen en ik begin mee te dansen op de muziek. Na een uurtje is het tijd voor een kwartje XTC. Ik ga weer naar de wc om eventuele bewaking te ontlopen en stop mijn kwartje in mijn mond. Even goed wegspoelen met water en hij zit erin. De XTC duurt altijd iets langer voordat je hem voelt. Bij iedereen is het effect anders. Wanneer ik hem begin te voelen begin ik enorm veel te kletsen, veel te dansen en mij gewoon heel vrolijk te voelen. Dit duurt zo’n 2 uur.

Vaak is het zo dat je bij XTC en MDMA pieken en dalen hebt. Zodra je een dal hebt is het niet gelijk de bedoeling om bij te nemen. Meestal komt je energie vanzelf weer terug. Ik ga meestal even zitten of rondlopen. Als ik 2 uurtjes even goed heb gedanst vind ik het prima om nog een kwartje te nemen. Hier ga ik vaak de rest van de dag goed op.

Aan je uiterlijk verandert er ook een hoop. Dit kan overigens weer verschillen per persoon. Vaak is het zo dat je pupillen groter worden, je kaken strak op elkaar gaan staan en de meeste mensen gaan veel zweten.

Maar dan is het festival rond een uur of 11 ’s avonds afgelopen. Ik haal mijn jas en loop naar de uitgang. Eenmaal thuis aangekomen krijg ik een gevoel van leegte over mij heen. Ik toon compleet geen emoties en kijk een beetje verdwaald voor mij uit. Ik ga thuis altijd nog even douchen en dan naar bed. Dan begint de ellende. Plafonddienst. Niet kunnen slapen is toch altijd wel een nadeel na een festival. Veel van mijn vriendinnen vallen gelijk in slaap, maar ik niet. Ik heb vaak een naar gevoel in mijn benen en draai de hele tijd rond in bed tot ik in slaap val. Als dat eenmaal gebeurt en het weer ochtend is voel ik mij moe, maar totaal geen kater hebben is toch wel een voordeel van drugs. Mijn energielevel is vaak laag 2 dagen na drugs, maar voor de rest voel ik mij prima.

En dan komt de zogeheten dinsdagdip. Een verklaring voor de dip is de uitputting van het serotonine-systeem. Serotonine is het geluk stofje in jouw lichaam. Het heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Bij het gebruik van XTC wordt extra serotonine vrijgemaakt waardoor je je goed voelt. Die voorraad die jouw lichaam heeft is na drugsgebruik uitgeput waardoor je een leeg gevoel krijgt. Om die voorraad weer op peil te brengen heb je rust en tijd nodig, maar in die tussentijd kan je je dus heel down voelen en soms zelfs bij ernstige gevallen depressief.

Ikzelf heb er vaak last van als in nergens zin in hebben een week lang en soms een paniekerig gevoel. Dit gaat vaak over als ik leuke dingen doe en mijn gedachtes verzet. Om het tegen te gaan is een tip om vooral leuke dingen te plannen na een festival. Het beste is om tussen meerdere keren drugsgebruik ongeveer 3 maanden te houden om de serotonine genoeg tijd te geven om aan te vullen.

Om ook ervaringen van andere te horen is ‘drugslab’ op YouTube een enorme aanrader. Hierin geven zij voorlichting over verschillende soorten drugs. Hier een filmpje waar Rens XTC gebruikt en ook vertelt hoe hij zich de dag erna voelt: https://www.youtube.com/watch?v=GLBbDL3T8q8

Je hersenen

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met jouw lichaam als je de welbekende festival drugs gebruikt? Dus XTC en MDMA bijvoorbeeld. Veel mensen weten niet wat er zich precies afspeelt in de hersenen. Het bekende riedeltje van innemen, pieken en je somber voelen erna kennen we wel.

Om effect te kunnen hebben moeten drugs in je hersenen terecht komen. Dit gebeurt door de drugs eerst in je bloed te krijgen. Dit kan door een pilletje in te nemen. Door het in te spuiten of te snuiven komt het nog sneller in je bloed terecht. Dit is niet gelijk beter. Doordat bloed naar je hersenen pompt komen de drugs daar terecht. Eenmaal in je hersenen aangekomen beïnvloeden de drugsmoleculen de werking van de stofjes die elektrische signalen van de ene zenuw naar de ander kunnen overbrengen. Hierdoor worden bepaalde delen van je hersenen extra gestimuleerd of juist geremd.

Om even een wetenschappelijk praatje te houden:

Tussen de zenuwcellen zit een ruimte, die de synaps wordt genoemd. Het elektrische signaal tussen de zenuwen dat nodig is om ze te laten werken wordt bereikt via deze synaps. Dat gebeurt met behulp van bepaalde stofjes die wel de boodschappenjongens of met een moeilijk woord de neurotransmitters worden genoemd. Deze neurotransmitters bevinden zich aan het einde van de zenuwcellen in zakjes.

Wanneer er een elektrisch signaal wordt ontvangen komen deze stofjes (de neurotransmitters) in de synaps terecht. Daar verspreiden ze zich. Dit signaal wordt dan weer opgevangen door de andere zenuw, via de zakjes.

Dit signaal dat ontwikkeld is wordt dan weer doorgegeven aan het betreffende hersendeel en die wordt gestimuleerd tot actie.

Drugs beïnvloeden dit proces. Ze kunnen de afgifte van de neurotransmitters stimuleren of remmen. In sommige gevallen imiteren ze de neurotransmitters. Ze nemen dan het hele proces over.

Als je precies wil weten welke drug wat met je hersenen doen moet je even op de animatie van Jellinek kijken en zien hoe het eraan toe gaat: https://drugsindehersenen.jellinek.nl/

 

 

Hoofstuk 3: hoe worden drugs zoals XTC en MDMA gemaakt?

Voordat jij helemaal los kan gaan op een festival moeten de drugs natuurlijk wel nog gemaakt worden. Dit gebeurt bij XTC en MDMA in een laboratorium.

De werkzame stof in een Xtc-pil is MDMA. De officiële naam is 3,4-methyleendioxymethamfetamine. De afgelopen jaren is het MDMA-gehalte in een pil enorm gestegen, van gemiddeld 80 naar 140 mg. Daar zitten steeds vaker uitschieters van 200 milligram bij. Normaal is 70 tot 105 milligram genoeg om wat te voelen, afhankelijk van je gewicht. Wat er nog meer in een pil kan zitten is:

 • Speed, dit heeft een oppeppende werking. Vaak in kleine hoeveelheid en daarom niet gevaarlijk.
 • mCPP, hierbij lijken de effecten op MDMA, maar dit heeft meer vervelende bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.
 • PMMA, effecten lijken op MDMA, maar treden veel later op. Gevaar is dat je sneller meer neemt en een overdosis binnenkrijgt.
 • Versnijdings­middelen. Voorbeelden: lactose, aardappelzetmeel, cafeïne, kleurstof en plakmiddel. (Vaak is dit om de pillen een bepaalde kleur te geven)

 

Het maken van XTC bestaat uit 3 processen: het vervaardigen van olie, het kristalliseren van de olie en het slaan van tabletten.

Als eerste wordt er voor olie gezorgd. Daarna wordt er aceton en olie in een groot vat gegooid met een paar liter zoutzuur. Er wordt goed in het vat geroerd waarbij de PH-meter goed in de gaten wordt gehouden of de waardes kloppen. Het vat wordt daarna 50 uur in de vriezer gezet. Met een glazen bol, vacuümzuiger en trechter wordt er uiteindelijk van de poeder voor de XTC-tabletten gemaakt.

Bij het maken van MDMA wordt meestal gebruik gemaakt van PMK, een gelige olie die qua chemische structuur op MDMA lijkt. Om PMK om te zetten heb je behoorlijk wat scheikundige kennis nodig, want de chemische stoffen waarmee wordt gewerkt zijn levensgevaarlijk.

NOS heeft uitgezocht wat je vaak in een drugslab vindt. Dat zijn vaak jerrycans, een diepvries, een cementmolen, een tabletteermachine en een reactieketel. Een lab dat op volle toeren draait maakt tienduizenden pillen per uur.

Wil je meer weten over hoe drugshandelaren aan bijvoorbeeld PMK komen, lees dan het artikel van de NOS eens door: https://lab.nos.nl/projects/drugs/

 

Hoofdstuk 4: waarom zijn drugs zo een taboe?

Ondanks dat drugs steeds vaker worden gebruikt heerst er nog steeds een taboe. Als ik ooit tegen mijn moeder vertel dat ik wel eens een pilletje gebruik op een festival breekt ze denk ik allebei mijn benen. Het taboe op drugsgebruik wordt al steeds minder. Vroeger liet je echt niet zomaar op een festival zien dat je een zakje pillen bij je had en deed je er alles aan om je uiterlijk te verbergen. Tegenwoordig praten mensen er openlijk over dat ze gebruiken en zie je tijdens uitgaan of op een festival geregeld mensen om je heen wat nemen.

Toch zijn er veel mensen die er zwaar tegen zijn en de wet werkt nou ook niet echt mee. Hoe de wet er nu uitziet is als volgt:

Je hebt de Opiumwet. Dit is de wet waarin de meeste drugs staan beschreven. De Opiumwet bestaat uit lijst I en lijst II. Middelen op lijst I zijn volgens de wet gevaarlijker dan middelen op lijst II. Heroïne, cocaïne, XTC en GHB zijn voorbeelden van middelen die op lijst I staan; cannabis en paddo’s staan op lijst II.

Sommige drugs zijn geneesmiddelen, of worden zo gezien en vallen niet onder de Opiumwet. Deze staan in de Geneesmiddelenwet. Een voorbeeld hiervan is ketamine. Het zonder vergunning produceren, bestellen, of verhandelen van middelen die onder deze wet vallen, is verboden.

Middelen op lijst I worden ‘harddrugs’ genoemd. Hasj en wiet staan bekend als ‘softdrugs’ en staan op lijst II. Slaap- en kalmeringsmiddelen staan op lijst II, maar vallen over het algemeen buiten de indeling ‘hard-‘ en ‘softdrugs’. Dit is zo omdat ze meestal op recept of als geneesmiddel, worden uitgeschreven.

Het is in Nederland verboden drugs te produceren, te verhandelen of te bezitten. Grootschalige productie en handel wordt hard aangepakt. Daarbij gelden voor harddrugs zwaardere straffen dan voor middelen die op lijst II staan. Politie richt zich meer op de productie en handel van drugs en iets minder met de opsporing van mensen die drugs voor eigen gebruik hebben. Als kijktip kan ik je de netflixserie ‘undercover’ meegeven. Hier wordt goed het verhaal van een drugshandelaar geschetst.

Doordat drugs nog zo’n taboe zijn gebruiken veel mensen, vooral jongeren, het stiekem. Dit kan leiden tot onvoorzien drugsgebruik. Jongeren laten vaak hun pillen niet testen en nemen dingen in waarvan ze niet weten of het gevaarlijk is of niet. Ikzelf testte het ook niet altijd, maar ik ben tegenwoordig veel voorzichtiger en laat het nu wel testen. Het kan gewoon heel gevaarlijk zijn. Veel mensen zijn het erover eens dat drugs gelegaliseerd moeten worden om zo te voorkomen dat het illegaal via onbekende gaat. Het is beter als het net als wiet in een shop veilig verkocht wordt.

Het is wel zo dat het taboe over het spreken over drugs steeds minder wordt. Mensen zeggen eerder tegen elkaar op een festival wat ze hebben gebruikt en delen ervaringen. De cijfers liegen er niet om. Zo’n tachtigduizend Nederlanders gebruiken maandelijks XTC. Ton Nabben, bekend van het onderzoeken van verschillende grote drugs heeft dit onderzocht en hier verschillende rapporten over uitgebracht. Hij beschrijft in zijn proefschrift vanuit verschillende perspectieven de golfbeweging van drugsgebruik binnen het uitgaansleven. Daar kan men van alles van vinden, maar het is wel de realiteit. D66 heeft al eerder gezegd dat het beter is om drugs te legaliseren; ‘Het huidige repressieve drugsbeleid van het kabinet zorgt voor onnodige gezondheidsrisico’s en heeft niets met de realiteit te maken. Wie denkt dat een drugsvrije wereld mogelijk is, leeft vooral in een droomwereld.’

Zo zijn er nog veel meer partijen die pleiten voor de legalisering van drugs. Alleen zelfs als het gelegaliseerd wordt blijft het een moeilijke zaak om dit aan je ouders te vertellen. Zij zijn opgegroeid met de gedachte dat drugs slecht zijn. Er zijn veel ouders die het accepteren als hun kind drugs gebruikt, maar ook veel zoals mijn moeder die het belachelijk vinden dat mensen het gebruiken. Als er iets op het nieuws komt over XTC hoor ik mijn moeder alweer mompelen dat drugs slecht zijn en ze het belachelijk vindt dat mensen er ook maar over nadenken om het te gebruiken. Ik zit er altijd maar stilletjes naast.

Dat er zo’n taboe heerst op drugs komt doordat het zo onvoorspelbaar is en mensen er vaak roekeloos mee omgaan. De effecten van drugs zijn op iedereen anders en bij bijvoorbeeld een vervuilde pil kan het heel snel fout gaan. Je hoort dan ook vaker op het nieuws dat er iemand is doodgegaan van de drugs dan van alcohol. Alcohol is officieel ook een drug.

Hoe de taboe precies is ontstaan weet niemand. Het is iedereen gewoon altijd verteld dat drugs slecht zijn. En natuurlijk is het niet goed voor je, maar dat zijn heel veel dingen niet. Het is bij drugs het geval dat men vaak te snel te veel neemt en dit veroorzaakt gevolgen waar mensen bang van worden.

Ook Arjen Lubach heeft zijn mening gegeven over het legaliseren van XTC. Hij brengt verschillende feiten bij elkaar om aan te tonen dat het beter zou zijn en de taboe op drugs nergens meer op slaat. Bekijk het filmpje hier: https://www.youtube.com/watch?v=WvalO-KHfkg

 

Hoofdstuk 5: hoe zijn de ervaringen met drugs en wat maken zij mee?

Dat mensen drugs gebruiken op festivals is algemeen bekend feit. En dat het effect op iedereen anders is ook. De meest voorkomende effecten van de partydrugs zoals XTC zijn:

 • Energiek
 • Blij, verliefd gevoel
 • Contact willen maken met anderen
 • Veel praten (praatkick)
 • Minder geremd
 • Opgaan in muziek
 • Uren kunnen dansen
 • Zin om te knuffelen
 • Gevoel van zweven

En natuurlijk zijn er ook ongewenste effecten:

 • Misselijkheid, soms overgeven
 • Stijf gevoel in armen en benen
 • Malen met de kaken (tandenknarsen en klappertanden)
 • Niet kunnen plassen
 • Darmklachten
 • Verminderde eetlust
 • Hartkloppingen
 • Zweten
 • Onrust
 • Slapeloosheid
 • Angst of paniek

 

Om de kans op (hersen)schade zo veel mogelijk te beperken, is het goed aan te houden om:

 • Niet meer dan 1 of 1 1/2 mg MDMA per kg lichaamsgewicht te gebruiken
 • En zoals eerdergenoemd niet vaker dan eens per 2 a 3 maanden drugs te gebruiken

 

Als ik op een festival loop zie ik veel verschillende mensen die op verschillende levels zitten. De een gaat heel lekker en de ander heel slecht. Iedereen helpt elkaar wel en dat is het fijne aan een festival. Zelf heb ik ook een keer gehad dat ik even met een vriendin wilde gaan zitten en toen een jongen tegenkwam die lijkbleek zag en wazig voor zich uitkeek. Wij zijn toen bij hem gaan zitten en hebben gevraagd hoe het met hem ging. Hij had te veel gebruikt zei die en voelde zich misselijk. Wij hebben hem eerst een dextro gegeven, wat water en onze jassen over hem heen gelegd voor de kou om te kijken of hij daar iets van opknapte. Toen dat niet werkte hebben wij hem al dragend naar het kampvuur gebracht om op te warmen en zijn vrienden via zijn telefoon gebeld. Toen die eenmaal aankwamen hebben ze besloten hem maar naar huis te brengen. Zo kan je festival een einde hebben die niet zo leuk is. Het is daarom wel altijd van belang om verantwoordelijk met drugs om te gaan.

Marjolein (28) gebruikt ook op festivals “Ik voel me door een pilletje ultiem gelukkig, ik hou van iedereen”, zegt ze in een interview tegen Metro, in het dagelijks leven lerares.

Toch gaat het wel eens fout. Metro had ook Joost (28) gesproken. Bij hem is het zo’n 10 jaar geleden fout gegaan toen hij een pilletje XTC nam. Midden op het festival werd het zwart voor zijn ogen en moest hij direct naar de EHBO-dienst toe. Hij werd daar opgelapt, maar het trance-feest waar hij was, was voor hem afgelopen. De reden dat het fout ging weet hij nog steeds niet, maar dit is voor hem wel reden genoeg om nooit meer een pilletje of welke drugs dan ook aan te raken. Iedereen om hen heen doet het wel nog, maar de angst is bij hem gebleven en hijzelf doet het nooit meer.

Van groepsdruk zegt hij niet veel last te hebben. Het is wel zo dat als jij als enige geen drugs gebruikt je op een heel andere level zit als iedereen om je heen uit zijn dak gaat op een pilletje. Meegaan in het ultieme geluksgevoel, is nu eenmaal niet eenvoudig op een biertje, zegt Joost. Voor hem is het wel eens reden geweest om af te haken op een feestje.

Een jaartje geleden zijn een paar vrienden van mij naar het festival DGTL gegaan. Zij zagen dat de meeste mensen daar helemaal van de wereld waren.  Zijzelf hadden niet zo veel gebruikt, maar de mensen om zich heen wel. Er was 1 persoon die recht voor hun neus flauwviel en helemaal wit weg trok op de grond. Ze wisten niet hoe ze zich moesten gedragen en voor hen was het festival verpest. Drugs hebben vaak de werking dat mensen in elkaars gemoedtoestand worden mee getrokken. Dus als de een zich slecht voelt, voelt de ander zich meestal ook zo. En dus als iemand zich goed voelt is het hetzelfde verhaal.

Ikzelf heb een keer meegemaakt dat ik mij helemaal niet goed voelde. Dit was op koningsdag. Het kwam denk ik ook wel doordat ik de dag ervoor veel te veel gezopen had in de kroeg en al met een kater wakker werd. Toen ik mijn eerste kwartje XTC doorslikte begon de ellende eigenlijk gelijk al. Ik voelde me een beetje misselijk en dat gevoel ging niet weg. Het was ook nog eens heel erg koud en ik wilde eigenlijk alleen maar zitten. Na een tijd gezeten te hebben besloot ik even naar de wc te gaan om te proberen het eruit te gooien. Dit lukte tot 3 keer totdat mijn lichaam het helemaal opgaf. Ik ging weer op de grond zitten en kreeg er geen woord meer uit. Mijn vriendinnen begonnen aan me te vragen of ik iets nodig had, maar ik kreeg het niet voor elkaar om ook maar een woord uit te brengen. Alles was zo vermoeiend en ik wilde eigenlijk gewoon naar huis. Snapte niet wat ik nou op dat festival deed. Na een tijdje nog gezeten te hebben begon ik weer wat meer te praten. Dit was voor een vriendin van mij de reden dat ze mij snel meenam naar de muziek om te dansen. Dit hielp gelukkig en ik werd weer vrolijker. Ik heb mijn festival gelukkig goed af kunnen sluiten, maar het had zeker anders kunnen aflopen. Je moet gewoon altijd wel voorzichtig blijven met drugs.

https://pillreports.net/ is een site waar mensen hun ervaringen met drugs op kunnen zetten. Er worden ook waarschuwingen gegeven en zo helpt deze community andere mensen met informatie over bepaalde drugs in plaats van de standaard informatie die je op sites zoals het trimbos-instituut kan vinden.

 

Hoofdstuk 6: vergelijking met alcohol

Alcohol is de meest gebruikte drug in onze samenleving. Veel mensen zien alcohol niet als drug, maar het is, vooral bij grotere hoeveelheden, een onvervalste harddrug: het is een middel dat een zogenaamde psychotrope werking heeft (net als de meeste andere drugs); dat betekent dat het middel invloed heeft op de psych (geest) van de gebruiker; het is ook een verslavend middel net als de andere harddrugs (het kan zowel lichamelijk als geestelijke afhankelijkheid veroorzaken).

Er zijn twee belangrijke verschillen: alcohol is, bij regelmatig gebruik van meer dan 1 á 2 glazen per dag schadelijker voor het lichaam dan de meeste drugs en alcohol is legaal: de verkoop is volgens bepaalde regels toegestaan. En dat is zoals je weet niet het geval voor de middelen die in de volksmond drugs worden genoemd en waarvan de productie en de handel verboden is. (Bron: drugsinfo)

De reden dat wij alcohol zo normaal vinden en de echt genoemde ‘drugs’ niet is omdat het al heel lang geleden gedronken werd. Het is niet cultureel vreemd. We dronken in principe in de middeleeuwen al alcohol. Het was toen zelfs beter dan water, want water was toen slecht voor je. Hoe gek het ook klinkt alcohol was toen beter, omdat je er minder snel ziek van werd. Die hele alcoholcultuur is enorm in ons DNA gaan zitten en dat is iets dat wij kennen. Drugs zijn pas veel later gekomen en hebben wij helemaal geen ervaring mee. Het komt van ver en is vreemd voor ons. Over drugs zijn allerlei beelden, en of die nou terecht zijn of niet, ze zijn er wel. Er is enorme wantrouw naar. Om het nog maar eens over die taboe te hebben.

Op de site van Jellinek kan je heel goed zien wat de verschillende drugs zijn en welke hiervan het gevaarlijkst zijn. https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoe-riskant-is-alcohol-in-vergelijking-met-andere-drugs/

Alcohol staat vrijwel bovenaan, zelfs ver boven XTC. Het doet veel meer schadelijke dingen met je lichaam. Er is natuurlijk geen goede vergelijking te maken, want ieder lichaam reageert anders, maar het blijft beide gewoon slecht voor je lichaam. Of we daarom ermee stoppen? Zeker niet. Het maakt jouw feestje, en de mijne ook, gewoon veel leuker.

 

Hoofdstuk 7: meer weten

Over drugs is heel veel te vertellen, aangezien je zo veel soorten hebt. Op festivals worden XTC en MDMA het meeste gebruikt. Je zult er altijd voorzichtig mee om moeten gaan en in je hoofd houden dat je niet weet hoe je erop gaat reageren en daarom altijd rustig moet blijven.

Wil je nou meer weten over de verschillende soorten drugs en wat die doen met jou? Ik raad je zeker aan om de filmpjes van ‘drugslab’ te bekijken. Zij vertellen precies hoe alles verloopt en nemen zelf ook de drugs in. Je kan dan zien hoe de drugs op hen werken en wat de gevaren ervan zijn. Dus als jij van plan bent drugs te gebruiken, lees je goed in en ga er verantwoordelijk mee om. https://www.youtube.com/channel/UCvRQKXtIGcK1yEnQ4Te8hWQ

Laat ook zeker altijd even (anoniem) je drugs testen voordat je besluit het in te nemen. Dit kan bij jouw lokale GGD. Kijk wel even goed wanneer dit kan: https://www.ggd.amsterdam.nl/drugs/drugstestservice/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *